Smagsrige vaniljekranse - laves nemt med sprøjtepose

FIND MIN NYE JULEBOG 'JULENS BAGVÆRK' LIGE HER. Den er fyldt med alle mine julefavoritter og bedste juleopskrifter.

Lad bare julen komme - jeg er helt klar til juledufte i mit køkken, sprøde småkager i kagedåsen og masser af julehygge med mine allernærmeste.

Hjemmebagte småkager er noget af det mest julede, jeg kan komme i tanke om. Jeg elsker at bage og spise småkager. Allervigtigst er vaniljekransen. Den aromatiske småkage, der bare emmer af jul.

Som med alle andre af mine opskrifter, så sætter jeg pris på, at mine vaniljekranse bages af gode råvarer. Og så skal de smage af vanilje. Masser af vanilje. En vaniljestang er faktisk en frugt, og det er ikke kun vaniljekornene, der kan spises. Vaniljestangen - eller vaniljebælgen, kan også spises, og den smager som vaniljekornene - både sødt og aromatisk.

I mine vaniljekranse blender jeg vaniljestangen med for at gøre mine vaniljekranse endnu mere rige på smag. Mandlerne rister jeg inden, jeg blender dem til mandelmel. Det giver smagsdybde og sødme til vaniljekransene. Her får du altså opskriften på en vaniljekrans, der smager af meget mere end smør og sukker - og som er nem at lave og sprøjte ud med en sprøjtepose.

Julens bedste vaniljekranse!

Cirka 30 store vaniljekranse
Det skal du bruge:

 • 65 g mandler
 • 1 vaniljestang
 • 1 tsk. rørsukker
 • 15 g majsstivelse - jeg bruger denne (reklamelink)
 • 215 g hvedemel
 • 150 g rørsukker - eller almindelig sukker
 • 180 g smør, stuetempereret
 • 1 nip salt
 • 1 æg, M/L

Derudover: sprøjtepose og stjernetyl 12 mm (reklamelinks)

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rist mandlerne i 10-12 minutter til let gyldne og lad dem køle af. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Tryk vaniljekornene sammen med 1 tsk. sukker.

Kom mandler og den tomme vaniljestang i en minihakker. Blend det sammen til helt fint mandelmel. Tilsæt hvedemel og majsstivelse og blend sammen.

Kom sukker, smør, vaniljesukker og salt i en skål og pisk det sammen med en håndmixer. Det skal kun lige piskes sammen, og ikke til lyst og luftigt. Kom ægget i og pisk det sammen med helt kort.

Kom det blendede mandel/mel i smør/sukker blandingen og rør det sammen - jeg starter med at røre med en dejskraber og pisker til sidst helt kort med håndmixeren, så dejen bliver lind.

Kom tyl i sprøjteposen og kom 1/3 af dejen i. Sprøjt vaniljekranse ud - mine måler 5-6 cm i diameter. TIP: Er din dej blevet meget blød, så kan du komme dine færdigformede vaniljekranse i fryseren i 10 minutter inden, du bager dem - så holder de sin fine form.

Bag dem i 10-12 minutter til gyldne. Afkøl på en rist og nyd. Jeg opbevarer mine vaniljekranse i en condibøtte - find den her (reklamelink).

*Vidste du, at vaniljepulver laves af tørrede vaniljebælge. Vaniljekornene fjernes fra vaniljestangen/bælgen. Herefter tørres den og pulveriseres. Du kan derfor også altid bruge din vaniljestang - også i dine vaniljekranse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

96 comments on “Smagsrige vaniljekranse - laves nemt med sprøjtepose”

 1. Hvordan skal mandlerne tilberedes i ovnen? Har lige haft dem 10 min i en 200 grader varmlufts ovn og de blev helt brændte i smagen. Skal de ind i en ovn, der ikke er forvarmet?

  1. Hej Maria

   Nej, jeg bager den som angivet. De skal være gyldne, men selvfølgelig ikke brændte. Du må justere bagetiden lidt efter din ovn 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Godmorgen

  jeg overvejer at bage disse smagsrige vaniljekranse - men har ikke så mange fingerkræfter - kan jeg kører dem på min rørermaskine?

 3. Wow jeg havde næsten glemt hvor skønne de her vaniljekranse er😊
  Så nemme og så smagfulde 🎄
  mååååms for en mundfuld 🌟
  Nu er jeg klar til julekalenderhygge når børnene kommer hjem 🙏🏻♥️

 4. De bedste Vaniljekranse, som ovenikøbet er nemme og hyggelige at lave - selv med et barn på 2 med i køkkenet👏🏻

 5. Jeg har aldrig bagt vaniljekranse før - det har altid virket utroligt uoverskueligt.
  Men det her var jo virkelig nemt og hurtigt… og så smager de skønt 🙂 Elsker den lidt “grove” konsistens de får af mandelmelet og at man faktisk kan se vaniljen, fordi stangen også er blendet i.
  Dine opskrifter går man bare ikke fejl af 🙂
  I dag skal jeg bage orangestænger og håber det er lige så nemt…

  1. Hej Cari

   Tusind, tusind tak. Jeg er så glad for, at min opskrift måtte være en del af din jul 🙂

   Jeg håber, at orangestængerne var gode også.

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Det er første gang, jeg bager vaniljekranse. Åh, de blev gode, de smager som englene synger.

 7. Super opskrift, jeg lavede en trippel portion i mit første forsøg og det virkede bare. I mangel af hånd mixer brugte jeg min Teddy Varimixer. Den første sammenpiskning krævede at riset blev "tømt" et par gange men ellers var det godt med maskinen til den store portion. Jeg benyttede kagehvedemel fra Valsemøllen og en 9mm tyl, de blev skønne!

 8. Hej Cathrine. Hvor lang tid i forvejen kan man lave dejen og have den liggende i køleskabet? Og kan dejen fryses?

  1. Hej Louise

   Den kan ligge på køl i et par dage. Så skal du bare lade den stuetemperere og evt. piske det lidt inden, du kan sprøjte dejen ud. Dejen kan også fryses. Du kan fryse de færdigformede vaniljekranse - først på en plade, og når de er frosne, så kan de kommes i en bøtte eller pose, så de ikke fylder så meget. Så kan du bage friskbagte vaniljekranse, når det passer dig 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Første gang jeg prøver at bage vaniljekranse. Kæmpe succes. Bagt tre gange på to dage, for børnene hapser dem 🙈
  Jeg har altid syntes vaniljekranse var kedelige, men disse er fantastiske.
  Smager godt, holder formen og nemme og hurtige at lave.

  1. Hej Lene

   TAK! Jeg har netop heller aldrig været den store vaniljekransefan - fordi de smagte lidt fladt. Det er præcis derfor, jeg er så glad for opskriften her 🙂 Hjemmebagte vaniljekranse med masser af smag. Jeg håber, du kommer til at bage et par portioner endnu 😉

   God bagelyst,
   Cathrine

 10. De bedste vanilliekranse til dato jeg har bagt, smagt og foræret væk.
  Nemme og ligetil og de flyder ikke ud.

 11. Tak for en dejlig vanillekrans.
  Vores blev mørke i dejen, så kom efterfølgende til at overveje om skallen på mandlerne skulle fjernes?
  Smagen og udseende er vi dog meget tilfredse med.

  1. Hej Connie

   Nej, skallen skal forblive på. Det gør jeg. Vil du gerne have helt lyse vaniljekranse, så kan du godt smutte mandlerne før, du rister dem.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Pernille

   Hmm... Jeg har tænkt over det. Hvis du undlader ægget, så ville jeg komme dejen i en kødhakker i stedet - så tror jeg ikke, du kan sprøjte den ud med sprøjtepose.

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Hej
  Til vores årlige julebage dag skal din opskrift afprøves i år 🤗 men vil lige høre hvilken slags hvedemel du bruger ?
  Kan læse mig til det ikke skal være stenformalet 😊

 13. Hej Cathrine
  Jeg brugte kagemel fra Skærtoftmølle og rigtigt smør. Jeg har ikke bagt med kagemel før så kan det være det der gjorde dem tørre?
  Vh
  Trine

  1. Hej Trine

   Så har du svaret lige der 🙂 Skærtoftmølles kagemel er stenkværnet, og det betyder, at der stadig er nogle skal- og klid dele i melet. Det gør melet grovere end "almindeligt" hvedemel, der er valset. Du får derfor en tør og grov dej.

   God bagelyst,
   Cathrine

 14. Er en ny condibøtte tætsluttende nok til at opbevare småkager i?

  Mega god opskrift, smager dejligt og er nemme at sprøjte. På en doven dag undlader jeg er riste mandlerne og bruger mandelmel i stedet, og de er stadig gode 👍

  1. Hej Mia

   Ja, jeg opbevarer altid mine småkager i en conditbøtte - det fungerer godt 🙂 Jeg har dem dog ikke stående i måneder 😉

   Hvor er det dejligt, at du er glad for opskriften på vaniljekranse.

