Krydret Sirupskage med smørcreme og appelsinmarmelade

En mere julet kage skal man lede længe efter. Egentligt har jeg ikke smagt en sirupskage i flere år. Men da jeg sidste år var forbi en bager i juletiden, så jeg kagen igen. Den krydrede kage med smørcreme og appelsinmarmelade. Og den røg på listen over "Ting jeg skal bage til jul". Fordi - alt med appelsin er jeg vild med! Kandiseret appelsinskal, orangestænger, småkager med appelsinskal og chokolade... Nu nærmer julen sig med hastige skridt, og jeg er helt klar til at nyde julede kager.

Sirupskagen er egentligt en lagkage. Måske du kender den som en sirupslagkage? En luftig formkage, der er smækfyldt med varme krydderier, delt på langs og forkælet med en god mængde bitter appelsinmarmelade og sød smørcreme. På toppen har jeg forkælet sirupskagen med en luksus chokoladeganache, der giver den perfekte balance til den rige kage.

Sirupskagen minder lidt om honningkage i konsistensen. Den er ikke svampet. Men den er saftigt, luftig og så fuld af smag. Smørcremen har jeg vendt vanilje og revet appelsinskal i. Det synes jeg virkelig klæder den.

Vi har fundet endnu en juleklassiker herhjemme, og jeg glæder mig til, at jeg skal bage sirupskage igen og igen, når julen banker på. Nu vil jeg skære et stort stykke af kagen og aflevere hos min mormor - hun er den helt rette modtager af en gammel, klassisk julekage, som hun med garanti kender endnu bedre, end jeg gør.

Psst... Når du nu har fundet siruppen frem fra skuffen, så bør du også bage en portion af de her sirupssnitter. Det er fantastiske julesmåkager!

10-12 personer
Det skal du bruge

 • 130 g rørsukker
 • 125 g lys sirup
 • 75 g smør, stuetempereret
 • 190 g hvedemel
 • 1,5 tsk. kanel
 • 1 tsk. stødt kardemomme
 • ½ tsk. stødt ingefær
 • ½ tsk. stødt nelliker
 • 1 tsk. natron
 • 1 æg
 • ½ dl kærnemælk

Smørcreme

 • 1 vaniljestang
 • 1 tsk. sukker
 • 130 g flormelis
 • 130 g blødt smør
 • ½ øko. appelsin, skal heraf

Chokoladeganache

Derudover: Appelsinmarmelade (du kan enten lave din egen appelsinmarmelade eller bruge en god, færdiglavet marmelade) + kageform ca. 1,5 liter - jeg bruger denne form (reklamelink)

Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Klip bagepapir til og læg det i kageformen.

Kom rørsukker, sirup og smør i en skål og rør det sammen til lyst. Jeg bruger min røremaskine med en K-spade, og det tager 3-5 minutter. Mens røres de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt æg og kærnemælk til det piskede smør/sukker og rør sammen. Tilsæt de tørre ingredienser og rør kort til dejen er homogen. Kom dejen i bageformen og bag den i ca. 30-40 minutter til du kan stikke i midten af dejen og kun få kagekrummer med retur. Hold øje med den til sidst i bagningen, så du ikke bager den tør.

Lad sirupskagen køle helt af på en rist. Mens laves smørcremen.

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med 1 tsk. sukker, så kornene skilles. Kom flormelis, blødt smør, vanilkesukker og fintrevet appelsinskal i en skål og pisk det helt lyst og luftigt. Jeg kommer smørcremen i en sprøjtepose med en rund tyl - så er den nemmest at fordele på kagen. Ellers kan den smøres på.

Når kagen er helt kold, så flækkes den på langs med en brødkniv. Jeg samler kagen i kageformen - så får jeg lidt hjælp til at holde fyldet helt på plads. Smør appelsinmarmelade på bunden. Sprøjt smørcreme på og smør det jævnt ud. Læg kagetoppen på.

Chokoladeganache: Kom chokoladen i en skål - bruger du ikke callets, så skal chokoladen hakkes først. Kom fløde og glukosesirup i en kasserolle og varm det op til kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Rør til chokoladeganachen er skinnende og homogen. Smør chokoladeganachen på kagen og top med fintrevet appelsinskal.

Tip: Sirupskagen er næsten endnu bedre og endnu mere saftig dagen efter, når den lige har fået tid til at samle sig. Jeg opbevarer kagen ved stuetemperatur - enten i en lufttæt beholder eller pose. Smørcremen er så rig på sukker, at den sagtens kan stå ved stuetemperatur, og så har sirupskagen bare den bedste smag og konsistens, når den ikke er kold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT