Ølandsstykker

Hyggelig kaffe aftale med sød veninde er lig med nybagte boller. Disse boller er bagt af ølandshvede og groft ølandshvede. Ølandshvede er en gammel kornsort, som det økologiske Bageri Aurion er begyndt at dyrke igen, og den er fantastisk at bage med. Dens høje indhold af protein gør, at det er nemt at skabe et godt glutennet, hvis dejen bliver æltet ordentligt. Og denne opskrift kræver faktisk en røremaskine, for at kunne blive æltet nok. Det er en meget våd og blød dej, og derfor er den ikke mulig at ælte i hånden, uden at man skal tilføje mere mel. Så giv opskriften et forsøg, hvis du har en røremaskine. Du vil blive kvitteret med luftige, smagfulde ølandsstykker, der har en sej og saftig krumme.

Det skal du bruge:

  • 350g koldt vand
  • 3g gær
  • 2dl surdej (se opskrift – klik her)
  • 200g økologisk groft ølandshvede
  • 300g økologisk ølandshvede
  • 15g salt


Sådan laver du ølandsstykker:

Hæld vand i skålen og opløs gæren heri. Tilsæt surdejen. Det grove ølandshvede kommes i, og der røres lidt til du har en ”grød”. Kom herefter resten af melet og salt i. Tænd for røremaskinen på lav hastighed til dejen er samlet. Herefter kan du gradvis skrue op for styrken. Lad røremaskinen ælte dejen i ca. 10 minutter, hvor de sidste 5 minutter gerne må være på næsten fuld hastighed. Lav en glutenprøve (se hvordan – klik her) for at tjekke, om dejen er æltet nok.

Kom dejen i en skål, der er smurt med olie, og stil den i køleskabet i ca. 24 timer.

Dagen efter tændes ovnen på 250 grader alm. ovn med en bagesten i. Hæld dejen ud på et let meldrysset bord og skær ud i 12 stykker. Kom ølandsstykkerne på et ark bagepapir og lad dem temperere på køkkenbordet i 5-10 minutter, før du kommer dem i ovnen.

Bag ølandsstykkerne i ca. 15 minutter til de har en gylden og sprød skorpe. Køl dem af på en rist og nyd!

Ølandsstykker

Ølandsstykker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments on “Ølandsstykker”

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT