Småkager med chokolade og appelsin

Julen er godt i gang, og småkagedåserne herhjemme er efterhånden ved at være fyldte. Jeg mangler stadig at bage vaniljekranse efter min mormors gamle opskrift og lave julens bedste pebernødder. Men ellers er jeg vist ved at være i mål, så der kan hygges i juledagene. De her småkager med mørk chokolade og appelsinskal er sprøde, lækre og så nemme at lave. Jeg er vild med appelsinsmagen, men hvis du foretrækker den mere rene smag af chokolade, så kan appelsinskallen sagtens udelades. Det her er én af julens nemmeste og bedste småkager, som jeg altid glæder mig til at bage i december.

40-50 stk.
Det skal du bruge:

 • 100 g hvedemel
 • 70 g koldt smør
 • 75 g sukker
 • 50 g mandelmel – du kan bruge hele mandler, du blender til mandelmel
 • 50 g mørk chokolade (jeg bruger Callebauts mørke chokolade)
 • Skal fra ½ øko. appelsin
 • 1 knsp. vaniljepulver
 • 1 knsp. salt
 • 1 æg - OBS! Du skal kun bruge et halvt æg i dejen

Sådan laver du småkager med chokolade og appelsin:
Smuldre mel og smør sammen, så det har en konsistens som fint rasp. Kom sukker, vaniljepulver, mandelmel og salt i. Hak chokoladen og kom chokolade og appelsinskal i. Slå ægget ud i en skål og pisk det sammen med en gaffel. Kom halvdelen af ægget i dejen (ca. 25 g), og ælt det godt ind i dejen, så den bliver samlet og homogen. Form dejen til en pølse med den diameter, du ønsker, at dine småkager skal have. Pak den ind i husholdningsfilm og kom den i fryseren i mindst en time.

Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn. Kom bagepapir på en bageplade. Tag småkagedejen ud af fryseren og skær den i tynde skiver. Jeg synes, at det er nemmest at skære dem med en brødkniv. Læg småkagerne på bagepladen. Bag småkagerne i ca. 5-7 minutter til de er let gyldne i kanten. Lad dem afkøle på en rist.

Indlægget indeholder affiliatelink.

smaakager_appelsin_chokolade_3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 comments on “Småkager med chokolade og appelsin”

 1. Hej Cathrine
  Smagen er god, men jeg kan ikke rigtig få kagerne til at blive sprøde. Kan jeg tilsætte natron eller bagepulver?

  Mvh Hanne Laursen

 2. Hej Catherine.

  Kan jeg erstatte mandelmel med hvedemel?
  Eller måske solsikkekerner der er blendet?
  Bedste hilsner
  Christina

  1. Tusind tak for hurtigt svar 😊 dejen er lavet, dog med limeskal da appelsiner var vildt dyre. Ligger i fryseren nu, spændt på at smage dem.

 3. Hej Cathrine
  Så prøver jeg at skrive her 😉
  Kan man lade dejen ligge i fryseren til næste dag og så bage dem der eller skal den heller ligge i køleskabet?
  Hilsen Sarah

  1. Hej Sarah

   Altid en god ide at fange mig her - her kan jeg langt bedre følge med end inde på Instagram.

   Ja, dejen kan sagtens ligge i fryseren i op til flere måneder. Skal du bage dem indenfor et par dage, så er køleskabet også en løsning 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Min mor kalder disse småkager "schweizer småkager" Hvilket jeg synes er meget underligt, for efter at have boet i Schweiz i mere end 25 år - er jeg endnu aldrig stødt på dem 😀

 5. Jeg synes ikke helt at mine smagte nok af appelsin, så jeg tilførte saften fra en halv appelsin, hvilket gjorde at jeg så ikke tilsatte ægget, da dejen havde en lægger konsistens.

  Det kan klart anbefales, hvis man er til en lidt kraftigere appelsinsmag!

 6. Det blev et totalt fedteras - selv efter syv timer i fryseren kan de ikke skæres uden klister og snask og hvad ved jeg. Jeg vil skyde på mindst dobbelt så meget mel...

  1. Hej Karen.

   Øv, hvor ærgerligt. Det er jeg træt af at høre. De her småkager egner sig måske ikke så godt til at blive bagt i denne her sommervarme. Hvis smørret i dejen bliver for varmt, så kan dejen være svær at arbejde med. Derudover er det vigtigt, at man kun arbejder så lidt som muligt med dejen.

   Men der skal ikke mere mel i end opskriften angiver. Det er en opskrift, som jeg selv har bagt efter adskillige gange, og den er videregivet fra min mormor, som har brugt den præcise opskrift i mere end 40 år 🙂

  2. UNDSKYLD! Karen, jeg har netop bagt småkagerne, og jeg opdager, at jeg har glemt at skrive i fremgangsmåden, at det kun er halvdelen af ægget, der skal i. Det forklarer, at dejen har været frygteligt fedtet for dig at arbejde med.
   Det beklager jeg virkelig! Nu er opskriften rettet til. Jeg håber, at du kunne have lyst til at give opskriften endnu en chance, for de smager helt fantastiske.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Ella.
   Ja, det skulle passe. Men der er meget forskel på mels sugeevne 🙂 Du kommer bare lidt mere mel i så. Til dejen har den ønsket konsistens,

   Jeg håber, at småkagerne blev gode? 🙂

  2. Hej igen Ella.
   Ja, jeg troede, at jeg var sikker. Men undskyld! Jeg har netop bagt småkagerne igen, igen, og jeg opdager, at jeg har glemt at skrive i fremgangsmåden, at det kun er halvdelen af ægget, der skal i dejen.

   Nu er opskriften rettet til, så det passer. Jeg håber, at du kunne have lyst til at prøve småkagerne en anden gang.

   Mvh. Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT