At vælge mellem brownie og cookies? Ubarmhjertigt! Fra nu af slipper du for at tage den fuldstændige umulige og svære beslutning. Her får du begge dele i en og samme mundfuld, og du kan godt begynde at glæde dig. Sprød i kanten og chewy i midten. Præcis som en cookie skal være. Svampet, chokoladeintens og karamelliseret på toppen. Som en rigtig god brownie. De forsvandt med lynets hast herhjemme. Vi er nemlig klart en både brownie og cookie-elskende familie. Måske I er det samme?

14-16 stk.
Det skal du bruge

Sådan gør du
Kom chokolade og smør i en skål, der kan komme over vandbad. Lad det smelte over lav varme og ved omrøring. Det skal kun netop smelte og ikke blive for varmt. Stil til side.

Kom æg, rørsukker og brun farin i en skål og pisk det sammen til luftigt og fordoblet i volumen. Det gøres nemmest i en røremaskine med en gummibelagt K-spade. Det tager små 5 minutter. Mens det pisker, så røres de tørre ingredienser sammen i en anden skål. Stil til side.

Hæld chokolade/smør blandingen i æg/sukker og rør sammen til homogent. Skrab skålens kanter ned undervejs for at sikre, at det hele røres sammen. Hæld de tørre ingredienser i og rør sammen ved lav hastighed til netop samlet. Tilsæt kaffe og rør kort. Dejen vil være lind - ala en kagedej. Det er meningen. Stil dejen på køl i 20-30 minutter til den netop har sat sig. Hvis du lader den stå på køl i længere tid, så skal den muligvis tempereres en smule før, dejen er nem at arbejde med og forme til cookies.

Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Del dejen i kugler på cirka 50 g pr. stk. og fordel dem på 2 bageplader beklædt med bagepapir. Bag én plade af gangen i 10-12 minutter. Dine brownie cookies skal være sprøde i kanten, men stadig bløde i midten. Lad dem køle og sætte sig i 5-10 minutter på bagepladen før, de føres over på en rist til afkøling. Nyd eller opbevar i en lufttæt beholder.

Tip: Du kan fryse cookiedejen rå, så du altid kan nyde en friskbagt og lun cookie. Læs hvordan du fryser cookies og bager dem efter frys - KLIK HER

Den søde juletid bringer masser af hjemmebagte småkager med sig - og jeg stornyder det! Jeg har efterhånden mange favoritter, som jeg bager år efter år. Mormors brunkager, de bedste vaniljekranse, specier med chokolade og mine yndlings sirupssnitter og mange flere... Nu er der kommet en ny til.

Ingefærsmåkager, der er sprøde og fulde af smag. Jeg er absolut ikke nærig med ingefæren i mine småkager - de skal smage af noget, så man ikke er i tvivl om, at det ikke bare er en småkage, men en ingefærsmåkage, man spiser.

De er ikke stærke, men aromatiske og søde. Mine børn er også vilde med dem. Du kan fryse den rå dej, og så kan du bage friske ingefærsmåkager gennem hele december, når småkagedåsen trænger til en genopfyldning.

Hjemmebagte ingefærsmåkager er den perfekte tilføjelse til julens småkagefad.

Cirka 60 stk.
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Kom rørsukker og revet ingefær i en skål og smuldr det sammen. Herved frigives endnu mere af ingefærens smag. Tilsæt smør og smuldr det med.

Rør hvedemel, nelliker, natron og stødt ingefær sammen og smuldr det ind i smør/sukkerblandingen. Tilsæt det ene hele æg og en æggeblomme og saml dejen. Undlad at arbejde for meget med dejen.

Rul dejen til pølse på ca. 4 cm i diameter og 40 cm lang. Rul den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i mindst 30 minutter eller natten over.

Blend mandlerne til groft mandelmel. Drys det ud på et stykke bagepapir. Pensl dejen med æggehvide og rul dejen i mandelmelet.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær dejen ud i stykker på cirka 3 mm. Det gøres nemmest med en brødkniv. Læg småkagerne på bageplader beklædt med bagepapir og bag dem i cirka 10 minutter til let gyldne. Lad dem køle et par minutter på bagepladen inden, at de lægges på en bagerist, hvor de køles helt af inden, de kommes i en lufttæt beholder.

Annonce Valsemøllen

Den helt nemme cookie til børn eller barnlige sjæle. De klassiske M&M's gør en hjemmebagt cookie fuld af farve og glæde. Det er hyggeligt, og så giver de det helt rette "knas" inde i den chewy cookie.

Der er mange måder at bage cookies på. Det her er den helt nemme udgave. Hvor intet skal piskes luftigt eller røres sammen i lange minutter. Normalvis er jeg fortaler for, at smør og sukker skal piskes luftigt. Som i mine yndlings chocolate chip cookies. Det giver en luftighed og konsistens til de færdige cookies, jeg virkelig godt kan lide. Og så giver det langt flere cookies ud af én portion.

Men! Jeg er også mor til to små børn. Derfor ved jeg, hvor vigtigt og rart det er, at have nogle (kage)opskrifter, hvor det blot er nemt, enkelt og lækkert.

Det er de her cookies. Nemme, virkelig gode og et kæmpe børnehit!

Det skal du bruge:

Det skal du bruge:
Smeltet smørret ved lav varme i en gryde. Stil det til side. Rør groft mel, hvedemel og bagepulver sammen i en skål. Kom rørsukker og salt i en anden skål. Hæld smørret over sukkereret og rør sammen. Kom ægget i og rør igen. Tilsæt de tørre ingredienser og m&m's og rør sammen.

Dejen vil være meget blød, da smørret endnu er lunt. Derfor skal dejen på køl i mindst 45-60 minutter. Du kan også lade den stå til dagen efter, hvis det passer din bagning bedre.

Tag dejen ud fra køl. Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Brug en is-ske til at forme dejen til kugler. Sådan gøres det nemmest. Har du ingen, så vejer du dejen af til kugler på cirka 60 g. Tril dem til kugler. Placer dine cookies på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg et par M&M's på toppen. Bag dine nemme cookies i cirka 15 minutter. De skal være bløde i midten og gyldne i kanten.

Lad dem hvile i 5 minutter før de føres over på en bagerist. Nyd dem lune eller lad dem køle helt af. Opbevar dine børnevenlige cookies i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Bagetip: Skal du ikke bage alle dine cookies på en gang? Så kan cookiedejen med fordel fryses ned. Det giver dig mulighed for at servere friskbagte cookies, når du lyst - nemt og hurtigt. Kom dine cookie dough kugler på en plade eller i en form beklædt med bagepapir. Den skal kunne være i fryseren. Læg dem i fryseren i en times tid eller mere. Når de er lidt frosne, så kan cookiedejen lægges i en pose uden at klistre sammen. På den måde fylder de mindst i din fryser.

Når du gerne vil bage cookies, så tages de ud fra frys og lægges på en bageplade med bagepapir. Der skal være god afstand mellem dine cookies, da de flyder ud under bagning. Lad dem tø en smule, mens ovnen varmes op som angivet i opskriften. De frosne cookies skal bages i 15-20 minutter.

For efterhånden en del år siden var Morten og jeg i Stockholm. Her smagte jeg en småkage. Den hed noget med kola, husker jeg. Altså en karamel småkage. De smagte så vildt godt, at jeg var nødt til at vide lidt mere om dem. Den rare bager fortalte mig, at de også blev kaldt sirupssnitter, og at de var bagt på helt simple råvarer; smør, sukker, mel og så selvfølgelig sirup. Det giver en småkage, der smager karamelagtigt, har en sprød og chewy konsistens - og som mest af alt minder mig lidt om en mellemting mellem en god flødekaramel og Daim. Det er kun en god ting!

Hvert år tilføjer jeg en ny småkage til småkagedåserne henover december herhjemme. Sidste år var det de prikkede julehjerter. I år måtte det blive de her sirupssnitter, som er blevet ved med at dukke op i mine tanker lige siden, vi besøgte Stockholm. Jeg var så smart at spørge den gode bager i Stockholm om en opskrift, og jeg har passet på mine kragetæer lige siden - jeg havde ikke fået skrevet nogle mængder ned, men ingredienslisten var intakt. Og med et par forsøg eller tre, så har jeg fundet frem til lige præcis sådan, som jeg husker, at Kolakagerne smagte.

Jeg ved, at de her sirupssnitter eller karamelkager, kommer til at blive bagt mange gange herhjemme - hele året rundt. De er så, så, så gode!

Cirka 70 stk.
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Jeg rører dejen sammen på min røremaskine med en gummibelagt K-spade. Du kan også bruge en håndmixer. Kom smør og sukker i en skål og pisk det sammen til det er lyst. Tilsæt sirup og rør det sammen. Rør hvedemel, bagepulver og salt sammen og kom det i dejen. Rør til dejen netop er samlet.

Vend dejen ud på bordet og saml den med hænderne. Del dejen i 6 portioner af cirka 120 gram. Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Kom bagepapir på to bageplader. Rul hver dejportion ud til en flad stribe, der passer med dybden på din bageplade. Der kan ligge tre striber sirupssnitter på hver plade. Drys småkagerne med den ønskede topping. Bag dine sirupssnitter i 8-12 minutter i ovnen - de skal være gyldne. Lad dem afkøle et minuts tid og skær dem herefter i ønskede stykker. Lad dem sætte sig i yderligere et par minutter på bageplade inden, at de føres over på en rist og køler helt af. Opbevar snitterne i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Nem julebag, der kan hygges med at lave af både børn og voksne. Krydderkagedej er min favorit, når jeg skal lave fine julefigurer i køkkenet med mine børn. Jeg har higet efter at finde frem til den bedste opskrift på krydderkager, der smager julekrydret, men som ikke er for stærke for børn og for kedelige for voksne. De her krydderkager kan nydes af både store og små. De er sprøde, søde, knasende og velsmagende. Pynt dine krydderkager lige præcis, som din fantasi vil det.

4-5 bageplader (antallet af småkager afhænger af størrelsen på dine udstikkerforme)
Det skal du bruge:

Glasur

Sådan bager du julens bedste krydderkager:
Note: Jeg rører dejen sammen i en røremaskine med en gummibelagt K-spade (reklamelink). Det er nemmest. Men du kan også røre dejen sammen med hænderne eller en håndmixer.

Rør de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt smørret skåret i mindre stykker og sirup. Rør det sammen til dejen netop er samlet og smuldret. Tilsæt æggeblommerne og rør dejen til den er samlet og ensartet. Rør ikke for længe, men kun til netop samlet. Smuldrer din dej en smule, så vend den ud på bordet, og saml den med hænderne. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile på køl i mindst en halv times tid. Dejen kan ligge på køl i flere dage. Hvis den ligger så længe, så skal den temperere lidt inden, at den kan rulles ud.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Kom dejen ud på et let meldrysset bord. Rul den ud til en tykkelse på cirka 3 millimeter. Stik dejen ud med dine udstikkerforme. Fjern alt det overskydende dej og placer krydderkagefigurerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Saml den overskydende kagedej og rul den ud igen. Fortsæt indtil alt dejen er brugt. Du kan lave "pebernødder" af den allersidste dej, hvis du ønsker det. Bag krydderkagerne i ca. 5-7 minutter til gyldne i kanterne. Hold godt øje med dem. Lad dem hvile og sætte sig på bagepladerne i et par minutter før, at de føres over på en rist for at køle helt af.

Glasur: Kom æggehvide og flormelis i en skål og pisk med en håndmixer til glasuren er tyknet en smule og er helt hvid. Kom glasuren i en sprøjtepose. Klip et lille hul i bunden af sprøjteposen og pynt dine afkølede krydderkager med ønskede mønstre.

Opbevar i en lufttæt beholder ved stuetemperatur og nyd hele julen.

Tip: Krydderkagerne er så fine som spiselige og fine bordkort.

Videoen herunder er lavet for Valsemøllen (reklame). Jeg synes, at den er blevet så fin og julehygge, at jeg gerne vil vise jer den.

English recipe below

Jeg har fået prikker på hjernen! Jeg er i gang med at strikke en trøje til Ellinor, som jeg har planer om at brodere prikker på, når den er færdig. Jeg købte et par bukser til Karl Hugo (det lille menneske vokser med lynets hast) forleden - de havde også prikker. Og nu har jeg altså taget prikkerne med i mit (jule)køkken.

Endelig er jeg kommet i gang med julebagningen. Det har ellers været lidt sløvt indtil nu. En portion af de allerbedste havregrynskugler og en smagsprøve eller to på min mormors vaniljekranse og jødekager er det også blevet til. Men det er slet ikke nok! De her prikkede julehjerter, forudser jeg, kommer til at være en af vores december favoritter fremover. De er søde, sprøde og så fine. Men ligeså fine, de er, ligeså nemme er de også at lave. Det er slet ikke kompliceret.

Den lyse dej smager skønt af smør og har karamelliserede noter fra brun farin. Den mørke dej har jeg smagt til med kakao og orange. Det er nemlig en anden ting, jeg ikke helt kan få nok af. Chokolade og appelsin. Jeg tror, at det kommer sig af, at jeg bagte de her småkager i weekenden. Mums!

20-25 stk.
Det skal du bruge:

Lys dej

Mørk dej

Derudover

Sådan bager du sprøde, prikkede (jule)småkager:
Du skal lave to deje - én lys og én mørk. Ingredienser og fremgangsmåde er næsten de samme.

Lys dej: Skær smør i små firkanter og kom det i en skål. Tilsæt brun farin, rørsukker, hvedemel, salt og bagepulver og smuldre det sammen med smørret med fingrene. Dejen skal være en grynet masse. Kom ægget i en skål og pisk det sammen med en gaffel. Kom halvdelen af ægget i dejen (ca. 25 g) sammen med vand eller mælk. Rør dejen sammen med hænderne til den er samlet. Lad dejen hvile, mens du laver den mørke dej.

Mørk dej: Skær smør i små firkanter og kom det i en skål. Tilsæt brun farin, rørsukker, hvedemel, kakao, appelsinskal, salt og bagepulver og smuldre det sammen med smørret med fingrene. Dejen skal være en grynet masse. Kom den anden halvdel af ægget i dejen (ca. 25 g) sammen med vand eller mælk. Rør dejen sammen med hænderne til den er samlet.

Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Drys lidt mel på bordet og rul hver dej ud til en tykkelse på ca. 3 mm. Sørg for, at dejen ikke klistrer sig for meget fast til bordet ved at drysse lidt mel ind under undervejs ved udrulningen. Nu skal der laves huller i dejen. Brug bunden af en tyl eller en anden udstikker og stik huller jævnt fordelt over dejen. Dejen, du stikker ud, gemmer du, så den kan blive placeret i den anden farve dej. Stik ud og fyld dejen med cirkler fra den anden dej. Rul herefter let henover hver dej, så cirklerne bliver sammenhængende med resten af dejen. Udstik hjerter i dejen.

Jeg lavede ca. 10 hjerter i hver dej. De steder, hvor der var dej i overskud, der stak jeg små cirkler på ca. 20 mm ud for at udnytte dejen mest muligt. Kom hjerterne på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg bruger min lille spatel til at løfte hjerterne fra bordet - det er den genial til. Bag dine prikkede småkager i ca. 10-12 minutter til de er gyldne i kanterne. Lad dem sætte sig og afkøle i få minutter på bagepapiret inden, at du kommer dem på en rist for at køle helt af.

Den resterende dej, du har i overskud, kan du ælte forsigtigt sammen og lave små marmorerede småkager af.

Tip: Dejen er meget taknemmelig at arbejde med, så den egner sig godt til at blive udstukket i forskellige former og figurer.

Indlægget indeholder affiliatelinks

20-25 pcs.
You will need:

For the light dough:

For the dark dough:

Kitchen equipment:

This is how you make your dotted heart-shaped cookies:
You have to make 2 doughs – one light, one dark. Ingredients and course of action are almost the same.

The light dough:
Cut the butter in small pieces and put it in a bowl. Add brown sugar, cane sugar, wheat flour, salt and baking soda, and mix it well with your fingers. The dough will now be incoherent.
Put the egg in another bowl and whip it with a fork. Take half of the egg (about 25 grams), and add it to the dough together with water or milk. Mix the dough until it feels and looks coherent.

The dark dough:
Cut the butter in small pieces and put it in a bowl. Add brown sugar, cane sugar, wheat flour, orange zest, salt and baking soda, and mix it well with your fingers. The dough will now be incoherent. Add the other half of the egg (also about 25 grams) together with water or milk. Mix the dough until it feels and looks coherent.

Now you have to switch on your oven and set it to 150 degrees C (300 F). Pour a little wheat flour on your table and roll each dough out, until you reach a thickness around 3 mm. Make sure that the dough does not stick too much to the table, by adding more flour to the table while rolling the dough. Now it’s time to make small circles in the dough. Use the bottom of a nozzle to make circles with equal space in between all over the dough. Save all the small pieces of dough, so that you can place it in the other dough. Make holes and fill them with the small pieces from the other dough. Now you have to roll carefully over the dough with a rolling pin, so the circles will be coherent with the rest of the dough. Cut out cookies using a heart-shaped cookie cutter.

I made 10 hearts in each dough. In the rests of the dough, I made small circles around 20 mm to make full use of the dough. Place the cookies on a baking sheet covered with baking paper. Use a small cake spatula to move over the cookies. Bake the cookies for around 10-12 minutes, until they have a golden crust. Leave them in a couple a minutes, before you move them to a another baking sheet to cool off.
You can use the excess dough to make marbled cookies by gently knead it together.

Tip:
The dough is perfect for all types of cookies cut in different forms and figures.

Jeg siger det lige igen - min mormor er virkelig god til at bage. Én ting, som hun bager særligt godt, det er småkager. Og jeg elsker småkager! Jeg er glad for den lille kage, der er så sprød og porøs, at den nærmest smelter på tungen. Lige præcis sådan er den her specie småkage. Bagt med smør og generøse stykker mørk chokolade. Hvis du også er glad for småkager og specier, eller cookies, som de vel egentligt også kunne kaldes, så må du prøve at bage dem! De er virkelig, virkelig gode. Fik jeg sagt, at de smager så godt!?

20-24 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du sprøde, smørbagte småkager med chokolade:
Del ægget i hvide og blomme. Pisk æggeblommen sammen med en gaffel, da du skal kun bruge en halv æggeblomme i dejen. Stil både æggehvide og æggeblomme til side til senere brug.

Kom smør og mel i en skål og smuldre det sammen indtil, at det ligner rasp. Rør flormelis og hakket chokolade i. Saml dejen med ½ æggeblomme. Vend småkagedejen ud på bordet og rul det til en pølse med en diameter på 6-7 cm. Stram dejen ind i husholdningsfilm og kom den i køleskabet i minimum 1 time, til dejen er gennemkold. Rør æggehviden sammen med resten af æggeblommen og kom også det på køl.

Hak mandlerne fint og vend dem sammen med rørsukker. Tag dejen ud af køleskabet og tænd ovnen på 175 grader varmluft. Pensl dejen hele vejen rundt med æg og rul den i mandel-rørsukker blandingen. Skær dejen ud i småkager på ca. 0,5-1 cm tykkelse. Det gøres nemmest med en brødkniv. Kom småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag småkagerne i 10-12 minutter til de er gyldne i kanten. Lad dem hvile i 5 minutter på bagepladen før, at du fører dem over på en rist for at køle helt af. Opbevar dine småkager i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Decembermåned er allerede godt i gang, og vi julehygger herhjemme. Vi har allerede smagt på oldemors klejner, vaniljekranse, brunkager og jødekager. Alle småkagerne er et must hver jul. Jeg elsker de klassiske julekager, men jeg nyder også at bage nogle lidt andre småkager hver jul. Sidste år bagte jeg sprøde småkager med chokolade og appelsinskal. De var så gode, og jeg tænker at bage endnu en portion i år. Sammen med de her lakridssmåkager med tranebær og hvid chokolade. De er strøget lige ind i toppen af listen over de bedste småkager, jeg har bagt.

Småkagerne med lakrids, tranebær og hvid chokolade er en perfekt supplement til de klassike julesmåkager - og egentligt kan lakridssmåkagerne bages hele året rundt. De smager dybt af lakrids, og har en skøn syrlighed fra de tørrede tranebær og masser af sødme fra den hvide chokolade. En ret perfekt og uimodståelig småkage, hvis du spørger mig.

Ca. 30 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du sprøde lakridssmåkager med tranebær og hvid chokolade:
Sigt hvedemel, ølandshvede, bagepulver og lakridspulver sammen i en skål (klid fra ølandshveden vendes i også). Kom de tørrede tranebær i og den kolde smør skåret i mindre tern. Smuldre smørret sammen med de tørre ingredienser, så det ligner groft rasp. Vend sukker og æg i og samle dejen let og forsigtigt - ælt ikke dejen for meget, da småkagerne så mister deres sprødhed. Vend dejen ud på bordet og rul den til en pølse. Form pølsen til en firkant på ca. 2,5 x 2,5 cm. Kom småkagedejen i husholdningsfilm og kom den i fryseren i mindst 45 minutter.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag småkagedejen ud af fryseren og skær den i skiver på ca. 3 mm tykkelse. Kom småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag lakridssmåkagerne i 7-10 minutter til de er let gyldne. Lad dem afkøle på en rist.

Temperere den hvide chokolade - jeg gør sådan her: Hak chokoladen i mindre stykker og kom den i en smal/høj skål eller glas. Kom varmt vand (ca. 40-50 grader) i en større skål og kom den lille skål med den hvide chokolade heri. Lad nu den hvide chokolade smelte, mens du rører i den med. Hvid chokolade må ikke blive varmere end 29 grader. Varm chokoladen op til 28-29 grader og dyb småkagerne i den hvide chokolade. Placer småkagerne på et stykke bagepapir. Opbevar i en lufttæt beholder.

Har du lyst til at bage endnu flere julesmåkager, så finder du mine bedste juleopskrifter her:

Leder du stadig efter den bedste opskrift på nemme vaniljekranse, sprøde klejner og bløde, kakaorige havregrynskugler? Mangler småkagerdåserne stadig at blive fyldte til juledagene og juleaften? Jeg har samlet alle mine bedste opskrifter på alle de julesmåkager og julegodter, jeg synes er uundværlige i december og som hører julen til. Eller det vil sige - de fleste af opskrifterne er faktisk ikke mine, men min mormors. Men hun har været så sød at dele dem. For hun kan virkelig bage klassiske og helt fantastiske julesmåkager.

vaniljekranse5
Vaniljekranse
er den julesmåkage, som jeg helst vil spise, hvis jeg kun måtte vælge én. Den er sød, sprød og fyldt med små vaniljeprikker. Vaniljekranse er nemme at bage selv. Har du ingen vaniljekranse-maskine, så kan du bruge en stjernetyl eller rulle vaniljekranse dejen til en tynd pølse, skære stykker af og forme det til en krans. Find opskriften på mormor nemmeste og bedste vaniljekranse lige her.

havregrynskugler-2
Havregrynskugler
er også et must på konfektfadet, når decembermåned er i gang. Jeg elsker de bløde, kakaorige havregrynskugler med masser af kokos. Alle dem der har smagt mine hjemmelavede havregrynskugler har sagt, at det er de bedste, de har smagt. Og jeg er helt enig. Find opskriften på fantastiske, hjemmelavede havregrynskugler lige her.

brunkager1
Brunkager
dufter og smager af jul. De mange krydderier, nødder og sukat er fantastiske i de sprøde småkager. Min mormor bager mange(!) brunkager i løbet af december, og jeg elsker at komme hos hende, når hele huset dufter af brunkager og jul. Find opskriften på sprøde og jule brunkager lige her.

pebernoedder-9
Pebernødder
er en af de nemmeste julesmåkager at bage. Og så er den et hit hos både børn og voksne. Tag børnene med i køkkenet og hyg jer med at lave pebernødder. De er nemme at lave, og så smager de skønt hele december. Find opskriften på de bedste og nemmeste pebernødder lige her.

joedekager_12
Jødekager
er fantastiske med deres sprødhed og søde drys af sukker, kanel og nødder på toppen. Jeg har meget svært ved at stoppe, når jeg først har smagt den første jødekage. Find opskriften på min mormors klassiske jødekager lige her.

klejner
Klejner
må også være et af de mest klassiske julekager? Jeg er i hvert fald vilde med dem. Jeg foretrækker små klejner, der smager af en masse. Bag dine egne juleklejner - det er slet ikke så svært, og så smager de meget bedre end de købte. Find opskriften på min mormors hjemmelavede og sprøde klejner lige her.

chokolade_troefler-10
Chokoladetrøfler
er også altid kærkomne på konfektfadet. Chokoladerige, bløde trøfler, der smelter på tungen. Helt uimodståelig. Er du vild med chokolade, så er de uundværlige på julefadet. Find opskriften på bløde chokoladetrøfler her.

Julen er godt i gang, og småkagedåserne herhjemme er efterhånden ved at være fyldte. Jeg mangler stadig at bage vaniljekranse efter min mormors gamle opskrift og lave julens bedste pebernødder. Men ellers er jeg vist ved at være i mål, så der kan hygges i juledagene. De her småkager med mørk chokolade og appelsinskal er sprøde, lækre og så nemme at lave. Jeg er vild med appelsinsmagen, men hvis du foretrækker den mere rene smag af chokolade, så kan appelsinskallen sagtens udelades. Det her er én af julens nemmeste og bedste småkager, som jeg altid glæder mig til at bage i december.

40-50 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du småkager med chokolade og appelsin:
Smuldre mel og smør sammen, så det har en konsistens som fint rasp. Kom sukker, vaniljepulver, mandelmel og salt i. Hak chokoladen og kom chokolade og appelsinskal i. Slå ægget ud i en skål og pisk det sammen med en gaffel. Kom halvdelen af ægget i dejen (ca. 25 g), og ælt det godt ind i dejen, så den bliver samlet og homogen. Form dejen til en pølse med den diameter, du ønsker, at dine småkager skal have. Pak den ind i husholdningsfilm og kom den i fryseren i mindst en time.

Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn. Kom bagepapir på en bageplade. Tag småkagedejen ud af fryseren og skær den i tynde skiver. Jeg synes, at det er nemmest at skære dem med en brødkniv. Læg småkagerne på bagepladen. Bag småkagerne i ca. 5-7 minutter til de er let gyldne i kanten. Lad dem afkøle på en rist.

Indlægget indeholder affiliatelink.

smaakager_appelsin_chokolade_3

Glædelig december! Nyder I julen? December måned er for mig lig med masser af hygge, julebag og tid til hinanden. Hver december finder jeg de gamle favorit opskrifter frem og hygger mig i køkkenet. Ingen jul uden sprøde pebernødder og hjemmelavede havregrynskugler. Sidste år fik jeg lokkede en del af min mormors juleopskrifter ud af hende. Vaniljekranse, klejner og brunkager. Mmh! Mormors småkager er bare de bedste. Men én opskrift manglede jeg – opskriften på min mormors jødekager. De er sprøde, søde og smager altid af én mere. En hyggelig formiddag blev brugt på at bage jødekager efter hendes opskrift, og køkkenet duftede af jul, kanel og smørbagte småkager. Så bliver det ikke bedre! Heldigvis elsker min mormor at dele hendes hjemmebag med andre, så derfor har jeg også fået lov til at dele opskriften på mormors hjemmebagte jødekager med Jer. Rigtig god bagelyst.

Ca. 100 stk. jødekager
Det skal du bruge:

Sådan bager du klassiske jødekager:
Smuldre det bløde smør og mel sammen indtil klumperne er væk. Tilsæt sukker og hjortetaksalt. Slå æggene ud i dejen og ælt den til den er samlet. Dejen skal kunne slippe fingrene godt. Hvis dejen er for blød tilsættes lidt mere mel. Sæt dejen på køl i 2-3 timer eller til dagen efter. Slå ægget ud i en skål, tilsæt 2 spsk. vand og rør det sammen. Bland kanel, sukker og hakkede mandler i en anden skål. Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Del dejen i mindre portioner og rul den ud i ca. 2-3mm tykkelse. Stik småkagerne ud med et glas eller en udstikker. Du kan selv bestemme hvilken størrelse, du ønsker dine jødekager. Kom småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensel jødekagerne med æggemassen og drys med sukker/kanel blandingen. Bag jødekagerne i ca. 8-10 minutter til de er gyldne. Hold godt øje med dem! Afkøl dem på en rist og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Tip: Du kan sagtens fryse jødekagedejen i mindre portioner. Så kan du tage en portion op og tø den i køleskabet natten over, så du kan bage friske jødekager flere gange i løbet af december.

Joedekager_1 Joedekager_3 Joedekager_9

Små fine vaniljeprikkede småkager. Den klassiske vaniljekrans, som jeg tror, er en favorit hos rigtig mange. Jeg er også helt vild med dem. De er søde, sprøde og så lækre. De er heldigvis også nemme at lave. Hos min mormor bliver vaniljekransene lavet på min oldemors gamle hakkemaskine. Det er ret hyggeligt, at den har været brugt til at lave vaniljekranse på i små 100 år. Brug en god vaniljestang af rigtigt god kvalitet, da det er det eneste, som vaniljekransene skal smage af. Hvis du har lyst til at bage flere julesmåkager, så kan du finde opskriften på min mormors brunkager her og hendes klejner her.

Ca. 200 stk. små vaniljekranse
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Smuldre smør og hvedemel sammen. Flæk vaniljestangen. Skrab kornene ud og rør dem sammen med lidt sukker, så kornene skilles. Kom vaniljekorn, sukker og vaniljesukker i og vend det sammen. Kom æggeblommerne i og ælt det sammen. Juster med en smule mere mel, hvis dejen er for blød. Kom dejen i køleskabet og lad den hvile i ca. 30 minutter, så den lige sætter sig, men ikke bliver for hård. Kør dejen igennem maskinen – du kan se et billede af den her i indlægget. Form dejen til små runde vaniljekranse. Bag dem ved 180 grader vamluft i ca. 8 minutter til de er gyldne.

Vaniljekranse-2

Vaniljekranse-1

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT