Hjemmebagte burgerboller er så nemme at lave, og så får de din burger til at smage så meget bedre. Burgerboller skal være bløde og luftige, og så må de gerne smage en smule sødt og lidt af smør, så de klæder det sure, sprøde og umamirige indhold. Lige netop sådan er de her hjemmebagte, bløde burgerboller. Burgerbollerne er bagt på speltmel, fordi at jeg synes, at det giver burgerbollerne meget mere smag samtidig med, at de mætter mere. Hvis du foretrækker en hel lys og luftig burgerbolle, så finder du en opskrift på det lige her.
Burgerbollerne kan bruges til den helt klassiske burger med en hakkebøf, men den passer også perfekt til en ribbenstegsburger med langtidsstegt ribbensteg eller som burgerbolle til en vegetarburger med den bedste kikærtebøf.
10 store burgerboller
Det skal du bruge:
- 400 g lunken vand
- 25 g gær
- 400 g sigtet speltmel
- 50 g groft speltmel
- 50-75 g fin ølandshvedemel eller hvedemel
- 25 g sukker
- 50 g blødt smør
- 10 g salt
- 1 æg til at pensle med
Sådan bager du bløde og luftige burgerboller:
Kom vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt mel, salt og sukker og ælt dejen til den er samlet. Det tager omkring 5 minutter. Kom nu det bløde smør ved og ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålen i røremaskinen eller bordet. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1 time.
Vend dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 10 stykker. Form hver dejstykke til en bolle ved at folde siderne ind over hinanden hele vejen rundt. Du kan se i videoen her, hvordan du former og spænder en burgerbolle op. Stil spelt-burgerbollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med foldningerne nedad. Lad burgerbollerne hæve tildækket i 15 minutter. Tryk bollerne flade med håndfladen til den ønskede størrelse. Lad bollerne efterhæve yderlig i 45 minutter. Pisk et æg sammen og pensle bollerne. Bag burgerbollerne på 200 grader varmluft i ca. 15 minutter.
Jeg har lavet dem her for første gang idag… og jeg er helt færdig med at købe burger-/sandwich boller. De her smager så englene synger og så er jeg vild med at de er lavet på groft mel. 1000 tak for denne skønne opskrift 🙏🏻🤩
Hej Nia
Det er jeg så glad for at høre.
God bagelyst,
Cathrine
Er det gram med vand? Er det ikke dl??
Hej Cathrine.
Dejlig blog som jeg ofte benytter mig af 🙂
Jeg syntes at dejen er meget klistret og nærmest "flydende" efter æltning, trods det at jeg har afmålt meget nøjagtigt.
Skal den være det?
Hej Sissel.
Mange tak! Dejligt, at du har lyst til at følge med.
Dejen skal være fugtig, men hvis du synes, at den er så våd, at den ikke kommer til at kunne formes, så kom lidt mere mel i 🙂
God weekend.
Hej Cathrine. Mener du gram, når du skriver gram ud fra vand? Jeg ville normalt måle i ml., men bliver usikker nu.
Mvh. Maria
Hej Maria,
ja, jeg mener gram 🙂 Jeg måler altid væske i gram, da det er mere præcist.
God dag,
Cathrine