Valnøddebrød – luftigt surdejsbrød med valnødder

Sponsoreret indlæg

Hjemmebagt valnøddebrød er så lækkert. De let-bitre nødder passer så skønt i et luftigt brød bagt på surdej. Bitterhed fra valnødderne, syrlighed fra surdejen og sødme fra melet. Sammen med en god afbagning, så opnår jeg både bitterhed, syre, sødme og umami i ét enkelt brød. Det kan næsten ikke blive bedre! Da Gorenje og Bedst til Brød bad mig udvikle en opskrift på et valnøddebrød var jeg slet ikke i tvivl om, at brødet selvfølgelig skulle bages på min surdej og koldhæves natten over, så brødet blev så fuld af smag, som muligt.

Hjemmebagt brød med valnødder passer perfekt til et lækkert pølsebord med gode, lagrede oste eller i madpakken som en lækker sandwich.

Har du endnu ingen surdej, så kan valnøddebrødet også bages med gær. Har du lyst til at lave din surdej, så kan du læse her, hvordan du laver din egen surdej, og her kan du læse, hvordan du nemt fodrer og holder din surdej i live. Det er slet ikke svært. Du kan også læse og lære meget mere om surdej i min e-bog her og som fysisk bog her.

1 stk.
Det skal du bruge:

 • 250 g hvedemel
 • 10 g maltmel (jeg køber maltmel her)
 • 215 g groft speltmel
 • 390 g lunken vand (omkring 30 grader varmt)
 • 12 g salt
 • 100 g surdej (kan udskiftes med 5-7 g gær)
 • 100 g valnødder
 • Rismel, hævekurv, hørklæde og dejsnitter eller barberblad til at snitte et mønster

Sådan bager du et luftigt og lækkert valnøddebrød:
Kom vand, hvedemel, groft speltmel og maltmel i en skål og rør det sammen. Lad det stå tildækket i ½-1 time – herved sker der en autolyse, som gør dejen nemmere at ælte luftig og skabe et stærkt glutennet.

Kom surdej og salt i dejen og ælt den glat og smidig. Vend dejen over i en ren skål. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur i 4 timer. Dejen skal foldes hver time, så glutennettet styrkes yderligere. Vend valnødderne i under sidste foldning.

Når dejen er hævet vendes dejen ud på et let meldrysset bord. Form dejen som en kugle og lad den efterhæve i 30 minutter til dejen atter slapper af. Kom et hørklæde i en hævekurv og drys med en blanding af ½ hvedemel og ½ rismel – det sikrer, at brødet ikke hænger fast i hørklædet. Form nu dejen til et rundt brød og kom det op i hævekurven. Dæk brødet til og lad det hæve natten over i køleskabet.

Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur over/under varme med en bagesten eller bagestål i. Lad ovnen varme op i mindst 60 minutter. 20 minutter før, at du sætter brødet i ovnen kommer du et viskestykke i en form og overhælder viskestykket med kogende vand. Kom formen med vand og klæde ind nederst i ovnen. På den måde skaber du damp i din ovn, der hjælper til, at brødet når at udvikle sig inden, at det danner skorpe. Vend brødet ud på et stykke bagepapir og snit et fint mønster i brødet med en dejsnitter. Før brødet ind på bagestenen eller bagestålet. Bag brødet ved 250 grader i 15-20 minutter til det er godt gyldent. Skru herefter ned på 230 grader og tag formen med vand ud. Bag brødet yderligere 10-15 minutter til det er godt gyldent og gennembagt. Afkøl på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 comments on “Valnøddebrød – luftigt surdejsbrød med valnødder”

 1. Hej😊
  Fan af dine opskrifter og har bagt denne mange gange! Nu har jeg fået din bog “Surdej” og kan se der er en lignende opskrift, men hvor skal denne dej foldes mens den hæver, men den i bogen ikke skal?

  1. Hej Bolette

   Hvor skønt, at min bog må bo hjemme hos dig 🙂

   Det er korrekt, at de opskrifter minder om hinanden. Jeg kunne ikke skrive en surdejsbog uden en opskrift på valnøddebrød - det smager så godt. I bogen SURDEJ, æltes dejen på maskine. Derfor ingen foldninger. Her i opskriften ælter jeg i hånden - og så er foldninger en fordel for at sikre, at dejens glutenstruktur udvikles tilstrækkeligt.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Tine

   Opskriften på valnøddebrødet lavede jeg for små 5 år siden - og dengang lavede jeg damp i min ovn på den måde 🙂 Det er både fordelen og ulempen ved en mere end 10 år gammel blog. Den følger min bagning i takt med, at jeg også lærer 🙂 Du kan selvfølgelig tilsætte damp til bagningen på præcis den måde, du foretrækker.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej Cathrine.
  Valnøddebrød har altid været et af mine favoritbrød. Jeg undrer mig lidt over, at opskriften på dit brød ikke inkluderer at det skal foldes (coil fold), hvad er det i dejen der gør, at det ikke skal det?
  På forhånd tak for svar, og mange fantastiske opskrifter.
  God dag, Dbh. Ditte

 3. Hej Cathrine
  Jeg har et spsm. til valnøddebrødsopskriften fra bogen (jeg ved godt at den ikke er identisk med denne, men jeg håber at det går). Du skriver generelt i din bog i mange af opskrifterne (bl.a. valnøddeopskriften) "xxx gram stenformalet hvedemel" og "xxx gram fint hvedemel". Men stenkværnet mel kan jo også både være fintsigtet eller groft, så hvad mener du der?

  1. Hej Trins

   Det har du ret i! Jeg angiver altid, hvis melet skal være groft. Hvis det ikke betegnes "groft" eller "fuldkorn", så er det sigtet mel, jeg mener 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Hej hej
  Kan denne opskrift omkonverteres til boller i stedet for brød?
  Er der nogle forhold jeg skal tage højde for når jeg laver boller af en dej som ellers er til brød?
  Tak for svar😁
  Hilsen Katrine

  1. Hej Katrine

   Ja, det kan du sagtens. Når dejen er hævet i bøtten så kommes den på køl. Dagen efter vender du ud og deler dejen til boller.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej Cathrine!

  Har som oftest succes med dine opskrifter... men denne volder mig godt nok problemer 🙁
  Jeg har nu flere gange prøvet med denne opskriften, men dejen vil simpelthen ikke hæve..... Jeg bruger min surdej når den er på sit højeste - så jeg tænker ikke at det er ikke fordi min surdej ikke er aktiv eller for sur. Jeg er forsigtig med ikke at overælte dejen, hverken når dejen røres sammen, foldes eller formes. Hvor kan jeg have lavet en fejl?
  På forhånd tak!

  Mvh Camilla

  1. Hej Camilla

   Det undrer mig. Det eneste, jeg kan tænke, der kan gå galt (når du skriver, at du er opmærksom på flere faktorer), det er, at din dej ikke når at blive aktiv nok før, at du ikke lader dejen hæve længe nok. Tiderne i opskriften er kun vejledenede. Sørg for at din dej er ca. 26-28 grader, så går fermenteringen og hævningen bedst.

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Hvis ikke man har maltmel kan man så undlade dette? Eller kan det erstattes med en anden type mel?

  Tak for en en god blog med en masse lækre opskrifter! Bliv endelig ved med det gode arbejde ????

 7. Hejsa
  Jeg har lige sat ovenstående brød i ovnen og det ser desværre ud til at det slet ikke hæver og det virker ret hårdt.
  Der står i din opskrift at man skal putte det i hævekurven, dække det til og sætte det i køleskabet natten over. Jeg dækkede det bare til med hørklædet, skulle det have været i en plasticpose ?
  Jeg har fuldt din opskrift til punkt og prikke og har både købt, bagestål, hævekurv, hørklæde og lavet din surdej, så jeg forstår ikke rigtig hvad der er gået galt.

  1. Hej Camilla
   Det er helt rigtigt, som du har gjort.
   Og hvor er du engageret - mega fedt!

   Endte brødet med at hæve op? Der skal lige varme ind i brødet før, at det hæver op.

   Hvis du har fået et fladt og kompakt brød ud af din ovn, så kan det (primært) skyldes to ting:
   Din surdej har ikke været aktiv nok. Hævede det med 30-50 % på 2-4 timer?
   Din ovn og bagestål har ikke været varm nok. Din ovn og bagestål skal være gennemvarmt for at kunne afgive nok varme til dit brød. Jeg lader faktisk gerne min ovn varme op i 60-90 minutter, hvis jeg har tiden.

   Jeg håber, at du er endt med et godt brød.
   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Hej.

  Tak for nogle enormt lækre opskrifter! Jeg skal i gang med at bruge min nye surdej 😉 Men jeg vil lige høre angående denne opskrift: Ville man evt. kunne udskifte hvedemelet med sigtet speltmel? Jeg er desværre en af dem, som ikke så godt tåler for store mængder af hvedemel.

  Hilsen Linda

  1. Hej Linda.

   Du kan godt udskifte hvedemelet, men brødet vil ikke få samme luftige opbagning, da speltmel ikke indeholder samme mængde gluten, som hvedemel.

   Det giv det et forsøg - det skal nok blive et lækkert brød 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT