Gad vide hvor meget grød, jeg egentligt har kogt siden, at jeg blev mor for seks år siden? Meget. Rigtig meget! Grød er fortsat et hit hos mine børn - særligt i løbet af de koldere måneder, hvor det bare er rart at nyde en varm portion havregrød til morgenmad.

Selvom jeg efterhånden har en ret god fornemmelse af, hvor meget grød, jeg skal koge, for at det passer med familiens appetit, så står jeg alligevel ofte tilbage med en rest af grød. Ikke nødvendigvis meget, men alligevel nok til, at jeg ikke har lyst til at smide det ud.

Derfor gemmer jeg altid vores grødrester. Er der kun en smule, så gemmer jeg bare henover et par dage i et glas i køleskabet (reklamelink). Når jeg har nok, så steger jeg enten havregrøden til de her pandekager - eller kommer grøden i den her bolledej.

Det er om muligt de nemmeste og mest ukomplicerede surdejsboller, jeg nogensinde har bagt. Dejen til surdejsbollerne skal ikke æltes - eller foldes. Dejen skal bare røres sammen med en ske, hæve ved stuetemperatur og koldhæve natten over. Dagen efter former jeg dejen til boller med en våd ske. Drysser med frø og kerner (eller lader være) - og så er der friskbagte surdejsgrødboller små 20 minutter efter. Så. Nemt!

Så hvis du, ligesom jeg, ofte står tilbage med rester af morgengrøden, så ved du nu, hvad du kan bruge det til.

OBS! Brug noget godt mel - det er afgørende, når du ikke ælter dejen.

10-12 stk.
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Sådan gør du
Fodr din surdej og lad den stå lunt til den peaker og er bageklar.

Når surdejen er klar, så kommes vand, surdej, honning/rørsukker og grødrester i en skål eller bøtte (jeg bruger altid de her condibøtter til mine deje - de er nemme at arbejde i) (reklamelink). Rør til grøden er rørt ud og ikke ligger i klumper. Tilsæt mel og salt og rør dejen sammen med en ske til den er homogen og der ikke er mere tørt mel tilbage. Læg et tætsluttende låg på bøtten og lad dejen hæve ved stuetemperatur til den er hævet med ca. 50 %. Det tager typisk ca. 4 timer i mit køkken og med min surdej.

Kom dejen på køl til dagen efter.

Dagen efter tændes ovnen på 250 grader over/under varme - allerhelst med et bagestål i for bedste opbagning i bollerne (reklamelink). Lad ovnen og bagestålet varme op i ca. 45 minutter. Kom en tom bageplade nederst i ovnen og kog en liter vand i en elkedel - det skal bruges til at skabe damp under bagningen.

Når ovnen er varm, så tages dejen fra køl, og der formes boller med en våd spiseske. Kom bolledejen på et stykke bagepapir. Drys med frø og kerner og før bollerne ind på det varme bagestål. Hæld vand i den varme bageplade og luk for ovnen, så dampen forbliver omkring bollerne. Bag bollerne med damp i 8 minutter.

Tag pladen med vand ud og skru ovnen over på 250 grader varmluft. Bag grødbollerne yderligere ca. 10 minutter til godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

*Det tyngder bollernes opbagning en smule, når du drysser med frø og kerner. Men jeg synes, det smager skønt - og så tager jeg fint til takke med en knap så høj bolle.

Opskrift lavet i betalt samarbejde med ArlaFonden

Hjemmelavet risengrød - enten er man helt vild med det, eller også er man ikke så begejstret. Har jeg ret? Herhjemme er vi 3 ud af 4, der er vilde med risengrød. Men det skal ikke holde mig tilbage fra at forsøge, at få lusket lidt risengrøds-traditioner ind i år. Jeg synes, at det kunne være så hyggeligt, hvis vi spiste risengrød til aftensmad den 23. december. Som en fin krølle på julen inden, at juleaftensdag går i gang.

Min risengrød er helt klassisk. Det er opskriften på risengrød, som jeg har lært den af min mormor og mor. Det er vist ingen hemmelighed, at det kræver en smule tålmodighed at koge risengrød, men hvis der sættes lidt hyggeligt julemusik på i mens, så synes jeg kun, at det er hyggeligt at koge grød til de juleglade børn (og voksne).

Er du ikke så vild med kanelsukker og smør på din risengrød, eller har du bare lyst til at prøve lidt noget andet, så kommer jeg med nogle ideer til, hvad du ellers kan komme oven på din risengrød.

4 personer
Det skal du bruge:

Topping

Appelsin-kardemomme sirup:

Sådan gør du:
Find en helt ren gryde frem. Kom vandet i gryden og lad det koge op. Kom grødrisene i og lad det koge op. Skru ned for temperaturen og lad grødrisene simre et par minutter, mens du rører rundt. Tilsæt mælken og bring risengrøden i kog under omrøring. Skru ned for temperaturen, så risengrøden står og simrer stille. Kom et låg på gryden og lad din risengrød simre i 40-45 minutter - HUSK! at røre i din risengrød ofte. Gerne hvert 5. minut. Når grøden næsten er kogt færdig, så skal du røre i den hele tiden for at undgå, at din risengrød brænder på.

Risengrøden er færdig, når den er cremet og grødrisene stadig har en lille smule bid. Risengrøden bliver mere fast, når den står og hviler, så kog den ikke for tør. Kom salt i risengrøden og smag den til.

Sluk for varmen på komfuret, læg et låg på gryden og lad din risengrød stå og hvile og samle sig i 5-10 minutter. Rør kanel og sukker sammen. Server med det samme.

Appelsin-kardemomme sirup:
Kom alle ingredienserne i en gryde og bring det i kog. Skru ned for temperaturen og lad din sirup simre i 15-20 minutter til den tykner en lille smule. Hæld din sirup på et skoldet glas og opbevar på køl. Appelsinsiruppen er også skøn til æbleskiver, på pandekager eller oven på morgengrøden og yoghurt.

Kold grød er en morgenmads-genganger hos mig. Jeg synes, at det er så dejligt nemt at lave en portion køleskabsgrød, så der er sund, nem og mættende morgenmad til et par dage. I har allerede fået opskriften på mange af mine favoritter. Ofte er det overnight oats, jeg laver. Gryn, der er vendt sammen med et mælkeprodukt, og tilsat den smagsgiver, jeg er begejstret for i øjeblikket; hindbær, chokolade, appelsinsaft eller noget helt fjerde. Opskrifterne på mine mange forskellige overnight oats og køleskabsgrød finde du her, her, her og her.

Men nu er der altså kommet en ny favorit! En kold grød med kogte perlebyg og hytteost. Lyder det lidt specielt? Jeg lover dig, at det smager fantastisk. Denne her køleskabsgrød har en helt anden konsistens end de andre overnight oats, du finder opskriften på herinde. Meget mere at tygge på og så mætter den helt fantastisk! Hytteosten gør, at grøden ikke bliver for kompakt, men giver den en lethed og dejlig smag. Sammen med en (supernem) og let-syrlig rabarberkompot, så er det et helt fantastisk morgenmåltid, lækker og let eftermiddagsmad eller en sund dessert. Lov mig at prøve den her kolde morgengrød - den smager så, så godt!

3-4 portioner
Det skal du bruge:

Rabarberkompot:

Sådan laver du en køleskabsgrød med perlebyg:
Kog perlebyggen i rigeligt, letsaltet vand efter posens anvisning. Si perlebyggen for vand og lad dem køle helt af. Blend yoghurten med dadlerne (eller skær dadlerne i helt små stykker og vend dem i yoghurten). Rør perlebyg, dadel-yoghurt, hytteost, mandelsmør og vaniljepulver sammen og stil det på køl i mindst et par timer og gerne natten over.

Rabarberkompot: Skær rabarberne i mindre stykker. Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det simre i 10-15 minutter til rabarberne er kogt ud. Smag til og opbevar rabarberkompotten i en lufttæt beholder på køl. Den kan holde sig små 2 uger.

Om morgenen kommer du den kolde morgengrød i en skål, topper med 1-2 spsk. med rabarberkompot og evt. hakkede mandler eller frisk frugt.

Fermenteret grød lyder ret kompliceret. Men det er så nemt, og det kræver nærmest intet. Bonus er, at det faktisk er endnu hurtigere at koge grøden om morgenen. Og det er altså en fordel, når man som vi koger grød næsten hver eneste morgen. Ellinor elsker sin morgengrød, og jeg spiser det også meget gerne. Særligt når det er fermenteret. Så smager det nemlig af meget mere.

Det er så simpelt at fermentere din grød, og det giver dig langt mere sundhed og mæthed. Som jeg også skrev om i det her indlæg, så indeholder fuldkorn fytinsyre, som kan hindre optagelsen af calcium, jern, zink og magnesium. Når du fermenterer din mad, så omdannes fytinsyren, og det øger fordøjeligheden og optagelsen af de vitaminer og mineraler, der er i grøden.

Fermenteret grød er mere syrlig end almindelig grød. Men det smager til gengæld også af meget mere. Sammen med saltet i grøden og toppet med sød frugt, bitre kakaonibs og sprøde kokosflager, så har du et superlækkert og sundt morgenmåltid.

1 portion
Det skal du bruge:

Sådan laver du fermenteret grød:
Aftenen før: Kom vand, gryn og surmælksprodukt i en gryde. Dæk gryden med et låg, men sørg for at der kan komme ilt til, så de sunde bakterier kan udvikle sig. Lad grøden stå i gryden ved stuetemperatur til morgenen efter.

Om morgenen koges grøden. Tilsæt mere vand hvis nødvendigt og andre smagsgivere. Du kan få inspiration til, hvad du kan koge din grød med i det her indlæg.

Indeholder affiliatelinks.

fermenteret_groed_1

Da Ellinor begyndte at spise rigtig mad blev jeg sat på lidt af en prøve. Selvom jeg synes, at jeg altid har hovedet fuld af en masse ideer til spændende og god mad, så syntes jeg, at det var virkelig svært at finde på variationer af grød. Ellinor spiser grød næsten hver morgen. Hun elsker det, det er nemt for hende at spise, og så mætter det hende godt. Derfor vil jeg gerne variere grøden, så hun ikke får det samme at spise hver dag, men får smagt på en masse forskelligt. Jeg koger som oftest Ellinors morgengrød på havregryn, ruggryn, speltflager, byggryn og quinoaflager. Enten hver for sig eller blandet – det skifter fra dag til dag. Hvis du mangler inspirationer og ideer til, hvad du kan komme i dit barns (eller din egen) grød, så den smager forskelligt og bidrager med forskellige smagsindtryk og næringsstoffer, så har jeg delt Ellinors favorit grødkombinationer her.

De fine tallerkener på billedet er vores klare favorit. Dem har vi brugt til både Ellinor og Karl Hugo. De er lavet af bambus, går nemt i opvaskeren, og så har de en god størrelse og en praktisk kant, så maden ikke ryger ud over, når børnene spiser. Vi er også glade for kopperne og de dybe skåle.

Morgengrød til babyer og børn Det skal du bruge:
Havregrød med gulerodssaft Finvalsede havregryn, gulerodssaft (du kan bruge både én købt på flaske eller friskpresset) og vand
Havre-ruggrød med dadler og græskarkerner Finvalsede havregryn, valsede ruggryn,  dadel, græskarkerner og vand
Havre-spelt grød med revet gulerod Finvalsede havregryn, speltflager, revet gulerod og vand
Rug-byggrød med mandelmel og hindbær Finvalsede ruggryn, byggrynmandelmel og hindbær
Havre-quinoa grød med mandelsmør og blåbær Finvalsede havregryn, quinoaflager, mandelsmør og hindbær

Sådan laver du sund og lækker grød til dit barn:
Jeg har bevidst ikke angivet mål på nogle af ingredienserne, da du selv ved bedst, hvor meget dit barn kan spise. Når du skal koge en morgengrød kommes alle ingredienserne i en gryde og røres i til det koger. Juster konsistensen med mere vand, hvis grøden er for fast.

Du kan finde mange flere varianter og mere inspiration på min Instagramprofil Ellinors_Madeventyr, hvor jeg deler, hvad Ellinor og Karl Hugo får at spise samt massere af grødvarinater - dem finder du mine fremhævede stories.

Har du nogle gode ideer til sunde og nærende variationer af grød, så skriv dem endelig i kommentarfeltet. Så kan vi alle kan blive inspireret til en sund og varieret morgenmad til vores børn.

Indlægget indeholder affiliatelinks

havregroed_boern_feathavregroed_boern_5havregroed_boern_4

Når jeg ved, at min dag bliver lang, og jeg med garanti ikke får ordentligt tid til at sætte mig ned og spise frokost, så sørger jeg altid for at spise en god portion morgenmad, som mætter mig godt og længe. Havregrød, der er proteinboostet med helt naturlige råvarer, kan lige netop dét. Holde mig mæt og tilpas længe. Protein mætter godt, og jeg er stor tilhænger af, at spise mit protein gennem rene råvarer, der også giver mig fibre, vitaminer og mineraler. Havregrøden smager skønt og ægget er med til at give grøden en cremet konsistens. Husk topping! Den er vigtig. Du kan bruge lige netop det, som du bedst kan lide at komme oven på din morgengrød.

1 portion
Det skal du bruge:

Sådan laver du en havregrød med højt proteinindhold:
Skræl og riv guleroden groft. Kom havregryn, revet gulerod, vand og salt i en gryde. Kog det til havregrød. Slå ægget ud i grøden og rør rundt hele tiden indtil, at grøden igen koger. Kom havregrøden i en skål og kom din favorittopping på.

Note: Denne portion proteinboostet havregrød indeholder ca. 20 g protein.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

havregroed_proteinrig_4havregroed_proteinrig_1

Jeg er vild med morgenmad! Morgenmaden er i min optik et super vigtigt måltid. Efter nattens faste har kroppen brug for mad, der gerne er fyldt med vitaminer, mineraler og kostfibre. Derfor nyder jeg altid et godt og sundt morgenmåltid inden min dag rigtigt starter. Denne lækre og sunde chiagrød er min nye yndlings morgenmad.

Jeg kan efterhånden se et tydeligt mønster i, hvad et morgenmåltid skal kunne, for at det blive en favorit hos mig. Først og fremmest skal det være sundt og nærende. Det er vigtigt for, at jeg kan holde mig mæt længe. Derudover må det meget gerne kunne laves eller forberedes aftenen før. Det giver ekstra tid til at nyde morgenmaden om morgenen, og det sætter jeg virkelig pris på. Derfor består mine morgenmåltider lige nu af enten en portion blandet frugt, som jeg topper med hampefrø, hakkede nødder og 1 tsk. hørfrøolie om morgenen. Sund, nærende og holder mig mæt længe! Hvis jeg ikke spiser frugt, så er det ofte den glutenfrie boghvedegrød eller denne nemme chiagrød, jeg spiser til morgenmad.

Chiafrø er et lille superfood. Det har et højt indhold af protein og kostfibre, der giver en god mæthedsfornemmelse. Derudover er chiafrø en rigtig god kilde til både Omega-3 og Omega-6, som er sunde fedtsyrer, vores krop har brug for. Det rigtig smarte ved chiafrø er, at det kan absorbere ca. 10 gange sin egen vægt i væske. Så derfor kan chiafrø bruges til at give en god og lækker konsistens i for eksempel grød. Jeg er vild med frøet, og jeg bruger det gerne både i sunde boller og min morgenmad.

2 portioner
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du chiagrød:
Kom alle ingredienserne i en blender og blend det til grøden har en ensartet konsistens. Hæld det på glas eller i en bøtte, og stil det på køl til dagen efter eller mindst i et par timer. Nyd det som morgenmad, mellemmåltid eller dessert. Server det gerne med noget frisk frugt på toppen.

Chiagroed-a

Chiagroed-1

Har du nogensinde smagt boghvede? Boghvede er et frø, der har den fineste trekantet form – jeg synes, at det minder lidt om små flotte hjerter. Så fint! Boghvede har et højt indhold af protein, som kroppen har let ved at optage. Derfor egner denne grød sig også perfekt som et lille måltid efter styrketræning, hvis det er noget, man går op i. Heldigvis kan denne lækre boghvedegrød nydes af alle, da den også er glutenfri. De hele boghvedefrø skal stå i blød natten over for at sikre, at kroppen kan optage boghvedens mange mineraler ordentligt. Boghvede indeholder nemlig, ligesom næsten alle andre korn fytinsyre, der binder kornet eller frøets mineraler. Ved at udbløde boghveden i vand med citronsaft ved stuetemperatur aktiveres fytase-enzymet i frøet, og det kan nedbryde fytin. Så smart! Dette er også én af grundene til, at jeg næsten altid bruger surdej og lange hævetider, når jeg bager. Jeg vil gerne, at min krop får mest muligt ud af de skønne råvarer, jeg spiser.

Tilbage til den glutenfrie grød. Forkæl dig selv eller dine venner til morgenmaden eller weekendens brunch med en lækker boghvedegrød. Du kan bruge lige de bær, du gerne vil, hvis du ikke har hindbær. Grøden kan også sagtens laves dagen forinden, den skal spises. God fornøjelse og rigtig god appetit.

2 personer
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du boghvedegrød med hindbær:
Kom de hele boghvedefrø i en skål. Dæk dem til med vand og tilsæt 1 spsk. friskpresset citronsaft. Lad det stå på køkkenbordet i ca. 10 timer. Dagen efter komme hindbærrene og én dadel i en blender. Blend det til en glat mos. Tag halvdelen til side. Kom de resterende ingredienser i blenderen. Tilsæt eventuelt lidt flere frosne bær for at gøre grøden dejlig kold. Blend grøden til den ønskede konsistens. Pynt grøden med resten af hindbærmosen og server med friske bær og eventuelt lidt afskallede hampefrø for at booste næringsindholdet yderligere.

Boghvedegroed-1

Boghvedegroed-15

Boghvedegroed-4

Køleskabsgrød er blevet super populært, og rigtig mange har måske allerede prøvet det af? Jeg kender oprindeligt køleskabsgrød fra Tyskland, hvor de kalder det Bircher müesli. Efter vores tur til Berlin, se guide her og her, hvor jeg spiste Bircher müesli, fik jeg lyst til at lave min egen version. Fordelen ved denne nemme køleskabsgrød er, at den indeholder masser af kostfibre, protein, vitaminer og mineraler. Altså et sundt og mættende morgenmåltid. Jeg har også forsøgt at blende min Bircher müesli med nogle frosne hindbær – det blev også rigtigt lækkert! Jeg har nydt den gode Bircher muesli med en ristet rugbrød med avokado, et blødkogt æg og glas vand med citron for et komplet morgenmåltid, der dækker alle de behov, min krop har efter nattens faste.

2 personer
Det skal du bruge:


Sådan laver du Bircher müesli:
Havregryn, chiafrø, solsikkekerner, vaniljepulver, appelsinsaft og mælk blandes sammen i en bøtte eller skål. Den dækkes til og kommes i køleskabet til morgenen efter. Om morgenen vendes den revet gulerod og skyr sammen med grøden. Grøden toppes med frisk frugter og mandler eller nødder.

birchermusli-morgenmad

 

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT