Skøn Sønderjysk Rugbrødslagkage

I forbindelse med mit studie har jeg boet i Haderslev i halvandet år. En skøn og flot by, der emmer af hygge. Og hygge, det kan sønderjyderne! Specielt med kaffe og kage. Det sønderjyske kaffebord blev jeg ret hurtigt bekendt med, og jeg synes, at det er sådan en fin tradition. Et rigtigt sønderjysk kaffebord består af 14 forskellige kager, hvor 7 af dem er hårde, og 7 er bløde.

Rugbrødslagkagen er én af de bløde, og den er klart en af mine favoritter. Den er nem at lave, kræver få, gode ingredienser, og så smager den bare fantastisk. Oprindeligt bager man bundene med sønderjysk rugbrød, der ikke indeholder kerner, men jeg foretrækker at komme groft rugbrød i. Det tilføjer en god fylde til bundene, som jeg synes klæder flødeskummet og solbærsyltetøjet. Så skynd dig at invitere venner og familie til kaffe, så du kan forkæle dem med denne skønne lagkage!

Det skal du bruge:

  • 6 æggeblommer
  • 250 g sukker
  • 6 æggehvider
  • 125 g revet rugbrød - jeg bruger enten det her rugbrød med kerner eller det her rugbrød uden kerner
  • 2 spsk. kakao - brug en god 100 % kakao for mere smag
  • 1 spsk. kartoffelmel eller majsmel
  • 1 tsk. bagepulver
  • ¼ l. fløde
  • Solbærsyltetøj
  • Mørk chokolade eller kakao til at drysse på toppen af kagen inden servering
  • En springform med ca. 26 cm i diameter


Sådan bager du en sønderjysk rugbrødslagkage:

Æggeblommer og sukker piskes sammen til det er lyst og luftigt. Vend det revne rugbrød, kakao, kartoffelmel og bagepulver i. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i resten af dejen. Kom dejen i springformen, der er foret med bagepapir. Bag kagen ved 180 grader varmluft i ca. 30-35 minutter. Stik i kagen med en gaffel for at se, om den er færdig. Hvis der hænger våd dej ved gaflen, så skal den have lidt mere - der må gerne være fugtige dejkrummer, men ikke rå dej.

Når kagen er færdigbagt, skal den afkøle. Når den er helt kold, så deler du den i 2 bunde. Læg den ene bund på et fad. Kom solbærsyltetøj og flødeskum på. Gentag processen og pynt med god, revet mørk chokolade. Nyd den med en god kop kaffe og godt selskab!

Tip: bundene kan sagtens kommes i fryseren. Vent med at dele kagen i 2 før, at du skal bruge dem. De er faktisk nemmere at skære ud, når de er frosne. Så er rugbrødslagkagen nem at lægge sammen, når du skal bruge den.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Rugbroedslagkage-1

Rugbroedslagkage-2Rugbroedslagkage-3

Rugbroedslagkage-4

Rugbroedslagkage-5

Rugbroedslagkage-9

Rugbroedslagkage-fb

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 comments on “Skøn Sønderjysk Rugbrødslagkage”

  1. Hej.
    Sønderjysk kagebord er med 21 kager - du mangler 7 tørre.

    Det er dejligt at se, at du deler en rigtig opskrift på brøtort (har dog aldrig hørt om majsmel i stedet for kartoffelmel)
    Det gør mig som sønderjyde glad, da der findes så mange moderniserede udgaver.
    Mvh Betina

  2. Sønderjysk kaffebord: består af 21 kager. 7 bløde, 7 med fløde og 7 hårde. Lagkagen kommer ind under dem med fløde.

  3. Skal til at bage kagen. Er det alm ovn du bager bunden med eller varmluft?
    Det kan jo evt være derfor den er kikset for en af dem der har skrevet en tidligere kommentar.

    1. Hej Linnea

      Jeg bager dem på varmluft.
      Jeg beklager, at jeg ikke nåede at svare i tide - jeg havde slukket min computer i weekenden 🙂

      Jeg håber, at lagkagen blev god!

      God bagelyst,
      Cathrine

  4. Opskriften er stadig lidt forvirrende efter at du har rettet fra 3 til 2 bunde. Du skriver '...Gentag processen og slut med den sidste bund..'. Men du kan jo både gentage processen, når der ikke er 3 bunde. Ud med den sætning!?

    1. Hvor er det godt, at du er mere opmærksom end jeg 🙂 Tak! Opskriften er rettet til, og nu skulle den gerne være letforståelig.

      Tak for din kommentar.

      Hav en god sommer,
      Cathrine

    1. Hej Karin.

      Jeg beklager det lidt forsinket svar. Ja, bundene kan sagtens bages dagen i forvejen - det bliver de faktisk endnu bedre af, da de når at sætte sig bedre så.

      Du kan også fryse dem, og så samle dem inden servering 🙂

  5. Jeg er sønderjyde og bager tit "brøtort". Når dejen er færdig, skal den straks i ovnen. Rugbrøden skal også være tør, da den jo erstatter en del af melet, og skal kunne tage en del af væden.
    Mvh
    Therese

    1. Hej Therese.
      Ja, det er en skøn og nem lagkage, som jeg også bager ofte - særligt hvis jeg får besøg af min svigermor, der også er sønderjyde.

      Ja, kagen skal i ovnen med det samme, da de piskede æggehvider ellers falder sammen 🙂 Tak for tip med tørt rugbrød.

      Hav en dejlig dag.
      Cathrine

  6. Hej.
    Mig og min veninde er ved at bage den der lagkage. Men vores vil slet ikke bage? Den bliver bare sort? Og den står på det der står i teksten?

    1. Hej Amanda.

      Hvor er det ærgerligt at høre, at kagen ikke lige lykkedes for jer.
      Jeg skal lige forstå, hvad du mener, når du siger, at den ikke vil bage? Bliver den ved med at være flydende indeni? Eller hæver den ikke?

      Jeg bagte rugbrødslagkagen for 14 dage siden, hvor jeg fulgte den her opskrift, og det fungerede perfekt. Så jeg tænker, om I måske har glemt bagepulver eller ikke fået pisket æggehviderne stive?

      Mvh. Cathrine

  7. Super lagkage - smagte skønt. Men jeg kunne kun lave 2 bunde, da den faldt sammen under bagningen - efter ca 20 minutter. Har du nogen forklaring på det? Den hævede ellers meget flot i starten inder bagningen.

    1. Hej Asta.
      Jeg bagte selv rugbrødslagkagen for kort tid siden, hvor jeg godt blev opmærksom på, at der stod i opskriften, at bunden skulle deles i 3. Men midt i kagebagningen kom jeg fra det igen, og jeg glemte at rette fejlen.
      Bunden skal nemlig kun deles i 2! Jeg har rettet fejlen nu, og jeg håber, at den ikke forvirrede dig for meget.

      Tak for din kommentar!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT