Blødt rugbrød uden kerner – Barnets første brød

14

At bage til sine børn er virkelig rart – i hvert fald hvis du spørger mig. Et blødt rugbrød er nærmest uundværlig i småbørnsfamilier. Karl Hugo er allerede 9 måneder, og han har efterhånden spist rugbrød til frokost i mere end en måned. Mange af mine opskrifter herinde opstår af et behov, jeg har. Og da Karl Hugo blev klar til at spise rugbrød, så manglede jeg en opskrift på et blødt rugbrød uden kerner, der ville være nemt for ham at tygge og fordøje. Således blev den her opskrift til.

Det helt perfekte rugbrød, der er blødt og luftigt, og som ikke indeholder kerner. Brødet kan vel egentligt også kaldes et bondebrød. Rugbrødet er allerede bagt mange gange herhjemme. Hvis du har en surdej, så vil jeg anbefale dig at bage rugbrødet med den. Det giver både mere smag til dit brød og gør brødet lettere at fordøje. Hvis du ikke er ligeså vild med surdej, som jeg, så har jeg også testet opskriften på rugbrødet med gær, og det fungerer også godt! Så alle kan være med her, og lave hjemmebagt brød til deres baby/barn/familie.

1 stort rugbrød
Det skal du bruge:

Rugbrød med surdej

Rugbrød med gær

Sådan bager du et blødt surdejsrugbrød uden kerner:
Note: Rugbrødet kan med fordel røres på en røremaskine. Jeg bruger min Kenwood røremaskine med K-spaden. Alternativt kan du bruge en håndmixer med dejkroge til at ælte dejen.

Kom vand og surdej i røreskålen og rør surdejen ud i vandet. Kom hvedemel, rugmel og salt i og ælt dejen til den er blank og trækker lange tråde. Jeg ælter først 3 minutter ved helt lav hastighed og derefter 5 minutter ved medium hastighed. Smør din rugbrødsform med smør (jeg kommer min træform på en bageplade beklædt med bagepapir). Fordel dejen i formen og pres den flad og let ud i hele formen med en dejskraber eller våd ske. Kom låg eller husholdningsfilm på din form og lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur.

Hævetiden er svær at sætte en bestemt tid på. Den kan variere fra 4-8 timer afhængig af din surdejs aktivitet, rummet og dejens temperatur. Hold øje med dit rugbrød løbende. Når det er hævet, og der er 6-8 huller på størrelse med et knappenålshovede i overfladen, så skal det bages. Bag brødet (uden låg) i en forvarmet ovn på 180 grader over/under varme i ca. 1 time og 20 minutter. Du kan tjekke, om rugbrøddet er færdigbagt ved at tage brødets kernetemperatur. Hvis den er 98-99 grader, så er det færdigt. Tag brødet ud af ovnen, vend det ud af formen og lad det afkøle på en rist. Du kan med fordel vente med at skære i brødet til det er helt afkølet eller gerne dagen efter.

Tip: Hvis vi ikke når at spise hele rugbrødet inden 4-5 dage, så fryser jeg resten ned. Det kan fryses i skiver, der kan tages op efter behov. Jeg fryser altid mine rugbrødsrester ned. Når der er en større portion, så laver jeg ymerdrys af det – opskriften på ymerfrys kan du finde lige herRugbrødsresterne er også fabelagtige til at bage en Sønderjysk Rugbrødslagkage af.

*Jeg bruger et minimum af salt i det her rugbrød, da det primært bliver spist af Karl Hugo på 9 måneder. Jeg kommer dog lidt salt i, da resten af familien også spiser af det. Hvis du ønsker det, så kan du udelade saltet helt. Du kan også tilsætte 4-5 gram mere for mere smag, hvis brødet bliver bagt til større børn eller voksne.

Sådan bager du et blødt rugbrød uden kerner hævet på gær:
Kom vand og gær i en skål og rør rundt til gæren er opløst. Kom mel og salt i og ælt dejen til den er glat og trækker lange tråde. Jeg ælter først 3 minutter ved helt lav hastighed og derefter 5 minutter ved medium hastighed. Smør din rugbrødsform med smør (jeg kommer min træform på en bageplade beklædt med bagepapir). Fordel dejen i formen og pres den flad og let ud i hele formen med en dejskraber eller våd ske. Kom låg eller husholdningsfilm på din form og lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur.

Hævetiden er svær at sætte en bestemt tid på. Den kan variere fra 2-6 timer afhængig af gærens aktivitet, rummet og dejens temperatur. Hold øje med dit rugbrød løbende. Når det er hævet, og der er 6-8 huller på størrelse med et knappenålshovede i overfladen, så skal det bages. Bag brødet (uden låg) i en forvarmet ovn på 180 grader over/under varme i ca. 1 time og 20 minutter. Du kan tjekke, om rugbrøddet er færdigbagt ved at tage brødets kernetemperatur. Hvis den er 98-99 grader, så er det færdigt. Tag brødet ud af ovnen, vend det ud af formen og lad det afkøle på en rist. Du kan med fordel vente med at skære i brødet til det er helt afkølet eller gerne dagen efter.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Hej Carina.
   Ja, det er helt korrekt, at det KUN er 6 gram gær, der skal ikke. IKKE 60 gram! 🙂

   Dejen varmes op under den gode æltning og sammen med rugmelet så sikrer det en god hævning – selvom der kun er 6 gram gær i.

   God bagelyst,
   Cathrine

 1. Sonja Salbæk

  Tak for opskriften på rugbrød ud kerner, det er perfekt til mit lille barnebarn.
  Venlig hilsen
  Sonja

 2. Emilie

  Det er altså en rigtig fin opskrift, tak for den – det blev helt perfekt, trods en surdej der ikke har været aktiv et par uger og 30 grader i køkkenet… Både den 3-åriges bil-mad og lillebrors (9 mdr) formiddagssnack er gruflet og godkendt!

 3. Bolette Silkjær Jakobsen

  Hej Cathrine.
  Tusind tak for en smaddergod blog – dine opskrifter på bagværk er simpelthen de bedste jeg har prøvet, og jeg er endelig blevet fortrolig med surdej.
  Jeg bagte dette rugbrød i forgårs på surdej og det blev helt perfekt. Selv i dag er det stadig saftigt og lækkert og både mand og børn er vilde med det. Jeg skiftede melet ud med lige dele rugmel, spelt og alm hvedemel og det fungerede rigtig godt. Så stort tak herfra 🙏

 4. Tanja

  Hej Cathrine

  Jeg har prøvet dit slæde rugbrød uden kerner,
  Men jeg syntes det er meget klæg i midten,
  Jeg har brugt Meyers opskrift på surdej, da jeg ikke kan finde en opskrift du har brugt, har du et forslag til at gøre det lidt mindre klæg i midten af brødet?

  Hilsen Tanja

  1. Hej Tanja
   Når dit rugbrød bliver klæg i midten, så skyldes det ofte en af to ting – eller begge.

   1. at din surdej ikke er aktiv nok, og dermed ikke kan udvikle dejen og hæve den ordentligt. Det betyder, at der ikke er nok gærceller, der kan indeholder kuldioxid, så brødet bliver luftigt. Men istedet bare forbliver vand og mel, der er blandet

   2. at dit brød er overhævet. Gærcellerne kan ikke holde på mere kuldioxid, og de brister derfor. Brødet falder sammen og bliver klæg.

   – Cathrine

  1. Hej Sine
   En mellemting, vil jeg måske sige 😉 En surdej der er fodret med lige dele vand og fuldkorns rugmel.

   Jeg håber, at brødet vil vække lige så meget glæde hos dig, som det gør hjemme hos os.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Anette

  Har bagt begge dine brød (1 med surdej – og 1 med gær) – begge blev rigtig gode, men hvordan opbevarer du de færdige brød, på køkkenbordet eller i køleskabet?
  Halvdelen af hvert brød bliver frosset ned til senere brug :o)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

ANNONCE

SENESTE

Kenwood Chef Sense XL
12. november 2018
Smørrebrød med hytteost og dukkah
31. oktober 2018
Surdejsbrød med friskmalet ølandshvede
27. oktober 2018
Koldhævede surdejsboller med TIPO 00
24. oktober 2018
Bjørneboller – den bedste fødselsdagsbolle
16. oktober 2018