Krydrede og bløde juleboller

December er lige rundt om hjørnet. Jeg har (selvfølgelig) allerede bagt og spist de første julesmåkager - særligt min mormors friskbagte jødekager nød jeg ekstra meget.

Jeg elsker småkager og konfekt! Men jeg vil også gerne bringe den hyggelige julespise ind i december på andre måder. Risengrød, masser af klementiner og så helt sikkert et par portioner af de her hjemmebagte bløde og krydrede juleboller. Øj, hvor er de gode! Hele familien var ret begejstrede, da jeg hev julebollerne ud af ovnen, og huset duftede skønt af lune krydderier.

Jeg har lavet en opskrift på juleboller, der kan nydes af både børn og voksne. De er krydrede med julekrydderier, appelsin, søde dadler og ristede mandler. Rige på smag, men ikke så skarpe, at børn synes, at det bliver for meget. Ham på 2 år og hende på 4 år har i hvert fald mere end godkendt dem.

Bag julens bedste juleboller, der er nemme at bage og er præcis ligeså luftige, lækre og bløde, som juleboller skal være.

14 stk.
Det skal du bruge:

  • 250 g kold mælk* (jeg bruger sødmælk)
  • 25 g gær
  • 50 g sukker
  • 2 æg (1 i dejen + 1 til at pensle med)
  • 1 appelsin, saft fra hele appelsinen og skal fra halvdelen af appelsinen
  • 575 g hvedemel
  • 1 tsk. stødt kardemomme - allerhelst af friske kardemommefrø, der kværnes i en morter
  • 7 g salt
  • 60 g stuetempereret smør
  • 40 g hakkede, ristede mandler
  • 4 dadler skåret i mindre stykker
  • 25 g mandelsplitter, lidt knuste kardemommefrø og 2 spsk. rørsukker til topping

Sådan gør du:
Tag smørret ud fra køl. Kom mandler på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist dem i ovnen i 5-8 minutter ved 200 grader varmluft. Kom kardemommefrø i en morter og knus dem - kardemommefrø smager helt fantastisk, og meget, meget bedre end stødt kardemomme. Du kan købe kardemommefrø eller hele kardemommekapsler og pille den grønne skal af.

Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Tilsæt appelsinsaft- og skal, æg, hvedemel, knust kardemomme og salt. Ælt dejen i cirka 5 minutter ved lav/medium hastighed til den er samlet og begynder at bliver glat. Tilsæt smør og ælt dejen yderligere 3-5 minutter ved medium/høj hastighed til dejen er samlet, skinnende og slipper skålens kanter. Lige inden, at dejen er æltet færdig, så kommes hakkede mandler og dadler i og æltes rundt. Kom husholdningsfilm og et klæde over skålen og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 60 minutter.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i portioner á 80 g. Form hver dejportion til en bolle - det kan du se en video af her, hvordan du former og spænder en gærbolle op.

Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bollerne kan med fordel fordeles på to bageplader, hvis du ønsker, at de skal forblive runde og ikke vokse sammen. Kom et stykke bagepapir og et klæde over bollerne og lad dem efterhæve ved stuetemperatur i 45 minutter.

Tænd ovnen på 220 grader over/under varme. Rør rørsukker, kardemomme og mandelsplitter sammen. Pensel bollerne med et sammenpisket æg og drys med topping. Bag bollerne i ca. 12-15 minutter til godt gyldne. Nyd lune eller afkøl på en rist.

*jeg bruger koldt mælk for at undgå, at dejen bliver for varm under æltning på min røremaskine. Hvis du ælter dejen i hånden, så kan du med fordel lune mælken en smule for at sætte gang i hæveprocessen.

Tip: Du kan selvfølgelig også komme chokolade i dine juleboller, hvis du ønsker det. Det tilsættes som erstatning eller på samme tidspunkt med mandler og dadler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p