Min begejstring for appelsin(skal) vil ingen ende tage! Jeg er vild med det. I boller, småkager, marmelade - og som her. Helt for sig selv. Forkælet med en generøs mængde god, mørk chokolade. Jeg er klart på team "chokolade og appelsin" - til gengæld har jeg endnu ikke lært at nyde chokolade og mynte. Måske det lykkes i 2021.
Indtil da vil jeg fortsætte min kærlighed for de her hjemmelavede appelsinstænger dyppet i mørk chokolade. Den perfekte kombination af sødt og bittert.
Du må ikke sige det til nogle, men de hjemmelavede, kandiserede appelsiner smager langt bedre end dem, du kan købe...
Ca. 150 stk.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Sæt en gryde med vand i kog. Jeg bruger en 3 liter gryde og fylder den cirka halvt med vand. Skræl appelsinerne. Jeg synes, det er nemmest at skrælle dem - og ikke skære skallen af. Skær appelsinskallen i strimler på cirka 0,5 cm tykkelse. Når vandet koger, så kommes skallen i. Lad vandet koge op og hæld vandet fra. Appelsinskallen koges for at fjerne bitterhed. Rengør gryden og gentag processen to gange - så appelsinskallerne koges i alt tre gange.
Rengør igen gryden. Kom vand og rørsukker i og kog det op til sukkeret er opløst. Kom de kogte appelsinskaller i - lad det komme i kog og sluk for varmen. Kom låg på og lad siruppen med appelsinskallerne i køle ned. Jeg udnytter den kolde årstid og sætter gryden udenfor.
Når siruppen er stuetemperatur koges den igen op. Appelsinskallerne skal blive i gryden hele tiden. Når det koger, så slukkes der for varmen, og indholdet skal igen køle ned inden, at den koges op igen. Siruppen MED appelsinskaller koges altså op 3 gange i alt.
Lad køle af og læg herefter appelsinskallerne på en rist. Jeg bruger denne afkølingsrist, og den er perfekt til formålet (reklamelink). Gem siruppen*. Lad appelsinskallerne lægge og tørre i 1-1,5 døgn. Når de ikke er bløde, men stadig let klistrede, så kan de dyppes i chokolade.
Temperere mørk chokolade - læs her hvordan i min chokoladetempererings-guide. Dyp appelsinskallerne i chokolade. Du bestemmer selv, om du kun dypper halvdelen, eller foretrækker at dække dem helt i chokolade. Læg dem på et stykke bagepapir til chokoladen sætter sig. Opbevar i en lufttæt beholder eller pose.
*Tip: Gem den overskydende appelsinsirup. Du kan lave din egen gløgg på den, bruge den over pandekager, dyppe æbelskiver i den eller komme den i drinks.
Og! Brug den overskydende chokolade til at lave små chokoladeknapper med nødder og appelsinskal. Sprøjt ud i små cirkler. Skær et par kandiserede appelsinskaller over. Halver et par mandler. Top chokoladen med en halv mandel, en pistacienød, et stykke kandiseret appelsinskal og en smule flagesalt.
Hej Cathrine
Min mund løber i vand. Virkelig lækker opskrift. Det skal helt sikkert prøves.
Jeg er dog lidt nysgerrig på, om du har en god idé til, hvad man kan bruge de overskydende appelsiner til. Ud over juice selvfølgelig 😉🍊
Jeg er helt blank for ideer 🙄
Pft.
Mvh Rikke
Hej Rikke
Det er så lækkert - jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om dem, når du får testet opskriften 🙂
Vi spiser dem (henover et par dage - hvis de opbevares i en lufttæt beholder, så er det helt fint), presser dem til juice eller koger til en appelsinmarmelade. Du kan finde en opskrift på appelsinmarmelade her på min blog. Du udelader bare appelsinskallerne 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Så vandet skal koge op, FØR appelsinskallerne kommer i? Og så skal de derefter koge op MED appelsinskaller i? Og det gentages i alt 3 gange?
Hej Ann-Sophie
Ja, ja og ja 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej
Jeg har skrællet med en tyndskræller, men er nu blevet i tvivl om, hvor meget af det hvide, jeg skal have med?
Hej Lisbeth
Du skal have alt det hvide med - så du skal ikke skrælle med tyndskræller. Det skal du i min appelsinmarmelade, men ikke til orangestængerne.
God bagelyst,
Cathrine
Hej. Jeg tror jeg er kommet til at koge dem for længe i sukkerlagen - er der chance for at de er blevet for bløde og ikke bliver gode?
Hej Ane
De er meget bløde, når de tages op af lagen - og det kan de være et døgns tid. De skal nok blive mere faste, når de tørrer.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Hvis nu man er lidt utålmodig, kan man så tørre dem ved lav varme i ovnen, eller er det en dårlig ide?
🙂
Hej Tilde
Ja, det vil du godt kunne. Men den må ikke være særlig varm - så tror jeg, at de vil blive tørre. Men måske med ovnpæren tændt eller 30-40 grader.
God bagelyst,
Cathrine
Det spiller bare og de smager forrygende.
Mvh Benedikte
Hej Benedikte
Det er jeg så glad for, at du synes. Jeg er også selv helt vild med dem!
God bagelyst,
Cathrine
De smager SÅ godt! 🍊
Tak for svar Cathrine! De blev rigtig gode, fik noget eftervarme i en næsten kold ovn. Det er jo en lidt omstændig omgang, men det hele værd! Så gode! Vil dog personligt anbefale mere chokoladeovertræk end bare halvdelen dækket 🍫 😅😋
De er blevet min jule favoritter - virkelig gode. Jeg fordelte mine i dehydrator og gav dem 4-5 timer ved 65 grader - og det fungerede perfekt inden chokoladeovertræk. Så har man sådan en anskaffelse, så kan man roligt benytte den.
Hej Jytte
God ide! Jeg har endnu til gode at eje en dehydrator 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Lidt nussearbejde men rent guf 🙂
Hej Connie
Ja - jeg synes næsten, at det er en helt rar og afstressende proces midt i julens travlhed 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Jeg har tænkt på dem hele julen uden dog at have tiden, men efter at mindstebarnet fortærrede en milliard appelsin øde, står jeg nu med den oplagte bunke appelsinskræller🎉
Så nu må det være. Vil prøve at låne mig til en dehydrator.
Tak for inspirationen❤️
Hej Matilde
Mega god ide at bruge skallerne efter at appelsinkødet er nydt 🙂
Jeg håber, at du bliver lige så vild med dem, som jeg er.
God bagelyst,
Cathrine
Damn you autocorect🤷♀️
Der skulle stå appelsinBåde