Efter mange forsøg er det endeligt lykkedes mig at bage en surdejsboller, der er fyldt med frø og kerner, men som stadig er luftig og let i krummen og har en sprød skorpe. De bedste boller, jeg længe har bagt, blev vi enige om herhjemme. Dej, der indeholder kerner, skal tilsættes lidt mere mel, da kernerne tynger dejen. Derudover skal kerner og frø stå i blød, da de ellers vil suge væske fra dejen, og så ender man op med en ret så kedelig og fast dej. Hvis du ikke kan vente tre dage på friskbagte boller, så kan du sætte kernerne i blød om morgenen, lave dejen om aftenen og bage bollerne dagen efter. Bollerne er gode til morgenmad eller madpakken, da de holder sig friske og lækre i et par dage. Jeg har allerede brugt opskriften flere gange, så den er så absolut en favorit.
12-16 stk.
Det skal du bruge:
Sådan bager du hjemmebagte boller med kerner:
Dag 1: Kom vand, hørfrø, solsikkekerner og knækkede kerner i en skål og rør det sammen. Lad dem stå i blød natten over.
Dag 2: Kom alle ingredienserne i en skål – undtagen salt, og ælt dejen sammen. Tag dej fra til surdej. Kom saltet i og ælt dejen. Først ved lav hastighed til den er samlet og herefter ved høj hastighed til dejen er glat og smidig og har dannet et stærkt glutennet. Se her hvad et glutennet er. Kom lidt olie i en skål og vend dejen herover i. Lad dejen stå et par timer ved stuetemperatur, så surdejen lige kan komme i gang og sæt herefter dejen på køl natten over.
Dag 3: Tag dejen ud af køleskabet. Kom en bagesten eller en bageplade i ovnen og tænd den på højeste temperatur på almindelig ovn. Når ovnen er helt varm vendes dejen ud på et let meldrysset bord. Hak dejen ud til boller og kom dem på et stykke bagepapir. Kom bollerne i ovnen. Skru ovnen ned på 250 grader og bag bollerne i ca. 15 minutter til de er godt gyldne.
[…] er altså virkelig smart og praktisk. Jeg har ofte en portion chiagrød, køleskabsgrød eller en hjemmebagt grov bolle med mig, når jeg ikke lige når morgenmaden. For morgenmad skal jeg have. Jeg fungerer først […]
Jeg har kun speltmel. Tror du det går?
Hej Thea.
Ja, det tror jeg sagtens, at du kan bruge, hvis det er fintsigtet speltmel. Jeg ville udelade rugmelet så og kun bruge speltmel, så dejen ikke bliver for grov.
Hvis du ælter på en røremaskine, så skal du sørge for at ælte dejen 5-7 minutter ved lav hastighed inden, at du skruer op på højere hastighed, da speltmel nemt kan overæltes.
Lad mig endelig høre, hvordan det går.
Mvh. Cathrine
Hvis man nu ikke ligger inde med surdej, kan man så gøre noget andet i stedet?
Mvh. Line
Hej Line.
Det kan du tro! Du kan udskifte surdejen med 3 g gær. 🙂
God bagelyst.