Grydebrød - surdejsbrød bagt i gryde

Hele familien har en favorit. Min egen yndlings er æltefrie boller - de er nemme at lave og bliver altid sprøde og luftige. Ellinor elsker gulerodsbrud - både de grove gulerodsbrud og de lyse og luftige gulerodsbrud. Min kæreste elsker grydebrød. Jeg ved med garanti, hvad han svarer, hvis jeg spørger ham, hvad han gerne vil have af brød. Hjemmebagt grydebrød. Jeg forstår ham godt! Grydebrød er fantastisk. Supersprød skorpe og luftig, blød krumme.

Mit grydebrød bliver bagt i en støbejernsgryde, men alle gryder, der kan gå i ovnen med låg, kan bruges. Det her er min opskrift på det bedste grydebrød, som med garanti vil glæde alle, du serverer det for.

1 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du et grydebrød med surdej:
Dag 1: Fodre din surdej, så den er klar til bagning. Du kan læse her, hvordan du fodrer din surdej og gør den klar til bagning. En times tid før, at din surdej er klar til at bage med, så røres vand og mel sammen til der ikke er mere tørt mel - det skal ikke æltes, men bare røres sammen. Lad det stå tildækket ved stuetemperatur i en time. Når din surdej er klar, kommes der surdej og salt i dejen, og den æltes til den er glat, smidig og nemt slipper skålens kanter eller bordet. Kom dejen i en skål og fold den - her kan du se en video af, hvordan du folder dejen. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur i fire timer, hvor du gerne folder dejen hver time (hvis du ikke er hjemme, så kan foldningerne udelades, men det er med til at styrke dejens glutennet).

Når dejen har hævet i fire timer vendes den ud på et let meldrysset bord. Dejen skal nu for-formes. Det kan du se i denne her video, hvordan du former dit brødLad dejen hvile i 30 minutter hvorefter du former dejen igen og kommer den i en hævekurv. Hvis din hævekurv ikke har et hørklæde i, så læg et hørlæde i og drys med en smule halvt hvedemel/halvt rismel - så hænger dejen ikke fast. Lad dejen koldhæve i køleskabet natten over.

Dag 2: Kom en gryde med låg i ovnen. Jeg bager i min støbejernsgryde fra Le Creuset. Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Lad gryden varme op i ca. 45 minutter. Vend dejen ud på en bagespade. Fjern kurv og hørklæde og snit brødet, hvis du ønsker det - det kan udelades. Tag gryden ud af ovnen, og sænk brødet i gryden. Kom låget på med det samme og bag brødet i 30 minutter. Tag låget af og skru ovnen ned på 230 grader og bag brødet yderligere 5-10 minutter til det er godt gyldent. Lad dit grydebrød køle af på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

28 comments on “Grydebrød - surdejsbrød bagt i gryde”

 1. Hej Cathrine 🙂
  Når du vender brødet ud fra din hævekurv og ud på din bagespade, har jeg set på Instagram at du vender det ud på et stykke bagepapir, kommer du bagepapiret med ned i gryden?

  Vh Anne

  1. Hej Anne
   Ja, jeg klipper bagepapiret til, så det er lidt større end min hævekurv. Her vender jeg brødet ud på, og så kommes både bagepapir og brød i gryden:)

   Rigtig god bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Sarah
   Godt spørgsmål 😉 Den er ca. 5 liter.
   Jeg har netop sat et link i opskriften til min gryde, der er magen til min - der kan du læse lidt mere.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej Cathrine! Tænker du, at dit brød kan bages i en stegeso?
  TAK, for ualmindeligt mange skønne opskrifter. :-))
  Vh. Rikke

 3. Hej Cathrine.

  Hvis man nu ikke har en hævekurv. Kan man så springe den del af processen over? Altså med at forme brødet?
  Eller kan man anvende en skål?

  Super fed blog du har dig!!

  Mvh. Mette

 4. Hej Cathrine. Hvad er gået galt, hvis dejen efter 3 timer ikke er hævet? Jeg testede noget med koldt vand, og den flød ovenpå 🙁

 5. Hej Cathrine,

  Tak for en spændende og inspirerende blog 🙂

  Når du sætter dejen til at hæve natten over, har du så et klæde eller noget over dejen? For ikke at få en tør/skorpet overflade?

  På forhånd tusind tak for dit svar.

 6. Hej Cathrine,
  Det ser super lækkert ud det brød 🙂
  Jeg har kun en støbejernsgryde på 3 liter, tror du brødet kan være i det? Eller skal jeg halvere opskriften?

 7. Hej Cathrine!

  Hvor placerer du gryden i ovnen? Står den i bunden af ovnen eller ovenpå en rist? 🙂

  Venlig hilsen Freja

 8. Jeg har fulgt opskriften, men udskiftet ølandshvedemel med rugmel. Det resulterede i at jeg var nødt til at putte en del mere hvedemel i for at få dejen til at slippe, og gluten testen gik slet ikke.
  4 timer senere er dejen slet ikke hævet.
  Surdejen flød fint i vand, så den virkede klar.
  Skal jeg prøve at lave brødet, eller kan jeg ligeså godt kassere det nu..?

 9. Hej Peter

  Rugmel har et meget lavt indhold af protein, og det kan derfor ikke lave et stærkt glutennetværk. Der har du haft problemer med at ælte den. Du skal hellere udskifte ølandshvede med hvedemel.

  Giv det et forsøg 🙂

  God bagelyst,
  Cathrine

 10. Hej Cathrine
  Tak for svar, det giver god mening. Har bagt det idag, og det er blevet et massivt brød, minder næsten om rugbrød ?
  Har prøvet at følge opskriften forfra igen, med de rigtige ingredienser, og nu er dejen helt anderledes og god.
  Tak for hjælpen.

 11. Tak for en virkelig lækker opskrift
  - den må jeg snart bage igen. Kan man tilsætte nødder, kerner eller tranebær, eller går det ikke?

 12. Hej Cathrine
  Hvis jeg ganger opskrift med 1,5 skal jeg så også gange bagetid med 1,5.
  Mvh
  Henrik

 13. Hej Cathrine
  Hvis jeg anvender en skål i stedet for hævekurv, vil du så stadig anbefale at have et klæde i bunden, eller er det tilstrækkeligt bare at drysse skålen med rismel?

 14. Kære Cathrine

  Mange tak for en masse dejlige og ikke mindst udførlige opskrifter <3 Det er utrolig gavnlig når man er ny i surdejens verden.

  Ved flere af dine opskrifter skal man folde brødet en gang i timen, i fire timer, men hvis nu man er hjemme, giver det da mening af folde oftere eller i længere tid - giver det mening?

 15. Hej Cathrine. Jeg har bagt mit første grydebrød med surdej efter din opskrift. Dog med lidt mere surdej. Smager dejligt syrligt. Det ligner dit på billedet. Lægger du godtnok bagepapir med ned i gryden på så høj varme🤔 jeg har ikke hævekurv, så jeg lavede hævekurv med bagepapir i en brødkurv og dryssede mel og rismel på papiret, meeen dejen sad fast på papiret. Slipper dejen bedre i en rigtig hævekurv🤔 jeg vil faktisk helst undgå bagepapir i gryden. Tildækker du dejen kurven🤔 Hvilken bagespade vil du anbefale til rimelige penge. Tak for god vejledning på dine sider👏👏
  Mvh Kirsten Thomsen

  1. Hej Kirsten

   Det var mange spørgsmål 😉 Jeg håber, at jeg får svaret på det hele - ellers må du lige skrive igen.
   Du behøver ikke komme bagepapir ned i gryden. Du kan bare vende brødet direkte ned i den varme gryde. Du skal hellere bruge et klæde/viskestykke i din brødkurv og drysse med rismel. Så hænger det ikke fast. Jeg tildækker dejen, men det er ikke absolut nødvendigt. Bagespade? Jeg skal lige være sikker på, at vi tænker på det samme 🙂 Hvad skal du bruge bagespaden til?

   God bagelyst,
   Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT