Koldhævet surdejsboller

14

For første gang har jeg bagt boller med surdej som eneste hævemiddel. Jeg kommer altid et par gram økologisk gær i, når jeg bager med surdej, da jeg så er sikker på, at dejen hæver, hvis min surdej ikke er helt perfekt. Denne gang synes jeg, at min surdej var SÅ flot og duftede dejligt, at jeg tog chancen og udelod gæren. Det viste sig at være en kæmpe succes! Jeg tror faktisk, at det er nogle af de bedste boller, jeg har bagt.

Når jeg bager, og jeg gerne vil have boller med en sprød skorpe og en luftig og fugtig krumme, så har jeg nogle ”teknikker”, jeg bruger; masser af vand, surdej, autolyse (det har jeg skrevet lidt om her), koldhævning, bagesten, høj temperatur og god afbagning. Det lyder omstændeligt, men arbejdstiden er ikke meget længere, end når man bager en ’almindelig’ bolle. Hvis du ikke er ligeså nørdet, som jeg er, når du bager, så kan jeg anbefale de her boller, som også smager rigtig godt!

Det skal du bruge:
400g koldt vand
25g speltklid
100g hvedemel
350g groft ølandshvedemel
3 spsk. surdej
15g salt

Sådan bager du koldhævet surdejsboller:
Dag 1:
Bland vand, speltklid, mel og surdej. Rør det godt sammen. Enten i hånden eller kort på en røremaskine. Lad dejen stå og trække i ca. 25 minutter. Tag herefter surdej fra, så du har til næste gang, du skal bage. Tilføj salt og ælt dejen til den er glat, smidig og har et godt glutennet. Lad dejen hæve i køleskabet natten over.

Dag 2:
Dagen efter kommes en bagesten eller bageplade, der vendes på hovedet, i ovnen og den tændes på 250 grader. Når bagestenen er varm vendes dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen op i 12 boller og kom dem på et stykke bagepapir. Før bollerne ind på den varme bagesten eller bageplade og bag bollerne i ca. 15 minutter til de er godt gyldne.

Surdejsboller-1

Surdejsboller-2

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Camilla

    Fantastisk opskrift! Jeg tror faktisk også det er de bedste boller jeg nogensinde har bagt! De var gode i morges til morgenkaffen, så tak for det:-)

    1. Jeg er blevet rigtig glad for at bage uden gær og kun med surdej. Forsøg dig – det giver et helt andet og væsentligt bedre resultat 🙂

      God bagelyst!

    1. Kæmpe highfive herfra, Brian! Det bliver du med garanti rigtig glad for. Jeg håber, at du oplever en forskel på både smag og tekstur i dit brød.

      Kommentarfeltet er altid åbent herinde, hvis du skulle få nogle spørgsmål 🙂

  2. Nana

    Dejlig blog ..

    Jeg har en sur dej i køleskabet jeg har fået fra familie , den er fodret op her i eftermiddag 111 af den opfordret tager jeg 3 spiseskefulde og køre i dejen i aften og tager fra den dej min nye surdej .. ? Og putter på køl ..håber du forstår mit spørgsmål 😂

  3. Nana

    Hej igen bollerne blev simpelthen så gode 🤣

    Må jeg spørger igen 🤗

    Min surdej jeg lavet disse boller af , var/er væsentlig mere blød end den nye der er taget fra er det normalt 🤗

  4. Nana

    Jeg har efterhånden googlet mig til at det er en “tør/tyk”surdej når man tager fra for den blandet dej med den forberedte surdej i, inde Salten tilsættes …

    Tager du altid fra inde salt tilsættes og hvor meget tager du fra til den nye surdej der skal i køleren til næste gang du skal bage 🤗🙂

  5. Christina

    Er det muligt at lave disse som et grydebrød/franskbrød? Får gæster til brunch og har masser andet madlavning på programmet, men kan ikke finde en opskrift på “koldhævet surdejsbrød” og vil gerne bruge ølandshvede, bare for at være ekstra besværlig (eller fantastisk, om man vil 😀 )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

ANNONCE

SENESTE

Bjørneboller – den bedste fødselsdagsbolle
16. oktober 2018
Luksus brunsviger
4. oktober 2018
Chokoladekage med rødbeder og chokoladeganache
1. oktober 2018
Svampet mandelkage med hytteost
19. september 2018
Surdejsbrød med sesamfrø
17. august 2018