Små flødeboller med luftig skum og marcipanbund - Bryllupskage part 2

Se Bryllupskage part 1 her

Mini flødeboller til mange. De gjorde sig godt på bryllupskagebordet. Fordelen ved flødeboller er, at de kan laves et par dage før. Hvis chokoladen bliver tempereret korrekt, og flødebollerne bliver lukket helt af chokolade (så skummet ikke vokser ud), så er de mindst lige så fine efter et par dage, som de er helt frisklavet. Det samme med smagen!

Jeg gik med den klassiske udgave. Men med et lille twist. Jeg listede nemlig en smule kaffe i flødebolleskummet. Kun meget lidt, og ikke noget, der kunne forskrække ikke-kaffedrikkere. Kaffen giver bare sådan en fin balance til den meget søde flødebolleskum. Hvis du ikke vidste, at der var kaffe i flødebollen, så ville du ikke kunne smage det. Men det klæder flødebollens sødme, synes jeg.

Flødebollerne pyntede jeg helt simpelt af med et penselstrøg af lyserød kakaosmør. Det var fint og enkelt - præcis som jeg godt kan lide det.

Leder du efter opskriften på en helt klassisk, enkel og god flødebolle, så er det her, du skal starte. For hvem elsker ikke en god flødebolle?

60-70 små flødeboller eller 15-20 store
Det skal du bruge

Marcipanbund

  • 350 g marcipan
  • 65 g flormelis + ekstra til at rulle ud i

Flødebolleskum - med et lille stænk kaffe

  • 140 g æggehvider (svarer ca. til 4 æg)
  • 20 g sukker
  • 250 g sukker
  • 20 g vand
  • 60 g kaffe
  • 110 g glukosesirup

Chokoladeovertræk

  • 500 g mørk chokolade - jeg brugte denne fra Callebaut (reklamelink)
  • Rød + hvid kakaosmør til pynt

Derudover: 3 cm udstikker til bunde, sprøjtepose, tyl Ø20, termometer til chokoladetemperering, kakaosmør, pensel (reklamelinks)

Sådan gør du
Marcipanbunde: Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Drys bordet med lidt af flormelissen. Rul marcipanen ud til en tykkelse på cirka 3 mm - drys med flormelis undervejs, så marcipanen ikke hænger ved bordet eller kagerullen. Stik bunde ud med din udstikker. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag marcipanen i cirka 5 minutter til let gyldne i kanterne. Afkøl på en rist. Tip: bundene kan laves flere dage i forvejen og opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Flødebolleskum: Kom æggehvider og 20 g sukker i en helt ren skål - allerhelst til en røremaskine. Kom 250 g hvidt sukker, vand, kaffe og glukosesirup i en helt ren gryde. Kom gryden på komfuret og tænd ved høj varme. Lad sukkerlagen koge op og skru så ned til middelvarme. Sukkerlagen skal være 117 grader - brug et sukkertermometer til at tjekke den rigtige temperatur. Mens sukkerlagen koges, så piskes æggehvider og sukker i 1-2 minutter indtil, at det bliver skummende.

Når sukkerlagen er 117 grader, så hældes den forsigtigt i æggemassen, mens der samtidig piskes ved lav hastighed. Når det hele er hældt i, så skrues røremaskinen op på medium/høj hastighed, og skummet piskes i cirka 7 minutter til det er helt stift og fast. Kom en tyl (reklamelink) i bunden af en sprøjtepose. Kom flødebolleskummet i, og sprøjt det oven på bundene. Lad flødebollerne hvile ved stuetemperatur, mens du tempererer chokoladen. I min bog BAGVÆRK har jeg lavet en stor guide til, hvordan du tempererer chokolade og altid får succes med det - den kan du bruge, hvis du ikke allerede har erfaring med chokoladetemperering.

Hæld chokoladen i et glas. Dyp flødebollerne i chokoladen. Placer dem på et stykke bagepapir og lad chokoladen sætte sig. Smelt kakaosmør og lav et penselstrøg på hver flødebolle. Opbevar flødebollerne køligt i en lufttæt beholder.

Mine bedste tip til at få succes med dine flødeboller:
Pisk skummet godt og længe: Dit flødebolleskum skal være helt fast og sejt for, at det kan hænge på din flødebollebund og ikke falde sammen. Jeg pisker skummet på min Kenwood Chef Sense XL røremaskine.

Brug glukosesirup: Du skal bruge både sukker og glukosesirup, når du koger din sukkerlage. Glukosesiruppen forhindrer, at dit flødebolleskum krystalliserer.

Hæld siruppen i forsigtigt: Jeg hælder min sukkerlage i, så det ikke rører piskeriset - på den måde undgår jeg, at sukkerlagen bliver slynget op på kanten af røreskålen, hvor det stivner. Jeg pisker ved helt lav hastighed, mens jeg hælder sukkerlagen i. Når det hele er kommet i, så skruer jeg op på højeste hastighed og pisker flødebolleskummet færdigt.

Brug en sprøjtepose med tyl: Det giver det absolut flotteste resultat, hvis du bruger en god engangssprøjtepose og en tyl med en 18-20 mm åbning. Sørg for at holde tyllen lige på ned mod bunden. Lav et konstant pres til flødebolleskummet næsten dækker hele bunden og løft så sprøjteposen opad, mens du forsat holder et konstant, forsigtigt pres. Så får du flotte og ens flødeboller.

Dæk hele flødebollen i chokolade: Det er vigtigt, at alt flødebolleskummet er dækket med chokolade, eller vil flødebolleskummet vandrer ud af flødebollen. Når flødebolleskummet er adgang til ilt, så vokser skummet - præcis som når du pisker flødebolleskummet. Under piskning tilføjes ilt, og det får flødebolleskummet til at hæve op. Den proces vil fortsætte, hvis alt skummet ikke bliver dækket med chokolade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments on “Små flødeboller med luftig skum og marcipanbund - Bryllupskage part 2”

  1. Hvor længe i forvejen kan man lave flødebollerne og hvordan skal de så opbevares? 🙂

  2. Hej Cathrine, er den udstikker på 3 cm både til store eller små flødeboller?
    Eller måske det bare er skummet der skal reduceres på de små?
    Jeg er helt ny i flødebolle-verdenen, men vil gerne lave små flødeboller til min datters konfirmation😊
    Mvh Mette

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT