Det bedste hverdags rugbrød - hele familiens favorit surdejsrugbrød

Opskriften er fra min bog Surdej. Du finder den også i min E-bog Surdej. Har du lyst til at bage med surdej, så lærer jeg dig, hvordan du laver din egen surdej, giver dig mine bedste tips, tricks og mange flere opskrifter i min bog Surdej. Til både den trykte bog og E-bogen medfølger massevis af how to surdej videoer, så du lærer alle steps i bagningen af de forskellige opskrifter samt fodringsskemaer, så du kan planlægge din surdejsbagning.

Den trykte bog kan købes her. Min E-bog kan købes her.

Jeg vil gerne dele mit bedste og nemmeste rugbrød med jer. Et surdejsrugbrød, der smager helt fantastisk. Det har en saftig og svampet krumme, er 100 % fuldkorn og så er det virkelig nemt at bage. Rugbrødet holder sig nemt i en uges tid - surdejens konserverer nemlig dit brød, og det er helt genialt!

Rugbrød er et must i de fleste hjem. Et hjemmebagt surdejsrugbrød slår alle andre rugbrød med flere længder. Det smager så godt! Rugbrødsbagning er ikke svært. Det kræver ikke meget id, ikke mange råvarer og kun få redskaber. Opskriften er på et helt klassisk rugbrød udelukkende bagt på de råvarer, der er obligatoriske for et rigtig godt rugbrød; vand, surdej, groft rugmel, rugkerner, maltmel og salt. Intet andet! Et rugbrød bagt på 100 % fuldkorns rugmel har brug for en syrlig surdej (lav pH værdi) for ikke at blive klægt. Duft til din surdej og kig på den. Surdejen skal have peaket og begynde at falde en smule sammen før, at du bager med den.

Det mørke maltmel giver en dyb og karamelliserede smag til rugbrødet og en flot, mørk farve.

Glæd dig til at bage og smage et rugbrød, der smager suverænt godt. Det er nemt at bage og mætter hele familien. Et billigt, enkelt og svampet fuldkornsrugbrød, som både børn og voksne ikke kan undvære.

1 stk.
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

 • 110 g knækkede rugkerner - jeg bruger enten dem her eller dem her (reklamelink) (de skal begge lægges i blød og alt vandet skal med over i dejen)
 • 110 g koldt vand
 • 420 g vand – 28 grader varmt
 • 200 g bageklar surdej
 • 420 g fuldkorns rugmel eller svedjerugmel
 • 20 g mørk maltmel
 • 20 g havsalt

Derudover

 • Lidt smør til at smøre formen
 • 1 rugbrødsform på 2 liter - jeg bruger altid min træform, der er fantastisk at bage rugbrød i. Bedre smag og bedre opbagning
 • 1 låg eller fugtigt klæde til at dække rugbrødsformen

Sådan gør du
Fodr din surdej. Læg låget på klem og lad din surdej stå lunt. Når din surdej dufter syrligt, har peaket og er lidt på vej ned af glasset, så er den klar. Samtidig sættes dine rugkerner i blød ved at komme rugkerner og vand i en skål og røre det sammen (note: rugkernerne kan også sættes i blød dagen før).

Når surdejen er klar, så kan rugbrødsdejen laves. Kom vand og surdej i røremaskines skål og rør surdejen let ud i vandet – har du ingen røremaskine, så laver du præcis samme proces med håndkraft. Brug røremaskinens K-spade. Kom de udblødte rugkerner, rugmel, maltmel og salt i og rør dejen sammen i fem minutter ved medium hastighed.

Smør rugbrødsformen med et tyndt lag smør over det hele indvendigt – så slipper det færdigbagte brød nemt formen. Kom rugbrødsdejen i formen og tryk den let sammen, mens du fordeler og glatter dejen ud i formen. Det gøres nemmest med bagsiden af en våd ske. Kom et tætsluttende låg eller husholdningfilm over formen og lad det hæve 3-6 timer ved stuetemperatur. Hævetiden afhænger af din surdejs aktivitet, dejen og rummets temperatur.

Når din dej er hævet så det fylder cirka 80-90 % i formen og har 4-6 små lufthuller i overfladen, så er det klar til at blive bagt. Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Når ovnen er varm bages rugbrødet i 1 time og 20 minutter. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98-99 grader, når det er færdigbagt. Befri rugbrødet for formen og afkøl på en rist.

En lun skive friskbagt rugbrød smager fantastisk, men dit rugbrød har godt af at køle helt af før, at du skærer i det.

Tip: Sker det, at du har rugbrød i overskud, så kan du bruge det til at lave din egen lækre ymerdrys - find opskrift her

19 comments on “Det bedste hverdags rugbrød - hele familiens favorit surdejsrugbrød”

 1. Hej Cathrine. Kan jeg bruge min hvide surdej og så bare fodre med rugmel og så vente på den er klar og så bruge den til rugbrød? Jeg har før bagt rugbrød, men min rugbrødssurdej er død.. så kan jeg fordre min hvede surdej med rug og så bruge den? Kh Johanne

 2. Hej Cathrine.
  De rugkerner du linker til fra Finax er ifølge indpakningen "Klar-til-brug". Vil det sige, at iblødsætningen ikke er nødvendig, og at de dermed bare kan tilføjes direkte fra posen med mel osv?
  Mange hilsner
  Ann-Kristin

 3. Hej Ann-Kristin

  Ja, det er rigtigt - de er klar til brug, men som angivet, så skal de stadig lægges i blød 🙂 Væsken er vigtig for den endelige dej. De behøver til gengæld ikke lægge i blød så længe.

  God bagelyst,
  Cathrine

 4. Hej igen.
  Tak for svar. Jeg så det først, da surdejen var på sit højdepunkt, men lod dem lige få en halv times tid i blød, og mon ikke det går. Nu er rugbrødet i hvert fald sat til hævning, og så må vi se resultatet i morgen.
  Kan du i øvrigt fortælle mig, hvad forskellen er på at bruge knækkede og skårne rugkerner i sit rugbrød? Så vidt jeg kan læse mig frem til på google har sidstnævnte brug for lidt længere tid til opblødning, men har det mon nogen betydning i det færdige brød?
  Bedste hilsner
  Ann-Kristin

  1. Hej Ann-Kristin

   Ja, det er rigtigt. Skårne rugkerner skal ligge længere i blød, da de er større end knækkede rugkerner. Men når de står i blød i flere timer (gerne natten over), så betyder det ikke noget. Det har ikke en betydning i det færdige brød.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Jeg vil gerne lave brødet til morgenmad.
  Jeg vil høre om du har erfaringer med at lave din surdej fx kl 17, og derefter lave det rugbrødsdej fx 21-22. Så kan den stå og hæve til næste morgen fx kl 6. Problemet er at der går 8 timer, det er for lang tid. Kan den sættes i køleskabet og derved hæve langsomt?
  Ville bare gerne bage brødet kl 6 så brødet var færdig kl 730 og kunne spises lidt lunt kl 8-830

  1. Hej Morten

   Det kan du godt. Du er nødt til at prøve at lave det en gang, hvor du ser, hvor hurtigt det går. Hvis det fx kun tager 5 timer, så skal du komme væsentligt mindre surdej i. På den måde kan du trække hævetiden - og lade den hæve natten over.

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Har prøvet dit rugbrød nu. Dejlig smag, tak. Jeg skal dog lave et par justeringer for at have styr på det hele;)
  Dejen blev lidt klæbrig når jeg skærer i det. Bagte det i går og det har stået hele natten og kølet af. Er det mon surdejen, som er en blandet rugmel i en hvedemel surdej, der ikke er sur nok (Den var hævet til næsten det dobbelte)? Jeg gav brødet lige præcis 1time20min, måske det var for lidt i min ovn?
  Hvor tænker du jeg skal prøve at finjustere lidt?

  kh

  1. Hej Andras

   Ja, det lyder til, at din surdej ikke har været sur nok. Lad din surdej hæve helt til peak og begynde at falde en smule sammen før, at du bager rugbrød med den.

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Hvad kan man bruge istedet for malt mel. Det kan man ikke købe i alm. dagligvarer forretninger. Kan man bruge malt øl istedet for noget af vandet. For at få smagen. Og så bare undlade malt melet

  1. Hej Annemette

   Ja, du kan sagtens bruge øl. Det giver ikke helt samme farve og dybe smag, men det vil absolut bidrage med mere smag end helt uden 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Hej Cathrine.
  Plejer du at fodre surdejen, inden du går i seng, og starte dejen næste morgen?
  Jeg fodrede i dag kl. 8.30 og den havde vildt fin aktivitet, men kl. 16 var den stadig ikke ved at trække sig sammen, og jeg syntes, det ville blive for sent et projekt, hvis jeg skulle vente på det, så jeg rørte dejen sammen og den hæver nu. Hvis dejen skal hæve 6 timer inden den bages (det frygter jeg, nu hvor min surdej er så langsom), er den først ude af ovnen 23.30 - sikke et dagsprojekt ?
  Surdejen var i øvrigt på sit peak, da jeg fodrede den med rugmelet.
  Har du nogle fifs?
  Hilsen Mette.

  1. Hej Mette

   Hvis din surdej er mere end 3-5/max 6 timer om at hæve til peak efter fodring med lunt vand og 1:1:1, så kommer dine deje også til at være for længe om at hæve. Prøv at fodre din surdej morgen og aften for lige at give den lidt ekstra styrke. Sørg for at stille den lunt, så den hurtigere bliver aktiv, når du har fodret til bagning.

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Jeg har læst et sted, at man kan fodre sin surdej om aftenen 19-20 tiden, om morgenen 8-9 laver du din surdej og ved 14-tiden laver du så rugbrødsdejen, hæver og bager....

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p