Når december måned starter, og julen nærmer sig med hastige skridt, så er der for de fleste en masse traditioner, der starter. Hjemme hos os er julen også lig med hygge og traditioner. For mig er det ikke helt rigtigt jul, før jeg har bagt og smagt den første, hjemmebagte pebernød. Så længe jeg kan huske, så har vi bagt lige præcis disse pebernødder – og jeg elsker dem! De er så smagfulde og sprøde. Jeg elsker julens krydderier, og de kan smages i pebernødder. Derudover er de super nemme at bage, og så bringer de glæde hos alle dem, du byder på smagsprøver. Der bliver til en del pebernødder ud af denne opskrift. Men vi bager dem faktisk flere gange i løbet af december, fordi at vi hvert år glemmer, hvor godt de egentligt smager.
Det skal du bruge:
- 250g smør (brug rigtigt smør – det betyder så meget for smag og sprødhed)
- 200g rørsukker
- 400g hvedemel
- 1 spsk. sirup
- 1 æg
- 2 tsk. natron
- 1 tsk. ingefær
- 1 tsk. kardemomme
- 1 tsk. kanel
- 1 knivspids fint salt
Sådan bager du julens dejlige pebernødder:
Bland alle de tørre ingredienser sammen. Slå ægget ud i og kom siruppen ved også. Rør det sammen. Skær smørret ud i mindre stykker og ælt det sammen med resten af ingredienserne. Ælt det til du har en ensartet dej. Stil dejen på køl i ca. ½-1 time. Når dejen er afkølet trilles den til små kugler, der sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. Kuglerne skal være forholdsvis små, da de flyder lidt ud, når de bages. Bag pebernødder i en forvarmet ovn på 180grader i ca. 10 minutter. Afkøl dem på en rist og opbevar dem i en kagedåse.
Opskriften minder meget om min mors, men i hendes er der 2 spsk sirup, 2 tsk ingefær, 3 tsk kardemomme, 3 tsk kanel og 2 tsk stødte nelliker. Prøv også dem - de er så gode! 🙂
Hej Janne
Det lyder skønt med masser af krydderier 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Blev et kæmpe hit med surdej i - så luftige og sprøde👏🏾🙌🏽
Hej Dea
Det er jeg glad for at høre 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Kære Cathrine! Hvis man vil blande lidt oversskudssurdej i - hvornår skal man så gøre det og hvor meget vil du anbefale? På forhånd tak☺️
Hej Dea
Det har jeg desværre ikke et endeligt svar på - jeg har ikke kigget ind i opskriften eller testet det. Men måske du kan finde inspiration i min opskrift på ingefærsmåkager med overskudssurdej, som du finder i min bog Sødt Med Surdej 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine, kan pebernøddedejen fryses ned?
Hej Helene
Ja, det kan den 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Karina
Ja, det er helt rigtigt. Lidt fjollet, men det har der aldrig været i min mors opskrift. I løbet af december deler jeg en ny opskrift på pebernødder - med hvid peber 🙂
Men de her pebernødder er altså virkelig gode!
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Kan det passe at der ikke skal peber i disse pebernødder?
Glædelige julehilsner,
Karina
Hej Maja
Der bliver til virkelig mange pebernødder 200-300 stk., vil jeg vurdere - afhængig af størrelsen. Men altså, pebernødder har jo også tendens til at forsvinde hurtigt 🙂
Hvis I er mange til at trille dejen, så kan du godt lave dobbelt portion.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Hvor mange pebernødder bliver der ca. til i denne opskrift? Vi er en familie på 4, som selvfølgelig skal spise lidt selv, men vi vil også gerne kunne give lidt til børnenes klassekammerater m.fl. Skal jeg mon fordoble mængden, for at være på den sikre side?
Dbh Maja
[…] Pebernødder […]
[…] at være fyldte. Jeg mangler stadig at bage vaniljekranse efter min mormors gamle opskrift og lave julens bedste pebernødder. Men ellers er jeg vist ved at være i mål, så der kan hygges i juledagene. De her småkager med […]
[…] Hver december finder jeg de gamle favorit opskrifter frem og hygger mig i køkkenet. Ingen jul uden sprøde pebernødder og hjemmelavede havregrynskugler. Sidste år fik jeg lokkede en del af min mormors juleopskrifter […]