Mit bedste og mest uundværlige bageudstyr

Min kæreste vil nok påstå noget andet, men jeg forsøger virkelig at holde mit bageudstyr på det mindste. Jeg er absolut mere tilhænger af kvalitet fremfor kvantitet. Meget af mit bageudstyr er også blevet skiftet ud gennem årene. Men når jeg finder noget, der virkelig virker, så holder jeg godt fast i det.

Jeg har alt det vigtigste udstyr til min bagning. Noget af det bruger jeg flere gange om ugen. Andet bruger jeg kun af og til, men jeg vil alligevel holde på, at det er uundværligt - i særdeleshed hvis min kæreste spørger.

Nu har jeg lavet en liste over mit allerbedste bageudstyr. Sænk dig en kop varm kaffe og læs med. De orange/brune ord gemmer på et link, der viser, hvor du kan købe de enkelte ting.

Bagestål + bagespade: I har hørt om det mange gange efterhånden. Og jeg nævner det gerne! For jeg er virkelig glad for det. Inden, at jeg fik mit bagestål, havde jeg en pizzasten. Den allerbedste (og dyreste), jeg kunne finde. Den var god, og jeg var glad for den. Men den kom altså til kort, når jeg skulle bage mange boller eller flere pizzaer. Bagestenen var drønvarm, når jeg bagte de to første pizzaer, men ved den trejde og fjerde, var den ikke længere varm nok. Det er mit bagestål! De største fordele ved bagestålet er, at det hurtigere at varmer op, det bliver megavarm, og så genopvarmer det lynhurtigt mellem hver pizza eller portion boller. Mit bagestål bruger jeg, når jeg bager brød, boller og pizzaer. Bagespaden, der passer til bagestålets størrelse, bruger jeg hver gang, at jeg skal føre mit bagværk ind og ud af ovnen. Den har samme størrelse som bagestålet, så hele bagestålet kan udnyttes, og jeg kan nemt bage en helt portion boller på én gang. Jeg kommer mit bagværk på et stykke bagepapir, og så bruger jeg bagespaden til at få det ind og ud af ovnen med - nemt og effektivt. Jeg bruger ikke mit bagestål, når jeg bager kager og bløde boller, som fx bamseboller eller gulerodsbrud.

Melkværn: Okay - det er måske overdrevet at sige, at en melkværn er uundværlig. Men den er fantastisk at have! Jeg prioriterer at bruge det allerbedste mel, jeg kan finde, når jeg bager. Friskmalet mel gør en verden til forskel for min surdej og mine deje. Friskkværnet mel er langt mere næringsrigt og smagfuldt end mel, der er malet og har været opbevaret i en pose i op til flere måneder før, at det ender hjemme i mine brøddeje. Når et korn bliver malet, så bliver bagekvaliteten og næringsindholdet dårligere og mindre hele tiden. Smagen bliver også svækket. Så når jeg bruger tid på at bage, så nyder jeg også at gøre det med de bedste råvarer! Jeg køber hele korn til min melkværn. Til mit rugbrød laver jeg både knækkede rugkerner og friskmalet rugmel i min melkværn.

Mel: Der findes også mel i mine skuffer - det er ikke alt, jeg maler selv. Når jeg køber mel, så foretrækker jeg at købe økologisk, stenkværnet mel.

Condibøtter: De firkantede, gennemsigtige bøtter er noget af det, som vi bruger oftest i vores køkken. De er geniale. Både til at opbevarer mad i, til at samle salater i og i særdeleshed til at arbejde med brød- og bolledeje i. Fordelen ved condibøtterne er, at de er gennemsigtige, så jeg kan følge med i dejens udvikling. Låget slutter helt tæt, og så kan de stables i køleskabet, hvis bolledejen skal koldhæve natten over. Jeg bruger oftest en 3000 ml condibøtte - den passer perfekt til en portion bolledej eller til en brøddej. Derudover er jeg glad for 1500 ml condibøtter, som jeg bruger til tørvarer, kager, småkager, skrællede grøntsager eller rester.

Dejskraber: En (grim) lille plastik-ting, som slet ikke kommer til sin ret, hvis man kun kigger på dens udseendende. Men den lille plastiskfætter er guld værd! Dejskraberen er let-fleksibel, så den kan bruges til at få dejen ud af røremaskinens skål eller condibøtten. Jeg bruger den også, når jeg arbejder med mine deje - den kan samle dejen, bruges til at skrabe dejen fri fra bordet, og til at dele dejen i portioner eller boller. Min dejskraber er med garanti altid i brug, når jeg bager brød eller boller! Jeg har faktisk tre styks liggende i skuffen, for der er næsten altid en i opvaskemaskinen.

Hævekurve: Mine hævekurve bruger jeg, når jeg bager brød. Hævekurvene hjælper brødet til at holde sin form, mens det hæver op og udvikler sig. Når mine hævekurve ikke er i brug til deje, så bruger jeg dem gerne som brødkurv. Jeg har både en rund hævekurv og en oval hævekurv.

Hørklæde: Du kan enten drysse din hævekurv med et godt lag mel inden, at du kommer dejen i, eller du kan komme i hørklæde i. Jeg foretrækker at komme et hørklæde i min hævekurv inden, at jeg kommer brøddejen i. Hørklædet gør det langt nemmere at få dejen ud af hævekurven. Du kan bruge et viskestykke af bomuld, men min erfaring er, at hvis du bruger et klæde med hør i eller af 100 % hør, så klistrer dejen ikke fast.

Rismel: Rismel er min bedste ven, når jeg arbejder med våde deje. Rismelet suger ikke væde til sig, så dejen klistrer ikke til hverken bordet, fingrene eller klædet i hævekurven. Rismelet suges heller ikke ned i dejen, så det kan give et fint mønster på din brøddej. Det er meget drøjt i brug.

Støbejernsgryde: Lige meget hvor god en ovn, du har, så er der intet, der kan efterligne en professionel bageovn som en støbejernsgryde. En støbejernsgryde kan blive vildt varm og så holder den rigtig godt på varmen. Det betyder, at når du kommer dit brød i din opvarmede støbejernsgryde og kommer låget på, så får brødet en intensiv varme samtidig med, at der skabes damp nede i gryden, der sikrer, at brødet ikke sætter skorpe før, at det er helt udviklet. Jeg bager de absolut bedste brød i min gryde. Jeg elsker min lyserøde Le Creuset gryde, men du kan også finde billigere modeller, som fx den her gryde, som har samme effekt på brødet. Det eneste, du skal være opmærksom på, det er, at hele gryden inkl. låg kan gå i ovnen.

Dejsnitter: Min skarpe, lille kniv, som kan skære de fineste mønstre i mine brød. Når du snitter dit brød, så bestemmer du, hvor brødet skal "sprække", når det hæver. Og så gør det dit brød så fint.

Træform + låg: Den her form har boet hos mig i de sidste 6-7 år. Den bliver brugt ugentligt, og den bliver kun bedre og bedre! Jeg har rost den før, og det bliver jeg ved med. Træformen giver en jævn og god varme til mit rugbrød, fuldkornsbrød og sandwichbrød, som jeg bruger formen til. Det er en fordel at bruge en træform fremfor en stålform, når du bager med surdej, da stålet kan blive påvirket af syren fra surdejen. Låget passer til formen, og det er fantastisk til at dække dejen med, når brødet skal hæve. Jeg bruger også låget, når jeg bager sandwichbrød, hvor låget forbliver på under bagning.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

31 comments on “Mit bedste og mest uundværlige bageudstyr”

 1. Hej
  Hvor stor skal Le-cruset gryde være til en rund surdejsfranskbrød?
  Jeg så et eller andet sted, at du også har oval strøbejern gryde med låg i gul farve - hvor købte du den henne?

  1. Hej Merethe

   Det er en meget gammel gryde, jeg har arvet fra min farmor.
   Du skal have en gryde, der er større i diameter end din hævekurv.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hvilken indstilling maler du dine knækkede rugkerner på?
  Jeg har lært man skal aldrig gå ned på udstyr så har købt en melkværn:-)

 3. Hej Cathrine,

  Har du nogle tips eller videoer til hvordan man får sin dej ned i den varme smedejernsgryde? Jeg har nærmest opgivet at bage i en gryde, fordi dejen bliver ødelagt når jeg "plumper" den i:(

  Tak for super opskrifter!!

  Mvh Lærke

  1. Hej Lærke

   Prøv at tjekke opskriften på grydebrød med hvede og rug her på bloggen - der ligger en video, hvor jeg viser, hvordan du får brødet ned i en varm gryde.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Hej
  Min svigersøn har set nogle grydelapper/handsker på din side og de står øverst på ønskesedlen. Kommer de igen?
  Mvh
  Henriette

  1. Hej Henriette

   Ja, det gør de - men desværre ikke inden jul. Jeg har endnu ikke et specifikt tidspunkt. Beklager. Jeg håber, at din svigersøn kan ønske sig noget andet godt bageudstyr i stedet 🙂 Hvis han er glad for at bage, så kan min dejsnitter eller dejspatel måske være noget. Dem kan jeg ikke selv undvære i min bagning!

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej Cathrine. Sendte i går mail til dig vedr rugbrødsbagning. Du skal ikke bruge tid på,at svare - tror jeg har knækket koden

  Mkh Vibeke

  1. Hej Vibeke

   Det er dejligt, at det er lykkes for dig. Tak - min mail holder lige en pause i disse dage, da jeg har gang i den helt store bryllupskage-bagning 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Vibeke

   Det er en te-si. Den kan fåes i de fleste isenkramforretninger, Tiger eller Søstrene Grene. Måske du endda kan finde den i din lokale dagligvarebutik.

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Tænker du at man kan bruge Pyrex stegeso ( glas - tåler op til 300 grader) til at bage grydebrød i. Eller bliver den ikke varm nok ?

  1. Hej Lone

   Min erfaring er, at glas og en stegeso af ler ikke holder varmen nok, når der kommer en stor, kold dej ned i. Derfor er støbejern så godt! Men det er klart bedre end ingenting. Giv det et forsøg.

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Hej Anja

  Ja, det kan du sagtens. Nej, når du har bagt på dit bagestål første gang (hvor det lige skal smøres med lidt olie), så skal du ikke smøre det mere.

  God bagelyst,
  Cathrine

 8. Jeg har nu læst adskillige artikler om bagestål, og stort set alle beskriver at de bagepapir til at overføre brød og boller til stålet ved bagningen. Men... bagepapir anbefales IKKE at benyttes ved bagning over 220 grader! Jeg bager boller og pizza ved 250 eller 300 grader, så spørgsmål er: kan man bage direkte på bagestålet? Og hvordan gør man så - skal bagestålet så smøres med fedtstof??

 9. Hej Cathrine
  Er det rigtigt forstået, at du bruger bagepapir, som du sætter ovenpå bagestålet. På mit bagepapir, som er miljømærket, står der, at det kun kan tåle op til 220 grader - og jeg har ikke set bagepapir, der kan tåle højere varme. Hvad bruger du?
  Vh
  Bodil

 10. Hej Cathrine
  Hvilken røremaskine har du mon? Min gamle 700 watts Kenwood er snart træt af at danse på bordet, når jeg laver brød (og jeg er træt af den...)
  Men synes det er en jungle ift. mærker og motorstyrke..
  Kh Marianne

 11. Hej Cathrine,
  Tak for dit svar! Jeg har fået et nyt spørgsmål ? har du nogle gode råd ift valg af bagestål? Jeg kan se prisspændet går fra ca. 150-1000 kr.?

  1. Hej Katrine

   Jeg har kun prøvet én slags bagestål - og det er jeg virkelig glad for. Det er det bagestål, som jeg linker til her i indlægget. Den orange skrift indikerer, at der er et aktivt link i, så hvis du trykker på teksten med orange, så kommer du direkte til det bagestål, som jeg vil anbefale 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Hej Cathrine!
  Jeg kan se at du har valgt en Hawos Billy 200, hvorfor har du valgt lige denne frem for Hawos andre modeller? Vh Katrine

  1. Hej Katrine

   Helt ærligt, det kan jeg simpelthen ikke huske 🙂 Jeg købte melkværnen for 5-6 år siden. Dengang var jeg stadig en ret stor novice i brødbagning. Jeg ved, at jeg læste virkelig meget om den - hvor meget, den kunne klare, lydniveau, størrelse osv.

   Hvis det bare er til privat brug, så kan man sagtens nøjes med en langt mindre model. Men jeg er lykkelig for den!

   God bagelyst,
   Cathrine

 13. Hej Cathrine!
  Hvilken str er dit bagestål og bagespade? Kan se man kan få forskellige str 🙂
  Mvh Ida

  1. Hej Ida
   Jeg har det største. Jeg målte min ovns bagerist (som jeg har mit bagestål liggende på inde i ovnen). Den størrelse, der passede dertil, har jeg købt.

   Giver det mening? 🙂
   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Julie
   Nej, ikke lige til mel - kun hvis posen går i stykker 😉 Men det kunne man sagtens!
   Jeg bruger dem til kakao og frø og kerner, hvor poserne tit er irriterende, synes jeg.

   Fordelen ved condibøtterne er, at lågene passer til både de lave og høje bøtter, og så kan de stables. Så rart!
   Rigtig god bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT