De fineste og lækreste galetter med forårets røde rabarber. Jeg er begejstret. Galette minder meget om en tærte. En dessert-tærte i det her tilfælde. Tærtedejen er supernem at lave, og desserten kræver ikke meget arbejdstid. Jeg har bagt min galette med surdej. De giver en god dybde i smagen og en smule syrlighed. Har du ingen surdej, så kan du sagtens bage rabarber-galette alligevel.
Galetterne blev egentligt skabt ud fra ideen om, at jeg meget gerne vil finde endnu flere opskrifter, hvor jeg kan bruge det surdej, jeg har i overskud, når jeg fodrer min surdej. Jeg har bagt de her sprøde surdejs-knækbrød et utal af gange, og så bruger jeg også min overskuds-surdej til de her små, tykke pandekager og den bedste brownie, jeg kender. Nu bliver surdejs-galette også en fast del mine surdejs-opskrifter. Både som sød dessert, men bestemt også i det salte køkken.
6 små rabarber galette - portionsstørrelse
Det skal du bruge:
- 100 g grahamsmel eller groft ølandshvedemel
- 35 g fin hvedemel
- 10 g maltmel (kan udelades)
- 110 g koldt smør
- 2 spsk. flormelis
- ½ tsk. salt
- 1 dl surdej (kan udskiftes med ½ dl vand og ½ dl hvedemel)
- 1-2 spsk. vand hvis nødvendigt – det afhænger af, hvor tynd din surdej er
- 6-8 rabarber
- 30 g rørsukker + lidt til at drysse med inden bagning
- 1 æg til pensling
Sådan bager du en rabarbergalette med surdej:
OBS! Dejen skal køle i køleskabet i mindst 1 time eller natten over.
Mål surdejen af og kom den i køleskabet, så den kan køle, mens resten af ingredienserne forberedes.
Kom mel, salt og flormelis i en skål og rør det sammen. Skær smørret i mindre firkanter og kom det ned til de tørre ingredienser. Vend smørret rundt i de tørre ingredienser. Brug hænderne til at smuldre smørret sammen med de tørre ingredienser. Det er vigtigt, at dejen ikke æltes for meget. Der skal stadig være små klumper af smør tilbage – på størrelse med en lillefingernegl.
Kom surdejen og 1-2 spsk. vand ved dejen og rør det forsigtigt sammen til det er samlet let. Kom mere vand i hvis nødvendigt. Dejen skal kunne holde sammen, når den trykkes sammen i hånden.
Form dejen til en flad kugle og kom den i husholdningsfilm. Lad den hvile i køleskabet i 1 time eller natten over til den er gennemkold.
Del dejen i 6 lige store stykker. Drys bordet med en smule hvedemel og rul dejen ud til en rektangel.
Kom dejen på et stykke bagepapir og lad den køle i køleskabet, mens fyldet gøres klar.
Flæk rabarberstænglerne på langs. Skær dem i stykker, der er 4-5 cm kortere end din tærtedej. Vend dem sammen med 30 g rørsukker og lad dem trække 5 minutter. Tag tærtedejen ud af køleskabet og placer rabarberne på tærtedejen. Fold dejen ind over rabarberne på alle fire sider. Tryk dejen sammen i kanterne, hvor dejen overlapper. Kom tærterne i køleskabet i 15-30 minutter, så dejen kan blive kold inden, at den bages.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag rabarbergalette ud af køleskabet og pensel dem med et sammenpisket æg og drys let med rørsukker. Bag dem i 15-20 minutter til rabarberne bobler og dejen er gylden og sprød. Afkøl på en rist og nyd dem lune med en skefuld cremefraiche eller vaniljeis og hakkede pistacienødder.
Hej Cathrine.
Vil høre om man evt. kan bruge surdejsrester til denne opskrift? Eller tror du det vil blive alt for gennemtrængende en syrlig smag, nu hvor det er med rababer?😋
Mvh. Kirsten
Hej Kirsten
Det tænker jeg godt, du kan. Det er ikke tænkt som en sød-sød kage, så hvis du er ok med det, så brug bare din overskudssurdej 🙂
God bagelyst,
Cathrine