Koldhævede bamseboller

Succes! I er mange, der er glade for opskriften på bløde bamseboller. Det er jeg også! Men jeg har længe gerne ville lykkes med en opskrift på koldhævede bamseboller af flere årsager. Jeg vil gerne kunne bage bløde bamseboller om morgenen eller på dage, hvor tiden ikke er så god - så er det smart, at dejen står klar i køleskabet, så bollerne kun skal formes, hæve og bages. Derudover så synes jeg, at en gærdej ofte kan smage lidt af, ja, gær... Ved at koldhæve dejen, så kan gærmængden reduceres markant, og det giver bløde boller, der smager meget mere af kardemomme og smør end af gær. Nu er det endelig lykkes. Og hvilken succes - den bedste bamsebolle, jeg har smagt.

Jeg kommer stadig til at bruge opskriften på de almindelige bløde bamseboller flittigt, når jeg pludselig kommer i tanke om, at en blød tebolle vil gøre min dag endnu bedre, og jeg derfor ikke har forberedt dejen dagen før. Men de koldhævede bamseboller er altså den bedste, bløde bolle, jeg har smagt. De er så, så gode. Og de vakte glæde hos alle mine gæster, da jeg serverede dem på min fødselsdag. Den bedste fødselsdagsbolle, der er helt perfekt lys, blød og uimodståelig.

Tip: Jeg bruger sådan en dejskraber her (reklamelink) til at dele dejen med. Det er mit absolut favorit bage-redskab, som jeg bruger nærmest hver gang, at jeg bager. Den er uundværlig til at skrabe dej ud af skåle, dele dejen i portioner og skrabe dej af bordet med.

12 stk.
Det skal du bruge:

  • 3 dl kold mælk (jeg brugte sødmælk)
  • 8 g gær
  • 50 g sukker
  • 2 æg (1 i dejen + 1 til at pensle med)
  • 550 g hvedemel
  • 1 strøget tsk. stødt kardemomme (reklamelink)
  • 7 g salt
  • 50 g blødt smør

Sådan bager du de bedste koldhævede bamseboller:
Dag 1: Kom mælken i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt 1 æg og rør til det er fordelt. Kom sukker, hvedemel, kardemomme og salt i dejen, og ælt den til den nemt slipper bordet eller skålens kanter. Kom det bløde smør i, og ælt dejen til den er glat og smidig. Dæk dejen med husholdningsfilm eller en plastikpose, læg et viskestykke oven på og lad den hæve ved stuetemperatur i 60 minutter inden, at den kommes i køleskabet natten over.

Dag 2: Vend dejen ud på bordet. Del dejen i 12 lige store stykker på ca. 80 g hver. Form bollerne ved at spænde dejen ind under bollen i bunden. Du kan se, hvordan du former og spænder bollen op i videoen nedenfor. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bollerne med et stykke husholdningsfilm eller en plastikpose og kom et viskestykke ovenpå. Lad bollerne efterhæve i 60 minutter. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Pisk et æg sammen og pensl bollerne, når de er hævet færdigt. Bag bollerne i 12-15 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Skriv et svar til Gunvor Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

193 comments on “Koldhævede bamseboller”

  1. Hej Cathrine!

    Jeg vil lige høre, om du kan hjælpe med noget ☺️ Jeg skal lave boller til familie-fødselsdag i morgen, og pga. tidspres i morgen, vil jeg gerne prøve enten at lave dem på forhånd eller koldhæve dem.

    Jeg har før lavet koldhævede boller, men så har det været de typiske med kerner osv., som bare rodes sammen og “klattes” op med ske på 5 minutter. Jeg ville gerne prøve, om jeg kan lave de helt klassiske, hvide fødselsdagsboller som koldhævede.

    Jeg har en god, pålidelig opskrift, jeg gerne vil bruge - men den er traditionel og ikke beregnet til koldhævning. Derfor ville jeg lige høre dig, om du ved, om enhver bolle-dej kan laves om til koldhævning (og ved du evt. også, hvor meget mindre gær, man i så fald skal beregne?)?

    Mange gode hilsner fra Susanne

  2. Hej Cathrine

    Jeg er meget glad for din opskrift på koldthævet bamseboller. Virkelig meget tak for den.

    Mvh Stine

  3. Hej
    Jeg skal lave 4 x portionen imorgen og jeg kan godt se at jeg får plads problemer i køleskabet natten over.
    Tror du at det er helt galt at sætte dem udenfor natten over?
    De skriver det bliver 6-7 grader.
    Håber du kan hjælpe😬🙈

  4. Hej Cathrine
    Jeg har bagt de her boller utallige gange og vi elsker dem herhjemme. Selvom de er lækre, tænker jeg at der er noget der går galt for mig i processen. Jeg kunne godt tænke mig at de bliver luftigere. Når jeg har kommet smør i (sikkert også før), er dejen ofte så klistret at, selvom jeg ælter på maskine og i lang tid. Jeg ender med at tilsætte mere mel fordi den er for klistret/klæbrig. Jeg tilsætter til den giver slip på skålens kanter og virker glat og smidig.
    Det andet “problem” jeg løber ind i er at de ofte skal hæve meget længere på køkkenbordet dagen efter, ellers bliver de for kompakte.
    Du har før vejledt mig til at finde problemet med min tilgang til din opskrift og jeg håber du kan hjælpe mig igen.
    Mvh Gunvor

  5. Hej Cathrine,
    Tak for mange gode opskrifter🙏🏼
    Jeg skal bage en stor portion af disse boller til min datters 1-års fødsledag, og er sikker på at de bliver et hit ved små såvel som store!
    Jeg tænker en tripple-portion og vil høre om jeg også skal tripple mængden af gær, når den koldhæver?
    På forhånd tak for hjælpen☺️
    Mvh, Stine Marie.

  6. jeg har brugt din opskrift til a la fastelavnsboller til en masse børn og voksen i en daginst. da jeg ikke have ellers tid hvis jeg skulle starte fra bunden af den samme dag plus lave mad til alle det var et hit så den opskrift er gemt til næste år og skal også afprøves derhjemme
    tak for opskriften

  7. Et lille ekstra spørgsmål.

    Hvordan kan det være at der er så stor forskel på opskriften til dine bamseboller og rosinboller?

    I rosinbollerne varmes mælk og smør op, samt langt større mængde smør, end i bamsebollerne.

    Er rosinbollerne vel ikke blot dine bamseboller med rosiner i?

    tak for gode opskrifter 😊😊😊😊

  8. Hej.
    Hvor længe kan dejen holde i køleskabet, mere hvis man vil have friske boller flere dage?

    1. Hej Michelle

      Jeg ville ikke begynde at håndtere dejen og så kun bage lidt af den. Bag dem alle sammen. Frys dem, du ikke skal bruge - så kan du tø dem op og lune inden servering.

      God bagelyst,
      Cathrine

  9. Super lækre boller. Jeg erstattede mælk med mandelmælk, og det fungerede. Tror du man kan erstatte smør med kokosolie eller anden planteolie?

  10. Hejsa!
    Tak for en dejlig opskrift. Har brugt den i årevis 🙂
    Er det muligt at bage bollerne med plantemælk og -smør? Vi har nemlig fået en i familien, der har mælkeallergi.

    Dbh

  11. Uden tvivl den bedste opskrift på fødselsdagsboller!
    Vi skal holde børnefødselsdag i næste uge, og jeg tænkte på om du har forsøgt dig med at bytte lidt af hvedemelet ud med noget fuldkornsmel, f.eks. Hvid hvedemel?

    1. Hej Camilla

      Du kan godt komme en lille procentdel fuldkornsmel i. Men altså - det særligt gode ved fødselsdagsbollerne er netop, at de er så luftige og lette.

      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Hej Camilla

      Jeg ville ikke lade dejen stå til koldhævning meget mere end 24 timer - så risikerer du, at den overhæver. Det giver syre, flade og knap så gode boller.

      God bagelyst,
      Cathrine

  12. Kan man må tilsætte en stor reven gulerod til dejen? OG erstatte smørret med rapsolie? Hvis ja - hvor meget olie, tror du jeg skal bruge?

    1. Hej Tina

      Hmm, umiddelbart nej 🙂 Så bliver det en helt anden bolle. Men du kan selvfølgelig altid give det et forsøg. Og ellers er der flere opskrifter herinde på bloggen på boller med gulerod i. Dem ville jeg bage i stedet 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  13. Hej Cathrine,

    Jeg skal holde fødselsdag for min søn næste weekend, og falder derfor over dine lækre boller her 🙂
    Er det muligt at fryse bollerne ned, inden de bages, lidt ligesom kanelsneglene? Sådan så jeg kan lave dem i løbet af ugen, og blot tage dem ud f.eks. aftenen før, til optøning, hævning og bagning.

  14. Vi bruger denne opskrift til at lave bollemand herhjemme til fødselsdage 🙂 da vores yngste er mælkeallergiker erstatter vi mælken med havredrik (1:1) og smørret med vegansk smør (violife blok eller naturli vegan blok, 1:1) og det giver også et fantastisk resultat 😀

    1. Hej Rikke

      Det kan du godt, men så skal du lade dem efterhæve længere - da de skal blive luftige i sin færdige form.

      God bagelyst,
      Cathrine

  15. Prøvede for første gang dine koldhævede bamseboller og troede ikke, at opskriften var korrekt, da de overhovedet ikke var hævet op efter en time i stuen, så jeg kørte til bageren efter fødselsdagsboller!
    Senere satte jeg pladen ud i det varme køkken, og så skete der noget!
    Så da vi sad med bagerbollerne satte jeg bamseboller i den varme ovn, og HVILKEN SUCCES! Det blev de flotteste, lækre boller jeg længe har bagt, så dem vil jeg bestemt bage igen (og huske at sætte dem lidt varmere i hævetiden).

  16. Hej Cathrine.
    Vi elsker dine koldhævet bamseboller til fødselsdage. Vi overvejer at lave dem til Kajboller men vi er i tvivl om dejen tåler at vi arbejder med dejen - former en lille rød dejkugle og lægger en flad grøn dej uden om for ar få kajlooket ? Jeg håber at det giver mening.

  17. Hej Cathrine.
    Jeg vil meget gerne bage de koldhævede bamseboller på rent ølandshvede i stedet for alm. hvede. Tænker du jeg bare skal skifte ud 1:1 eller skal jeg justere i melmængden?

    Tak for en dejlig blog.

    1. Hej Amalie

      Det kommer an på, hvad det er for et ølandshvede. Er det valset, så kan du bruge 1:1. Er det stenkværnet, så skal du have mindre mel i.

      God bagelyst,
      Cathrine

  18. Verdens bedste boller, jeg bager dem ofte til fødselsdage da jeg synes de her er meget bedre end almindelige fødselsdagsboller

  19. Glæder mig til at afprøve opskriften. Hvor længe kan bollerne holde sig uden at blive tørre, når de er bagt?

    1. Hej Louise

      Altså - som alt gærbagværk, så er de bedst friskbagte og på dagen. Men jeg nyder dem også gerne dagen efter.

      God bagelyst,
      Cathrine

  20. De her lyder lækre - jeg synes havregryn giver en rigtig lækker krumme, men tænker du det ville passe godt i disse boller også ?

    Tak for MAANGE lækre opskrifter 👌

  21. Jeg lavede den til bamseboller i aftes lige efter opskriften. Nu skal de så bages her til morgen. Dejen er tung og hård, umulig at forme. Bollerne kan aldrig blive til bløde bamseboller?
    Har du i det hele taget prøvet opskriften af??

    1. Hej Bente

      Tak for din besked, tror jeg. Måske du er ny her i mit univers? Ellers ville du vide, at jeg altid gennemtester mine opskrifter - til de er helt perfekte. Det er den her opskrift også. Altså perfekt. Det ved jeg, da jeg har bagt den UTALLIGE gange over flere år.

      Måske vi i stedet skal kigge lidt på, hvordan du har lavet dejen? Hvilket mel har du fx brugt? Så vil jeg meget gerne være behjælpelig og guide til, hvad der kan være gået galt 🙂 Sådan er det nemlig også herinde. At jeg hellere end gerne hjælper med at løse bagningens små problemer.

      Selv tak! Og rigtig god bagelyst til dig,
      Cathrine

  22. Vi vil gerne bage bollerne i weekenden til min datters fødselsdag.
    Kan man erstatte noget af hvedemelet med fuldkorns eller grahamsmel?

    1. Hej Christina

      Både ja og nej - du kan sagtens komme det i, men bollerne bliver bare mere tørre og kompakte. Du kan justere med lidt mere væske.

      God bagelyst,
      Cathrine

  23. Hej Cathrine!

    I nogle koldhævede opskrifter skal man ikke gange gæren med op, hvis man f.eks. vil 3-doble dagen. Hvordan med dine opskrifter? Skal jeg bruge 24 g gær, hvis jeg vil lave en 3 dobbelt portion?

    Hvor ser det hele overdrevent lækkert ud!

  24. Kan den hæve for meget? Vil jeg f.eks. kunne lave dejen en sen eftermiddag, sætte den på køl og så bage bollerne den efterfølgende formiddag? 🙂

  25. Halløj

    Måske et dumt spørgsmål, men kan alle 12 boller være på en bageplade?
    Glæder mig til at prøve opskriften

  26. Kan jeg undlade efterhævningen på 60 min.? Men forkorte den til måske 20?
    Planen er nemlig de skal bruges til morgenmad til min datters fødselsdag i morgen tidlig. 🙂

    1. Hej Kathrine

      Altså, man kan jo altid tilpasse selv, men opskriften er lavet sådan, at resultatet bliver bedst, hvis hævetiderne følges 😉 Du kan stille bollerne lunt - så går hævningen hurtigere. Fx give dem 20 minutters hævning i en slukket ovn med en bageplade nederst med kogende vand i. Tag dem ud, tænd ovnen, lad den varme op og bag 🙂

      Rigtig god fødselsdag til din datter i morgen.

      God bagelyst,
      Cathrine

  27. Hej Catharine,

    Tak for super lækre opskrifter.

    Jeg skal lave en stor portion af dine koldhævede bamseboller - kan jeg forme dem til boller inden de kommes på køl så de bare skal I ovnen om morgenen?

  28. Åh genialt! Det var lige det spørgsmål jeg sad med da jeg læste opskriften i "Bagværk". Skønt at formningen kan klares på forhånd. Tak for tippet !

  29. Disse boller blevet den foretrukne fødselsdagsbolle herhjemme, og alle de er blevet serveret for, elsker dem. Dog kan vi ikke nå formning og hævning om morgenen på hverdagsfødselsdage, så jeg har eksperimenteret med formning af bollerne aftenen inden - med stor succes. Jeg tænkte, at det måske kunne være aktuelt i andre hjem end vores 🙂 Jeg laver dejen, som opskriften siger, lader den hæve en time, former bollerne, lader de formede boller efterhæve en time, dækker dem med husholdningsfilm og kommer dem i køleskabet. Dagen efter tager jeg dem ud af køleskabet, når jeg tænder for ovnen og lader dem temperere på køkkenbordet. Når ovnen er varm, bages de som normalt. Herhjemme kan vi ikke smage forskel på disse og dem, der formes på andendagen 🙂

    1. Hej Trine

      Tusind tak fordi du deler dit tip! Du har helt ret i, at man sagtens kan forme dem og koldhæve dem formet.

      Jeg har valgt at gøre det sådan i opskriften, at man koldhæver dejen og former om morgenen, da mange fortæller mig, at de ikke har plads i deres køleskab til at have de formede boller stå 😉

      Men igen - det er så fedt, at du deler. Det er helt sikkert til gavn for mange.

      God bagelyst,
      Cathrine

  30. Hvor længe ælter du dejen af de to omgange? Har lavet dine bamseboller før (og mange andre af dine lækre opskrifter). Det er altid er sikkert hit. Er bare i tvivl om jeg måske får overæltet dejen. Nogle gange sprækker de nederst rundt bollen

    1. Hej Cecilie

      Jeg ælter til dejen slipper skålens kanter og bund 🙂 Tiden er svær at sige. Du kan se en video af æltning på røremaskine på min YouTube kanal 🙂

      Hvis de sprækker, så kan det skyldes, at de skal hæve længere inden bagning - eller du kan tilføje noget damp for, at bollerne ikke sætter skorpe før, de er hævet helt færdig under bagning.

      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Hej Anja

      Den kan virke lidt klistret, hvis den er varmet op under æltning, da smørret i dejen så er blødt. Men den skal ikke klistre til fingrene - det sikrer en god æltning.

      God bagelyst,
      Cathrine

  31. Hei! Jeg har hørt at man ikke skal doble mengden gjær om man dobler oppskriften, gjelder deg her også? Gleder meg til å prøve disse ti helgen!😁

  32. Hej! Jeg har bagte disse boller før og wow de er mega lækre 🙂
    Tror du jeg kan farve dejen med lidt frugtfarve så de bliver grønne?

  33. Hej Cathrine,
    Har brugt din opskrift om og om og om igen - den er fantastisk 😀
    Jeg skal bage til min datters klasse og da det er corona tid, ønsker de voksne at modtage dem i muffinsforme. Vil du mene jeg kan forme bollen og bage med papir forme uden at det er muligt at få bollen ud 🙈
    God aften

    1. Hej Louise

      Ja, det tænker jeg godt, du kan, hvis du bruger nogle slip let muffinsforme. Måske du lige skal teste det inden fødselsdag 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  34. Der står 220 grader over/undervarme i opskriften nu. Hvad stod der mht. varmluftluftfunktion? Det er nemlig væk nu.

  35. Hej Cathrine.

    Kan man lave bløde boller (ala disse) med surdej? Tænker man må kunne, siden du har en opskrift på hveder med surdej?
    Har du sådan en opskrift eller kan du vejlede lidt i en fremgangsmåde?

    Vh Stine

  36. Øhh, svarede på et Indlægs , men Kan se at kommentaren dukker op her i bunden ude af kontekst.

  37. Alt brød bagværk bliver bedre med damp er min erfaring! Køb et bagestål hvis det skal helt i top. Savner min kombidampovn..

  38. Findes der mon en lidt grovere udgave af disse lækre boller? De er dødgode som de er, men ind i mellem drømmer jeg om at finde en så lækker opskrift bare i en grovere version 🙂

  39. Hej Jeanette

    Hvor dejligt! Det er så fedt, når opskrifterne bliver en fast del af børnefødselsdage 🙂

    Du kan godt udelade sukkeret, men så kan det være, at du skal lade bollerne hæve lidt længere, da sukkeret speeder hæveprocessen op. Kig på dejen og vurder.

    God bagelyst og rigtig god fødselsdag til din dreng,
    Cathrine

  40. Hej Cathrine.
    Jeg har bagt disse super gode boller en masse gange, og min søn har (igen) bestilt dem til hans 6 års fødselsdag i børnehaven. Det eneste problem er blot, at han er startet i en børnehave med nul sukker politik. Kan man undlade sukkeret? Og i såfald skal det erstattes af noget andet?
    Mvh Jeanette

  41. Faldt lige over din opskrift. Jeg skal uddele Kaj Boller i vuggestuen, og tænkte om man ville kunne tilføje lidt grøn frugtfarve til dejen, og måske undlade æg til pensling så de ikke blev så mørke ??

  42. Kan man mon lave en version med lidt groft mel også, fx grahamsmel?
    Min familie gider ikke kerner og gulerødder, de gider meget godt bamseboller og disse er afprøvet og smager dejligt, men jeg gad godt lave dem lidt grovere til hverdag?

  43. Kan man forme bollerne og lade den hæve koldt i en form natten over ? og så lade dem vågne ved stuetemperatur 60 min inden man sætter den i ovnen ?

  44. Hej Kristine

    Ja, du kan godt udelade ægget. Ægget gør bollerne mere luftige og bløde, men de vil med garanti stadig være gode uden æg. God ide med lidt yoghurt i stedet.

    God bagelyst,
    Cathrine

  45. Hej Tine
    Det skyldes, at dejen ikke er hævet nok.

    Prøv at lade dem efterhæve mere inden, du kommer dem på køl, eller lad dem vågne lidt længere ved stuetemperatur inden, du bager dem 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  46. Hej Cathrine
    Jeg har bagt dine ‘almindelige’ bamseboller et utal af gang med succes. Og nu har jeg prøvet de koldhævede. De smager godt, men de er sprækket i skorpen, så de har ikke den ellers flotte blanke overflade. Ved du, hvad årsagen er til, at de sprækker?
    Kh. Tine

  47. Hej Ann

    Det lyder lækkert. Hvis du ælter på røremaskine, så skal du gøre det af flere omgange. Max dobbeltportion, vil jeg mene. Du kan sagtens bage med damp. Gør det i de første 5 minutter. Husk at lukke dampen ud, så bollerne kan sætte en skorpe.

    Rigtig god bagelyst.
    Cathrine

  48. Hej Cathrine,

    Jeg skal bage en stor omgang af disse boller (48 stk). Har du nogle gode råd og evt. justeringer i ingredienserne?
    Vi har fået ny ovn med damp, vil det have nogen fordel at bruge dette i denne opskrift? Vh. Ann

  49. Hej - tror du man evt kan lave dejen om aftenen, forme bollerne om eftermiddagen og lade dem stå med film hen over til lige efter aftensmaden, så der kan være lune boller til aftenkaffen?

    mvh

    Lene

  50. Jamen det er egentlig lidt forskelligt hvordan jeg ælter - som udgangspunkt på maskine, men det sker også, at jeg gør det i hånden. Dog synes jeg det giver samme (meget) våde dej, som har behov for mere mel 🙂

  51. Hej Carina

    Hvor er det godt at høre, at du er glad for opskriften!

    Æltningen er afgørende for, at dejen ikke er våd. Når dejen er æltet optimalt, så er alt væsken optaget og inkorporeret ordentligt i dejen - så er dejen fugtig, samlet og glat, men ikke våd.

    Hvordan ælter du din dej? På maskine eller i hånden? 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  52. Tak for nogle over-fantastiske fødselsdagsboller! Bager dem igen og igen.

    Undrer mig dog over, at jeg hver gang bliver nødt til at tilsætte væsentlig mere mel - vi snakker mere end 100 g, uden at dejen er decideret våd. Det fungerer fint, jeg undrer mig bare over det ?

  53. Et god tip hvis der skal rosiner i dejen - lad rosiner stå dækket af vand i en skål før de kommer i.
    Så undgår at de bliver brændte 😉

    1. Hej Mie

      Tak! Jeg elsker gode tips. Det må jeg prøve. Mit eneste men er, om rosinerne ikke afgiver væde til dejen, så den bliver for våd? 🙂

      Tak,
      Cathrine

  54. Hej Cathrine,

    Jeg har lavet dine meget velsmagende boller flere gange nu, men de sprækker meget, selvom jeg prøver at spænde dejen op, som du viser. Har du et godt råd?

    Kh
    Sandra

  55. Hej.
    Jeg vil høre om du har af faring med at lade bollerne hæve i 2 dage?
    Jeg tænker om jeg kan lave dejen om fredagen og først bage dem om søndagen

    1. Hej Stephanie
      Ja, det skal du helst ikke 🙂 Så vil du ende med en dej, der er overhævet og ikke fungerer, desværre.

      Jeg håber, at det kan lade sig gøre for dig at bage bollerne alligevel.

      God bagelyst,
      Cathrine

  56. Hej Cathrine.
    Jeg er lige blevet udnævnt til verdens bedste morfar, som laver de bedste morfarboller - takket være din opskrift.
    Jeg snød og lunede mælken, brugte 50 gr gær, samt de øvrige ingredienser fra din opskrift.
    Lavede bollerne med det samme og lod dem hæve ca 45 min på pladen og så i ovnen.... de blev fremragende.
    Stor hilsen
    Jan

    1. Hej Jan

      Hvor er det bare dejligt at høre. Verdens bedste morfar - sådan en titel fortjener man, når man bager gode boller 😉

      Jeg er glad for, at du fik opskriften til at fungere efter dit behov. Hvis du får lyst, kan du prøve den her opskrift på bløde bamseboller, der ikke skal hæve så længe, næste gang 🙂 For mon ikke, at der bliver en næste gang?

      God bagelyst,
      Cathrine

  57. Jeg har prøvet opskriften og brugte en røremaskine. Inden jeg kom smøret i, var dejen ret fast men håbede smøret ville blødgøre dejen. Endte med at smide det hele ud fordi konsistensen var hård og meget meget fast. Har brugt alm. mel, sukker og vejet alt af så står nu lidt spørgende om hvad jeg mon har gjort galt....???

    1. Hej Anette
      Øv! Det er jeg ærgerlig over at høre. Det lyder drastisk, at du var nødt til at smide det hele ud.

      Opskriften er korrekt. Det er helt rigtigt, at dejen er lidt fast inden, at smørret kommer i. Men når det bløde/stuetempereret smør kommer i, så skulle den gerne blive let og lækker.

      Var dit smør koldt? Var det almindeligt, fint hvedemel?
      Lad os prøve at se, om vi ikke kan finde "fejlen", så du kan få succes med opskriften en anden gang 🙂

      Mvh. Cathrine

  58. Hej Cathrine.
    Når du skriver 8 g gær, er det så alm gør eller tør gær?
    Eller er det samme mængde de to ???

  59. Hvis man nu først har mulighed for at lave dejen kl. 20 om aftenen, ville du så gøre noget til forskel i forhold til hævetid eller mængden af gær?

  60. Hej. Nu har jeg prøvet at lave koldhævet dej, og jeg skal til at have den ind i køleskabet natten over. Den er dog ikke hævet, nu den har stået i ca 50 min her i køkkenet.
    Skal man bare tildække dejen med viskestykke ?:)

    1. Hej Christine
      Beklager, jeg nåede ikke at svare i tide. Jeg håber, at dine bamseboller er blevet gode.

      Til en anden gang: Det er helt ok, at dejen ikke er hævet inden, at du kommer den i køleskabet. Tiden ved stuetemperatur er blot for at hjælpe gærcellerne igang - ikke at dejen skal hæve. Det skal den nok gøre i køleskabet natten over.

      Skålen, hvor dejen er i, skal dækkes til med husholdningsfilm inden, at den kommes på køl.

      God bagelyst,
      Cathrine

  61. De blev rigtig gode - så nu vil jeg lave en 3 dobbelt portion her senere ? laver faktisk også din “påskekage” bare med m&m da det er til min søn der fylder 3 ? sidst jeg fik den syntes jeg den var bedst dagen efter og lige havde sat sig, så det håber jeg også den er den her gang ? og mange tak!

  62. Hvilken hvedemel bruger du til de her boller? Tænker at afprøve dem til familiefødselsdag på lørdag og vil jo gerne lave dem så gode som muligt 🙂 og synes bare der er stor forskel i lige hvilken mel man bruger...

    1. Tusinde tak for svar 🙂 jeg satte en portion “prøve” boller over i går og har dem til hævning nu ?? Har kastet mig ud i meyers alm øko hvedemel og alm sukker - men så kan jeg jo lave dem med rørsukker og änglamark senere i dag hvis jeg lige synes det kunne gøre det sidste ?

    2. Hej Louise
      Ja, der er meget forskel på mel. Til de her helt lyse boller, der bruger jeg "almindelig" økologisk hvedemel fra änglamark.

      God bagelyst - jeg er sikker på, at de bliver fantastiske 🙂
      Cathrine

  63. Hejsa.
    Tror du af den kan holde sig i køleskabet i 2 dage. Altså fra søndag aften til tirsdag morgen.?

    Jeg lavede dine boller til min datters 1års fødselsdag i sommers. Alle syntes at det var det bedste boller de havde smagt. ???

    1. Hejsa
      Nej, bollerne kan desværre ikke stå i køleskabet i to dage. Så overvejer dejen, bliver syrlig og falder sammen.

      Jeg er glad for, at du har glæde af opskriften 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  64. Det er jo den opskrift jeg har ledt efter i årevis. Både voksne og vores små tvillinger er vilde med bollerne. Jeg har ofte brug for lige at kunne tage en eller to boller frem til børnene. Har du erfaring med at fryse dem?:)

    1. Hej Kari
      Fantastisk! Det er jeg så glad for at høre.

      Ja, de kan sagtens fryses. Jeg foretrækker at lune dem kort, når de er tøet op, men de kan også lunes lige fra frost - så bliver de bare lidt mere sprøde i kanten.

      - Cathrine

  65. Hej Cathrine
    Tror du det vil fungere at lave en lille del af dejen sort og forme den med i bollerne om morgenen, så det bliver til små pandabamser?
    Og kan gæren godt opløses i kold mælk eller skal den lunes inden?
    Mvh Lykke

    1. Hej Lykke
      Ja, gæren kan godt opløses i koldt mælk - den skal ikke lunes. Så risikerer du, at din dej hæver for hurtigt, og når at overhæve inden dagen efter.

      Jeg tror godt, at du kan farve en del af dejen 🙂 Jeg har aldrig prøvet, men jeg tænker, at den lille mængde farve/væske, der skal bruges, ikke påvirker dejen.
      Lad mig endelig vide, hvordan det går.

      God bagelyst,
      Cathrine

  66. Kære Cathrine.
    Sikke en skøn opskrift på lækre boller! Jeg vil gerne prøve at bage en dobbeltportion næste gang, og ganger bare med 2 ift. ingredientserne- men skal man mon komme 14 gr. salt i dejen? Det virker nemlig af lidt meget, så hvad vil du anbefale her? 🙂 På forhånd tak for svar.
    Mvh. Anne Mette

    1. Hej Anne Mette

      Jeg er så glad for, at du kan bruge opskriften og har succes med den!
      Jeg ville nedjustere til 10-12 g salt 🙂

      God bagelyst.
      Cathrine

  67. Hej, Vil bage til mine kollegaer i morgen. Jeg kan dog nok ikke sætte 60 minutter af til efterhævning. Har du nogen erfaring med mindre hævetid? På forhånd tak 😀
    Dbh,
    Anja

    1. Hej Anja.
      Jeg beklager det sene svar - det gode vejr lokker mig udenfor, så tiden foran computeren er mindre.

      Jeg formoder, at mit svar ikke kommer i tide. Men måske du kan bruge det til en anden gang?

      Du kan godt skippe efterhævningen. Det kan give lidt tættere boller, der måske sprækker uden bagning. Smagen fejler dog intet.

      Jeg håber, at bollerne blev gode, og at dine kollegaer blev glade 🙂
      God bagelyst,
      Cathrine

  68. Hej
    Nu vil jeg prøve dine koldhævede bamseboller.
    kan man tilsætte chokoladestykker? Hvis ja-hvor meget vil du anbefale?

  69. Hejsa! Er ved at bage efter din opskrift nu, men min dej er simpelthen så tykt flydende, det kan slet ikke æltes. Der er 550g mel i og så alle de andre ingredienser. Bliver den fast efter hævning eller hvordan?
    Tak!

    1. Hej Maha.
      Altså, er dejen tyndt flydende? Jeg skal lige forstå 🙂

      Den burde ikke være speciel tynd, men den sætter sig også lidt under hævningen.

      Jeg håber, at det lykkedes for dig!
      God bagelyst,
      Cathrine

  70. Vil prøve opskriften
    Kan man mon forme bollerne om aftenen og så lade dem hæve i køleskabet formet, og så bage dem dagen efter?!

    1. Hej Lene.
      Ja, det kan du godt prøve. Du kan godt risikere, at de sprækker, hvis du former dem om aftenen. Det påvirker heldigvis ikke smagen 🙂

  71. Hej.
    Kan jeg lave en dobbelt potion?
    Hvor meget hæver den ca?
    Kan jeg nøjes med at lade den stå fra aften til frokost?

    1. Hej Marie.
      Den hæver til dobbeltstørrelse, cirka - og du kan sagtens lave dobbelt portion 🙂

      Det er en fin hævetid af lave den om aftenen og så bage dem til frokost dagen efter.

      God bagelyst,
      Cathrine

  72. Hold nu op! Jeg har håbet på sådan en opskrift i årevis. Den er nu afprøvet og godkendt af min familie. Min søgen slutter her med et stort smil. Tak til dig.

  73. Det virkede fint som kagemand, og var et stort hit! Og sikke en fantastisk opskrift, den bedste jeg endnu har prøvet. Tak! Mvh Ida

    1. JA,for søren.. Det ville være et hit, er jeg sikker på. Stil dem lidt tæt på pladen, så de vokser sammen. Det vil blive den fineste kagemand 🙂

      Sikke en god ide - den må jeg huske til næste børnefødselsdag!

  74. Jeg er virkelig ikke speciel god til at bage, ellers os har jeg ikke funden den perfekte opskrift. Men det kan jeg da love dig for jeg har nu. Er du vimmer nogle lækre bløde boller jeg lige har lavet. Sldrig har jeg bagt så skønne boller. Tak for opskriften

    1. Hej Christina.
      Fantastisk! Det er jeg så glad for at høre. Virkelig dejligt, at du har glæde af og succes med opskriften 🙂

      Fortsat god bagelyst.
      Cathrine

  75. Skal mælken bare være kold når man tilsætter gæren, eller skal den lunes som man normalt gør?
    Vh. Lærke

  76. Tak for en dejlig opskrift! Vil bare lige sikre mig - er det meningen at dejen skal være ret klistret, når smøret er æltet i? 🙂

  77. Bruger du kold mælk lige fra køleskabet, eller luner du den først?
    Hvad med smøret, er det smør du bruger eller margarine?

  78. Hej igen. Jeg var på din hjemmeside med mobilen, men nu da jeg bruger min PC. kan jeg godt se videoen.
    Mvh.
    Pinlig nybegynder ?

    1. Hej Stephanie.
      Jeg er glad for, at du skriver - det er meningen, at videoen skal kunne ses fra både mobil og pc. Det tjekker jeg lige op på 🙂

      Selv nybegyndere kan bage de her bamseboller! Jeg håber, at du får succes med opskriften 🙂

  79. Hej.
    Jeg glæder mig meget til at bage dem til min datters fødselsdag på lørdag, jeg er bestemt ikke en øvet bager, men de virker rimelig lette at gå til. Men jeg kan det svære ikke se noget video om hvordan du får den flotte runde?
    Mvh.
    Den håbefulde nybegynder ?

  80. Hej Cathrine
    Tusind tak for ualmindelig lækre boller. Jeg har længe haft problemer med at finde en opskrift på “de helt rigtige boller”. Den er nu i hus og så er de koldt hævet og hævning natten over ??? Jeg har svært ved at få mine arme ned.
    De smager perfekt, det er perfekt med hævning natten over (som Lonnie skriver, har jeg også haft svært ved at få bagning samme dag til fødselsdag) og helt perfekt krumme og tæthed. JEG EEEEELSKER DEM.
    Det er på alle måde kun første gang jeg har bagt dem ?
    Tak tak tak ??????

    Mange varme hilsner den meget meget taknemmelige

    1. Hej Lil.
      Tusind tak for din positive og glade kommentar! Den er jeg så glad for 🙂

      Det er virkelig dejligt, at du kan bruge opskriften. Jeg håber, at du kommer til at bage et væld af koldhævede bamseboller fremover! 🙂

      Mvh. Cathrine

  81. Sindsygt lækre boller - og dejligt med en opskrift på koldthævede, jeg har altid haft tidsproblemer når vi skulle holde fødselsdag for familien og jeg skulle nå at bage boller på dagen. Det er så dejligt at jeg bare kan lave dejen dagen forinden, og så kun forme og bage bollerne på dagen ??????

    1. Hej Lonnie.
      Tusind tak! Det er jeg så glad for, at du synes 🙂

      Ja, det er virkelig rart og praktisk, at dejen kan laves dagen i forvejen!
      Hav en skøn weekend.
      Cathrine

  82. Hej, dem vil jeg glæde mig til at bage. Min søn elsker dem hanfår ved lagkagehuset, så nu må jeg kaste mig ud i at bage den selv. Kan jeg mon undlade sukkeret, så min 1 årige søn kan spise med. Jeg er ikke så glas for han får raffineret sukker endnu.

    1. Hej Anne Maya.
      Ja, du kan godt udelade sukker 🙂 Det er så dejligt at kunne bage til sine børn.

      Er der ikke sukker i lagkagehusets bamseboller? 🙂 Det troede jeg generelt, at der var i sådan nogle bløde boller.

      Hav en dejlig weekend.
      Cathrine

    2. Hej igen

      De blev rigtig gode, også uden sukker! Super med videoteknik til foldning! Skarpt udtryk de fik, hel rund!

      Jo, der er sikkert sukker i lagkagehusets, så super med hjemmebag i stedet for!

  83. Synes du din anden opskrift på bamseboller hvor de laves samme dag er bedre end de koldhævede eller er de lige gode?

    1. Hej Emma.

      De koldhævede bamseboller bliver lidt tættere i krummen, men har mere smag.
      De almindelig bamseboller er lidt lettere i krummen. Begge opskrifter bruger jeg flittigt. Hvilken en af dem, jeg bruger, afhænger ofte af, hvor meget tid jeg har.

      Hvis jeg har tid til at koldhæve dejen, så gør jeg det 🙂
      Mvh. Cathrine

    1. Hej 🙂

      Kan man lave dejen om aftenen , hvis de først skal bages om eftermiddagen, eller er det for lang tid i køleskabet ?:)

      ... og kan den dovne type undlade at spænde dem op men istedet bare forme dem, hvis man godt kan acceptere, at de ikke er ligeså pæne som dine?:)

    2. Hej Anne
      Ja, det kan du godt 🙂 Dejen kan godt stå i de timer.

      Du kan også godt lade være med at forme bollerne. De får ikke helt samme opbagning, men jeg er sikker på, at smagen vil være lige så god 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  84. Tak fordi du deler og tak for videoen. Jeg har tit spekuleret over, hvordan andre mon fik lavet sådanne helt perfekte runde boller. Genialt med de koldhævede af slagsen, når man også skal nå borddækning, kager, osv. Mon man kan bage dem med under / overvarme? Min varmluftsfunktion er nemlig itu

    1. Hej Anna.
      Ja, det er nemlig smart med koldhævning - det frigiver væsentligt mere tid til noget andet 🙂

      Du kan sagtens bage dem med over/under varme. Så vil jeg anbefale at bage dem ved 220 grader 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT