Sådan opbevarer jeg mit bagværk

Hvordan opbevares brød, boller og kage bedst? Det er et spørgsmål, I har stillet mig så tit. Her vil jeg forsøge at gennemgå, hvordan bagværk bedst opbevares - og hvordan jeg gør i praksis.

Det er dejligt med hjemmebag flere dage i træk. Når du har bagt, så kan du hjælpe dit brød til at holde sig godt i længere tid. Brød og boller bagt på gær er bare bedst friskbagt, men jeg nyder også meget gerne mit hjemmebag på 2. og 3. dagen.

Mine kager spiser jeg gerne af henover hele ugen – hvis de får lov til at holde så længe. Vær opmærksom på, at dit bagværk hurtigere fordærves, når sommeren er over os, og der er lune temperaturer i dit køkken. Som udgangspunkt kan boller og brød holde sig i 3-4 dage og kager i 5-6 dage.

Brød og boller
Opbevares bedst i en pose ved stuetemperatur, når du forventer at få det spist i løbet af et par dage. Jeg bruger enten de her fryseposer, der er lavet af bio-baseret plast eller bivoks poser. Jeg har først for nyligt fået erfaring med bivoks poser, men det fungerer altså perfekt. Det sparer vores husholdning for så mange poser, og i den her store pose kan der være enten 2 x rugbrød, en pladefuld boller eller et helt surdejsbrød (reklame, da poserne er modtaget i gave).

Skal dine brød eller boller holde sig længere tid, så skal det enten i køleskabet eller fryses. En pose sikrer, at fugtigheden i bagværket bevares. Skal brødet holde sig længere, så kan du med fordel putte brødet i en papirspose eller i et viskestykke inden, du kommer det i en plasticpose - så får dit bagværk mulighed for at ånde, samtidig med at plasticposen holder på fugtigheden i brødet. Det forlænger holdbarheden. Kommer du dit bagværk i en papirspose uden en plasticpose omkring, så vil det blive tørt.

Kom altid først dit bagværk i en pose, når det er helt kølet af. I en lukket plasticpose kan dit bagværk ikke ånde, og den mindste smule fugt kan fremme væksten af skimmelsvampe, der får dit bagværk til at mugne. Hvis du bager et brød, hvor du gerne vil bevare den sprøde skorpe, så er den bedste løsning at pakke brødet ind i et klæde. Det suger fugten til sig, og det hjælper til at bevare lidt sprødhed i skorpen. Krummen vil dog hurtigere blive tør.

Sådan gør jeg:

 • Rugbrød: Bivoks pose ved stuetemperatur i 5 dage. Herefter kommer eventuelle rester i køleskabet - eller fryseren, så det senere kan laves til ymerdrys.
 • Surdejsbrød og boller: Brødet og bollerne lader jeg ligge frit på en rist hele den dag, det er blevet bagt. Så holdes skorpen sprød. Er der kun en lille rest brød tilbage, der spises i løbet af næste dag, så pakker jeg brødet ind i et klæde. Det sikrer, at skorpen forbliver så sprød som muligt. Er der brød tilbage til flere dage, så kommer jeg resten i en bivoks- eller plastpose. Det sikrer, at krummen holder sig svampet og saftig, men det gør skorpen sej/blød.

Kage
Kage kan opbevares i en lufttæt beholder. Jeg er glad for at bruge en condibøtte (reklamelink), hvor jeg placerer kagen på låget og sætter bøtten ovenover. Så skal kagen ikke sænkes ned i en bøtte, og den er nem at flytte og anrette på et senere tidspunkt. Din kage kan også forblive i bageformen med en plastikpose omkring. Så holder den sig saftig og lækker i flere dage. Kage opbevares bedst ved stuetemperatur. Er der topping med smør i på din kage, som fx gulerodskage, kanelkage eller kiksekage, så skal den opbevares i køleskabet.

Kiks og andre sprøde sager
Når du har bagt noget, der er sprødt og knasende, så skal det opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Det kan være en kagedåse beklædt med bagepapir eller en condibøtte. Bevar sprødheden ved at lægge et stykke bagepapir mellem dåse og låg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 comments on “Sådan opbevarer jeg mit bagværk”

 1. Hej Catherine
  Jeg har købt e-bogen "surdej fra bunden" og glæder mig vildt meget til at forsøge udi surdejs kunsten. Har forsøgt flere gange, næ købt mig fattig i bøger og alligevel er det ikke lykkedes mig at finde måden til en aktiv surdej.
  Nu har jeg fulgt din måde til punkt og prikke så i weekenden skal den "store" test prøves af med din opskrift på rugbrød.
  Syntes din bog virker overskueligt og jeg tror at denne gang vil det lykkedes mig, og hvis, så skal mine piger som lige er flyttet hjemmefra have æren af at få din bog også.
  Så på forhånd mange tak 😄
  Hilsen Mary-Ann Andersen

 2. Tak for dine gode anvisninger. Når jeg har et brød, som bliver skåret af over flere dage, fungerer det for mig kun at dække selve skærefladen til med et stykke bivoks-papir. Det er nemt at forme efter brødets form, og jeg synes det sikrer, at fugten blir i brødet/krummen, hvorimod skorpen forbliver sprød, når ikke den er “lukket inde”. Jeg har ark af bivoks i forskellige størrelser, så der er dom regel ét som passer. Det er kun nødvendig at bukke ca 2 cm ind over skorpen, blot tilstrækkeligt til at vokspapiret blir på skærefladen

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT