Jeg synes, at dette er et fantastisk bagværk! Den perfekte løsning til at stille den søde tand, samtidig med at hapseren mætter rigtigt godt grundet det høje indhold af fuldkorn. De fungerer perfekt til en kop kaffe, i børnenes eller din egen madpakke, som eftermiddagssnack eller til en tur i skoven.
Maltmelet i opskriften bidrager med en flot gylden farve til hapserne og en lidt karamelliseret smag. Men det kan sagtens udelades, hvis du har svært ved at skaffe det. Tilføj da 10 g hvedemel mere og evt. 2 tsk. brun farin. Jeg kan kun anbefale Jer at prøve dem – de smager fantastisk og er nemme at lave.
Ca. 15-20 stk.
Det skal du bruge:
- 3,5 dl koldt vand
- 2 dl kærnemælk
- 5 g økologisk gær
- 175 g rugmel
- 100 g hvedemel
- 10 g maltmel (kan udelades eller erstattes af 10 g hvedemel + 2 tsk. brun farin)
- 13 g havsalt
- 200 g knækkede rugkerner
- 125 g mørk chokolade - brug en god kvalitet
- Hakkede mandler, solsikkekerner eller andet pynt til hapserne
Sådan laver du rughapsere med chokolade:
Dag 1:
Bland vand og kærnemælk i en skål. Opløs gæren heri. Tilføj melet og de knækkede rugkerner, og rør det til en samlet masse. Tilsæt nu saltet. Rør det hele godt sammen - gerne på en røremaskine i ca. 10 minutter. Dæk skålen med husholdningsfilm først og derefter et viskestykke, og lad dejen stå i køleskabet i ca. 24 timer.
Dag 2:
Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme. Bland den grofthakkede chokolade i dejen. Rør det godt sammen i skålen. Brug to våde skeer til at forme dine rughapsere med. Vend dem i hakkede mandler, solsikkekerner eller dit favorit pynt. Kom rughapserne på en bageplade dækket med bagepapir. Bag dem i den forvarmede ovn i ca. 20-25 minutter. Lad hapserne køle af på en rist og nyd!
Hej Cathrine,
Tak for alle dine gode opskrifter og bøger, som jeg flittigt bruger.
Jeg har givet mig i kast med denne opskrift og jeg tror jeg står lige imellem `Hurra og lidt skuffet´.
Jeg syntes ideen er genial, de ser virkelig lækre ud, men jeg blev lidt skuffet over smagen. Jeg syntes der mangler lidt bitterhed og surhed måske? Syntes mest af alt at jeg smager chokoladen, men ikke så meget den der rugbrødsbolle. Kan det være noget jeg har gjort forkert? Jeg har også brugt maltmel. Måske skal jeg i gang med den surdej igen og lave dem med surdej i stedet? 🙂
Hej Sissel
En surdej vil bestemt give dem mere syrlighed - så hvis det er den smag, du mangler, så er surdejen den eneste vej 🙂 Brug en chokolade med et højere kakaoprocent for mere bitterhed.
God bagelyst,
Cathrine
I min bog SURDEJ finder du min yndlings opskrift på rughapsere 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine. De smager skønt, men døjer også lidt med at de flader ud. Tænker du det er muligt at bage dem i små forme istedet for? 🙂
Hej Carina
Ja, god ide - det kan du sagtens.
God bagelyst,
Cathrine
Kan man supplere med surdej? Eller er det helt forkert i denne opskrift?
Hej Cathrine
Hold nu op, hvor har de en god smag. Det er ikke sidste gang de er blevet bagt. Men jeg har desværre oplevet dette samme som en der skrev tidligere, at min dej virkede våd og rughapserne er blevet rimelig flade. Kan det have betydning, hvis man får brugt skårne rugkerner frem for knækkede?
Hej Sabine
Ja, det kan det 🙂 Ellers forsøg med link mindre væske.
God bagelyst,
Cathrine
Ville du også bage disse på Bagestålet?
Hej Trins
Nej, dem bager jeg på en almindelig bageplade 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Nej, det kan de desværre ikke. Så vil dejen overhæve og falde sammen 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej. Kan rughapserne godt stå i køleskabet i mere en 24 timer, fx 48 timer inden de bages?
Sorry svaret står lige ovenfor 🙁
Tak for alle dine skønne opskrifter som bruges hver gang jeg skal bage. Lige nu leder jeg efter snacks til madpakker, så ungernes skolemad/fodboldmad kan planlægges, derfor: kan de fryses 🙂
Mvh Karina
Ved du om de kan fryses?
De er så gode, men jeg synes mine er blevet noget lysere end dine.
Ja, de kan godt fryses 🙂
Hvilken maltmel brugte du? Man kan få både en lys og mørk maltmel. Jeg bruger en mørk maltmel - den giver mere smag og farve 🙂
Hej Cathrine
Tak for svar - lyder dejligt med sommerferietempo. Jamen, så er det simpelthen afgjort - jeg skal til at købe økologisk gær og prøve at lave surdej 😉
Rughapserne er blevet virkelig gode! Det er absolut ikke sidste gang, de skal prøves.
God sommer til dig 🙂 Vh. Mette
Hej Cathrine
Jeg har i formiddags lavet dejen klar til rughapsere, og jeg er meget spændt på at smage dem i morgen 🙂
Jeg køber mange ting økologisk, men har egentlig altid bare købt "almindeligt" gær. Jeg kan se, at du i denne opskrift skriver økologisk gær. Er det forskel i kvaliteten på økologisk og "almindeligt"?
Jeg har hørt om din blog flere gange, men har først rigtig snust rundt herinde i dag. Der er så meget lækkert, jeg skal prøve. Fx. har jeg aldrig prøvet at lave surdej, men mon ikke det skal have et forsøg her i sommerferien 😉 Glæder mig til at prøve en masse af dine opskrifter. Vh. Mette
Hej Mette.
Hvor er det dejligt, at du har lyst til at kigge rundt herinde og bliver inspireret 🙂
Jeg håber, at dine rughapsere blev gode? Det lidt sene svar skyldes et meget langsomt sommerferietempo herinde 🙂
Du må absolut lave en surdej - den vil du blive så glad for. Det gør både dit brød sundere, nemmere at fordøje og giver det meget mere smag.
Jeg køber altid økologisk gær. Det er lavet på naturlige råvarer, og så er min erfaring, at brødet ikke kommer til at smage af gær, som jeg godt synes kan være tilfældet, når jeg bager med konventionel gær.
Hav en rigtig dejlig sommer
Cathrine
[…] og letbitre rugbrødsstykker med chokolade? Jeg er vild med dem. For år tilbage delte jeg også en opskriften på rugbrødsboller med chokolade. Dengang uden surdej. Jeg har bagt dem mange gange, og de smager så godt. Hvis du ingen surdej […]
[…] bages uden. Hvis du foretrækker rigtig chokolade frem for chokoladesmør, så prøv at bage de her rughapsere – de smager også fantastisk! Bag en god portion og kom dem, du ikke får spist i løbet af de […]
[…] rugbrødsbolle – find opskrift her (dog uden […]
Hej, jeg har lige forsøgt mig og smagen fejler ikke noget, men synes dejen var meget våd og de er også blevet ret klæge, kan det passe at der står 3,5 dl vand og 2 dl kærnemælk? Jeg tror jeg vil prøve med lidt mindre vand næste gang i hvert fald 🙂
Hej Mathilde.
Tak for din kommentar! Ja, det er korrekt, at der står 3,5dl vand og 2dl kærnemælk. De grove rugmel og de knækkede rugkerner suger nemlig en masse væske til sig, når dejen koldhæver natten over. Jeg har aldrig oplevet at dejen var våd, nok nærmere til den faste side. Men forsøg dig endelig med noget mindre væske næste gang, og så håber jeg, at de bliver helt perfekte :).
Rigtig god bagelyst.
Cathrine
Hejsa...
Hvis man er på kur eller kostomlægning, er de så okay at spise som mellemmåltider. Eller har du evt en måde man kan gøre dem sundere på?
Hej Sussie. Det lyder bare skønt! Jeg er sikker på, at Johanne var mere end meget glad for sin mor den morgen - en pose med nybagte rughapsere kan kun bringe lykke :).
Har lige bagt rughapsere for første gang her til morgen- fantastisk. Johanne fik en pose med i dagpleje til alle børnene som fredagssnack:-)
Tusind tak for hurtig tilbagemelding, Cathrine! Jeg vil kaste mig ud i denne opskrift i dag - glæder mig 🙂 KH Trine
Du må endelig skrive, hvordan det går, og hvad du synes om opskriften 🙂
Cathrine Brandt
Hej Cathrine,
Din opskrift ser rigtig spændende ud. Jeg har dog lige et par spørgsmål til opskriften:
Er rugkernerne udblødte?
og hvornår kommes de i dejen - på Dag 1 måske?
KH Trine
Hej Trine.
Tusind tak fordi at du skriver - rugkernerne var "glemt", og jeg har rettet fejlen med det samme, så opskriften nu er helt korrekt.
Som svar på dit spørgsmål, så skal rugkernerne ikke udblødes, og ja, de kommes i på dag 1 :). Dejen er våd nok til, at de kan suge vand derfra.
Rigtig god bagelyst. De bliver ofte bagt herhjemme, og er et sikkert hit hver gang.
Cathrine Brandt
De er så gode, Cathrine!
Man føler næsten man er hos Lagkagehuset, i sin egen stue 🙂
Keep up the good work.
De er så skønne, de her Cathrine!
Man føler næsten at man sidder på Lagkagehuset, bare i sin egen stue 🙂
Keep up the good work!
Hej Cathrine. Efter at ha smagt fra dig på gartnergården Silkeborg bagte jeg dem selv og de er bare totalt lækre. Minder om noget emmerys ku ha kreeret :-).. Tak for dem. Idag prøver jeg så lige mit mørke malt mel i mit alm. Rugbrød - er sikker på det kan gøre godt dér også.... Kh. Vivian
Hej Vivian.
Jeg er så glad for at høre, at du at synes om rughapserne var gode, og at du selv er gået i gang med bagningen! :).
Maltmel er fantastisk - både smagen og farven er skøn. Og det vil helt sikkert passe perfekt til dit rugbrød også!
God bagelyst
Cathrine