Fastelavnsboller bagt med surdej

FÅ ENDNU FLERE OPSKRIFTER MED SØD SURDEJ I MIN NYE BOG "SØDT MED SURDEJ" - DU FINDER DEN HER I MIN WEBBUTIK ELLER HOS BOG&IDE (reklamelink)

BAKE ALONG! SE HVORDAN JEG BAGER MINE FASTELAVNSBOLLER MED SØD SURDEJ PÅ MIN YOUTUBEKANAL - KLIK HER

De bedste fastelavnsboller, jeg har bagt og smag! Surdej er fantastisk. Ja, der er faktisk ikke det, du ikke kan bage med surdej - og jeg elsker det! Min surdej lister sig lige så stille ind i alt mit bagværk. Burgerboller, pitabrød, banankagen og weekendens pandekager.

Når fastelavnsbolle-sæsonen banker på, så skal min surdej selvfølgelig også have lov til at være med. Hver eneste gang, jeg bager sødt bagværk med min surdej, så bliver jeg overvældet. Smagen, konsistensen, saftigheden i flere dage - det slår bare gærbrød med flere længder...

Før du mister pusten, når du scroller gennem opskriften, så skal du vide, at indsatsen er det hele værd. Du bliver belønnet med de mest smagsrige fastelavnsboller, du har smagt. De her surdejsfastelavnsboller er milevidt fra de halvkedelige fastelavnsboller, der mest af alt minder om en thebolle med lidt fyld i. Når du bager med din surdej, så får dejen en helt anden lethed - og smag. Og så er arbejdstiden minimal. Det er blot lidt længere hævetider - og derfor spreder opskriften sig over to dage (okay - tre, hvis man tæller fodringen af surdejen med).

Jeg foretrækker at bage fastelavnsboller, der ikke er alt for store. Særligt de her fastelavnsboller med surdej er så smagsrige, at de med fordel kan være lidt mindre. Dine fastelavnsboller kan derfor syne små, når du former dem. De hæver under bagning - og så kan man jo altid spise to, hvis én ikke er nok.

Men! Lad os komme i gang med at bage de lækreste fastelavnsboller på sød surdej.

Psst... Når du finder ud af, hvor godt bagværk en sød surdej giver, så finder du endnu flere opskrifter med sød surdej i min bog SØDT MED SURDEJ, SURDEJ eller i min E-bog SLOW FAST FOOD. Burgerboller, hotdogbrød, toastbrød, pølsehorn og mange flere.

16 stk.
Det skal du bruge

Sød surdej

 • 70 g vand
 • 70 g hvedemel
 • 25 g moden surdej
 • 15 g sukker

Dej

 • 140 g smør
 • 330 g hvedemel - jeg bruger hvedemel med 11-12 g protein pr. 100 g
 • 160 g sød surdej
 • 2 æg, str. M/L (+ 1 æg til pensling af bollerne)
 • 60 g sukker
 • 1 tsk. stødt kardemomme - jeg bruger hele kardemommefrø, jeg knuser i en morter (reklamelink)
 • 30 g vand
 • 6 g salt

Vaniljecreme

 • 1 vaniljestang
 • 1 tsk. sukker
 • 3 æggeblommer
 • 25 g maizena
 • 45 g sukker
 • 300 g mælk - jeg bruger sødmælk

Remonce

 • 40 g sukker
 • 40 g marcipan
 • 40 g blødt smør

Glasur:

 • Chokoladeglasur: 100 g mørk chokolade + 25 g smør
 • Almindelig hvid glasur: Flormelis + vand
 • Hakkede nødder eller krymmel til drys (kan udelades)
 • 1 sprøjtepose + 14 mm tyl (kan undværes) (reklamelink)

Sådan gør du:
Før du starter. Din surdej skal gerne være frisk - det betyder, at den fodres mindst én gang om dagen. Står din surdej på køl, så vil jeg anbefale, at du giver den mindst et par fodringer inden, at du laver den søde surdej. Ellers vil du få en mere syrlig fastelavnsbolle med mindre opbagning.

Surdejen kan med fordel fodres med 1:2:2 (surdej, vand, mel) om morgenen - og så røres den søde surdej sammen om aftenen (cirka 10-14 timer senere).

Dag 1 - om aftenen (cirka 10-14 timer før, at den søde surdej skal bruges): Rør vand, hvedemel, moden surdej og sukker sammen. Læg låget på klem og lad surdejen stå ved stuetemperatur til morgenen/dagen efter.

Dag 2 - om morgenen/formiddagen: Smelt smørret ved lav varme. Tag gryden af varmen inden, at alt smørret er smeltet - så undgår du, at smørret bliver for varmt. Stil det til side i cirka 15-30 minutter, så det kan køle en smule.

Kom alle ingredienserne i en skål og ælt det ved ved lav hastighed i 8 minutter*. Jeg ælter dejen på min røremaskine med en dejkrog. Dejen vil være våd og usammenhængende her. Skru hastigheden op til medium på røremaskinen og ælt i 10 minutter. Skru til sidst op på højeste hastighed og ælt dejen i 1-2 minutter. Det er helt okay, hvis dejen ikke slipper skålens kanter, og den ser en smule ujævn ud. De følgende foldninger og den lange hævetid vil sikre, at dejen udvikler sin glutenstruktur helt optimalt.

*OBS! Skrab om nødvendigt dejen ned langs skålens kanter undervejs, så alt blandes.

Kom dejen i en bøtte, giv den et fold og læg tætsluttende låg på. Fold dejen efter 20 minutter og igen efter 40 minutter. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 6 timer samlet. Dejen skal gerne have en temperatur på 22-24 grader under hævning. Den skal være aktiv og vise hævning inden, du stiller den på køl til dagen efter.

Vaniljecreme: Vaniljecremen koges og stilles på køl til dagen efter. Del vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker. Kom æggeblommer, maizena, sukker og vaniljesukker i en lille gryde/kasserolle og pisk det sammen med et piskeris - det vil først være fast, men vil kort efter samle sig og blive vådt igen. Kom mælk og de tomme vaniljestænger op i gryden også og varm det op under forsigtig, men konstant omrøring. Efter et stykke tid vil vaniljecremen begynde at tykne. Rør godt igennem, så cremen ingen klumper har og lad den koge et minuts tid under fortsat piskning. Kom vaniljecremen i en skål og læg husholdningsfilm helt tæt oven på cremen. Stil den på køl til dagen efter.

Remonce: Kom alle ingredienserne i en skål og rør det sammen. Stil på køl til dagen efter.

Dag 3 - 3-4 timer inden servering: Tag remonce, vaniljecreme og dejen ud fra køl. Fjern vaniljestængerne fra cremen og pisk det lind med en håndmixer. Nu er det nemmest, hvis du kommer vaniljecremen i en sprøjtepose med en rund 14 mm tyl. Har du ingen, så kan du komme vaniljecremen på dejen med en ske.

Vend dejen ud på et bord, der er drysset meget let med mel. Dejen er hård grundet det høje indhold af smør. Rul dejen ud til et kvadrat på 32x32 cm. Skær dejen ud i 16 firkanter på 8x8 cm. Fordel vaniljecremen på de 16 dejfirkanter og kom en skefuld remonce oven på. Nu skal fastelavnsbollerne lukkes. Undgå at bruge mel, da det er vigtigt, at dejen kan klistre sig sammen. Se i videoen her, hvordan jeg former og lukker mine fastelavnsboller.

Kom fastelavnsbollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Nu skal fastelavnsboller efterhæve i 3 timer. Jeg efterhæver mine fastelavnsboller i en SLUKKET ovn, hvor jeg kan skabe et lunt og fugtigt miljø, så dejen ikke tørrer ud. Kom varmt vand fra vandhanen i et fad og stil det i bunden af ovnen. Stil pladerne med fastelavnsboller ind i ovnen også og luk lågen. Nu skal ovnrummet gerne få en temperatur omkring 24-26 grader, der er en optimal temperatur at efterhæve de smørrige boller i.

Efter 3 timers efterhævning tages bollerne ud fra ovnen, og ovnen tændes på 220 grader over/under varme. Placer en tom bageplade eller fad i bunden af ovnen og kog en liter vand på en elkedel - det skal bruges til at skabe damp under bagning.

Pisk et æg sammen med en gaffel og pensl dine fastelavnsboller med æg. Kom én plade fastelavnsboller ind midt i ovnen. Hæld kogende vand i den opvarmede, tomme bageplade nederst i ovnen. Luk ovnlågen og bag fastelavnsbollerne med damp i 10 minutter. Åbn ovnlågen, luk dampen ud og fjern bagepladen med vand. Skru ovnen over på 220 grader varmluft og bag dine fastelavnsboller i yderligere cirka 5-7 minutter til gyldne. Kom dem på en rist og lad dem køle helt af.

Gentag samme bagning med den anden plade fastelavnsboller.

Glasur: Kom chokolade i en skål og smelt det over vandbad. Kom smør i den smeltede chokolade og rør til smørret er smeltet og chokoladeglasuren er skinnende. Kom en skefuld på hver af de afkølede fastelavnsboller. Drys med hakkede nødder og nyd.

KAN FASTELAVNSBOLLER FRYSES? Ja, de kan - i denne video fortæller jeg, hvordan og hvornår du bedst fryser dine hjemmebagte fastelavnsboller. KLIK HER for at komme til video.

Note: Den dej, der måtte være i overskud, når du skærer firkanter ud, kan rulles sammen og formes til yderligere to fastelavnsboller. Det er der både vaniljecreme og remonce nok til. Jeg har sikret, at der er nok vaniljecreme, og du vil formentligt have noget i overskud. Det kan med fordel bruges til frugtsalat eller i toppingen på en brunsviger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

75 comments on “Fastelavnsboller bagt med surdej”

 1. Kan man med denne dej fx forme boller om aftenen dag 2 og sætte på køl og bage dem næste dag og derefter fylde m creme og ‘frugt’ - som dine kardemommeboller m brombær?
  Vil bare helst bage m een surdej, men helst efterfylde m creme 🙂

 2. Glæder mig til at smage disse lækre boller. Men min dej har stået ude i snart 6 timer umiddelbart uden at hæve det Store. Skal den hæve meget?

 3. Hej Cathrine, jeg har lige lavet - eller er stadig i gang med - dine fastelavnsboller ☺️ Kan jeg godt bare sætte dem på køl, nu hvor de snart har efterhævet, og så først bage dem i morgen? Eller skal man helst følge en af de to måder du beskriver mht. nedfrysning for at få det bedste resultat? Vh Maibritt

  1. Hej Maibritt

   Jeg beklager, at jeg ikke nåede at fange dit spørgsmål i tide. Jeg ville fryse dem, når de er efterhævet færdig. Og bage dem fra frost. De kan nok også godt komme på køl, men der kan være en risiko for, at de overhæver afhængigt af, hvor meget de er hævet inden.

   Jeg håber, at du nåede succesfuldt i mål med dine surdejsfastelavnsboller 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Hej Cathrine

  Jeg kan næsten ikke vente med at bage de her fastelavnsboller, men jeg har aldrig bagt med sød surdej før, så jeg har et enkelt spørgsmål i den henseende;

  Skal jeg fodre videre på resten af min søde surdej og dermed bruge af den til mit "almindelige" bagværk som brød og boller, eller skal jeg fodre videre på den surdej, jeg tager surdej fra til min søde surdej? Giver det mening? Der må vel være en årsag til, at man laver en sød surdej til denne opskrift, og at man ikke gør det til "almindeligt" bagværk? 🙂

  Hilsen Camilla

  1. Hej Camilla

   Når jeg fodrer en sød surdej, så tager jeg noget af min almindelige surdej og kommer over i et andet glas - og her laver jeg min søde surdej. Det betyder, at jeg lige den dag har to surdeje. Jeg fortsætter med mine almindelige surdej fremover.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej Cathrine

  Mange tak for dit svar. Bollerne står til hævning i ovnen nu, og jeg vil følge dit tip med 100 % damp i 10 min og efterfølgende over-undervarme v. 220 grader.

  God aften.

  Vh. Jeanette

 6. Hej Cathrine
  Har netop bagt disse lækre fastelavnsboller. Alt gik efter planen lige indtil jeg smagte dem. Selvom de ikke sprang under bagning er det som om, der slet ikke er noget creme i? Det ligner bare en god luftig bolle, når der tages en bid. Kan slet ikke finde cremen. Giver det mening? Ved du mon, hvad der kan være galt? Det skal lige siges, at jeg ikke sparede på cremen ;-).
  Mvh. Maria

 7. Hvis man har en dampovn med 100% damp, vil du så anbefale det de første 10 min? Eller vil det være bedre med kombidamp og varmluft?

 8. Æv, mine fastelavnsboller blev al for kompakte - og cremen flød ud af de fleste🙈😂, men jeg vil spørge, om det kan være melet.
  Jeg har brugt Skærtofte Mølle Økologiske fintsigtet og stenkværnet hvedemel?
  Dejen var meget mørk i farven allerede ved begyndelsen og den var selvfølgelig meget fast, da den kom ud af køleskabet og den havde svært ved at “give” sig, da den skulle rulles og formes.

 9. Hej Cathrine
  Så er jeg i gang med disse lækre boller. En rigtig lækker dej at arbejde med.
  Jeg bliver altid i tvivl når du i dine opskrifter skriver foldning “...efter yderligere 40 min”.
  Er det 40 efter første foldning eller 40 min efter anden foldning? Altså om hvilefasen altid er 20 min eller først 20 min og så 40 min.
  Jeg håber du forstår, men jeg studser altid over det🤓.
  Jeg glæder mig til morgen hvor fe skal bages.

  1. Hej Maria

   Jeg folder denne dej med 20 minutters intervaller. Så hvis du starter et stopur, når du lægger låget på dejen, så folder du, når uret står på 20 minutter og igen, når det står på 40 minutter 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 10. Hej Cathrine,
  tror du at man kan lade dejen stå i køleskabet 2 natter i stedet for 1 nat?

  Hilsner
  Sophia

 11. Hej Cathrine,

  Jeg er i fuld gang med forberedelserne inden bagning i morgen!

  Jeg har desværre en lidt old-fashioned ovn der ikke har en varmluft-funktion.
  Hvordan vil du anbefale at jeg bager fastelavnsbollerne hvis jeg kun har en over/under varme-funktion?

  1. Hej Anne

   Fantastisk - glæd dig til at smage dem 🙂

   Så fortsætter du bare på 220 grader over/under varme. Jeg bruger kun varmluft til sidst i bagningen, da varmefordelingen er bedre, og fastelavnsbollerne bliver derfor nemmere og mere jævnt gyldne. Men det kan sagtens opnås med over/under varme også. Muligvis lidt længere bagetid - du må kigge på dem og vurdere 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Hej Cathrine.

  Fantastisk opskrift også med 100% surdej, det er toppen, de er bagt og spist.
  Men nu er jeg også vild med wienerdej og croissanter, derfor vil jeg om det er ca sammen måde, bare med en croissantdej?
  - 50% sød surdej af mel
  - 4-6 timer ved stuetemp inden natten på køl
  - næste dag indrulning

  Eller endnu bedre kommer der en opskrift fra dig engang?

 13. Skal den søde surdej hæve op ligesom min almindelige surdej? På trods af en aktiv almindelig surdej synes jeg nemlig ikke der er sket særlig meget med den søde surdej.

 14. Hej Cathrine

  Spændende opskrift. Den glæder jeg mig til at prøve.
  Er der noget i vejen for at dejen står på køl i en 24 timers tid inden jeg samler bollerne?

 15. Har også lige bagt dine fastelavnsboller med sød surdej. De er virkelig gode. Det er en fornøjelse at lære at bage med sød surdej. Tak for opskriften på disse og på dine hveder med sød surdej. Det har været en øjenåbner i bagværk og smag.

  1. Hej Anne Miam

   Ja, sød surdej er en helt ny og spændende bageverden 🙂 Der er så mange muligheder. I min bog SURDEJ finder du mange flere opskrifter på bagværk med sød surdej. Pølsehorn, pizzasnegle, toastbrød, burgerboller, hotdogbrød....

   God bagelyst,
   Cathrine

 16. Har lige bagt dem idag, og de er simpelhen så gode!!! Brugte dog kokossukker istedet for alm sukker og det fungerer rigtig godt.

 17. De var FANTASTISKE 🤩 Den eneste fejl i den her opskrift er, at der kun er 16 boller 😅😂 Det bliver nødt til at være dobbeltportion næste gang 😍

  1. Hej Karina

   Jubiii! Tak 🙂 Hvor er det dejligt at høre - jeg elsker også de her surdejsfastelavnsboller 🙂

   Dobbelt portion er verdens bedste ide.

   God bagelyst,
   Cathrine

 18. Hej Cathrine,

  Jeg blandede en sød surdej i forgårs, men fik desværre ikke tid til at fortsætte projektet i går. Nu lugter min søde surdej af eddike. Kan jeg friske den søde surdej op (og hvordan?), eller må jeg kyle den ud og starte en ny?

  1. Hej Jacob

   Jeg ville bare røre sammen til en ny sød surdej. Hvis den anden lugter af eddike allerede, så frygter jeg, at den vil gøre din næste søde surdej for syrlig. Det vil være træls for de endelige fastelavnsboller.

   God bagelyst,
   Cathrine

 19. Hej.
  Hvis jeg vil bage dobbelt portion af dejen, skal jeg så også fordoble mængden af surdej?
  Eller er det ligesom med koldthævet brød, at man bare tilføjer en anelse mere?

 20. De er SÅ gode! De bedste jeg nogensinde har smagt! Jeg var mega skeptisk pga den lange arbejdstid og ikke troede på de var bedre end de almindelige med gærdej- men nu skal jeg altid kun bage disse! De er så saftige og ikke spor kedelige eller tørre i selve bollen.
  Nogle få revnede også her men de fleste blev flotte og så er det bare om at bage flere og øve sig på teknikken 😉

  1. Hej Emilia

   Hvor er det dejligt at høre 🙂 Jeg synes virkelig også, at arbejdstiden er det hele værd! Surdejsfastelavnsboller er noget helt særligt 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 21. Hej Cathrine

  Tak for svar - og du har helt ret! Hellere for meget creme end for lidt, og det var vist også min tanke, da jeg lidt for gavmildt fyldte fastelavnsbollerne. De er heldigvis stadig gode, og skulle jeg få fat i en helt uden fyld, kan jeg altid supplere med resterne af den lækre vaniljecreme, jeg har i køleren!

  Tak for en rigtig god opskrift - og generelt gode og udførlige opskrifter. Det har bestemt taget min surdejsbagning til et nyt niveau 🙂

 22. Kære Cathrine

  Synes du der er forskel på om man fryser nogle af den inden efterhævning eller efter de er bagt?
  Med andre ord: Er den ene metode bedre end den anden 😊
  Mvh
  Birte

  1. Hej Birte

   Jeg synes, det er klart nemmest at bage dem, og så fryse dem ned efterfølgende. Når jeg gerne vil nyde en fastelavnsbolle, så tør jeg dem op og luner ved 180 grader varmluft. Så er de (næsten) som friskbagte.

   God bagelyst,
   Cathrine

 23. Så blev de endelig bagt og selv om jeg var bange for at min surdej var for sur så smager de fantastisk og ikke surt. Desværre løb der noget fyld ud af ca halvdelen og kan læse jeg ikke er den eneste der prøvede det. Jeg tror jeg var for langsom så dejen blev for varm og porøs og det var derfor det løb ud. Ellers var det ikke alle jeg lavede den dreje ting med hånden da de var for klistrede så måske er det dem. Men tak for bakealong og opskrift, skal helt klart prøves igen i næste weekend👍🏻Mvh Lizette

  1. Hej Lizette

   Ja, det er korrekt - en så smørrig dej skal ikke arbejdes for meget med. Både udrulningen og kontakten med bordpladen luner dejen op.

   Jeg er glad for, at du kan lide dem 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 24. Undskyld, kan se at du har svaret op dette, min browser var ikke opdateret 🙂 Vi holder fast i de 330g mel i denne opskrift.
  Bare tusind tak for den 😀

 25. De er virkelig lækre, de smager himmelsk, selvom mine dog ikke er helt så flotte og en del lækkede lidt, men det er min teknik der må forbedres. Det friskt kværnet/stødt kardemomme er altafgørende 😀
  Jeg kan se at du lige ovenover skriver at opskriften er rettet til så det er de 250g mel, men der står 330g, og det er også det jeg har brugt, og har svært ved at tro at man kan komme mindre i? Eller er det det jeg skal prøve?
  Tusind tak for opskrift og udførlig instruktionvideo:D
  Bedste hilsner
  Emilie

 26. Så fik jeg bagt disse fastelavnsboller, og selvom jeg ikke kan sætte en finger på smagen, skete der desværre det, der nok må betegnes som enhver fastelavnsbollebagers værste mareridt - de sprækkede hver og en. Eller næsten. Ud af portionen på 16, var der kun 3, der bevarede sit lækre fyld gennem bagningen, og med den statistik er det vist mere held end forstand.

  Nu undrer jeg mig selvfølgelig over, hvad der kan være gået galt. Jeg synes egentlig, jeg havde en god dej, som hævede fint. Lidt klistret, da jeg rullede ud, men forsøgte at undgå for meget mel, hvilket også resulterede i, at de hang lidt fast i bordet, da jeg skulle forme dem, men ikke sådan, at der gik hul, når jeg trak i dem. Jeg har nu tænkt, om det kan være mængden af fyld, der gjorde udslaget? Du skriver, at man skal fordele cremen ud på de 16 firkanter, så jeg forstod det som, at alt cremen skulle bruges, så jeg blev ved at komme på, indtil jeg tænkte, at nu KAN der da ikke være mere, så jeg har faktisk stadig noget tilbage. Men når jeg kigger på dit billede, ligner det ikke, du har samme mængde creme på, som jeg havde. Skal al cremen bruges?

  Jeg synes nemlig også, de var lidt svære at samle udenom cremen, fordi der var så meget. Tror du, det kan være det, der gik galt? Og hvis ikke, har du så et bud på, hvad det ellers kunne være? Jeg gjorde mig meget umage med samlingen, men det kan selvfølgelig også være dét, der glipper 🙂

  Min kæreste var heldigvis vild med dem! Han er nemlig ikke så meget til fastelavnsboller, så en lækker bolle med et hint af creme var perfekt til ham 😉

  1. Hej Simone

   Ja, det kan godt lyde til, at det er mængden af fyld, der har drillet. Jeg har noteret sidst i opskriften, at der nok vil være lidt creme i overskud. Jeg har sikret, at der er nok creme - for det omvendte er endnu mere irriterende, synes jeg. og tænk nu, hvis man havde lyst til at smage på cremen efter, den var kogt, så skal der være nok 🙂 Det er svært at afstemme den perfekte mængde creme, men jeg har forsøgt - og så hellere lidt for meget end lidt for lidt, vurderer jeg.

   Jeg beklager, hvis det har skabt mere forvirring end gavn.

   God bagelyst,
   Cathrine

 27. Hej Cathrine,

  Så står mine boller til hævning, men whoaaa, jeg havde nær ikke fået dejen af bordet efter den var pyntet med fyld, idet smøret sikkert var begyndt at smelte, og dejen blev meget klisret. Så altså, bare et råd, ikke ALT for lidt mel på bordet. Pyh!;)

  Jeg lagde forresten lige mærke til, under afsnittet om creme, at der står den skal varmes op under forsigtig omrøring. Tænker der måske menes den skal varmes forsigtigt op under omrøring. Måske nogen ender med nogle klumpede cremer, hvis der røres for forsigtigt:) Derudover er cremen cirka den bedste jeg endnu har lavet:)

  Anyhow, nu står de til sidste hævning. På køkkenbordet, da det åbenbart er et ret lunt sted;) Glæder mig vildt til at smage! Tak for opskrift:)

  1. Hej Tine

   Vildt, hvis din dej simpelthen er nået at blive blød under udrulning og fyldning 🙂 Den er ellers virkelig hård og kold direkte fra køl. Jeg håber, at du kom i mål med din bagning alligevel. Tak for heads up 🙂

   Godt tænkt - den formulering retter jeg lige på, så der ikke sker forvirring. Tak.

   God bagelyst,
   Cathrine

 28. Hej C
  Læser lige spørgsmålene og dine svar igennem. Der bliver spurgt til mel mængden 330g /250g. Det er da korrekt i denne opskrift med surdej, at mængden er 330g eller? Synes jag husker at det var den almindelig fastelavnsbolle i din bog som har fejlen.
  Vh Ursula.

  1. Hej Ursula

   Ja, 330 g er helt korrekt. Det er i min opskrift på fastelavnsboller med remonce og vaniljecreme (bagt på gær), at der desværre har været en fejl. Den er rettet nu. Den er opskrift er korrekt.

   Tak for et påpege, at jeg havde fået rodet rundt i kommentarsporerne 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 29. Jeg har netop lavet disse, og jeg oplevede en meget tyk dej, da jeg rullede ud til 32x32cm. Måske 0,8cm. Når jeg skulle samle dejen rundt om fyldet, føltes den for tyk selvom jeg hev i hjørnerne.
  Hvor tyk vil du vurdere at din udrullede dejplade har?

 30. Jeg så disse og tænkte; det må jeg da prøve 🙋🏼‍♀️ Jeg har aldrig - og jeg mener virkelig aldrig - smagt så saftig og lækker fastelavnsbolle. Wow den var god! Det er bestemt ikke sidste gang at de er prøvet af 🙏🏼

 31. Tror du man kan sætte bollerne i fryser eller køleskab når de er foldet og have dem stående et par dage inden man bager dem?

 32. Hej Cathrine

  De ser så lækre ud, lavede dejen i går og den stod ude i 8 timer men var stadig ikke rigtig hævet, på trods af en meget aktiv sød surdej. Nu er den i køleskabet, hvor den har været hele natten og har stadig samme størrelse 😳 Tror du jeg skal opgive den? Og hvad tænker du kan være gået galt. Synes min dej var lidt fastere end din.

  Bh Anli

  1. Hej Anli

   Jeg synes, du skal arbejde videre med den. Lad dem efterhæve noget længere så om nødvendigt.

   Det kan skyldes, at din surdej ikke er helt så stærk, som den med fordel kunne have været.

   God bagelyst,
   Cathrine

 33. Eeej de ser så gode ud!
  Kan man lave dem uden røremaskine?

  Jeg vil også lige høre om noget andet.
  1. Fodrer du generelt din surdej lige efter du har taget af den til bagning?
  2. Hvis jeg gerne vil opbevare min surdej ved stuetemperatur så den altid er klar, hvor tit skal jeg så fodrer den og hvor meget?

  1. Hej Cecilie

   Ja, det kan du godt. Du kan ælte dejen i hånden.

   1: Ja og nej 🙂 Hvis der kun er meget lidt surdej tilbage, så fodrer jeg, så jeg ikke risikerer, at surdejen tørrer ud.
   2: Så skal du bare fodre den en gang om dagen. Jeg fodrer den 1:6:6

   God bagelyst,
   Cathrine

 34. De ser jo fuldstændig fantastisk ud - og så fedt med en bakealong, dem må jeg prøve i weekenden!
  Jeg vil dog høre, om man kan halvere opskriften, og om det i så fald er samme forhold til surdej og det hele? Og samme hævetider?
  Ak ja, det virker måske tåbeligt, men jeg har kun én bageplade herhjemme lige nu, og samtidig er jeg kun en til at spise dem, så en halv omgang er mest overskuelig lige nu 🙂

  1. Hej Simone

   Tak - jeg håber, at min bake along hjælper jer godt igennem bagningen 🙂

   Ja, det kan du sagtens. Men så skal du nok ælte dejen i hånden, da det vil være en meget lille portion til en røremaskine. Alt skal halveres og samme hævetider.

   God bagelyst,
   Cathrine

 35. De ser så lækre ud og skal så meget prøves snarest. Kan fastelavnsbollerne fryses inden de bages? Og hvis de kan, hvornår i opskriften skal de så fryses?:-)

  1. Hej Maria

   Det er jeg glad for, at du synes. Ja, det kan de godt. Så skal du fryse dem før efter efterhævning. De skal tø op inden, du bager dem. Du kan også sagtens fryse dem efter bagning.

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT