Krydret Sirupskage med smørcreme og appelsinmarmelade

En mere julet kage skal man lede længe efter. Egentligt har jeg ikke smagt en sirupskage i flere år. Men da jeg sidste år var forbi en bager i juletiden, så jeg kagen igen. Den krydrede kage med smørcreme og appelsinmarmelade. Og den røg på listen over "Ting jeg skal bage til jul". Fordi - alt med appelsin er jeg vild med! Kandiseret appelsinskal, orangestænger, småkager med appelsinskal og chokolade... Nu nærmer julen sig med hastige skridt, og jeg er helt klar til at nyde julede kager.

Sirupskagen er egentligt en lagkage. Måske du kender den som en sirupslagkage? En luftig formkage, der er smækfyldt med varme krydderier, delt på langs og forkælet med en god mængde bitter appelsinmarmelade og sød smørcreme. På toppen har jeg forkælet sirupskagen med en luksus chokoladeganache, der giver den perfekte balance til den rige kage.

Sirupskagen minder lidt om honningkage i konsistensen. Den er ikke svampet. Men den er saftigt, luftig og så fuld af smag. Smørcremen har jeg vendt vanilje og revet appelsinskal i. Det synes jeg virkelig klæder den.

Vi har fundet endnu en juleklassiker herhjemme, og jeg glæder mig til, at jeg skal bage sirupskage igen og igen, når julen banker på. Nu vil jeg skære et stort stykke af kagen og aflevere hos min mormor - hun er den helt rette modtager af en gammel, klassisk julekage, som hun med garanti kender endnu bedre, end jeg gør.

Psst... Når du nu har fundet siruppen frem fra skuffen, så bør du også bage en portion af de her sirupssnitter. Det er fantastiske julesmåkager!

10-12 personer
Det skal du bruge

 • 120 g brun farin
 • 125 g lys sirup
 • 75 g smør, stuetempereret
 • 190 g hvedemel
 • 1,5 tsk. kanel
 • 1 tsk. stødt kardemomme
 • ½ tsk. stødt ingefær
 • ½ tsk. stødt nelliker
 • ½ tsk. natron
 • 1 æg
 • ½ dl kærnemælk

Smørcreme

 • 1 vaniljestang
 • 1 tsk. sukker
 • 130 g flormelis
 • 130 g blødt smør
 • ½ øko. appelsin, skal heraf

Chokoladeganache

Derudover: Appelsinmarmelade (du kan enten lave din egen appelsinmarmelade eller bruge en god, færdiglavet marmelade) + kageform ca. 1,5 liter - jeg bruger denne form (reklamelink)

Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Klip bagepapir til og læg det i kageformen.

Kom rørsukker, sirup og smør i en skål og rør det sammen til lyst. Jeg bruger min røremaskine med en K-spade, og det tager 3-5 minutter. Mens røres de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt æg og kærnemælk til det piskede smør/sukker og rør sammen. Tilsæt de tørre ingredienser og rør kort til dejen er homogen. Kom dejen i bageformen og bag den i ca. 30-40 minutter til du kan stikke i midten af dejen og kun få kagekrummer med retur. Hold øje med den til sidst i bagningen, så du ikke bager den tør.

Lad sirupskagen køle helt af på en rist. Mens laves smørcremen.

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med 1 tsk. sukker, så kornene skilles. Kom flormelis, blødt smør, vaniljesukker og fintrevet appelsinskal i en skål og pisk det helt lyst og luftigt. Jeg kommer smørcremen i en sprøjtepose med en rund tyl - så er den nemmest at fordele på kagen. Ellers kan den smøres på.

Når kagen er helt kold, så flækkes den på langs med en brødkniv. Jeg samler kagen i kageformen - så får jeg lidt hjælp til at holde fyldet helt på plads. Smør appelsinmarmelade på bunden. Sprøjt smørcreme på og smør det jævnt ud. Læg kagetoppen på.

Chokoladeganache: Kom chokoladen i en skål - bruger du ikke callets, så skal chokoladen hakkes først. Kom fløde og glukosesirup i en kasserolle og varm det op til kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Rør til chokoladeganachen er skinnende og homogen. Smør chokoladeganachen på kagen og top med fintrevet appelsinskal.

Tip: Sirupskagen er næsten endnu bedre og endnu mere saftig dagen efter, når den lige har fået tid til at samle sig. Jeg opbevarer kagen ved stuetemperatur - enten i en lufttæt beholder eller pose. Smørcremen er så rig på sukker, at den sagtens kan stå ved stuetemperatur, og så har sirupskagen bare den bedste smag og konsistens, når den ikke er kold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

22 comments on “Krydret Sirupskage med smørcreme og appelsinmarmelade”

 1. Muligvis et fjollet spørgsmål, men glukosesiruppen i gamachen - giver den “bare” blankhed eller har den et formål? 🙂 tak for altid lækre og udførlige opskrifter.

 2. Jeg har lige bagt kagen og tusinde tak for en fantastisk opskrifter.
  Jeg skiftede dog smørcremen ud og erstattede den med opskriften på din Italienske smørcreme fra havregrynskagerne.
  Det fungere såååå godt.

 3. Hej,
  Der er angivet brun farin i ingredienserne, men i teksten skriver du rørsukker. Bruger du begge dele, og i så fald hvor meget rørsukker? ☺️

 4. Hej Cathrine,
  Jeg har lige lavet kandiseret appelsin og har rester af siruppen tilbage. Vil den kunne bruges i denne kage eller fungerer det ikke?
  Glæder mig til at smage begge dele og ønsker dig en fantastisk jul.
  Venlig hilsen,
  Charlotte

 5. Hej
  Jeg glæder mig til at bage den igen i år. Men, kan man mon være lidt på forkant og fryse den ned?

 6. Hej Cathrine,
  Jeg er ikke super glad for smoercreme, men vil mega gerne lave kagen. Er der en anden slags creme man kan bruge i stedet?

 7. Kan man brugervenlig surmælksprodukt i stedet for kærnemælk, som vi aldrig bruger ellers, så det er meget at købe en liter format bruge en halv dl.
  Vh Margrethe

  1. Hej Margrethe

   Du kan bruge almindeligt mælk og tilsætte 1-2 spsk. citronsaft. Eller et andet flydende surmælksprodukt.

   Ellers kan du altid bruge resten af kærnemælken til at bage pandekager eller scones med 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Jeg har en hjemmelavet æblemarmelade - vil jeg kunne bruge den i stedet for appelsinmarmelade eller bliver det mærkeligt?

 9. Hej Cathrine, jeg kan ikke tåle mælk - har du en idé til hvad jeg kan erstatte kærnemælken med? Plejer at bruge soyamælk/mandelmælk i stedet for mælk, men forestiller mig at du har valgt kærnemælk af en grund 😉
  Vh
  Gitte

 10. Hej Cathrine.
  Kan denne laves i springform?
  Og i såfald hvilken størrelse ville du anbefale? 🤗
  Tak for mange fantastiske opskrifter!

  1. Hej Anne

   Tak - det er jeg så glad for at høre 🙂 Jeg er også helt vild med den!

   Jeg har haft min sirupskage til at stå ved stuetemperatur i en lufttæt beholder i en uge. Den sidste skive var stadig lækker. Den kan nok holde dig endnu længere på køl, men jeg synes, at kagen smager bedst, når den er stuetempereret. Så smager den af mere og har den rette konsistens.

   God bagelyst,
   Cathrine

 11. Nu har jeg forsøgt at bage denne kage to gange. Har fulgt opskriften til punkt og prikke, åbner ikke døren undervejs.. alligevel falder den totalt sammen på midten. Hvad gør jeg galt?
  Kh

  1. Hej Thea

   Det gør min kage også. Altså, ikke totalt sammen, men den laver en fordybning langs midten af kagen. Det har jeg valgt er ok, for at jeg tilgengæld får den rette konsistens på kagen, og ikke får en kage, der buler opad, som ikke fungerer, når der skal smørres ganache på.

   Du kan komme 1 dl kærnemælk og en smule mindre sirup i. Så gør kagen det ikke. Sådan har jeg også testbagt sirupskagen, men så får den en konsistens, der minder mere om en kanelkage end honningkage - og kagen buler opad langs midten.

   Jeg har tilføjet til opskriften, at kagen kan falde lidt sammen langs midten, og at det er helt OK. Det kunne jeg godt have gjort fra start. Beklager.

   Jeg håber, at dine kager har smagt, som de skulle, trods alt 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Hej Cathrine,

  Har bagt den tre gange nu og gjort nøjagtig som der står i opskriften, men den falder sammen i ovnen efter 30 min hver gang. Hvad kan jeg have gjort forkert?

  1. Hej Cecilie

   Min sirupskage falder også en smule sammen langs midten, når jeg bager den. Så du har intet gjort forkert. Det bør dog ikke betyde noget for kagens smag og konsistens. Jeg har valgt, at det OK, da jeg i denne kage får den helt rette smag og konsistens - og så vil jeg gerne have, at kagen ikke buler opad, når der skal ganache på.

   Jeg håber, at du har fået nogle velsmagende kager ud af dine bagninger 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT