Disse speltboller var et lille forsøg i køkkenet, der heldigvis endte ud i nogle rigtig lækre boller. Ølandshveden giver bollerne en blød smag og tilfører masser af gluten, så de bliver luftige. Bunden af bollerne er dyppet i hel quinua, så bollerne bliver proteinrige og knasende. Speltbollerne smager virkelig godt og passer perfekt til morgenbordet eller madpakken.
Det skal du bruge:
- 300g koldt vand
- 3g gær
- 2 dl surdej (Se hvordan - klik her)
- 15g salt
- 400g groft speltmel
- 100g groft ølandshvede
- Quinua til at dyppe bollerne i.
Sådan laver du speltboller med ølandshvede og quinua:
Kom vandet i en skål og rør gær og surdej ud heri. Tilsæt lidt af melet og rør rund. Kom salt og resten af melet i og ælt til en samlet dej. Start så med at ælte. Det kan enten gøres i skålen på bordet eller på en røremaskine alt afhængig af, hvad du foretrækker. Ælt dejen godt så den bliver glat og smidig. Lav evt. en glutenprøve på dejen (Se hvordan - klik her), for at tjekke, at du har fået lavet et ordentligt glutennet i dejen under æltning. God æltning giver et godt og luftigt brød.
Når dejen er æltet færdig kommes den i en skål, der er smurt med olie. Dæk den med et låg eller film og stil dejen i køleskabet i ca. 24 timer.
Dagen efter tages dejen ud. Del den i 12 portioner og form dem til boller. Dyp bollernes bund i quinua og stil dem til hvile på et stykke bagepapir. Lad speltbollerne hæve tildækket ved stuetemperatur i 2 timer.
Varm ovnen og en bagesten eller bageplade (med et stykke bagepapir på) op til 250⁰. Når ovnen er varm kommes bollerne på den varme bagesten eller bageplade. Bag dem i 12-15 minutter. Lad bollerne køle af på en rist og nyd dem!