   God bagelyst,
   Cathrine

 15. Første forsøg på vaniljekranse, men øv sikke en skuffelse. Dejen var meget fast selv om jeg havde fulgt opskriften til punkt og prikke så var nok advaret om det der skete - tørre og kedelige vaniljekranse… hvad kan jeg gøre ved dejen hvis jeg oplever det ? Ville gerne lykkes med dem ☺️
  Vh Trine

  1. Hej Trine

   Øv - det var ærgerligt. Hvilket mel har du brugt? Hvis du fx har brugt stenkværnet mel, så bliver dejen mere fast og tør. Ellers skal du kigge på, om du har brugt M/L æg og rigtigt smør.

   Hvis dejen virker for tør, så kan du komme lidt mere æg i.

   God bagelyst,
   Cathrine

 16. Jeg har lige bagt disse vaniljekranse og de er bare next level gode ! Fantastisk tekstur og dyb smag:)
  Tak for en god opskrift !
  Mvh Julie

  1. Hej Julie

   Next level vaniljekranse - det fortjener julen, ikk? 🙂 Tusind tak! Jeg er så glad for, at du er glad for min opskrift på hjemmebagte vaniljekranse.

   God bagelyst,
   Cathrine

 17. Hej Cahtrine
  Det her er uden tvivl den bedste opskrift på vaniljekranse jeg nogensinde har prøvet.
  Jeg bagte dem lige før jul , inden min svigermor kom. Det er nu også blevet en favorit hos hende, og har måttet dele opskriften med hende. Det er enormt stort at en ny opskrift har fundet vej hos hende. Der er storbageren i familien.
  Bare en kæmpe highfive til det du gør.
  vh Helene

  1. Hej Helene

   Hvor er det fantastisk at høre! Sikke en ros til min opskrift på hjemmebagte vaniljekranse 🙂

   Tak fordi du tog dig tid til at overbringe den ros til mig.

   God bagelyst,
   Cathrine

 18. Det er første år jeg har kastet mig ud i vaniljekranse, den her opskrift var nem at gå til.

  Anden omgang brugte jeg mandelmel som ikke blev ristet, da jeg fandt i pose i gemmerne. Det duer altså også 😊

 19. De er virkelig virkelig gode!!
  Min mormor sagde “jeg bager aldrig vaniljekranse igen for de der slår dem alle!”

 20. Det er en mega god opskrift! De blev virkelig gode! Mine mandler kunne slet ikke tåle 10 min i ovnen - de blev helt sorte, så lavede nogle igen, men bare 5 min.
  Det var første gang jeg arbejde med sprøjtepose og det var lidt svært, så her kommer lige er godt råd til andre: hvis du kommer til at lave dine kranse for tykke, tynde, store eller små, kan du bare skrabe massen af bagepapiret og op i sprøjteposen igen og forsøge på ny

 21. Det er absolut de bedste vaniliekranse jeg har bagt til dato! Jeg har en tradition med min bedstemor hvert år, at vi skal bage julesmåkager. Vi finder hvert år en ny opskrift, da de aldrig bliver helt som vi ønsker. Men de her, de kommer til at gå igen de næste mange år! 🙏🏼🙏🏼

 22. Verdens bedste vaniljekranse. De smager SÅ godt, er mega nemme at lave hvis bare man følger opskriften, som er godt beskrevet. Har bagt dem fem gange i december og brugt dem som værtindegaver🥰

 23. Jeg bagte dem i december måned - virkelig god vanilje smag i dem 😍 jeg kiggede med på din insta story, hvor du bagte dem. Perfekt lige at kunne kigge med hvordan du gjorde 👍

 24. Hej Cathrine - jeg er vild den her opskrift - så fulde af smag! Har lavet dem to gange - første han var de super lækre - anden gang gik noget galt og de blev hårde og kompakte (smagen fejler dog ingenting). Dejen var også mere fast (måske min vægt ikke helt er til at regne med - brugt en anden første gang?) Noget bud på, hvad der kan være gået galt?

  1. Hej Sophia

   For at dejen kan sprøjtes ud uden besvær. Kommer du for meget dej i posen af gangen, så er den meget svær at sprøjte ud - dine hænder vil også varme dejen op, når du står og arbejder med den. Det er vi ikke interesseret i, da det vil give vaniljekranse, der flyder mere ud.

   God bagelyst,
   Cathrine

 25. De her catrine er så gode at jeg ikke er sikker på jeg vil dele dem med nogen heller ikke min familie. Wow de er lækre tak for opskrift og inspiration

 26. Mange tak for svar, og der knækkede du også lige et julemysterium om de takkede vaniljekranse 😂🙈

  1. Hej Julie

   Tusind tak! Det gør mig så glad at høre, at du er vild med min opskrift på vaniljekranse. Jeg er også selv virkelig begejstret 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 27. Kan man bruge denne her opskrift, hvis man laver vaniljekranse på maskinen, eller er den for blød til det?

  1. Hej Kathrine

   Det kan du - dejen skal bare lige et smut på køl først, så den er knap så blød. Dejen skal ikke være helt kold og hård, for så bliver vaniljekransene "takkede", når du kører den igennem på maskinen. Men bare 30-60 minutter.

   God bagelyst,
   Cathrine

 28. Øj øj! Er egentlig ikke så vild med julesmåkager - men har lavet et hold af dem her i eftermiddag, nøj de er gode! Virkelig lækkert med de ristede mandler og så en god fuldfed vaniljestang, mums!

  1. Hej Malene

   Det er fantastisk, når man finder en favorit! Tusind tak for dine rosende ord til min opskrift på hjemmelavede vaniljekranse.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Mette

   Det kommer lidt an på, hvad du skal bruge den til. Mindre portioner som fx mandelmel er nemmest i en minihakker.

   Jeg har ikke selv en foodprocessor, men jeg drømmer om en, så jeg kan lave dadelkugler, mørdej og større portioner uden besvær. Jeg kan lave det hele i min minihakker, men det vil være væsentligt nemmere og hurtigere i en større foodprocessor.

   God bagelyst,
   Cathrine

 29. De er fantastiske 🙂 bestemt en favorit.
  Har lige et hold ingefær småkager på køl. Glæder mig til at smage...

 30. De er fantastiske. Som altid er din opskrift spot on. Jeg fulgte din story ... og var forsigtig med at piske dejen, lod dem blive et par minutter på den varme plade osv. Smagen af vanille og de ristede mandler træder fint frem - i modsætning til min gamle opskrift, hvor jeg synes, at smør smagen var for overdøvende. Tak ... dine bog står på min ønskeseddel.

  1. Hej Heidi

   Tusind tak for dine rosende ord! Det er så umådeligt dejligt at få feedback på mine opskrifter. Det gør mig så glad, at du også er vild med opskriften på mine hjemmebagte vaniljekranse.

   God bagelyst,
   Cathrine

 31. Hej Cathrine
  Kan jeg lave dejen i dag og opbevare på køl til de skal bages i morgen?
  God jul og hilsen fra Stine

  1. Hej Stine

   Ja, det kan du sagtens. Du skal bare temperere dejen inden, at du trykker den ud af sprøjteposen - ellers bliver det hårdt arbejde 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Trine Sandra

   Enten har du brugt et blandingsprodukt i stedet for rigtigt smør - eller også har du pisket dejen for meget.

   Jeg har netop lavet en bake along i min Instagram Story, hvor jeg viser, hvordan jeg bager dem - måske du kan få lidt guiden der 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 32. Og hun gør det igen 🙌
  De sidste er lige kommet ud af ovnen og hold nu fast de afkølede smager godt! 🤤

 33. Kære Cathrine. Jeg synes, at de får for meget varme, hvis man følger din vejledning. Jeg gav dem kun 6 min v. 200 gr varmluft og tog dem ud, da de begyndte at lugte lidt brændte.

  1. Hej Trine

   Hmm, narj.. Det vil ændre dejens konsistens. Så vil jeg i stedet anbefale dig at bruge opskriften på min mormors vaniljekranse, som du også finder her på bloggen. De er helt klassiske og uden mandler 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 34. En knap print opskrift ville være fedt så der ikke kommer alt reklame på når man gerne vil printe ud 🙂
  Glæder mig til at afprøve dem

  1. Hej Dorthe

   Jeg kan godt forstå dit ønske. Jeg har helt bevidst fravalgt en print-knap. Alle besøg på min blog og mine opskrifter er virkelig vigtig og meget betydningsfulde for mit arbejde. Jeg beklager, hvis det er mere forvirrende end gavnligt for dig.

   God bagelyst,
   Cathrine

 35. Hej Cathrine.
  De lyder så lækre og skal helt sikkert prøves. I ingredienserne står der majsstivelse, men i beskrivelsen nævner du kartoffelmel. Hvilken af de to typer skal bruges, eller er det underordnet? 🙂

  1. Hej Josephine

   Tak! Jeg har netop rettet til. Det skyldes, at vaniljekransene er testet med både kartoffelmel, majsmel og majsstivelse. Majsstivelse var bedst 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT