Valnøddebrød – luftigt surdejsbrød med valnødder

2

Sponsoreret indlæg

Hjemmebagt valnøddebrød er så lækkert. De let-bitre nødder passer så skønt i et luftigt brød bagt på surdej. Bitterhed fra valnødderne, syrlighed fra surdejen og sødme fra melet. Sammen med en god afbagning, så opnår jeg både bitterhed, syre, sødme og umami i ét enkelt brød. Det kan næsten ikke blive bedre! Da Gorenje og Bedst til Brød bad mig udvikle en opskrift på et valnøddebrød var jeg slet ikke i tvivl om, at brødet selvfølgelig skulle bages på min surdej og koldhæves natten over, så brødet blev så fuld af smag, som muligt.

Hjemmebagt brød med valnødder passer perfekt til et lækkert pølsebord, med gode, lagret oste eller i madpakken som en lækker sandwich.

Har du endnu ingen surdej, så kan valnøddebrødet også bages med gær. Har du lyst til at lave din surdej, så kan du læse her, hvordan du laver din egen surdej, og her kan du læse, hvordan du nemt fodrer og holder din surdej i live. Det er slet ikke svært.

1 stk.
Det skal du bruge:

 • 250 g hvedemel
 • 10 g maltmel (jeg køber maltmel her)
 • 215 g groft speltmel
 • 390 g lunken vand (omkring 30 grader varmt)
 • 12 g salt
 • 100 g surdej (kan udskiftes med 5-7 g gær)
 • 100 g valnødder
 • Rismel, hævekurv, hørklæde og dejsnitter eller barberblad til at snitte mønster


Sådan bager du et luftigt og lækkert valnøddebrød:
Kom vand, hvedemel, groft speltmel og maltmel i en skål og rør det sammen. Lad det stå tildækket i ½-1 time – herved sker der en autolyse, som gør dejen nemmere at ælte luftig og skabe et stærkt glutennet.

Kom surdej og salt i dejen og ælt den glat og smidig. Vend dejen over i en ren skål. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur i 4 timer. Dejen skal foldes hver time, så glutennettet styrkes yderligere. Vend valnødderne i under sidste foldning.

Når dejen er hævet vendes dejen ud på et let meldrysset bord. Form dejen som en kugle og lad den efterhæve i 30 minutter til dejen atter slapper af. Kom et hørklæde i en hævekurv og drys med en blanding af ½ hvedemel og ½ rismel – det sikrer, at brødet ikke hænger fast i hørklædet. Form nu dejen til et rundt brød og kom det op i hævekurven. Dæk brødet til og lad det hæve natten over i køleskabet.

Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur over/under varme med en bagesten eller bagestål i. Lad ovnen varme op i 30-60 minutter. 20 minutter før, at du sætter brødet i ovnen kommer du et viskestykke i en form og overhælder viskestykket med kogende vand. Kom formen med vand og klæde ind nederst i ovnen. På den måde skaber du damp i din ovn, der hjælper til, at brødet når at udvikle sig inden, at det danner skorpe. Vend brødet ud på et stykke bagepapir og snit et fint mønster i brødet. Før brødet ind på bagestenen eller bagestålet. Bag brødet ved 250 grader i 15-20 minutter til det er godt gyldent. Skru herefter ned på 230 grader og tag formen med vand ud. Bag brødet yderligere 10-15 minutter til det er godt gyldent og gennembagt. Afkøl på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Cathrine Brandt Valnøddebrød
00:00
--
/
--
Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Linda

  Hej.

  Tak for nogle enormt lækre opskrifter! Jeg skal i gang med at bruge min nye surdej 😉 Men jeg vil lige høre angående denne opskrift: Ville man evt. kunne udskifte hvedemelet med sigtet speltmel? Jeg er desværre en af dem, som ikke så godt tåler for store mængder af hvedemel.

  Hilsen Linda

  1. Hej Linda.

   Du kan godt udskifte hvedemelet, men brødet vil ikke få samme luftige opbagning, da speltmel ikke indeholder samme mængde gluten, som hvedemel.

   Det giv det et forsøg – det skal nok blive et lækkert brød 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

ANNONCE

SENESTE

Kenwood Chef Sense XL
12. november 2018
Smørrebrød med hytteost og dukkah
31. oktober 2018
Surdejsbrød med friskmalet ølandshvede
27. oktober 2018
Koldhævede surdejsboller med TIPO 00
24. oktober 2018
Bjørneboller – den bedste fødselsdagsbolle
16. oktober 2018