Opskriften er udviklet i samarbejde med Valsemøllen
Kardemommesnurrer - kanelsnurreren og kanelsneglens søde fætter. Eller bror, måske? De minder nemlig utroligt meget om hinanden - pånær at den krydrede kanel er byttet ud med den varme og aromatiske kardemomme. Jeg er vild med dem! De er perfekte bløde og søde, men stadig med masser af modspil fra den kække kardemomme. Kardemomme er det bærende element i de her kardemommesnurrer. Derfor foretrækker jeg at bruge hele kardemommekapsler, som jeg knuser i min morter. Det smager af så meget mere end stødt kardemomme, som allerede har mistet en del af sin smag, fordi at det har været stødt længe. Når du morter dine egne kardemommekapsler, så får din dej også de fineste små kardommekorn i sig, som jeg synes er noget så fint. Bag kardemommekapslerne som en sød ting til eftermiddagskaffen, til de mange fødselsdage eller lad dem være en del af en dejlig brunch. De passer til lidt af det hele, og de smager så godt ligemeget hvornår, at du spiser dem.
16-20 stk.
Det skal du bruge:
Dejen
- 225 g mælk
- 25 g gær
- 50 g sukker
- 1 æg
- 500 g hvedemel
- 10 g stødt kardemomme (7 g skal i dejen - 3 g skal drysses over til sidst) - brug gerne hel kardemomme, du knuser i en morter. Det giver en fantastisk smag.
- 4 g salt
- 75 g blødt smør
- 1 æg til pensling
Remonce
- 80 g blødt smør
- 100 g rørsukker
- 30 g brun farin
Sukkerlage
- 75 g kogende vand
- 50 g sukker
- 1/4 vaniljestang (kan udelades)
Kardemommesukker
- 40 g rørsukker
- 3 g knust kardemomme
Sådan bager du luftige og lækre kardemommesnurrer:
Først laves dejen. Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør det sammen. Kom ægget i blandingen og rør det ud. Tilsæt hvedemel, stødt/knust kardemomme og salt, og ælt dejen til den er glat og skinnende og ikke hænger ved bordet eller skålens kanter. Jeg bruger min Kenwood Røremaskine til at ælte dejen på. Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen. Lad dejen hæve tildækket i en skål eller på bordet. Kom husholdningsfilm og et viskestykke over, mens dejen hæver i 60 minutter ved stuetemperatur.
I mens laves remonce. Rør sukker, brun farin og blødt smør sammen. Det gøres nemmest med en dejskraber. Det er vigtigt, at du ikke pisker det for meget sammen, da fyldet så nemmere løber ud af snurrerne.
Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Rul den ud til et rektangel på 30 x 60 cm. Smør dejen med remonce over det hele. Fold 1/3 af dejen ind mod midten. Fold den anden 1/3 ind over dejen, så du nu har tre lag dej. Du kan se her, hvordan du folder dejen. Rul dejen ud til et rektangel på ca. 15 x 30 cm. Skær dejen i stimler på ca. 1-1,5 cm. Sno hver strimmel til en snurrer som vist i videoen. Kom snurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk den med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 45 minutter ved stuetemperatur.
Pensl snurrerne med æg. Bag dem ved 230 grader over/undervarme i 5-8 minutter. Imens laves sukkerlagen. Kom kogende vand, sukker og vaniljestangen i en skål og rør det sammen til alt sukker er opløst. Rør også rørsukker og knust kardemomme sammen til kardemommesukker. Når snurrerne tages ud af ovnen, pensles de med sukkerlage og drysses med kardemommesukker. Lad afkøle på en rist og nyd.
Kunne du ikke have skrevet jeg skulle bage dobbelt portion 🤣🤣
De jo væk på nul komma dut
De er så lækre
Hej Anne-Dorthe
Når det kommer til kardemommesnurrer, så skal man ALTID bage dobbelt portion 😉
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Jeg er blevet total inspireret af dig i forhold til at bage og lige pt er min helt store passion surdej. Jeg vil derfor hører om man kan bruge surdej i denne opskrift og hvor meget der skal bruges? 🤔
Mvh Anne Sofie
Hej Anne Sofie
Det er jeg glad for at høre. Du kan godt bruge surdej - men det kræver en helt anden fremgangsmåde.
I min bog Sødt Med Surdej er der en opskrift på kardemommesnurrer med surdej.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Jeg forsøgt mig for første gang med opskriften fra Sødt med surdej. Meget af fyldet smeltede inden og under bagning. Hvad har jeg gjort forkert?
Hej Nynne
Hvis fylder flyder for meget ud af dit bagværk, så er det underhævet.
God bagelyst,
Cathrine
Når nu Brandt brød holder lukket, så måtte jeg selv igang.
Opskriften er helt genial og familien efterspørger allerede endnu en portion ✨
Hej Cathrine
Jeg sidder med din bog og kigger på henholdsvis denne opskrift og kanelsnurrer. Opskrift på dejen er ca. den samme i begge opskrifter, og begge ender ud med at være 15x30, som du skriver. Hvordan kan det så ske, at der i denne er 16-20 stk., men i kanelsnurrer er der kun 10-12? Det går ikke helt op. Kan du hjælpe med at afklare?
Hej Cathrine
Jeg er meget glad for dine opskrifter og denne opskrift på kardemommesnurrer er ingen undtagelse. Men næste gang du bager dem, vil du så ikke lige kontrollere, om den rektangel man skal rulle ud inden man skærer dejen i strimler virkelig skal være ca. 15 x 30 cm?
For mig vil en rektangel på 30x60 cm, der foldes til 3 lag på den lange led blive til 30x20 cm.
Hver gang jeg laver den her opskrift eller lignende river jeg mig i håret over, at det ikke passer. Jeg håber, du kan hjælpe mig med at opklare problemet.
Venlig hilsen Henriette
Hej Henriette
Det bør passe så nogenlunde - der går et par centimeter fra, når dejen foldes. Men størrelsen er heller ikke så vigtig. Så får du bare lidt længere strimler.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Stort tillykke med babyen!! <3 Hun ser så dejlig ud!
Jeg har lavet denne skønne opskrift MANGE gange. Og jeg har tit det problem at den dejstrimmel jeg trækker over den snurret dej enten knækker over under bagningen eller falder ned på siden. Så mine snurre ser MEGET forskellige ud, haha 😀
Jeg ælter til en god glutenstruktur, der består vindues testen og bruger oftest manitobamel.
Hvad tænker du der kunne være galt? Kunne min dej have hævet en smule for meget inden jeg snurre dem?
Kh Freja
Hej Freja
Så vil jeg lade dem hæve lidt længere inden bagning - så de ikke hæver så meget under bagning. Og så ville jeg heller ikke bruge manitoba. Melet kan være for stærkt til og have et for højt glutenindhold.
God bagelyst,
Cathrine
Tak for en FANTASTISK opskrift. Jeg har bagt disse mange gange og altid med stor succes. Jeg har også prøvet at fryse dem rå, tø op i køleskab natten over og bage næste morgen. Udemærket, men slet ikke så let og luftig. De bliver for kompakte til min smag lige meget hvad jeg gør. DERFOR: kan jeg nedjustere mængden af gær og koldhæve 12 timer i køleskab? Hvor meget gær ville du i så fald tilsætte?
[…] har bagt et væld af snurrer gennem de seneste år. De klassiske kanelsnurrer, de populære kardemommesnurrer og de knapt så søde snurrer med […]
Hej C,
Hvis jeg bruger Kornby Mølle hvedemel nr. 1, kan det så passe at mængden af hvedemel skal nedjusteres? Og har du i så fald et bud på hvor meget?
Tusind tak!!!
Mvh Christina
Hej Christina
Ja, det er helt korrekt. Kornby Mølles mel kan trække en del vand. Jeg ville starte med 425 g mel, og så kan du tilføje mere under æltning om nødvendigt.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Jeg ville dele disse ud på arbejdet i morgen. Hvis jeg bager dem i dag, er de så stadig lækre i morgen?
Mange hilsner
Maria
Hej Maria
Ja, det er de. Men! Alt gærbagværk er bare bedst friskbagt. Hvis du har mulighed for at lune dem inden servering, så er det en rigtig god løsning.
God bagelyst,
Cathrine
Når du skriver hele kardemomme kapsler, mener du så, at de skal knuses med skal på?
Tak 🙂
Hej Nanna
Ja, så skal du fjerne den grønne skal og bruge frøene - som du så knuser/morter 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Tak for altid dejlige opskrifter og dejlige bageredskaber 🙌🏻 Kan jeg mon forme dem og putte dem i køleskabet natten over (med mindre gærmængde), så de bare kan bages om morgenen?
Hej Rannva
Selv tak 🙂 Ja, det tænker jeg sagtens, at du kan.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Jeg vil gerne fryse nogle af dem ned inden bagning. Vil du da foreslå at jeg fryser dem lige efter de er formet eller vil det være bedre at fryse dem når de har efterhævet?
På forhånd mange tak!
Mvh Christina
Hej Christina
Jeg ville fryse dem, når de er formet, og så vil jeg lade dem tø op og efterhæve natten over i køleskabet, når du gerne vil bage dem. Vil du gerne kunne bage dem direkte fra frys, så skal du lade dem efterhæve og fryse herefter 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Tak for de bedste opskrifter. Dejen til denne driller mig dog lidt. Hvor længe ælter du dejen på røremaskinen og bruger du dejkrog eller K-spade? Og til sidst et lidt nørdet spørgsmål: Hvor mange gram protein er der i det mel du bruger?
På forhånd tak!
Kh Christina
Hej Christina
Jeg bruger dejkrog, og jeg ælter CIRKA 5 minutter først og yderligere 8-10 minutter. Men jeg tager aldrig tid - jeg kigger bare på dejen.
Der er 11-12 g protein.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Kan man gøre dem helt klar, forme dem, putte på frys og så tage dem op om morgen og putte i ovnen den dag de skal bruges? 😊
Mvh Emma
Hej Emma
Ja, det kan du godt 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hejsa
Hvor mange gram sød surdej skal man mon bruge i stedet for de 25 g gær?
Mvh Mathilde
Hej Mathilde
Det har jeg desværre ikke testet. Du kan ikke skifte gær ud med surdej uden videre - det vil kræve en helt anden fremgangsmåde.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Hvis jeg fryser dem ned, efter de er bagt, hvordan varmer jeg dem så bedst op? Skal de være frosne, eller tø op i køleskabet?
Vh Marie
Hej Marie
Jeg foretrækker at tø dem op ved stuetemperatur eller ved 30-40 grader i ovnen. Herefter luner jeg dem ved 180 grader varmluft.
God bagelsyt,
Cathrine
Det her var min første opskrift som jeg prøvede fra julegaven Bagværk - og jeg kan kun sige at jeg elsker dem!! Og jeg er vild med din bog - så dejligt at have gode opskrifter samlet og ikke altid skulle lede på nettet og så alligevel ikke kunne huske senere hen hvor den gode opskrift nu var fra. Jeg er så glad for begge dine bøger 🙂
Hej Mette
Tusind, tusind tak - det gør mig så glad at læse 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Jeg har bagt efter din surdejsbog og i julegave fik jeg bogen bagværk og kardemommesnurre blev den første opskrift og nøj de var gode. Ved godt at mange af dine opskrifter findes her, men hvor er det en lækker bog og elsker man kan bladre rundt i den.
Hej Cathrine. Jeg har længe været på jagt efter hele kardemommekapsler, så jeg kunne bage din opskrift, og har nu endelig fundet nogle!
Jeg har dog lige et spørgsmål til opskriften. Kan man evt. også putte kardemomme i remoncen? Jeg kan VIRKELIG godt lide kardemomme! Kommer der på den måde ikke mere kardemomme i hele snurren? (Evt. I stedet for det på toppen).
Hej.. jeg kommer også 10 gr kardemomme i remoncen. De bliver bare endnu bedre!
Havde så længe drømt og tænkt på kardemomme snurrer, så gik jeg bare igang med din opskrift. Nøj hvor blev det godt! Nemt at følge og blev suuuper lækkert. Tak for opskriften 🙂
Hej Emilie
Det lyder mere til, at det er din glutenudvikling, den er gal med. Hvordan ælter du din dej?
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine, jeg har prøvet mange opskrifter på snurrer og nu også din. Hver gang sker det samme: de nærmest eksploderer når de bages; dejen brydes mange steder og bliver helt ujævn og remoncen flyder vildt ud. Jeg har forsøgt at bage med halvt alm hvedemel og henh. Tipo 00 og ølandshvede, men det gør ingen forskel. Dejen er også ret porøs når jeg arbejder med den. Skal det være ren tipo 00 eller hvad kan jeg gøre?
Hej Cathrine
Når der står 10 gram kardemomme, så er det vel 10 gram uden skaller, ikke? Så det kun er frøene, man vejer af?
Vh Christina
Hej Christina
Lige netop 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej. Virkeligt lækkert med en opskrift på kardemommesnurrer.
Ift Hel Kardemomme, knuser du også skallerne med eller morter du dem og fjerne skaller efterfølgende ?
Hej Natalie
Nej, jeg piller kardemommefrøene ud af de grønne skaller før, at jeg knuser dem. Du kan også købe løse kardemommefrø, men de kan desværre være svære at finde.
God bagelyst,
Cathrine
Kjempegode kardemommesnurrer! Spennende med noe annet enn kanel.
[…] dejen snoes om dine fingre. Hvis du synes at det lyder lidt besværligt med snoningen, så kan du her få vist en video af, hvordan du gør. Kom de færdigsnoede kanelsnurrer på en bageplade beklædt […]
Hej 🙂
Er det muligt at bruge en sød surdej i stedet for gær?
Og hvordan tror du resultatet bliver? Tænkte måske at bruge hævetider fra dine søde surdejs burgerboller opskrift i din bog. MEN jeg ved ikke om det overhovedet er en god idé 🙂 Hvad tænker du?
Tak for en ALTID fantastisk blog!
Vh Freja
Hej Freja
Ja, det vil du godt kunne. Du kan finde inspiration i de andre opskrifter med sød surdej i min bog, ja 🙂
Tak!
God bagelyst,
Cathrine
Der står tilsæt sukker to gange i opskriften. Er det måske salt og ikke sukker, man skal røre sammen med mælk og gær?
Hej Sine
Jo! Tak. Det er rettet.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine. Hvordan vil du bage dem fra frost - tø dem op eller bage dem direkte fra frys? 🙂
Tak / Louise
Hej Cathrine. Jeg er lidt i tvivl om strimlerne skal skæres på den lange eller korte led?
Mange tak for altid gode opskrifter!
Hej Astrid
Jeg skærer på den korte led. Du kan se her hvordan: https://www.cathrinebrandt.dk/oelandssnurrer-med-birkes/
God bagelyst,
Cathrine
Ja, det kan du i princippet godt, men så skal du bruge dejopskriften fra de koldhævede kanelsnegle 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Kan man lave disse koldhævet, ligesom dine kanelsnegle?
Hej Cathrine,
Kan man godt fryse disse, hvis man (mod al forventning) ikke når at spise dem alle inden weekenden er ovre?
Mvh. Maria
Hej Maria
Ja, det kan du sagtens.
Bag dem et minut eller to mindre, så de kan holde til at blive lunet op igen 🙂
God bagelyst og rigtig god weekend
Cathrine
Hej Cathrine. Tak for altid perfekte opskrifter! Jeg må også prøve at bage dem her. Er det nødvendigt at bruge henholdsvis tipo00 og stenformalet hvedemel eller kan man godt nøjes med almindeligt hvedemel? Eller der går måske noget særligt af ved det?
- Laura
Hej Laura
Du kan godt bruge almindelig hvedemel som alternativ 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Ummmm smager virkelig godt ??
Hej Andreas
Fantastisk! Det er jeg simpelthen så glad for, at du skriver. Tusind tak!
- Cathrine
Halleluja!!! De var fantastiske - intet mindre! Det smukkeste, flotteste og sødeste jeg længe har bagt. Mums!