Mormors fødselsdagsboller

I min familie fylder mad og madlavning meget. Jeg er sikker på, at en stor del af denne interesse stammer fra min skønne mormor. Ingen kan lave god, gammeldags dansk mad, som min mormor! Jeg elsker min mormors mad, og jeg skal også have tillusket mig hendes opskrift på mandelfromage, citronfromage, hjemmelavet rullepølse og leverpostej, hendes yderst populære frikadeller og meget, meget mere. Men indtil videre har jeg fået lov til at dele opskriften på hendes fantastiske fødselsdagsboller. For mig er det ikke en helt rigtig og fuldendt fødselsdag, hvis mormors hjemmebagte boller ikke spises om eftermiddagen sammen med dem, jeg holder af. Og min mormor har efterhånden bagt et utal af disse boller, for hun har 11 børnebørn, der alle elsker dem til fødselsdage, men også alle andre dage på året. Så derfor er jeg så glad for, at jeg har fået opskriften, så den kan blive ved med at være en del af vores familie i rigtigt mange år endnu.

Så hvis du kender en sød person, der snart har fødselsdag, eller hvis du selv snart har, så synes jeg, at du skal prøve at bage disse boller. De er intet mindre end helt perfekte. Jeg har filmet min mormor, mens hun viste mig, hvordan bollerne laves – så kan du se, hvordan teknikken er, så du også opnår et perfekt resultat. Her er link til Facebook, hvor jeg har lagt videoen op til dig: CathrineBrandt på Facebook - Mormor ælter boller. Du kan også se den på min side på Cathrine Brandt på YouTube.

Rigtig god fornøjelse. Jeg håber, at du synes, at de smager ligeså godt, som alle i min familie gør!

35-40 stk.
Det skal du bruge:

 • 250 g smør
 • 400 g mælk
 • 75 g gær
 • 80 g sukker
 • 4 spsk. vand
 • 4 æg (3 æg til dejen + 1 til pensling)
 • Ca. 1300-1500 g hvedemel (alt afhængig af, hvor meget og hvor godt dejen æltes)
 • 7 g salt

Sådan bager du verdens bedste fødselsdagsboller:
Smørret smeltes i en gryde og derefter tilsættes mælken, så det er fingervarmt. Gæren smuldres i en skål, og vand og sukker tilsættes. Gæren røres ud heri. Smør- og mælkeblandingen hældes i gærblandingen. 3 æg slås ud i blandingen, saltet kommes i og melet tilsættes lidt efter lidt, hvor det hele tiden røres ud og rundt. Ælt dejen godt ved at ”løfte” den opad mod skålens sider – se filmen nedenfor. Når dejen er æltet godt og den er glat og skinnende, så vendes den ud på et meldrysset bord og samles. Dæk dejen med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad den hæve tildækket på køkkenbordet i ca. 45 minutter. Når dejen er hævet, formes den til boller og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir – se filmen nedenfor.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Et æg piskes sammen med en lille smule mælk og bollerne pensles. Når ovnen er helt varm bages bollerne i ca. 20 minutter. Bag én plade ad gangen - så er du sikker på en mere jævn bagning.

Tip: bollerne smager også fantastisk på alle andre dage end fødselsdage. Lav rigeligt – de forsvinder hurtigt!

Mormor_billede-(2)

Mormor_billede-(6)

Mormor_billede-(10)

Mormor_billede-(14)

Mormor_billede-(1)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

26 comments on “Mormors fødselsdagsboller”

 1. Hej Cathrine

  Jeg kan se at der også er en anden der har spurgt til gærmængden, da den (virker) forholdsvis stor. Er det virkelig 75g der skal bruges?

  Mange hilsner
  Maria

  1. Hej Maria

   Ja, det er helt korrekt. Du får også 35-40 boller, så det er en stor portion dej (ca. dobbelt af mine andre opskrifter på bløde boller), så gærmængden er helt tilsvarende procentvis 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej Cathrine
  Jeg har nu bagt disse 2 gange og jeg bruger max 1050 g gær. Er der skrevet forkert her og i din bog eller?
  Tusinde tak for dine opskrifter generelt.

 3. Hej Cathrine

  Hvis man elsker rosiner i sine fødselsdagsboller, så tilføjer man bare rosiner til denne opskrift? 🙂 De ser super gode ud.

 4. Kan man lave den i en røre maskine og de bliver lige så gode? Eller skal det være i en skål? Og hvis man ikke har varmluft ovn hvor mange grader skal ovnen så stå på

 5. Hej Cathrine, stor tak til dig.
  Man bliver mega glad når folk
  deler deres bedste opskrifter og som ligeledes lykkedes når man laver dem.?

 6. Hej Cathrine! Hvad er forskellen på disse boller og på de bløde bamseboller? 🙂 Hvilken bolle er mest luftig? 🙂

 7. Hej. Er boller også gode dagen efter? Eller er de bedst at spise samme dag?
  De ser bare gode ud :):)

 8. Havde fået til opgave at komme med hjemmebagt boller til barnebarnets 3 års fødselsdag. Er ikke en haj til at bage, men fulgte din opskrift her - et kæmpe hit de smager super godt. Tak for det

  1. Hej Susanne. Sikke dejligt, at bollerne vakte glæde! Hjemmebagte theboller er jo også et must til børnefødselsdage :).
   Jeg er glad for, at du havde en god oplevelse med at bruge opskriften.

 9. Så skal jeg prøve denne oppskriften:)
  Deigen står til heving og jeg gleder meg til å smake på dem ...
  Blir de enda bedre om de står å hever 20 min ekstra før de skal inn i ovnen? 🙂

  1. Det lyder dejligt! De er bare sådan nogle gode boller - glæd dig :). Det er en god ide, at lade bollerne efterhæve inden, at de bages. Jeg synes, at det plejer at passe med, at den første plade boller hæver, mens jeg former de andre boller, og så hæver de sidste plader, mens jeg bager de første. Giver det mening? Så ja, det er en god ide at lade dem hæve 10-20 minutter på bagepladen, inden du bager dem :).

   Jeg håber, at du synes lige så godt om bollerne, som jeg.

 10. TAK for at dele verdens bedste opskrift - har netop lavet dem og det var PRÆCIS sådanne boller jeg ledte efter MUMS 🙂

  1. Hej Tina.

   Tak - de er virkelig også gode. Jeg serverede dem for nogle veninder i går, og bollerne var et stort hit 🙂

   Ja, bollerne er meget fryseegnet. Du kan sagtens varme dem, mens de er frosne, men du får det bedste resultat, hvis du tør dem op først og derefter varmer dem.

   Rigtig god bagelyst
   Cathrine

 11. Jeg har lige afprøvet din mormors opskrift. Det er nogen gode boller, men jeg vil anbefale at bollerne som minimum hæver 20 min på pladen - altså når de er formet. Derved får man den optimale luftighed i bollerne. De kan nemlig have en tendens til at blive lidt tunge i det, hvis de ikke efterhæver. Tak for opskriften - de mormødre er fantastiske; )

  1. Hej Mette.
   Tak for din kommentar! Ja, det er altid en god ide at lade bollerne efterhæve på pladen, inden de bages. Det er dog ikke nødvendigt, hvis man ikke kan vente med at smage de nybagte boller :).

   Mormødre er fantastiske - og jeg har planer om at få så mange opskrifter, tips og tricks fra min mormor, som det overhovedet kan lade sig gøre 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT