Blødt rugbrød uden kerner - Barnets første brød

At bage til sine børn er virkelig rart - i hvert fald hvis du spørger mig. Et blødt rugbrød er nærmest uundværligt i småbørnsfamilier. Karl Hugo er allerede 9 måneder, og han har efterhånden spist rugbrød til frokost i mere end en måned. Mange af mine opskrifter herinde opstår af et behov, jeg har. Og da Karl Hugo blev klar til at spise rugbrød, så manglede jeg en opskrift på et blødt rugbrød uden kerner, der ville være nemt for ham at tygge og fordøje. Således blev den her opskrift til.

Det helt perfekte rugbrød, der er blødt og luftigt, og som ikke indeholder kerner. Brødet kan vel egentligt også kaldes et bondebrød. Rugbrødet er allerede bagt mange gange herhjemme. Hvis du har en surdej, så vil jeg anbefale dig at bage rugbrødet med den. Det giver både mere smag til dit brød og gør brødet lettere at fordøje. Hvis du ikke er ligeså vild med surdej, som jeg, så har jeg også testet opskriften på rugbrødet med gær, og det fungerer også godt! Så alle kan være med her, og lave hjemmebagt brød til deres baby/barn/familie.

1 stort rugbrød
Det skal du bruge:

Rugbrød med surdej

Rugbrød med gær

Sådan bager du et blødt surdejsrugbrød uden kerner:
Note: Rugbrødet kan med fordel røres på en røremaskine. Jeg bruger min Kenwood røremaskine med K-spaden. Alternativt kan du bruge en håndmixer med dejkroge til at ælte dejen.

Kom vand og surdej i røreskålen og rør surdejen ud i vandet. Kom hvedemel, rugmel og salt i og ælt dejen til den er blank og trækker lange tråde. Jeg ælter først i 3 minutter ved helt lav hastighed og derefter i 5 minutter ved medium hastighed. Smør din rugbrødsform med smør (jeg kommer min træform på en bageplade beklædt med bagepapir). Fordel dejen i formen og pres den flad og let ud i hele formen med en dejskraber eller våd ske. Kom låg eller husholdningsfilm på din form og lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur.

Hævetiden er svær at sætte en bestemt tid på. Den kan variere fra 4-8 timer afhængigt af din surdejs aktivitet, rummet og dejens temperatur. Hold øje med dit rugbrød løbende. Når det er hævet, og der er 6-8 huller på størrelse med et knappenålshovede i overfladen, så skal det bages. Bag brødet (uden låg) i en forvarmet ovn på 180 grader over/undervarme i ca. 1 time og 20 minutter. Du kan tjekke, om rugbrødet er færdigbagt ved at tage brødets kernetemperatur. Hvis den er 98-99 grader, så er det færdigt - jeg bruger mit digitale termometer til at tjekke temperaturen. Tag brødet ud af ovnen, vend det ud af formen og lad det afkøle på en rist. Du kan med fordel vente med at skære i brødet til det er helt afkølet eller gerne til dagen efter.

Tip: Hvis vi ikke når at spise hele rugbrødet inden 4-5 dage, så fryser jeg resten ned. Det kan fryses i skiver, der kan tages op efter behov. Jeg fryser altid mine rugbrødsrester ned. Når der er en større portion, så laver jeg ymerdrys af det - opskriften på ymerdrys kan du finde lige herRugbrødsresterne er også fabelagtige til at bage en Sønderjysk Rugbrødslagkage af.

*Jeg bruger et minimum af salt i det her rugbrød, da det primært bliver spist af Karl Hugo på 9 måneder. Jeg kommer dog lidt salt i, da resten af familien også spiser af det. Hvis du ønsker det, så kan du udelade saltet helt. Du kan også tilsætte 4-5 gram mere for mere smag, hvis brødet bliver bagt til større børn eller voksne.

Sådan bager du et blødt rugbrød uden kerner hævet på gær:
Kom vand og gær i en skål og rør rundt til gæren er opløst. Kom mel og salt i og ælt dejen til den er glat og trækker lange tråde. Jeg ælter først i 3 minutter ved helt lav hastighed og derefter i 5 minutter ved medium hastighed. Smør din rugbrødsform med smør (jeg kommer min træform på en bageplade beklædt med bagepapir). Fordel dejen i formen og pres den flad og let ud i hele formen med en dejskraber eller våd ske. Kom låg eller husholdningsfilm på din form og lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur.

Hævetiden er svær at sætte en bestemt tid på. Den kan variere fra 2-6 timer afhængigt af gærens aktivitet, rummet og dejens temperatur. Hold øje med dit rugbrød løbende. Når brødet er hævet, og der er 6-8 huller på størrelse med et knappenålshovede i overfladen, så skal det bages. Bag brødet (uden låg) i en forvarmet ovn på 180 grader over/undervarme i ca. 1 time og 20 minutter. Du kan tjekke, om rugbrødet er færdigbagt ved at tage brødets kernetemperatur. Hvis den er 98-99 grader, så er det færdigt. Tag brødet ud af ovnen, vend det ud af formen og lad det afkøle på en rist. Du kan med fordel vente med at skære i brødet til det er helt afkølet eller gerne til dagen efter.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

60 comments on “Blødt rugbrød uden kerner - Barnets første brød”

    1. Hej Carina.
      Ja, det er helt korrekt, at det KUN er 6 gram gær, der skal ikke. IKKE 60 gram! 🙂

      Dejen varmes op under den gode æltning og sammen med rugmelet så sikrer det en god hævning - selvom der kun er 6 gram gær i.

      God bagelyst,
      Cathrine

  1. Tak for opskriften på rugbrød ud kerner, det er perfekt til mit lille barnebarn.
    Venlig hilsen
    Sonja

  2. Det er altså en rigtig fin opskrift, tak for den - det blev helt perfekt, trods en surdej der ikke har været aktiv et par uger og 30 grader i køkkenet... Både den 3-åriges bil-mad og lillebrors (9 mdr) formiddagssnack er gruflet og godkendt!

  3. Hej Cathrine.
    Tusind tak for en smaddergod blog - dine opskrifter på bagværk er simpelthen de bedste jeg har prøvet, og jeg er endelig blevet fortrolig med surdej.
    Jeg bagte dette rugbrød i forgårs på surdej og det blev helt perfekt. Selv i dag er det stadig saftigt og lækkert og både mand og børn er vilde med det. Jeg skiftede melet ud med lige dele rugmel, spelt og alm hvedemel og det fungerede rigtig godt. Så stort tak herfra ?

  4. Hej Cathrine

    Jeg har prøvet dit slæde rugbrød uden kerner,
    Men jeg syntes det er meget klæg i midten,
    Jeg har brugt Meyers opskrift på surdej, da jeg ikke kan finde en opskrift du har brugt, har du et forslag til at gøre det lidt mindre klæg i midten af brødet?

    Hilsen Tanja

    1. Hej Tanja
      Når dit rugbrød bliver klæg i midten, så skyldes det ofte en af to ting - eller begge.

      1. at din surdej ikke er aktiv nok, og dermed ikke kan udvikle dejen og hæve den ordentligt. Det betyder, at der ikke er nok gærceller, der kan indeholder kuldioxid, så brødet bliver luftigt. Men istedet bare forbliver vand og mel, der er blandet

      2. at dit brød er overhævet. Gærcellerne kan ikke holde på mere kuldioxid, og de brister derfor. Brødet falder sammen og bliver klæg.

      - Cathrine

    1. Hej Sine
      En mellemting, vil jeg måske sige 😉 En surdej der er fodret med lige dele vand og fuldkorns rugmel.

      Jeg håber, at brødet vil vække lige så meget glæde hos dig, som det gør hjemme hos os.

      God bagelyst,
      Cathrine

  5. Har bagt begge dine brød (1 med surdej - og 1 med gær) - begge blev rigtig gode, men hvordan opbevarer du de færdige brød, på køkkenbordet eller i køleskabet?
    Halvdelen af hvert brød bliver frosset ned til senere brug :o)

  6. Glæder mig til at bage dit rugbrød til mine børn. Tror du Jeg kan erstatte hvedemel med spelt eller ølandshvedemel?

    1. Hej Katrine
      Det er jeg glad for - rugbrødet bager jeg ofte herhjemme, og det smager så godt. Ja, du kan godt udskifte hvedemel med ølandshvede 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  7. Hej Katrine, jeg bager helst rugbrød på ren rugmel/sigtet rug. Vil denne opskrift kunne bære at jeg dropper hvedemel og erstatter det med sigtet rug?

    1. Hej Mette
      Brødet vil ikke kunne få samme opbagning, når du skifter hvedemelet ud. Måske du også skal tilføre noget mere væske. Forsøg dig frem - jeg kan godt forstå, at du foretrækker at bage rugbrød med ren rug 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  8. Hej Cathrine
    Jeg overvejer at bage dit brød til min datter på 7 måneder, som så småt skal i gang med rudbrødsstykker. Kan hvedemelet erstattes af fx speltmel? Og kan saltet undlades?

    1. Hej Miriam

      Ja, du kan godt udskifte det, men du får ikke samme opbagning og lethed i brødet. Kan din pige ikke tåle hvede? 🙂

      Du kan godt udelade saltet. Jeg foretrækker at komme lidt i, da resten af familien så også kan nyde brødet. Uden salt smager det lidt kedeligt.

      God bagelyst,
      Cathrine

  9. Hej Cathrine
    Jeg har nu prøvet flere af dine opskrifter på rugbrød, og de bliver bare så lækre hver gang!
    Mit eneste problem er bare at få dem ud af formen, jeg bruger samme træform som din, men er nødt til at skære det ud i kanten, og det bliver bare ikke pænt eller helt godt ? har du et tip til at undgå dette?

  10. Hej Gry

    Jeg smører min form med rigtigt smør - et tyndt lag over det hele af blødt smør. Så kan jeg ligeså let trække formen af.

    Du skal ikke bruge olie 🙂

    Jeg er glad for, at du har glæde af mine opskrifter.

    God bagelyst,
    Cathrine

  11. Hej Cathrine,
    Hvis jeg gerne vil putte lidt revet gulerod i brødet, har du så et bud på hvor meget, og hvor meget jeg så skal reducere vandet?

    Hilsen Mia.

    1. Hej Mia

      Nej, det har jeg desværre ikke - jeg har ikke testet det 🙂

      Du må forsøge dig lidt frem. Det vil sikkert være lækkert.

      God bagelyst,
      Cathrine

  12. Hej. Jeg er igang med at bage dette brød med surdej. Nu har det stået på køkkenbordet med film over i knapt 4 timer, og det er ikke hævet en dyt! Hvor meget er det meningen at det skal hæve?

  13. Hej Nikita

    Det lyder helt normalt. Det kan godt tage længere tid end fire timer for dit brød at hæve - det afhænger af din surdejs aktivitet og dejens temperatur.

    Til gengæld så kan det hele ske på den sidste times tid. Jeg håber, at det lykkedes at få dit brød til at hæve? Ellers skal du tjekke, om din surdej var aktiv nok, eller prøve at stille brødet mere lunt næste gang.

    God bagelyst,
    Cathrine

  14. Hej igen,
    Jeg testede det i går, og endte med følgende:
    125 g fintrevet gulerod
    500 g vand
    10 g gær
    350 g. rugmel
    150 g fuldkornshvedemel
    200 g hvedemel

    Det er blevet en smule klægt, så jeg bruger nok lidt mindre gulerod næste gang. Men det smager dejligt, og jeg glæder mig til at se, hvad min dreng siger til det ?

  15. Any chance of getting this in English . I came to Canada when I was 5 , speak it but difficult in reading Danish

  16. Hej Cathrine
    Først vil jeg sige tusind tak for de mange enestående opskrifter, du deler med os.
    Jer har bagt dette fantastiske brød mange gange. Jeg får dog aldrig krummen til at blive så mørkt og gylden som på billedet. Har du nogle ideer, til hvorfor det ikke sker? Kan man evt. pensle brød med æg e.l. før man bager det?

  17. Hi, I was just taking a look at your site and filled out your feedback form. The feedback page on your site sends you messages like this to your email account which is the reason you are reading my message right now correct? That's half the battle with any kind of online ad, getting people to actually READ your message and this is exactly what you're doing now! If you have something you would like to promote to millions of websites via their contact forms in the U.S. or to any country worldwide let me know, I can even focus on your required niches and my prices are super low. Send a message to: harry2947har@gmail.com

  18. Hej Cathrine
    Når jeg bager brødet med surdej, kan jeg så tage 200 g fra opbevare på køl og bruge til surdej næste gang jeg skal bage brødet?
    Mvh Marianne

  19. Hej Cathrine,

    Jeg har lige bagt brødet (med surdej) i går, og det blev perfekt. Tak for den gode opskrift.

    Venlig hilsen

    Anna

  20. Hej. Super opskrift, brødet er super lækkert.
    Har dog et problem med at skorpen bliver nærmest stenhård. Har du nogen idé om hvad jeg gør forkert?

  21. Hej Cathrine,

    Virkelig dejlig opskrift - rugbrødet har skabt meget glæde herhjemme de gange jeg bagt det. Dog bliver det ikke mørkt i overfladen, men snarere en lys, lidt udtørret farve - er der noget jeg kan gøre for at undgå det? Skal det måske pensles med lidt vand?

    Mvh Katrine

    1. Hej Katrine

      Jeg kan simpelthen ikke regne ud, hvorfor det sker for nogle af jer, når I bager rugbrød. Jeg oplever det aldrig. Det eneste, jeg kan komme i tanke om, er, om rugbrødet måske tørre lidt ud, når det står og hæver? Lukker dit låg tæt?

      God bagelyst,
      Cathrine

  22. Hej Cathrine.
    Jeg har ledt og ledt på google alle steder og prøvet forskellige færdigpakker - og endelig fandt jeg din opskrift på rugbrød uden kerner og surdej. Juhuuuu og tak!
    Det er faktisk ikke til børn, men min mand har fået protese og det har været en udfordring af de store.
    Nu prøver jeg din opskrift som aller sidste udvej og håber virkelig, det lykkes.
    Jeg har læst, at det skulle være godt med en lille smule yoghurt i dejen. Er det rigtigt?
    Mange hilsener
    Herdis
    PS: Hvordan undgår jeg den sprøde skorpe, som alle andre gerne vil have?

    1. Hej igen Herdis

      Jeg fik ikke svaret på det sidste. Du kan pakke dit lune rugbrød ind i husholdningsfilm - så bliver skorpen blødere. Derudover vil jeg virkelig anbefale den træform, jeg bager rugbrød i. Den giver en meget blødere og bedre skorpe.

      God bagelyst,
      Cathrine

    2. Tusind tak for dine svar. Jeg er ikke klar over, hvilken træform, du taler om. Hvor kan jeg se og købe en sådan?
      Mvh Herdis 😁

  23. Hej Cathrine
    Har her i weekenden prøvet at bage dit rugbrød uden kerner. Fantastisk oplevelse, justerede lidt med lidt maltsirup og en 1/2 mørk øl, lidt mere salt.Det blev et godt slutresultat. Jeg brugte min egen surdej, og nu vil jeg spørge dig, hvornår i processen tager du fra til næste portion surdej ? Tak for en flot hjemmeside, den tror jeg jeg vil få meget glæde af.

    1. Hej Jan

      Mange tak! Skønt, at du selv justerer og får opskriften til at passe med dine ønsker 🙂

      Jeg fodrer min surdej, så jeg har lidt mere, end opskriften skal bruge. Så kan jeg gemme lidt af surdejen, når jeg kommer surdej i dejen - og det er så min fremtidige surdej.

      God bagelyst,
      Cathrine

  24. Hej Cathrine.
    Jeg har ledt og ledt på google alle steder og prøvet forskellige færdigpakker - og endelig fandt jeg din opskrift på rugbrød uden kerner og surdej. Juhuuuu og tak!
    Det er faktisk ikke til børn, men min mand har fået protese og det har været en udfordring af de store.
    Nu prøver jeg din opskrift som aller sidste udvej og håber virkelig, det lykkes.
    Jeg har læst, at det skulle være godt med en lille smule yoghurt i dejen. Er det rigtigt?
    Mange hilsener
    Herdis
    PS: Hvordan undgår jeg den sprøde skorpe, som alle andre gerne vil have?

  25. Hej Herdis

    Ja, hvis du bager dit rugbrød med gær, så kan et surmælksprodukt være en god ide. For at give syre. Det er nødvendigt med en lav pH-værdi, for at et rugbrød bagt på rugmel ikke bliver klæg. Men! Fordi dette rugbrød er bagt på halvt rug og halvt hvede, så er det ikke så vigtigt med den lave pH-værdi. Jeg har bevidst udeladt mælkeprodukter, da helt små børn (som mange bruger opskriften til) ikke skal have det før en vis alder.

    Jeg håber, at du bliver glad for opskriften.

    God bagelyst,
    Cathrine

  26. Hej Cathrine
    Jeg stillede dig et spørgsmål tidligere på dagen.
    Men nu har jeg købt din gærbog som ebog, og kan se at du laver gærdej anderledes end jeg har prøvet.
    Så undskyld mit spørgsmål.
    Glæder mig til at komme igang

    Jan

  27. Glæder mig til at prøve denne opskrift! Hvornår i surdejens “cyklus”, skal de 200 g tages? Altså hvor længe siden sidste fodring?

  28. ...og i forlængelse af ovenstående spørgsmål: kan man lade det bagte rugbrød køle ned natten over på køkkenbordet, eller skal man pakke det ind inden man går i seng 🙂

  29. Hej Mia.

    Jeg vil også rigtig gerne tilsætte revet gulerod til mit brød. Kom du nærmere en variant med et forhold mellem tingene, der ikke er klægt?

    Mvh

  30. Hej
    Bruger du aktiv surdej (der er fodret op og stået ved stuetemperatur)? Eller kan jeg tage den direkte fra køl og bruge?

  31. Hej Cathrine.
    Jeg er i fuld sving med at bage dette rugbrød, men der er noget jeg ikke forstår. Jeg har fulgt din opskrift på surdej efter din e-bog, og har fodret den til punkt og prikke, men jeg ender ikke op med 200g som der står i opskriften, og kan det passe at surdejen er meget tør (den bobler og hæver fint nok).
    Jeg havde en anden surdej på halv hvede/rug som jeg supplerede op med, så håber det går.
    Men spørgsmålet er, bruger du en anden opskrift på surdej til denne opskrift?
    Vh Trine

    1. Hej Trine

      Jeg tilpasser altid efter, hvor meget surdej, jeg skal bruge 🙂

      Så hvis jeg skal bruge 200 g surdej, så sørger jeg for at fodre min surdej, så har jeg cirka 225 g surdej. Så har jeg noget tilovers, som er min fremtidige surdej.

      God bagelyst,
      Cathrine

  32. Brødet er bare super godt til min baby! Tak for opskriften. Jeg har bestilt den samme træform men synes den er meget svært at gøre rent bagefter - hvordan gøre du det?

    1. Hejsa

      Tusind tak - det er jeg glad for at læse. Jeg bagte også det her brød til min baby hele tiden.

      Jeg vasker den i varmt rindende vand med en svamp. Skyl den under rindende vand og lad den stå et par minutter. Så er det nemt.

      God bagelyst,
      Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT