Surdejsknækbrød med frø og kerner

Når jeg fodrer min surdej, så den kan blive klar til at bage med, så smider jeg lidt surdej ud hver gang. Hvis jeg brugte det hele, så ville jeg ende ud med kæmpe portion surdej, og derfor bruger man kun en smule af ens surdej hver gang, at den skal fodres. Da jeg virkelig forsøger at mindske vores madspild så meget som muligt, så bruger jeg det surdej, der er i overskud til at bage sprøde surdejsknækbrød med. Hver gang jeg fodrer min surdej, så gemmer jeg det overskydende surdej i en bøtte i fryseren. Når der er ved at være ca. 4-5 dl, så er der nok til at bage knækbrød. De hjemmebagte knækbrød med surdej og kerner smager så godt og er supersunde. De bedste hjemmebagte knækbrød. Du kan læse her, hvordan du laver din egen surdej, og se her hvordan du fodrer din surdej og gør den klar til bagning.

Det skal du bruge:

 • 400 g surdej
 • 5 g salt
 • 2-3 spsk. frø og kerner til at drysse med

Sådan bager du sprøde og nemme surdejsknækbrød:
Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Kom bagepapir på to bageplader. Rør surdejen sammen med salt og fordel det ud i et helt tyndt lag på bagepapiret. Prik i dejen mange steder med en gaffel, så du undgår, at knækbrødet hæver op. Drys med frø og kerner og bag dine surdejsknækbrød i ca. 30 minutter til det er helt sprødt. Hvis knækbrødet mærkes blødt skal du bage det længere. Det skal være helt sprødt før, at det er færdigt. Afkøl det hjemmelavet knækbrødet på en rist, knæk det i mindre stykker og opbevar det i en lufttæt beholder.

knaekbroed_surdej_8knaekbroed_surdej_1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

34 comments on “Surdejsknækbrød med frø og kerner”

 1. Hej Cathrine,
  Jeg har et spørgsmål vedr. overskydende surdej - kan jeg samle i en bøtte i køleskabet i stedet for fryseren eller vil surdejen arbejde videre i køleskabet?

  1. Hej Gitte

   I køleskabet bliver surdejen bare mere og mere sur - så fryseren er at foretrække.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej Cathrine
  Hvordan regner du ud, hvormeget surdej du skal “smide ud” (gemme til at lave knækbrød af)?

  Af det man fodrer skal der jo også være 1/2 dl surdej til at gemme.

  Mvh Charlotte

 3. Hej.
  Jeg bruger ivrigt min bog surdej, hvori der også er knækbrød. Nu har jeg samlet en stort portion overskudssurdej til netop at bage knækbrød, men jeg har tørret alt mit overskudssurdej, da jeg åbenbart ikke har forstået det bare kunne hældes i en bøtte🙈
  Kan jeg godt væde den store mængde, som jo nok giver 400g og så bare have en virkelig stor mængde surdej😬🤦🏼‍♀️

  1. Hej Bolette

   Hmm, ja, det tænker jeg umiddelbart godt, du kan 🙂 Fremover kan du bare komme din overskudssurdej i en bøtte i fryseren.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Hej Cathrine Tak for vildt lækker bagetips... skal surdejen fodres inden jeg laver knækbrød? Eller fodre jeg bare resten bagefter ?
  Venligst Karin

 5. Disse knækbrød er formidable, jeg har den med mig over alt, alle jeg deler ud til eksker dem. Og så har jeg en kollega, der overtager surdejsrester, da hendes familie også er vilde med dem. Virkelig gode 🙏🙏
  Mvh Lotte

 6. Hej Cathrine!
  Elsker din opskrift og har brugt den mange gange, men skal til at lave en stor portion til en veninde og har et spørgsmål. Ved du hvor lang holdbarheden ca er?

 7. Hmm...mine knækbrød er blevet meget seje...forslag til, hvad jeg kan have gjort galt...?

 8. Hej Cathrine
  Jeg skal til at bage dette knækbrød første gang, og har selvfølgelig læst alle de ovenstående kommentarer.
  Du kan måske give en beskrivelse af konsistensen af dejen, når du smører den på? Bare så jeg ikke ender med, at jeg ikke kan få mine knækbrød af bagepapiret, ligesom Julia.

 9. Man kan med fordel tage pladen med knækbrød ud af ovnen efter 5 minutters bagetid og skære riller i dejen til at knække knækbrødene efter, når de er færdige.

 10. Hvor længe tager det at tø på, sådan ca.? Gør du det i køleskab eller ved stuetemperatur?

  1. Hej Marco

   Jeg tør det bare op ved stuetemperatur. Tiden afhænger mest af, hvilken bøtten du har din overskudssurdej i. Lav og bred eller høj og smal?

   God bagelyst,
   Cathrine

 11. 2 bageplader fordi der er 400 gr. surdej?? Mine 200 gr. fyldte ikke engang én plade??

 12. Hvis jeg nu har rigtig meget surdej i overskud (jeg har haft gooooood tid til at eksperimentere i køkkenet, de foregående uger, og har hygget mig gevaldigt med alle dine vildt gode guides til surdej), kan jeg så lave knækbrødet direkte af den friske overskudsdej, eller skal det en tur i fryseren for at bliver "slået ihjel" først, så det ikke hæver op?

 13. lyder som en virkelig smart ide.
  dog er jeg forstår jeg ikke helt det med at fryse det, ifølge denne artikel https://samvirke.dk/artikler/kan-man-fryse-surdej
  "Svar fra Leif Skibsted

  Surdej består af mælkesyrebakterier og gær, der er levende organismer. Ved frysning udvider vandet inde i cellerne sig, når det bliver til is, og derfor sprænges cellerne indefra. De ellers aktive mikroorganismer er efter optøning ikke længere i live."

  er surdejen så ikke død når man bager knækbrød med den? og har det nogen betydning?

  1. Hej Daniel

   Det er helt korrekt. Men det er heller ikke meningen, at surdejen skal være aktiv. Det fungerer i stedet for at røre vand og mel sammen (som du jo i forvejen har gjort i din surdej). Det er altså ikke meningen, at knækbrødene skal hæve. De skal bare bages sprøde.

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Fantastisk. Både med afklaring men i høj grad også med så hurtigt svar. Mange tak 🙂 der må laves knækbrød om et par dage så 🙂

 14. Måske det er mig der ikke helt forstår det 🙂 men jeg kan simpelthen ikke få knækbrødet af bagepapiret. Gør jeg et eller andet forkert?

 15. Hej Tina

  Surdejen skal der ikke gøres noget ved. Måske du skal tilsætte en smule mel, hvis du synes, at surdejen er for våd. Men ellers skal den bare smøres ud 🙂

  God bagelyst,
  Cathrine

 16. Kære Cathrine!
  Når jeg tager overskuds-surdej fra fryseren for at bage knækbrød, hvordan skal surdejen så behandles før bagningen.
  Hvis det er meningen, at man skal fodre op til flere gange, kan jeg ikke se meningen med at spare nogen steder.
  Kærlig hilsen Tina

  ,

 17. Hej Cathrine.
  Jeg har prøvet dit surdejsknækbrød. Jeg synes det er meget surt.
  Er dit også det?

  Venlig hilsen
  Helle

  1. Hej Helle

   Syrligheden i dine knækbrød afhænger af, hvor sur din surdej er. Jeg gemmer kun det overskudssurdej, som jeg har fra nyelige fodringer. Hvis min surdej har stået længere end et døgn, så smider jeg overskudssurdejen ud. Ellers bliver det lidt for surt.

   Giver det mening? 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 18. Hej Cathrine.
  Så fik jeg (også) afprøvet dit surdejsknækbrød. Hold nu fast det er lækkert - og helt utroligt sprødt? Genialt at man nu kan få brugt sine mange surdejsrester til noget fornuftigt (og spiseligt)?. Jeg er fan!

  1. Ja, det er nemlig så rart, at det ikke bare skal smides ud 🙂 Jeg bager også surdejsbrødet ofte, og jeg synes, at det smager fantastisk hver gang.

   Dejligt, at du også kan få glæde af opskriften. Tak for din kommentar!

   God dag,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT