Bloggens opskrifter jeg selv bruger igen og igen #1 - Brød og boller

Jeg bliver oprigtigt glad (og stadig en lille smule overrasket), når nogle fortæller eller skriver til mig, at de bruger mine opskrifter. Jeg kan jo godt se i statistikkerne, at I er flere og flere, der kigger herind hver dag. Men derfor synes jeg stadig, at det er dejligt at høre, når der er nogle, der rent faktisk prøver opskrifterne af i deres eget køkken.

Mange af bloggens opskrifter er også gengangere hjemme hos os. Nogle opskrifter udvikler jeg og tester et par gange før, at de ender herinde - derefter går nogle af dem i glemmebogen. Men langt de fleste af bloggens opskrifter bruger jeg flere gange, og flere af dem er storfavoritter herhjemme.

Jeg har samlet de opskrifter, jeg selv bruger igen og igen. Vi starter ud med brød og boller. Og så får I et par indlæg løbende med mine andre favoritter. Nogle af opskrifterne er gamle(!), så måske I kan finde lidt ny inspiration. Det er altså ret skønt at have sit eget lille opskrift-indeks, hvor mange af mine yndlings opskrifter er samlet.

Der er fire slags boller, jeg altid vender tilbage til, når tiden, lysten og inspirationen ikke lige er der til at lege med en ny opskrift; de nemmeste og bedste surdejsboller, der ikke skal æltes, og som også kan bages med gær, grove burgerboller bagt med speltmel, grove gulerodsbrud, som jeg virkelig aldrig bliver træt af, de absolut nemmeste boller, der kan bages på få timer, hjemmebagte pølsehorn - alle elsker pølsehorn, og den her opskrift er rigtig god og så selvfølgelig min mormors fødselsdagsboller. Fødselsdagsbollerne bliver bagt til alle fødselsdage i min familie, og jeg tror ikke, at jeg kender til en anden opskrift, der er blevet så meget som den.


Bedste æltefrie boller. Opskriften, der aldrig slår fejl. De er virkelig gode og nemme at lave. Du slipper for at ælte dejen. Lad dejen hygge sig i køleskabet natten over, og så har du de absolut bedste boller til morgenmad.


Grove burgerboller med speltmel. Bløde, luftige og nemme at bage. En hjemmebagt burgerbolle smager så meget bedre end dem, man kan købe. Speltmelet giver en dejlig smag og god mæthed. Bag en storportion og fyld fryseren op - så er der lynhurtig og nem aftensmad til travle dage eller gode madpakker i en håndvending.

Grove og sunde gulerodsbrud. Hvem elsker ikke gulerodsbrud? Jeg gør i hvertfald. Meget. Der er altså noget skønt over den bløde bolle, der smager sødt og som kan spises ved, at man brækker små stykker af bollen. Det synes jeg virkelig er hyggeligt. Jeg kan godt lide det lidt grovere gulerodsbrud, men jeg bager også gerne det helt smørbløde og luftige gulerodsbrud af og til.

Luftige boller med sprød skorpe. Selvom jeg elsker at bage med min surdej, så synes jeg også, at det er rart nogle gange, at kunne bage en nem og hurtig bolle, der både bliver luftig og har en sprød skorpe. Bollerne er bagt med gær, og de kan både hæve i kort tid eller koldhæve natten over.

Hjemmebagte pølsehorn er altid en god ide. Og der er mange I min familie, som bliver glade, når de kan dufte, at jeg bager pølsehorn. Jeg bager altid mange pølsehorn, når foråret og sommeren er i gang. De bedste pølsehorn til festivaller, picnic, skovture og hyggelige udflugter.

Nemme boller med birkes. De er nok den nemmeste og hurtige opskrift på boller, du finder herinde på bloggen. De skal kun æltes en smule, hæve i kort tid og så får du en bolle, der både smager fantastisk og som har en dejlig, sprød skorpe. Den opskrift har jeg virkelig brugt mange gange.

Mormors fødselsdagsboller. Min kære mormors helt fantastiske fødselsdagsboller, som jeg slet ikke kan forestille mig at holde en fødselsdag uden. De er helt perfekte bløde, luftige og uden nogen form for fuldkorn. Præcis som en fødselsdagsbolle skal være. Jeg vil næsten garantere, at din fødselsdag bliver en lillebitte smule bedre, hvis du får én (okay, to-tre stykker) af min mormors fødselsdagboller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 comments on “Bloggens opskrifter jeg selv bruger igen og igen #1 - Brød og boller”

 1. Hej Chatrine
  Jeg er ny på denne side og hold da op hvor er der mange spændende opskrifter. Jeg har ledt efter en opskrift på surdejs flute, da der er lækkert til tapas og andet. Jeg bruger spelt mel, da jeg og min datter bedst kan tåle det.
  Venlig hilsen Jane Jellinghof

 2. Hej Cathrine
  Du nævner i opskriften til bl.a. valnøddebrød at der skal bages i støbejernsgryde eller som låg.... hvis man nu ikke har en sådan, hvad kan der så bruges. Jeg bager enten på bagesten eller bagestål, men har kun en stor stegegryde i støbjern, som, tror jeg, bliver lige stor nok.. hvad siger du?

 3. Hej Cathrine.
  Tak for en skøn blog ?
  Er helt ny i det her surdejs-halløj, men kan man ikke bage "almindelige" grovboller som ikke skal foldes over flere timer eller koldhæves? Altså hvis jeg får lyst til hjemmebagte boller i aften kan jeg ikke tage min surdej ud, fodre og lade hvile på bordet og så bage samme aften uden mange timers hævning og foldning?
  Håber du forstå mit spørgsmål?
  Kh Nina

  1. Hej Nina.
   Jo, du kan sagtens bage almindelige grovboller, der ikke skal foldes eller koldhæves. Men ikke med surdej. Så skal du bruge gær.
   Se fx de her opskrifter:
   https://www.cathrinebrandt.dk/bloede-speltboller-med-froe-og-kerner/
   https://www.cathrinebrandt.dk/luftige-boller-bagt-med-gaer/

   Når du bager med surdej, så skal surdejen have mange timer for at udvikle sig og hæve dejen. Derfor skal den hæve længe. Du kan godt lade være med at folde dejen, og så ælte den i stedet. Dejen skal stadig stå et par timer ved stuetemperatur før, at du kommer den i køleskabet og hæver videre.

   Jeg håber, at det giver mening 🙂
   Mvh. Cathrine

 4. Kære Cathrine!
  Jeg har fulgt med siden den spæde start og jeg kan alts¨fortælle at dine opskrifter er på menuen op til flere gange ugentligt! Faktisk har jeg netop handlet ind til dine skønne fødselsdagsboller som gik rent ind første gang de blev bagt! 🙂

  1. Hej Camilla Kirstine.

   Tusind tak for din kommentar! Den gjorde mig mægtig glad. Hvor er det bare hyggeligt, at du stadig følger trofast med, og at du har lyst til at bruge opskrifterne.

   Hav en skøn dag!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT