Koldhævet surdejsboller

For første gang har jeg bagt boller med surdej som eneste hævemiddel. Jeg kommer altid et par gram økologisk gær i, når jeg bager med surdej, da jeg så er sikker på, at dejen hæver, hvis min surdej ikke er helt perfekt. Denne gang synes jeg, at min surdej var SÅ flot og duftede dejligt, at jeg tog chancen og udelod gæren. Det viste sig at være en kæmpe succes! Jeg tror faktisk, at det er nogle af de bedste boller, jeg har bagt.

Når jeg bager, og jeg gerne vil have boller med en sprød skorpe og en luftig og fugtig krumme, så har jeg nogle ”teknikker”, jeg bruger; masser af vand, surdej, autolyse (det har jeg skrevet lidt om her), koldhævning, bagesten, høj temperatur og god afbagning. Det lyder omstændeligt, men arbejdstiden er ikke meget længere, end når man bager en ’almindelig’ bolle. Hvis du ikke er ligeså nørdet, som jeg er, når du bager, så kan jeg anbefale de her boller, som også smager rigtig godt!

Det skal du bruge:
400g koldt vand
25g speltklid
100g hvedemel
350g groft ølandshvedemel
3 spsk. surdej
15g salt

Sådan bager du koldhævet surdejsboller:
Dag 1:
Bland vand, speltklid, mel og surdej. Rør det godt sammen. Enten i hånden eller kort på en røremaskine. Lad dejen stå og trække i ca. 25 minutter. Tag herefter surdej fra, så du har til næste gang, du skal bage. Tilføj salt og ælt dejen til den er glat, smidig og har et godt glutennet. Lad dejen hæve i køleskabet natten over.

Dag 2:
Dagen efter kommes en bagesten eller bageplade, der vendes på hovedet, i ovnen og den tændes på 250 grader. Når bagestenen er varm vendes dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen op i 12 boller og kom dem på et stykke bagepapir. Før bollerne ind på den varme bagesten eller bageplade og bag bollerne i ca. 15 minutter til de er godt gyldne.

Surdejsboller-1

Surdejsboller-2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

24 comments on “Koldhævet surdejsboller”

 1. Hej
  Jeg er helt ny på surdej. Og er lidt forvirret efter at have læst denne opskrift og den side ‘hvordan holde liv i surdej’
  Så.. hvis jeg fodrer den, hvorfor skal jeg så også tage fra når jeg laver boller? Er det noget jeg har misset…
  De bedste hilsener fra nybegynderen

  1. Hej Helene

   Når du har kommet surdej i dejen, så vil der være surdej tilbage i dit glas - det giver du nyt vand og mel, og det vil være din fremtidige surdej 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej Carhrine,

  Disse boller ser så lækre ud. Kan man bruge noget andet end speltklid? 🙂

  Med venlig hilsen
  Malene

 3. Hej Cathrine,
  Kan man bruge foldeteknikken til denne opskrift, hvis man ikke har en røremaskine? 🙂

  Venlige hilsner
  Hjørdis

 4. Hej Cathrine.
  Tak for opskriften som har givet mig massevis af skønne nybagte boller de sidste par måneder. Jeg er stødt ind i et problem, du måske kan hjælpe mig med. Indtil nu har jeg brugt Aurion fuldkornsøland og det har fungeret perfekt. Nu har jeg købt et stort lager af mel fra Falslevgård Mølle og de to gange jeg har bagt med det kan jeg ikke få deje til at slippe kanterne af skålen og heller ikke få et ordentligt glutennet. Jeg har prøvet både at røre længere og at tilsætte mere mel, men kan ikke rigtig ramme den gode konsistens. Har du noget forslag til hvad jeg skal ændre? Er det mængden af mel der skal ændres tror du?

  1. Hej Ida
   Ja, mel er altså en levende størrelse, og der kan være super meget forskel på melet fra producent til producent.

   Måske er melet ikke helt så groft som det fra Aurion? Det gør, at melet ikke suger så meget væske, som du har været vant til. Det kræver en længere æltetid.

   Jeg vil anbefale, at du forsøger med en længere autolyse. Autolysen er når, du har blandet vand, mel og surdej sammen og lader dejen trække. Der giver du melet mulighed for at suge væske til sig, og det gør æltningen langt nemmere. Prøv bare med en autolyse på en times tid 🙂

   Rigtig god bagelyst,
   Cathrine

 5. Er det muligt at lave disse som et grydebrød/franskbrød? Får gæster til brunch og har masser andet madlavning på programmet, men kan ikke finde en opskrift på "koldhævet surdejsbrød" og vil gerne bruge ølandshvede, bare for at være ekstra besværlig (eller fantastisk, om man vil 😀 )

 6. Jeg har efterhånden googlet mig til at det er en "tør/tyk"surdej når man tager fra for den blandet dej med den forberedte surdej i, inde Salten tilsættes ...

  Tager du altid fra inde salt tilsættes og hvor meget tager du fra til den nye surdej der skal i køleren til næste gang du skal bage ??

 7. Hej igen bollerne blev simpelthen så gode ?

  Må jeg spørger igen ?

  Min surdej jeg lavet disse boller af , var/er væsentlig mere blød end den nye der er taget fra er det normalt ?

 8. Dejlig blog ..

  Jeg har en sur dej i køleskabet jeg har fået fra familie , den er fodret op her i eftermiddag 111 af den opfordret tager jeg 3 spiseskefulde og køre i dejen i aften og tager fra den dej min nye surdej .. ? Og putter på køl ..håber du forstår mit spørgsmål ?

  1. Kæmpe highfive herfra, Brian! Det bliver du med garanti rigtig glad for. Jeg håber, at du oplever en forskel på både smag og tekstur i dit brød.

   Kommentarfeltet er altid åbent herinde, hvis du skulle få nogle spørgsmål 🙂

  1. Jeg er blevet rigtig glad for at bage uden gær og kun med surdej. Forsøg dig - det giver et helt andet og væsentligt bedre resultat 🙂

   God bagelyst!

 9. Fantastisk opskrift! Jeg tror faktisk også det er de bedste boller jeg nogensinde har bagt! De var gode i morges til morgenkaffen, så tak for det:-)

  1. Hej Camilla.
   Det er jeg virkelig glad for at høre! Jeg er også helt vild med dem. Der er altså bare noget fantastisk ved at bage med surdej :).
   God dag til dig.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT