December er lige rundt om hjørnet. Jeg har (selvfølgelig) allerede bagt og spist de første julesmåkager - særligt min mormors friskbagte jødekager nød jeg ekstra meget.
Jeg elsker småkager og konfekt! Men jeg vil også gerne bringe den hyggelige julespise ind i december på andre måder. Risengrød, masser af klementiner og så helt sikkert et par portioner af de her hjemmebagte bløde og krydrede juleboller. Øj, hvor er de gode! Hele familien var ret begejstrede, da jeg hev julebollerne ud af ovnen, og huset duftede skønt af lune krydderier.
Jeg har lavet en opskrift på juleboller, der kan nydes af både børn og voksne. De er krydrede med julekrydderier, appelsin, søde dadler og ristede mandler. Rige på smag, men ikke så skarpe, at børn synes, at det bliver for meget. Ham på 2 år og hende på 4 år har i hvert fald mere end godkendt dem.
Bag julens bedste juleboller, der er nemme at bage og er præcis ligeså luftige, lækre og bløde, som juleboller skal være.
14 stk.
Det skal du bruge:
- 250 g kold* mælk (jeg bruger sødmælk)
- 25 g gær
- 50 g sukker
- 2 æg (1 i dejen + 1 til at pensle med)
- 1 appelsin, saft fra hele appelsinen og skal fra halvdelen af appelsinen
- 575 g hvedemel
- 1 tsk. stødt kardemomme - allerhelst af friske kardemommefrø, der kværnes i en morter (reklamelink)
- 7 g salt
- 60 g stuetempereret smør
- 40 g hakkede, ristede mandler
- 4 dadler skåret i mindre stykker
- 25 g mandelsplitter, lidt knuste kardemommefrø og 2 spsk. rørsukker til topping
Sådan gør du:
Tag smørret ud fra køl. Kom mandler på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist dem i ovnen i 5-8 minutter ved 200 grader varmluft. Kom kardemommefrø i en morter og knus dem - kardemommefrø smager helt fantastisk, og meget, meget bedre end stødt kardemomme. Du kan købe kardemommefrø eller hele kardemommekapsler og pille den grønne skal af.
Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Tilsæt appelsinsaft- og skal, æg, hvedemel, knust kardemomme og salt. Ælt dejen i cirka 5 minutter ved lav/medium hastighed til den er samlet og begynder at bliver glat. Tilsæt smør og ælt dejen i yderligere 3-5 minutter ved medium/høj hastighed til dejen er samlet, skinnende og slipper skålens kanter. Lige inden, at dejen er æltet færdig, så kommes hakkede mandler og dadler i og æltes rundt. Kom husholdningsfilm og et klæde over skålen og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 60 minutter.
Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i portioner á 80 g. Form hver dejportion til en bolle - du kan se en video her af, hvordan du former og spænder en gærbolle op.
Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bollerne kan med fordel fordeles på to bageplader, hvis du ønsker, at de skal forblive runde og ikke vokse sammen. Kom et stykke bagepapir og et klæde over bollerne og lad dem efterhæve ved stuetemperatur i 45 minutter.
Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Rør rørsukker, kardemomme og mandelsplitter sammen. Pensel bollerne med et sammenpisket æg og drys med toppingen. Bag bollerne i ca. 12-15 minutter til de er godt gyldne. Nyd bollerne lune eller afkøl dem på en rist.
*Jeg bruger kold mælk for at undgå, at dejen bliver for varm under æltningen på min røremaskine. Hvis du ælter dejen i hånden, så kan du med fordel lune mælken en smule for at sætte gang i hæve processen.
Tip: Du kan selvfølgelig også komme chokolade i dine juleboller, hvis du ønsker det. Det tilsættes som erstatning eller på samme tidspunkt som mandler og dadler.
Kan bollerne fryses, eller er det dumt ?
Hej Lotte
Julebollerne er kan godt fryses.
God bagelyst,
Cathrine
Det kunne måske være en god ide at drysse bollerne med mandlerne først, i stedet for at blande med sukker/kardemomme. Jeg oplever at det er svært at få mandlerne til at hænge fast oven på sukker, som jo naturligvis vil fæstne nemmere.
Hej Marianne
Ja, det lyder som en god ide 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej. Jeg har lige lavet disse lækre boller, bløde, lette og luftige som bamsebollerne, men med smagen af jul.
Jeg lavede den portion med Kornby Mølle Nr 1. Ganske glimrende at bruge her også. Og istedet for appelsin brugte jeg klementiner, da det virkelig er smagen af jul for mig😊
Hej Cathrine
Er der nogen bestemt grund til at man skal bruge rørsukker til toppingen i stedet for hvidt sukker?
Derudover vil jeg høre hvad du tænker om at erstatte mandler og dadler med tørrede tranebær?
Glæder mig til at afprøve endnu en af dine skønne opskrifter 🙂
Hej Ditte
Jeg bruger bare mest rørsukker - og så smager det mere aromatisk og er ofte større korn. Det kan jeg godt lide. Men du kan sagtens udskifte rørsukker med almindeligt hvidt sukker 🙂
Du kan også sagtens udskifte med tranebær.
God bagelyst,
Cathrine
Virkelig lækre! En tilpas smag af krydderierne og appelsinen. Kæmpe anbefaling herfra 🙂
Hej Katrine
Tusind tak 🙂
God bagelyst,
Cathrine
[…] begejstring for appelsin(skal) vil ingen ende tage! Jeg er vild med det. I boller, småkager, marmelade - og som her. Helt for sig selv. Forkælet med en generøs mængde god, mørk […]
Hvilken slags gær bruger du?
Hej Kolbrun
Jeg bruger frisk, økologisk gær.
God bagelyst,
Cathrine
Kan dejen mon koldthæves?
Hej Bianca
Ja, det vil du godt kunne. Du skal bruge mindre gær så 🙂 Måske du kan finde inspiration i mine koldhævede bamseboller.
God bagelyst,
Cathrine