Surdejsboller med frø og kerner

Efter mange forsøg er det endeligt lykkedes mig at bage en surdejsboller, der er fyldt med frø og kerner, men som stadig er luftig og let i krummen og har en sprød skorpe. De bedste boller, jeg længe har bagt, blev vi enige om herhjemme. Dej, der indeholder kerner, skal tilsættes lidt mere mel, da kernerne tynger dejen. Derudover skal kerner og frø stå i blød, da de ellers vil suge væske fra dejen, og så ender man op med en ret så kedelig og fast dej. Hvis du ikke kan vente tre dage på friskbagte boller, så kan du sætte kernerne i blød om morgenen, lave dejen om aftenen og bage bollerne dagen efter. Bollerne er gode til morgenmad eller madpakken, da de holder sig friske og lækre i et par dage. Jeg har allerede brugt opskriften flere gange, så den er så absolut en favorit.

12-16 stk.
Det skal du bruge:

 • 5 dl kold vand
 • 50g surdej
 • 50g hørfrø
 • 50g solsikkekerner
 • 50g knækkede kerner (jeg brugte rug – du kan bruge dem, som du har på lager)
 • 150g vand (til at iblødsætte kernerne)
 • 100g rugmel
 • 675g fint ølandshvedemel (alternativt hvedemel)
 • 15g salt

Sådan bager du hjemmebagte boller med kerner:

Dag 1: Kom vand, hørfrø, solsikkekerner og knækkede kerner i en skål og rør det sammen. Lad dem stå i blød natten over.

Dag 2: Kom alle ingredienserne i en skål – undtagen salt, og ælt dejen sammen. Tag dej fra til surdej. Kom saltet i og ælt dejen. Først ved lav hastighed til den er samlet og herefter ved høj hastighed til dejen er glat og smidig og har dannet et stærkt glutennet. Se her hvad et glutennet er. Kom lidt olie i en skål og vend dejen herover i. Lad dejen stå et par timer ved stuetemperatur, så surdejen lige kan komme i gang og sæt herefter dejen på køl natten over.

Dag 3: Tag dejen ud af køleskabet. Kom en bagesten eller en bageplade i ovnen og tænd den på højeste temperatur på almindelig ovn. Når ovnen er helt varm vendes dejen ud på et let meldrysset bord. Hak dejen ud til boller og kom dem på et stykke bagepapir. Kom bollerne i ovnen. Skru ovnen ned på 250 grader og bag bollerne i ca. 15 minutter til de er godt gyldne.

Surdejsboller_kerner_6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments on “Surdejsboller med frø og kerner”

 1. Hej Cathrine, vi er vilde med disse boller. Jeg er lidt udfordret på, at de bliver meget kompakte - sidst jeg lavede dem, var det med Korneby Mølle Hvedemel nr 1. Jeg bruger kun foldninger, ingen maskineæltning, og sætter dejen til autolyse, mens surdejen arbejder sig op til peak. Bør jeg ælte med maskine for at få lethed i dejen eller ?
  Pft for hjælpen - Gitte

 2. Jeg bliver lidt i tvivl, om der virkelig kun skal 60 gram surdej i denne dej??? “Normalt” er der ca 150 gram i en bolledej…

 3. Hej igen. Jeg må altså lige tilføje at jeg tror dette er de bedste surdejsboller jeg har bagt indtil videre. Jeg har lige haft 1-års jubilæum med min surdej, så der er da blevet bagt et par omgange boller frem til nu!. Virkelig god opskrift/forhold og perfekt blød/sprød bolle! Tak for opskrift!

  1. Hej Maria

   Opskriften her er en ældre sag - omkring 8 år gammel 😉 Dengang bagte jeg med surdejen på en anden måde. Sådan er det - jeg lærer hele tiden.

   Du kan godt bruge opskriften, men jeg vil anbefale dig, at du bruger samme fremgangsmåde, som jeg bruger i mine andre opskrifter. Altså, fodrer din surdej, laver autolyse, kommer surdej i og gemmer lidt tilbage i glasset.

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Hej Cathrine - det tænkte jeg nok 🙂 Jeg endte også bare med at freestyle lidt og gøre som jeg plejer. Jeg har netop taget bollerne ud af ovnen - glæder mig til at smage dem!

  1. Hej Thea.

   Ja, det tror jeg sagtens, at du kan bruge, hvis det er fintsigtet speltmel. Jeg ville udelade rugmelet så og kun bruge speltmel, så dejen ikke bliver for grov.

   Hvis du ælter på en røremaskine, så skal du sørge for at ælte dejen 5-7 minutter ved lav hastighed inden, at du skruer op på højere hastighed, da speltmel nemt kan overæltes.

   Lad mig endelig høre, hvordan det går.
   Mvh. Cathrine

 4. Hvis man nu ikke ligger inde med surdej, kan man så gøre noget andet i stedet?

  Mvh. Line

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT