Jeg stornyder at have mine brøddeje mellem hænderne. Det giver mig den allerbedste fornemmelse og forståelse af mine deje. Men. Jeg må indse, at jeg lige for tiden har meget sparsom tid med to ærme frie - så derfor er min røremaskine igen blevet en vigtig del af min brødbagning.

Egentligt går det jo ud på det samme, om jeg ælter deje i hånden eller på røremaskine. Formålet er at udvikle dejens glutenstruktur, så den kan holde på den kuldioxid, der dannes, når dejen hæver.

Når jeg arbejder med æltning på røremaskine, så kan jeg forenkle processen en smule. Jeg kan skære ned på tiden og antallet af foldninger, fordi dejens glutenstruktur udvikles tilstrækkeligt under æltningen på maskinen.

Ælter jeg deje i hånden, så bruger jeg typisk en lang autolyse. Det udvikler glutenstrukturen en del, så jeg ikke skal ælte dejen så længe og meget i hånden. Det er rart, når det hele gøres med håndkraft.

Når jeg ælter dejen på røremaskine, så bruger jeg fermentolyse. Det er samme proces som autolyse, men MED surdej. Jeg kan tilsætte surdejen, da fermentolysen er kortere end autolyse, og det er derfor fint, at surdejen begynder at arbejde i dejen.

Autolyse er uden surdej. Brug det, når du gerne vil lade dejen udvikle sin glutenstruktur passivt i lang tid.

Fermentolyse er med surdej. Brug det, når du ikke har brug for en så lang passiv glutenudvikling, fordi du ælter dejen længere tid eller på maskine efterfølgende.

Surdejsbrødet her er helt enkelt. Det indeholder en god mængde fuldkornsmel for ekstra smag og saftig krumme.

Til sidst mine to vigtigste råd, når du bager; brug noget godt mel og en sund, stærk og aktiv surdej.

1 brød
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

Derudover: 2 stk. condibøtter, 1 spsk. olivenolie til at smøre bøtten med, dejspatel, 1 stk. hævekurv med klæde, rismel, bageudstyr (jeg bruger min Challenger Bread Pan), dejsnitter (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr din surdej. Stil den lunt til den peaker. Det tager typisk 3-4 timer.

Kom vand, surdej og mel i en røreskål og rør det sammen kort til homogent. Lad det stå til fermentolyse i 30 minutter.

Nu skal du begynde at ælte dejen på røremaskinen. Jeg vil meget gerne undgå at give specifikke æltetider, da alle deje og røremaskiner er forskellige. Der er så mange faktorer, der påvirker æltetiden; melet, dejens hydreringen, røremaskinen. Men jeg forsøger alligevel at guide så godt som muligt her i opskriften, og så må I sørge for at lære jeres brøddeje at kende, så I selv ved, hvad der er bedst i jeres tilfælde.

Jeg ælter mine deje på min Teddy røremaskine (reklamelink), og jeg arbejder ikke på mere end max hastighed 1.

Ælt dejen kort til den samler sig og begynder at slippe skålens sider let. Nu skal du begynde at tilsætte mere vand for at øge dejens hydrering. Bliver dine deje meget lune under æltning, så skal du bruge koldt vand. Og modsat hvis dine deje ikke lunes under æltning.

Tilsæt den ekstra vand lidt ad gangen, mens dejen fortsat ælter. Tjek til dejen undervejs - du behøver ikke komme alt vandet ved, hvis du oplever, at din dej ikke kan trække det. Når vandet er æltet ind, så tilsættes saltet, og du ælter dejen yderligere (her ælter jeg ca. 5 minutter) til den er glat, samlet og slipper skålens kanter let. Det er ikke nødvendigt, at dejen bliver æltet så stram, at den samler sig helt om krogen og slipper skålens bund også - det kan påvirke, at din dej har svært ved at åbne sig og blive luftig, når den bages.

Kom dejen i en bøtte smurt med olie. Nu skal dejen hæve - gerne et lunt sted. Dejen skal gerne have en kernetemperatur på 26-28 grader under hævning. Giv dejen et fold efter 20 minutter. Mine brøddeje hæver ca. 3-3,5 time.

Preshape
Tag låget af bøtten, tip bøtten op på siden og lad dejen glide forsigtigt ud af bøtten. Preshape din dej - her er det ikke vigtigt at gøre den helt stram og rund. Det vigtigste er, at du arbejder kort og effektivt med dejen, så dejen forbliver luftig. Lad dejen ligge frit på bordet i ca. 30 minutter til den har dannet en let, tynd hinde på overfladen - den hinde hjælper dig til, at dejen ikke hænger fast i bordet, når den vendes rundt og skal shapes.
Video: Sådan preshaper du din brøddej

Shape
Drys bordet, dejens overflade og din dejspatel med et let lag hvedemel. Vend dejen rundt og shape dejen til den form, du ønsker, at dit brød skal have.
Video: Sådan shaper du din brøddej

Drys din hævekurv med en smule rismel. Hørklædet i hævekurven samt rismelet sikrer, at dejen nemt slipper hævekurven, når det skal vendes ud og bages. Jeg bruger til denne hævekurv og den her si til at drysse min hævekurv med (reklamelinks). Vend dejen op i hævekurven. Lad dejen stå utildækket ved stuetemperatur i 30 minutter inden, at den sættes nederst i køleskabet (hvor der er koldest) natten over. Dit brød bages dagen efter, når det passer dig.

Bagning
Kom dit bageudstyr i ovnen og varm ovnen op til 250 grader varmluft. Jeg bager alle mine brød - både ovale og runde, i min Challenger Bread Pan (reklamelink). Den er mit absolut bedste bageudstyr, og den har gjort en verden til forskel for min brødbagning. Du kan også bage dine brød i en gryde eller på et bagestål*.

Lad din ovn og bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Dit brød bages direkte fra køl. Når bageudstyret er varmt, så tages det ud fra ovnen - det gøres nemmest med et par bagehandsker, så du ikke brænder dig på det mega varme støbejern (reklamelink). Vend dejen forsigtigt ned på dit bageudstyr og snit dit brød. Jeg lægger min dejsnitter så vandret som muligt og laver et langt snit ned langs dejen. I din Challenger kan du placere en isterning for endnu mere damp - undlad at gøre det i en gryde, da der sjældent er plads. Læg låget på og stil din dej i ovnen. Skru ovnens temperatur ned på 190 grader. Bag brødet i 20 minutter med låg.

Bager du dit brød på et bagestål, så skal du tilføre kogende vand i en varm bageplade nederst i ovnen for at skabe damp, og du skal bage på over/under varme.

Tag brødet ud fra ovnen, fjern låget, sæt brødet tilbage i ovnen og skru ovnen op på 230 grader varmluft. Bag det i yderligere i ca. 15 minutter til godt gyldent. Lad brødet afkøle på en bagerist (reklamelink). Nyd!
Video: Sådan bager du dit surdejsbrød

Min surdej er en del af næsten alt min bagning efterhånden. Den gør mig ægte glad. Jeg bliver fortsat begejstret over, hvordan vand og mel kan få mine deje til at hæve - og mit bagværk til at smage endnu bedre. Jeg bager ikke længere kun boller, brød og rugbrød med min surdej. Nu er min surdej også med, når jeg bager kardemommesnurrer, chokoladekiks, croissanter og kanelsnegle. Jeg åbner og bager fra min bog "Sødt Med Surdej" ugentligt, og den bogs opskrifter giver mig fortsat så meget glæde.

Derfor skulle min surdej selvfølgelig også være en del af et groft formfranskbrød. Sådan ét efterspurgte mine børn nemlig. "Ikke de der surdejsbrød, som du plejer at bage - men sådan et, der har den samme form som det franskbrød, oldemor bager". Kan I høre det for jer? Min bageglæde er allerstørst, når jeg bager til dem, jeg holder af - og jeg bager hellere end gerne efter specifikke ønsker. Dette var et ret specifikt ønske.

Og jeg ved godt, hvad det er for et franskbrød, de tænker på. I kender det også. Det hele lyse, luftige formfranskbrød. Min mormor bager det godt. Rigtig godt endda. Så den opskrift ville jeg slet ikke begynde at kæmpe op i mod. Til gengæld ville jeg meget gerne bage mine børn et formfranskbrød. Med min surdej. Og med masser af groft mel. Det synes jeg nemlig giver rigtig god mening, når det er et brød, som vi primært vil komme til at nyde i madpakken og til mellemmåltider.

Jeg kan afsløre for jer, at franskbrødet med surdej og fuldkorn blev mere end godkendt. Af både børn og voksne. Og at det giver dig en virkelig, virkelig god toast!

1 stk.
Det skal
du bruge

Surdej:

Dej:

Derudover: En bageform på ca. 1,7 liter (reklamelink)

Sådan gør du
Fodr din surdej og lad den stå lunt til peak og bageklar.

Kom vand og mel i en skål og rør det sammen til autolyse - jeg giver min dej ca. 2 timers autolyse, men gør det, der passer bedst ind i din bagning. Tilsæt surdej og salt og ælt dejen til den slipper skålens kanter og har udviklet en god glutenstruktur. Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olie og lad den hæve ca. 3 timer. Vend dejen ud på bordet og preshape dejen - du kan se her, hvordan du preshaper. Lad dejen hvile ca. 30 minutter og form herefter dejen til et brød - du kan se her, hvordan du former et franskbrød (undlad dog at slå dejen ned inden, at du former). Læg dejen i bageformen med samlingen nedad. Dæk med husholdningsfilm og stil franskbrødet på køl til dagen efter.

Dagen efter tændes ovnen på 230 grader over/under varme. Kom en plade i bunden af ovnen og kog en liter vand - det skal bruges til at skabe damp under bagningen. Når ovnen er varm, så snittes brødet og sættes ind. Hæld kogende vand i den tomme, varme bageplade og luk ovnen. Bag brødet med damp i 15 minutter. Fjern pladen med vand og bag i ca. 10 minutter ved 230 grader varmluft til godt gylden. Brødet skal have en kernetemperatur på 97-98 grader for at være gennembagt. Jeg bruger det her digitale termometer for at sikre, at brødet er gennembagt (reklamelink).

Her får du opskriften, jeg selv bruger og bager efter igen og igen. Det er opskriften, der sidder på rygraden, og som jeg rækker ud efter, når jeg uden besvær skal bage et surdejsbrød. Det er også den opskrift, som jeg adskillige gange har skriblet ned på en lap papir til venner og familie, når jeg har skullet lære dem at bage et surdejsbrød. Fordi jeg ved, den virker - og er nem at bage et fantastisk surdejsbrød efter.

Opskriften er til dig, der gerne vil i gang med bagningen af surdejsbrød. ...og til alle os andre, der bare godt kan lide at bage et godt surdejsbrød. Det er et nemt surdejsbrød, der kan være din første opskrift, når du gerne vil lære at bage surdejsbrød. Eller din go to opskrift, når du gerne vil bage et ukompliceret og lækkert surdejsbrød. Opskriften kan du bruge og have glæde af, hvad end du er helt ny i surdejsverdenen eller er en erfaren surdejsbager.

Det særlige ved den her opskrift, jeg deler med dig nu, er, at jeg virkelig har forsøgt at gøre mig særdeles umage for at skrive en meget udførlig opskrift, så du når i mål med et saftigt, sprødt og succesfuldt surdejsbrød. Derudover får du videoer, der forklarer og viser alle steps i bagningen.

Opskriften tyer jeg selv til, når jeg ikke lige får fundet min bog SURDEJ frem, og jeg bare gerne vil bage et nemt og ukompliceret surdejsbrød.

Med udførlig opskrift mener jeg virkelig UDFØRLIG! Jeg har bagt brødet adskillige gange, hvor jeg har noteret mig surdejens aktivitet, dejens temperatur, helt konkrete hævetider og bagetider. Derfor er opskriften her skrevet helt ud, og du får alle detaljer med. Det håber jeg, at det kan gøre bagningen nemmere for dig. Nederst i opskriften finder du "Do's and Don'ts", som kan hjælpe dig yderligere på vej med bagningen af surdejsbrødet, hvis du skulle sidde tilbage med nogle spørgsmål.

Skænk dig en kop kaffe, sæt dig ned og læs opskriften igennem inden, at du starter bagningen. Jeg håber, at den giver dig en helt særlig indsigt i nogle af de små tips og tricks, der gør det til en succesfuld bagning med din surdej.

1 brød
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Derudover: 2 stk. condibøtter, 1 spsk. olivenolie til at smøre bøtten med, dejspatel, 1 stk. hævekurv med klæde, rismel, bageudstyr (jeg bruger min Challenger Bread Pan), dejsnitter (reklamelinks)

Sådan gør du
Fodr din surdej
Først skal din surdej fodres. Hvis din surdej står på køl, så skal den fodres et par gange inden, at du bager med den. Ved at fodre den 2-4 gange inden, du bager med den, så sikrer du, at den er stærk og indeholder masser af gærceller, så dit brød hæver flot op og bliver luftigt. Du skal altså starte et par dage før, at du ønsker at bage et brød, hvis din surdej opbevares på køl.

Fodrer du din surdej dagligt og har den stående ved stuetemperatur, så kan du gå i gang med fodringen af din surdej og bagningen med det samme. Fodr din surdej som angivet i opskriften ovenfor. Lad den stå et lunt sted, så surdejen har en temperatur på 26-28 grader - så trives surdejens gærceller og bakterier bedst. Din surdej bør peake på 3-4 timer.
Video: Sådan fodrer du din surdej

Autolyse
Efter to timer sættes din dej til autolyse. Kom vand og mel i en skål og rør det sammen med hænderne. Det skal blandes, så det bliver homogent, og der ikke er noget tørt mel tilstede. Læg et låg eller husholdningsfilm over skålen og lad også dejen stå lunt som surdejen i 2 timer til autolyse.
Video: Sådan sætter du din dej til autolyse

Bland og ælt dejen
Når din surdej peaker, så kan den tilsættes dejen, der nu har udviklet en god glutenstruktur, mens den har stået til autolyse. Du skal gerne have en dej, der er gået fra at være usammenhængende og grødlignende i konsistensen til at være stærk og glat i overfladen. Kom surdejen i og arbejd den ind i dejen. Du kan allerede her begynde at ælte dejen, så glutenstrukturen udvikles yderligere. Når surdejen er arbejdet godt ind i dejen, så tilsættes saltet. Når saltet er fordelt, og dejens glutenstruktur er udviklet, så du står med en sammenhængende dej, der har en glat og stram overflade - og den samler sig selv langs skålens kanter, så kommes dejen i en bøtte smurt med en 1 spsk. olivenolie. Jeg ælter ca. dejen i 4-5 minutter.
Video: Sådan ælter du en dej i hånden til surdejsbrød

Hævning og foldninger
Dejen skal stå lunt, så den får de bedste betingelser for at hæve. Dejen skal gerne have en kernetemperatur på 26-28 grader under hævning. Jeg har et skab i mit køkken, der er lunt. Der står min dej til hævning i de kolde måneder. I de varme måneder kan dejen fint stå på køkkenbordet. Er din dej koldere end 26-28 grader, så skal den hæve længere tid. Mit termometer bruger jeg hver gang, jeg bager (reklamelink). Det er så afgørende for dejens hævetid, hvilken temperatur, den har, og det er derfor afgørende for mig at kende temperaturen.

Fold dejen hvert 20. minut 3 gange. Så når dejen kommes i bøtten, så står den lunt med tætsluttende låg i 20 minutter. Fold. Vent 20 minutter, hvor dejen får lov til at slappe af. Fold. Vendt 20 minutter. Fold. Lad herefter dejen stå til hævning med et tætsluttende låg i yderligere 2 timer. Dejen har nu hævet sammenlagt i 3 timer, og den skal gerne vise aktivitet ved en smule hævning og luftbobler på toppen. Er du i tvivl om, om din dej er hævet tilstrækkeligt, så kan du lave en flydetest på din dej. Kom lunt vand i et glas. Klip en luns af dejen og læg den i vandet. Flyder dejen, så er den klar. Falder dejen til bunds, så skal du lade dejklumpen ligge i glasset og lade din dej hæve yderligere til dejklumpen flyder til tops.
Video: Sådan folder du en dejen til surdejsbrød

Preshape
Tag låget af bøtten, tip bøtten op på siden og lad dejen glide forsigtigt ud af bøtten. Undlad at arbejde med dejen her, da vi gerne skal bevare så meget luft i dejen som muligt. Preshape din dej til en kugle. Brug din dejspatel. Både dejspatel og din venstre hånd (hvis du er højrehåndet) er dyppet let i vand - så hænger dejen ikke ved. Preshape din dej - her er det ikke vigtigt at gøre den helt stram og rund. Det vigtigste er, at du arbejder kort og effektivt med dejen, så dejen forbliver luftig. Lad dejen ligge frit på bordet i ca. 30 minutter til den har dannet en let, tynd hinde på overfladen - den hinde hjælper dig til, at dejen ikke hænger fast i bordet, når den vendes rundt og skal shapes.
Video: Sådan preshaper du din brøddej

Shape
Drys bordet, dejens overflade og din dejspatel med et let lag hvedemel. Vend dejen rundt ved at sætte dejspatlen ind under dejen kl. 6 og kør den op til kl. 12. Dejen bør slippe bordet, så den nemt og forsigtigt kan vendes rundt og lægges på det meldryssede bord.

Tag ved bunden af den nu ovale dej. Læg dejen indover sig selv til lidt under midten. Tag ved i begge sider af dejen og læg først højre side af dejen ind over sig selv og læg herefter venstre del af dejen over. Du har du en dej, der ligner en åben konvolut. Tag ved toppen af dejen og "luk konvolutten" - dejen skal kun ned til midten. Tag ved i begge sider af dejens sider og "sy" den sammen mod midten. Fortsæt med 5-6 samlinger af dejen ned langs midten. Det kaldes at "stitche". Tag ved toppen af dejen og fold den effektivt henover og indunder sig selv, så dejen nu ligger med samlingerne nedad mod bordpladen. Dit brød er nu formet, så det passer til en oval hævekurv. Lad dejen ligge i 1-2 minutter, så dejens samlinger "smelter" sammen.
Video: Sådan shaper du din brøddej

Vend dejen op i hævekurv
Drys din hævekurv med en smule rismel. Hørklædet i hævekurven samt rismelet sikrer, at dejen nemt slipper hævekurven, når det skal vendes ud og bages. Jeg bruger til denne hævekurv og den her si til at drysse min hævekurv med (reklamelinks). Kom en smule mel på din venstre hånd og dejspatlen. Før dejspatlen under dejen og vend dejen op i din vesntre hånd og læg den forsigtigt i hævekurven med bunden opad. Ser din dej meget "åben" ud, så kan du stiche den sammen på samme måde, som du gjorde, da du shapede dejen. Lad dejen stå utildækket ved stuetemperatur i 30 minutter inden, at den sættes nederst i køleskabet (hvor der er koldest) natten over. Dit brød bages dagen efter, når det passer dig.
Video: Sådan vender du brøddejen op i hævekurven

Bagning
Kom dit bageudstyr i ovnen og varm ovnen op til 250 grader varmluft. Jeg bager alle mine brød - både ovale og runde, i min Challenger Bread Pan (reklamelink). Den er mit absolut bedste bageudstyr, og den har gjort en verden til forskel for min brødbagning. Da jeg fik den gik mine brød fra af være fine til perfekte! Jeg var derfor også nødt til at få den til Danmark, og jeg har siden fået lov til at forhandle den. Det er jeg meget stolt af, for den er, her fem år efter, stadig lige så fantastisk for mine brød! (reklame). Du kan også bage dine brød i en gryde eller på et bagestål*.

Lad din ovn og bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Dit brød bages direkte fra køl**. Når bageudstyret er varmt, så tages det ud fra ovnen - det gøres nemmest med et par bagehandsker, så du ikke brænder dig på det mega varme støbejern (reklamelink). Vend dejen forsigtigt ned på dit bageudstyr og snit dit brød. Jeg lægger min dejsnitter så vandret som muligt og laver et langt snit ned langs dejen. I din Challenger kan du placere en isterning for endnu mere damp - undlad at gøre det i en gryde, da der sjældent er plads. Læg låget på og stil din dej i ovnen. Skru ovnens temperatur ned på 190 grader. Bag brødet i 20 minutter med låg.

Bager du dit brød på et bagestål, så skal du tilføre kogende vand i en varm bageplade nederst i ovnen for at skabe damp, og du skal bage på over/under varme.

Tag brødet ud fra ovnen, fjern låget, sæt brødet tilbage i ovnen og skru ovnen op på 230 grader varmluft. Bag det i yderligere i ca. 15 minutter til godt gyldent. Lad brødet afkøle på en bagerist (reklamelink). Nyd!
Video: Sådan bager du dit surdejsbrød - og sådan ser krummer ud

Do's & Don'ts:
Brug noget godt mel! Opskriften er lavet med udgangspunkt i helt præcis det mel, jeg bruger. Det virker! Nej, du kan ikke skifte melet ud med et hvilket som helst andet mel. Bruger du normalt et andet mel, du kender bageevnen på, og som du har god erfaring med, så brug bare det. Men selv andre økologiske mel af samme type kan have en meget anden bageevne. Der er ikke en tommelfingerregel for, hvornår et mel er godt, og hvor meget vand det kan trække. Du er nødt til at lære melet at kende - eller trække på andres erfaringer. Melet, jeg anbefaler her i opskriften, har jeg bagt med i de seneste +5 år. Det virker og det gør en verden til forskel for, hvordan din dej er arbejde med. Reklame

Dejen kan også røres på en røremaskine. Jeg foretrækker at arbejde med dejen i hånden. Det giver mig den bedste fornemmelse af dejen. Men hvis du ønsker det, så kan du ælte dejen på røremaskine til god glutenstruktur, og så kan du undlade foldninger.

Dejen behøver ikke være dækket til, når den hæver i hævekurven. Den let tørre inden, der kan dannes på dejens bund er helt ok.

*Bageudstyr: Når du bager i et lukket miljø - allerhelst en støbejernsform, som fx en Challenger Bread Pan (reklamelink) eller støbejernsgryde, så skaber du de bedste betingelser for din brødbagning. En Challenger simulerer en professionel bageovn, hvor der kan eksistere en høj, vedvarende varme og fugtigt miljø. Derfor er den fantastisk! Det giver dejen mulighed for at udvikle sig helt inden, at dejen sætter skorpe - derved får du den mest luftige krumme og en supersprød skorpe. Du kan også bruge en gryde. Her skal du være opmærksom på, at grydens form og størrelse afgør form og størrelse på din dej. Er gryden rund og lille, så skal du bage et lille, rundt brød - tag udgangspunkt i grydens diameter og brug en hævekurv, der er mindre, så dejen også har plads til at udvikle sig i gryden. Min lille, runde hævekurv passer til mange gryder (reklamelink).

**En kold dej er mere fast og afgiver mere fugt - det er godt, når den skal snittes og bages.

Ja, det kan det! Her guider jeg dig til, hvordan du bedst fryser et surdejsbrød og luner det igen inden servering.

Et friskbagt surdejsbrød er fantastisk til morgenmaden i weekenden, til madpakken eller som tilbehør til aftensmaden. Det kræver dog en smule planlægning at kunne servere et helt lunt surdejsbrød. Derfor er det så skønt at have hjemmebagte brød liggende i fryseren, så det kan tøes op og lunes, når behovet og lysten til (surdejs)brød er størst.

Jeg har altid et par brød i min fryser. De fleste bruger jeg selv, men jeg kan love dig, at det også vækker glæde, når du giver et brød væk, som venner eller familie så selv kan lune og nyde.

Sådan planlægger du og bager et brød, der skal kunne fryses
Jeg bager gerne dobbelt portion af mine surdejsbrød af og til og lægger det ene brød i fryseren. Jeg har allerbedst succes med at genvarme min små brød, som jeg bager i mine halv størrelse hævekurve - enten oval eller rund (reklamelinks). Det lidt mindre brød tøer hurtigere op, og det skal ikke lunes så længe før, at det er gennemvarmt. Det er en fordel, fordi det giver mig mulighed for at servere hjemmebagt og lunt brød hurtigere, og den kortere genopvarmningstid sikrer, at brødet ikke bliver for mørkt i skorpen inden, at det er lunet hele vejen igennem.

Når jeg bager et af mine surdejsbrød - find massevis af opskrifter her på bloggen, så deler jeg portionen i to, og laver to små brød i mine små hævekurve (reklamelink). Det ene bager jeg helt færdigt og spiser de følgende dage. Det andet brød bager jeg 12-15 minutter under låg og til let gyldent uden låg efterfølgende. Ved ikke at bage det helt gyldent, så kan brødet klare at blive lunet i ovnen uden, at det bliver for mørkt. Det skal være gyldent, men en smule mindre, end du normalt ville bage det.

Har jeg ikke planlagt, at jeg ville fryse mit surdejsbrød, så gør det ikke så meget. Et helt gyldent og færdigbagt surdejsbrød kan sagtens lunes igen - her kan du bare med fordel sikre, at det er tøet helt op inden, at det kommes i ovnen.

Sådan fryser du et surdejsbrød
Lad surdejsbrødet køle af på en kølerist (reklamelink). Kom brødet i en pose og frys det, mens det fortsat er friskbagt. Dit surdejsbrød kan nemt ligge i fryseren i 4-6 måneder.

Sådan luner du et frossent surdejsbrød
Brødet skal helst tøes op før, det lunes. Ellers kan skorpen blive for mørk og hård inden, at brødets midte er helt gennemvarm. Skal du bruge surdejsbrødet om morgenen, så kan du tage brødet op aftenen forinden og lade det tø op i køleskabet natten over. Et surdejsbrød bagt i de små hævekurve (ca. 500-700 g dej) tager ca. 2 timer at tø op ved stuetemperatur. Et stort surdejsbrød bagt i de almindelige størrelse hævekurve ( ca. 1000 g dej) tager ca. 3-4 timer at tø op ved stuetemperatur.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Kom brødet under vandhanen, så det fugtes let (et brød afgiver sin fugt, når det lunes, og det kan derfor være en fordel at stænke det med vand inden, at det lunes - det bevarer den saftige krumme og giver en sprød skorpe). Lun dit surdejsbrød i 15-25 minutter afhængig af brødets størrelse i en forvarmet ovn. Dit frosne surdejsbrød er nu næsten som friskbagt. Nyd!

Tip: Er du i tvivl om, hvordan du bedst opbevarer dit bagværk, så kan du læse lige her, hvordan jeg gør

Annonce Valsemøllen

Lad bare det nye år starte med friskbagt surdejsbrød. Det kan ikke være mere passende. Mit 2021 var rig på surdej. Det blev året, hvor jeg lancerede mine første surdejsprodukter. Kernerige surdejsboller, så du lynhurtigt og nemt kan bage surdejsboller - uden besvær. Og mine surdejsflager, der er en nem genvej til at få din egen surdej. Udover at de findes i min lille webbutik, så lever de nu også i dagligvarebutikker rundt i hele landet. Det føles meget, meget stort - og jeg er uendeligt taknemmelig for jeres modtagelse af de to produkter.

I 2022 vil jeg arbejde på at gøre gode surdejsprodukter med dansk, økologisk mel tilgængeligt for os alle. Jeg glæder mig til udvikle endnu flere produkter.

Et hjemmebagt surdejsbrød er alle forundt. Bare duften, der spreder sig i hjemmet, når det bages, er noget helt særligt. Har du en støbejernsgryde, så kan du bage et skønt surdejsbrød i den. Lad dejen koldhæve i en hævekurv, vend det ud på et stykke bagepapir, snit et ønsket mønster i brødet og sænk brødet ned i gryden. Her får dejen masser af varme, og når dejen lukkes inde, så får det de optimale betingelser for at hæve og udvikle sig inden, at brødet sætter skorpe.

1 stk.
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Derudover: en smule olivenolie til at smøre bøtten med + rismel til at drysse i hævekurv - jeg bruger denne runde hævekurv, da den størrelse passer bedst til min gryde (reklamelink)

Sådan gør du

Fodr din surdej og lad den stå lunt til peak og bageklar. Det tager typisk cirka 4 timer. Når din surdej viser god aktivitet, så røres vand og mel sammen til autolyse. Lad det stå ved stuetemperatur i cirka 60 minutter til surdejen er bageklar.

Kom surdej i dejen og rør det ind i. Tilsæt salt og ælt dejen til den har udviklet en god glutenstruktur. Du kan enten ælte dejen på røremaskine eller i hånden.

Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olivenolie. Efter 20 minutter gives dejen et fold ved at løfte dejen ind under sig selv hele vejen rundt. Lad dejen hæve ved stuetemperatur med et tætsluttende låg. Når dejen er hævet med cirka 50 %, så vendes den ud på et ikke meldrysset bord. Spænd dejen op til et rundt brød ved at trække den hen over bordpladen. Det gøres nemmest med en dejspatel. Lad dejen hvile få minutter, mens du drysser rismel i en hævekur. Så slipper dejen nemt kurven, når den skal vendes ud. Vend dejen op i hævekurven med samlingen opad. Spænd dejen en smule mere op om nødvendigt.

Lad dejen hæve cirka 60 minutter mere ved stuetemperatur inden, at den stilles til koldhævningen til dagen efter.

Dagen efter kommes en støbejernsgryde eller andet bageudstyr i ovnen. Lad det varme op til 260 grader i cirka 45 minutter.

Vend dejen ud på et tilpasset stykke bagepapir. Drys med lidt ekstra rismel og snit et ønsket mønster i dejen med en dejsnitter. Skænk brødet ned i den brandvarme gryde og læg låget på. Bag brødet med låg i 20 minutter ved 220 grader. Fjern låget og bag brødet i yderligere 20 minutter.

Tip: Du kan til sidst i bagningen taget brødet ud af gryden og bage det frit i ovnen i 5 minutter – det giver en mere jævn afbagning.

Hvis der er noget, jeg rigtig gerne vil, så er det at bruge mit lille hjørne af internettet til at fortælle om alt det fantastiske mel, der bliver lavet i Danmark. Vi har så mange dygtige møllere, der dyrker fantastisk korn og maler det til skønt mel. Jeg vil gerne vise, hvordan man bedst bager med dansk, økologisk mel - så man bliver belønnet med bagværk, der er saftigt, sprødt og har masser af smag.

Bollerne her er rige på smag. For det er netop, hvad stenkværnet mel giver os i særdeleshed. Masser af smag - og næringsstoffer. Kornet bliver malet nænsomt på stenkværnen, og en del af kornets kim og skaldele er bevaret. Selv i det fine mel. Derfor får du også en bolle med en mørkere og grovere krumme. Jeg har sørget for endnu flere kostfibre i bollen ved at komme hvedekerner i.

Jeg tænker, at bollen bliver den perfekte morgenbolle hele vinteren igennem, når man gerne vil starte dagen med god smag og mæthed - inden man kaster sig over julens mange søde sager.

9-10 store boller
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Derudover: 5-kornsblanding til at drysse på toppen af bollerne inden bagning, olivenolie til at smøre bøtte med, 2 condibøtter, dejspatel og bagestål (reklamelinks)

Sådan kom du
Fodr din surdej og lad den stå lunt til peak og bageklar. Samtidig kommes knækkede/valsede hvedekerner i en skål og overhældes med kogende vand. Lad dem stå på køkkenbordet og trække, mens surdejen udvikler sig.

Når surdejen mangler 1-2 timer til peak, så røres vand og mel sammen i en bøtte og står til autolyse tildækket. Herved udvikles glutenstrukturen.

Kom nu den bageklare surdej i dejen og arbejd den ind i dejen. Tilsæt de afkølede hvedekerner og salt og arbejd også det ind i dejen. Ælt dejen i bøtten ved at løfte dejen op kontinuerligt med hånden. Vil du hellere lave din dej i en røremaskine, så kan du sagtens det.

Smør en ren bøtte med olivenolie og kom dejen heri. Lad dejen slappe af i fem minutter og giv den herefter et fold. Læg et tætsluttende låg over dejen og lad den stå lunt. Fold nu dejen yderligere efter 20, 40 og 60 minutter. Dejen har nu fået 4 foldninger, og du skal gerne opleve, at dejens glutenstruktur er udviklet.

Når dejen er hævet til cirka dobbelt størrelse, så stilles den på køl til dagen efter.

Dagen efter kommes et bagestål eller bagesten i ovnen (reklamelink). Lad det varme op til 260 grader over/under varme i 45-60 minutter. Sæt en tom bageplade nederst i ovnen og kog en liter vand - det skal du bruge til at skabe damp under bagningen. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord, drys med 5-kerneblanding og hak dejen ud til boller med en dejspatel (reklamelink). Kom bollerne på et stykke bagepapir og før dem ind på det opvarmede bagestål. Hæld kogende vand i den varme bageplade - her kan du med fordel bruge et par bagehandsker, der beskytter dine arme fra det varme vand og damp (reklamelink). Bag bollerne i 8 minutter med damp. Fjern herefter bagepladen og skru ovnen over på 260 grader varmluft. Bag bollerne i yderligere ca. 8 minutter til godt gyldne. Lad dine friskbagte surdejsboller afkøle på en bagerist og nyd (reklamelink).

Stenkværnet mel - hvad er det, og hvordan bager du med det?
Korn kan males til mel på en stenkværn eller en valse. Stenkværnen er den oprindelige måde at male mel på – sådan som man gjorde ”i gamle dage”, og som vinder mere og mere frem.

Stenkværnen er nænsom ved kornet, og du kan derfor få mel med mere smag og næring, når du vælger stenkværnet mel. Mel, malet på en stenkværn, er også grovere end mel malet på en valse. Det skyldes, at en stenkværns formalingsgrad er større end en valse, og der vil derfor være en større procentdel af hele kornet i det færdige mel. Også i det fine mel. Kornets kim- og skaldele har begge mange gode egenskaber, og de har stor betydning for bagværkets næringsindhold, struktur og smag. Det er netop det, der gør, at bagværk bagt på stenkværnet mel har mere smag og et højere næringsindhold. Alle kornets vitaminer og proteiner bliver bevaret, når det males på stenkværne - også kaldet "koldformaling".

Ved koldformaling bliver kornet udsat for en minimal opvarmning. Kernen bliver skånsomt malet mellem to horisontale sten og herefter nedkølet med det samme gennem en luftstrøm. Det sikrer, at størstedelen af kornets aminosyrekæder forbliver intakte. I stenkværnet mel er alle kornets gode elementer bevaret - og det giver dig et mel, der er "levende", aktivt og rig på smag og næringsstoffer.

Jeg nyder at bage med dansk og økologisk mel. Der er så mange dygtige møllere, der dyrker det dejligste korn og maler det lækreste mel. Det mel foretrækker jeg at bage med. Fordi det giver mig brød, der er rige på smag, vitaminer og mineraler. Og da brød er en stor og essentiel del af min og min lille families hverdagskost, så betyder det alverden for mig, at jeg bager med gode og nærende råvarer.

Mine melskuffer er derfor fyldt med dansk og økologisk fra f.eks. Valsemøllen, Mejnerts Mølle, Kornby Mølle og Bornholms Valsemølle - for at nævne nogle (reklame). Det er derfor også det mel, jeg bager mit bagværk med. Både sødt og salt bagværk. Brød og kager.

Surdejsbrødet er rigt på groft mel. Det giver brødet masser af smag, og en krumme, der er saftig og svampet. Dejen ælter jeg på min røremaskine - for at gøre bagningen endnu nemmere og hurtigere for mig selv. Har du ingen røremaskine, så kan dejen æltes i hånden.

1 brød
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Derudover: 2 stk. condibøtter, dejspatel, 1 stk 1000 g oval hævekurv - jeg bruger enten denne med hævekurv med vaffelmønster eller denne hævekurv med klæde, rismel, bageudstyr (jeg bruger min Challenger Bread Pan), dejsnitter (reklamelinks)

Sådan gør du
Fodr din surdej og lad den stå lunt til bageklar.

Kom mel og vand i en bøtte (reklamelink). Rør det sammen til homogent og lad det stå til autolyse i cirka 2 timer. Jeg rører dejen sammen på min røremaskine og kommer låg på skålen. Tilsæt surdejen og arbejd den ind i dejen. Lad herefter dejen hvile i cirka 15 minutter. Tilsæt salt og ælt dejen til den er homogen. Kom dejen i en ren bøtte (reklamelink) smurt med lidt olie og læg låget tætsluttende på. Under hævning/bulk er det optimalt, hvis dejen er omkring 26-28 grader - ved den temperatur har bakterier og gærceller det bedst. Jeg bruger mit termometer (reklamelink) hver gang, jeg bager, så jeg har den bedste fornemmelse for dejens udvikling.

Giv dejen 2 foldninger med 40 minutters mellemrum. Lad dejen hvile og udvikle sig til den er hævet med cirka 40 %. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og preshape til en kugle. Lad dejen hvile i 30-40 minutter til den slapper af og har fået en let tør hinde på overfladen.

Mens drysses hævekurven med rismel (reklamelinks). Drys dejen og bordet med en smule hvedemel, vend dejen rund og form dem til brød. Læg dem herefter i hævekurven. Lad dejen efterhæve 30 minutter inden køl, hvor den står til dagen efter.

Dagen efter kommes dit bageudstyr i ovnen og opvarmes. Jeg varmer min Challenger op til 260 grader varmluft i 60 minutter. Vend brødet ud i bageudstyret, snit et ønsket mønster med en dejsnitter og bag brødet i 20 minutter under låg ved 200 grader. Tag låget af og bag brødet yderligere 10-15 minutter til godt gyldne ved 230 grader.

Lad dit surdejsbrød afkøle på en rist og nyd.

Jeg er stadig virkelig begejstret for at bage i mine små hævekurve. De giver mig de fineste brød, der kan bruges til lidt af hvert. Jeg laver typisk én portion dej - og deler den i to små brød. Det giver mig muligheden for at servere friskbagt brød to dage i træk. Eller give det ene brød væk. Hjemmebagt brød er en stor luksus at give væk. Og modtage, erfarer jeg.

Her bagte jeg to små, runde brød. Det ene nød vi i løbet af weekenden. Det andet fik lov til at hygge sig i en pose en dag eller to - og så blev det ellers forkælet med hvidløgssmør og rigelige mængder ost. Serveret til varm tomatsuppe mandag aften. Et rart og varmende aftensmåltid. Hjemmebagt oste-surdejsbrød til aftensmad er ren forkælelse, og det klæder de kolde vinteraftener helt perfekt.

Til sommer forudser jeg lange aftener på terrassen med kølig rødvin i glasset og et varmt ostebrød i midten, som både store og små kan bryde stykker af og nyde. Et luksus hvidløgsbrød fyldt med ost.

Brødene bager jeg på stenkværnet, sigtet hvedemel. Det stenkværnede mel er så rig på smag - og det synes jeg klæder den rigelige mængde ost. Hvis du bager brødet på valset mel, så kan du overveje at mindske vandmængden.

Opskriften her giver dig to brød - hvor det ene (eller begge) kan forvandles til det lækreste og rigeste hvidløgs-ostebrød. Du kan selvfølgelig også halvere dejmængden og kun lave ét brød.

2 små brød (det ene brød laves til ostebrød - nok til 6 personer)
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

Fyld

Derudover: 2 runde hævekurve halv størrelse - find dem her

Sådan gør du:
Fodr din surdej og lad den stå lunt til hævet til sit peak. Rør vand og mel sammen i en skål og lad det stå til autolyse i mindst 60 minutter. Tilsæt surdejen og ælt dejen på røremaskine (har du ingen, så kan du ælte dejen i hånden) ved lav hastighed i få minutter. Tilsæt saltet og ælt dejen til den slipper skålens kanter, er glat og samlet.

Smør en bøtte med olie og kom dejen heri. Giv dejen et fold. Du kan give dejen yderligere en foldning efter 30 minutter, hvis glutenstrukturen mangler styrke. Læg låg over dejen og lad den stå lunt til den er hævet med 30-40 %. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Del dejen i to lige store portioner. Preshape hver dejportion. Lad dem hvile utildækket på bordet i cirka 30 minutter til de har en let, tør hinde på overfladen. Mens drysses der rismel i dine hævekurve.

Drys et let lag hvedemel på bordet og vend dejen rundt. Form til et rundt brød og læg dem med bunden opad i dine hævekurve. Kom brødene på køl til dagen efter.

Kom dit bageudstyr i ovnen - jeg bager ét rundt brød ad gangen i min Challenger Bread Pan. Opvarm i 45-60 minutter i ovnen på 260 grader. Vend brødet i dit bageudstyr og bag det ved 200 grader i 12 minutter. Fjern låget og bag brødet yderligere 10-15 minutter ved 260 grader varmluft til godt gylden. Gentag bagningen det med andet brød.

Lad brødet køle af. Du kan bruge et friskbagt eller daggammelt brød til at lave ostebrødet. Du kan se i denne video, hvordan jeg skærer og fylder brødet med ost - KLIK HER

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Skær brødet i skiver (uden at skære helt igennem). Drej brødet 90 grader og skær skiver igen, så du får delt brødet i små firkanter. Bland det bløde smør med finthakket hvidløg. Riv osten i mindre stykker. Fordel hvidløgssmørret og osten ned i brødet. Kom det fyldte brød på en bageplade beklædt med bagepapir og varm brødet i cirka 10 minutter til det er gennemvarm og osten er smeltet. Nyd med det samme.

Nu er året snart ved at nå sin ende. Lige i år kan man næsten kun sige heldigvis. Sikke et 2020. Samtidig har 2020 beriget mig og min lille familie med masser af tid sammen - tid, vi ikke ville have fået ellers, og det er jeg taknemmelig for.

Men jeg er også mere end klar til 2021. Med endnu mere bagning og nørderi. Jeg glæder mig til at tage hul på de mange projekter, der fylder i mit hoved. Og dele det med jer løbende. Det bliver et rart 2021 - det håber og tror jeg på.

Hvilken bedre måde at sige pænt farvel til det gamle år og goddag til det nye, end med friskbagt surdejsbrød. Nytåret skal fejres med god mad og kurvertbrød bagt på surdej. Præcis som jeg allerbedst kan lide det.

Jeg har gjort det helt simpelt. Lavet to mini brød i mine små, runde hævekurve og hakket dejen i fire inden bagningen, så brødene nemt kan brydes ved bordet - og herved blive små, fine kuvertbrød til alle de spisende. For helt ærligt - godt brød kan løfte en god (nytårs)middag til noget helt særligt.

Så hermed en opskrift på surdejs kuvertbrød til alle jer. Med ønsket om et rigtig godt nytår!

2 små brød. 4-8 personer
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

Derudover: To condibøtter, en smule olivenolie til at smørre bøtten med, 2 små, runde hævekurve med hørklæderismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr din surdej. Lad den stå lunt/ved stuetemperatur med låget på klem indtil, at den peaker og er bageklar. Det tager typisk cirka 4 timer.

Kom vand og mel i en bøtte og rør det sammen til alt melet er absorberet. Lad det stå til autolyse indtil surdejen er klar. Kom surdej ved og arbejd det ind i dejen. Læg låget på og lad dejen hvile i 30 minutter. Tilsæt salt og ælt det ind i dejen. Ælt dejen til den er glat og samlet. Jeg arbejder med den i cirka 5 minutter i hånden. Smør en ren bøtte med lidt olivenolie. Kom dejen over i bøtten, giv den sit første fold og læg låget tætsluttende på.

Nu skal dejen foldes, så glutenstrukturen kan udvikles. Fold dejen 4 gange med 30 minutters mellemrum. Lad dejen hvile et lunt sted i mellemtiden. Når dejen er foldet færdig, skal den gerne være glat og sammenhængende og kunne holde sin form og højde nogenlunde efter en foldning. Lad dejen stå yderligere den tid det kræver før, at den er hævet med 30-40 %. Dejen må gerne have en temperatur på cirka 26 grader.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og del den i to lige store portioner - de skal hver veje 325 g og preshape dem. Det gøres ved at forme dejen let til en kugle. Undlad at spænde dem for meget op - bare form dem. Lad dem hvile utildækket i 30-40 minutter til der er dannet en let tør og tynd hinde på overfladen. Drys bordet og dejen let med fint hvedemel. Vend dejen rundt og spænd den igen op til et rundt brød - gentag med den anden portion dej også. Drys hævekurvene med rismel og vend brødene op i kurvene. Læg et klæde over brødene og stil dem på køl til dagen efter. Du kan bage det, når det passer dig dagen efter.

Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejene forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl) - du kan godt have de to mini brød i Challengeren samtidig. Hak dejen igennem med en dejspatel, så den deles i fire. Snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødene med låg i 12 minutter. Tag låget af, pensle de halvt bagte brød med olivenolie og drys med flagesalt. Bag yderligere cirka 10 minutter ved 260 grader til godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Julen har også listet sig ind i mine surdejsbrød. Præcis som den gjorde i mine surdejsboller sidste år. En opskrift jeg endte med at bage så meget, at mine børn til sidst bad om "almindelige surdejsboller". Min begejstring ville ingen ende tage... Haha. Nu er det julede surdejsbrød strøget lige ind på min favoritliste. For helt ærligt - magen til velsmag skal man lede længe efter.

Brødet her har jeg bagt på stenkværnet mel. Dets dybe smag klæder de krydrede julenoter. Det giver et lidt "grovere" brød, men et brød med endnu mere smag. Det kan jeg godt lide.

Må julen blive fyldt med hjemmebagte surdejsbrød!

1 stk.
Det skal du bruge:

Surdej:

Dej:

Derudover:condibøtter, en smule olivenolie til at smøre bøtten med, 1 hævekurv - jeg bruger en oval, men der kan også bruges en rund hævekurvrismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr surdejen - lad den stå lunt til peak og bageklar. Det tager typisk 3-4 timer.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Læg hele mandler på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist mandlerne i cirka 10 minutter til gyldne. Lad dem køle af.

Bland vand og mel og lad det stå til autolyse tildækket ved stuetemperatur indtil surdejen er bageklar. Tilsæt surdejen og arbejd den ind i dejen. Du kan enten ælte dejen på røremaskine eller arbejde med den i hånden. Lad dejen hvile i 20-30 minutter inden, at salt tilsættes. Arbejd saltet ind i dejen og ælt dejen til den er glat og sammenhængende. Jeg arbejder med den i 4-5 minutter i hånden. Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olie. Giv dejen et fold og lad den stå lunt og tildækket.

Efter 30 minutter - hak mandlerne groft og drys dem over dejen. Riv appelsinskal og muskatnød og drys det over også. Giv dejen et fold. Lad dejen hæve tildækket, indtil den er hævet med 30-40 %. Fold dejen undervejs 3-4 gange med 30 minutters interval.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Preshape ved at forme dejen til en kugle. Lad dejen hvile i cirka 30-45 minutter indtil den har en let, tør hinde på overfladen. Drys dejen og bordet let med hvedemel, vend dejen rundt og form dejen til din ønskede form, der passer til din hævekurv. Kom et klæde over dejen og lad den koldhæve til dagen efter.

Dagen efter opvarmes dit bageudstyr i ovnen til 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål (reklamelink), så skal du bruge over/under varme og tilsætte damp med kogende vand i en bageplade. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Ønsker du en tyk skorpe på dit brød, så kan du bage brødet ved lavere grader end 260 grader i længere tid. Afkøl på en rist og nyd.

Bare duften af ristede frø og kerner kan gøre mig glad. Så aromatisk! Den duft og smag lister jeg meget gerne ned i mit surdejsbrød. For et rigt, aromatisk og grovere surdejsbrød. Allerbedst bliver brødet, hvis det er dækket med masser af frø og kerner - knasende sprødt og godt.

Når du gerne vil snige gode sager ind i dit surdejsbrød, så kan du med fordel vente med at gøre det indtil, at glutenstrukturen er dannet. Som jeg gør her. Kommer kernerne i efter æltning. Det sikrer er god og stærk glutenstruktur, der ikke bliver brudt af de små kerner og frø.

Når de ristede frø og kerner foldes ind i dejen, så giver det de lækreste lag i dejen - samtidig med at luftigheden i brødet bevares.

Jeg bruger mine små hævekurve til mine kernerige surdejsbrød. De passer til en halv portion af dejen. Så jeg bliver belønnet med to små surdejsbrød. Det mindre brød har nemmere ved at løfte sig og blive luftig under bagning - den halve portion dej giver derfor særlig god mening, når kerner og frø tyngder dejen.

Det grovere surdejsbrød med ristede frø og kerner gør efteråret endnu bedre!

2 mindre brød eller 1 stort
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Derudover:condibøtter, en smule olivenolie til at smøre bøtterne med, 2 hævekurve - jeg bruger to ovale halv størrelse (eller 1 hævekurv i almindelig størrelse), men du kan bruge den form, du foretrækker, rismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du
Fodr din surdej. Lad den stå til peak og bageklar.

Tænd ovnen på varmluft med grill 170 grader. Rist frø og kerner i 10-15 minutter til godt gyldne. Kom dem i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem trække og køle af.

Kom vand og mel i en skål og rør det sammen indtil homogen og alt vandet er absorberet. Jeg bruger min røremaskine til denne dej, men du kan også ælte og folde dejen i hånden. Du kan bruge fremgangsmåden i denne opskrift som inspiration. Lad dejen stå til autolyse tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter. Kom surdejen ved dejen og rør den ind i dejen. Det tager få minutter ved lav hastighed. Tilsæt salt og ælt dejen til den er glat, sammenhængende og slipper skålens kanter. Jeg ælter dejen 8-10 minutter ved lav/medium hastighed.

Smør en bøtte med olie. Kom dejen heri. Kom de afkølede og udblødte frø og kerner henover og tryk dem forsigtigt og let ned i dejen - uden at trykke hul på dejen. Giv dejen en foldning. Herved fordeles kernerne. Kom låg på bøtten og lad dejen stå ved stuetemperatur i 30 minutter. Lav endnu en foldning. Gentag efter yderligere 30 minutter. Lad nu dejen stå indtil, at den er hævet med cirka 30-40 %. Du kan også lave en flydetest af dejen for at se, om den er klar til preshape. Klip lidt af dejen og læg det i en skål med tempereret vand. Når den flyder, så er den klar.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Del dejen i to, hvis du bruger de små hævekurve. Preshape ved at forme dejen til en kugle. Lad dejen hvile i cirka 30 minutter, drys dejen og bordet let med hvedemel, vend dejen rundt og form dejen til din ønskede form, der passer til dine hævekurve/hævekurv. Dyp overfladen af brødet let med vand og vend det i frø og kerner. Kom et klæde over dejen og lad den koldhæve til dagen efter.

Dagen efter opvarmes dit bageudstyr i ovnen til 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål (reklamelink), så skal du bruge over/under varme og tilsætte damp med kogende vand i en bageplade. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Bager du små, ovale brød, så kan du have begge brød i Challengeren på samme tid. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 12-15 minutter (20 minutter ved et almindeligt størrelse brød). Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Ønsker du en tyk skorpe på dit brød, så kan du bage brødet ved lavere grader end 260 grader i længere tid. Afkøl på en rist og nyd.

SE HVORDAN JEG BAGER ET SURDEJSBRØD I MIT HØJDEPUNKT "SURDEJSBRØD" PÅ INSTAGRAM

Kender I amagermaden? Den klassiske klapsammen mad bestående af rugbrød og franskbrød. Man kunne fristes til at kalde det her surdejsbrød for et moderne amagerbrød. Den mørke maltmel leder tankerne og smagsløgene hen på rugbrød - og sammen med den klassiske hvededej, så får vi den lækreste mundfuld.

Det marmorede surdejsbrød er Ellinors favorit. Hun spørger efter det ofte. Jeg bager det gerne. For hver skive ændrer brødet sit look. Jeg bliver glad af at kigge på det. Det er lige fascinerende hver gang. Hvert eneste brød er unikt, og det holder jeg af. Præcis som et surdejsbrød skal være.

Har du endnu til gode at lave din egen surdej? Eller har du svært ved at få succes med din surdejsbagning? Så lærer du alt i min bog Surdej - den finder du lige her.

1 brød
Det skal du bruge

Surdej

Lys dej

Mørk dej

Derudover: Tre condibøtter, en smule olivenolie til at smøre bøtterne med, 1 hævekurv - jeg bruger en oval, men du kan bruge den form, du foretrækker, rismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du
Først en lille gennemgang af brødet og processen inden, du går i gang. Du skal lave to forskellige deje i hver sin bøtte. Én lys. Én mørk. Til slut i hævningen samles og foldes dejene sammen. Herved opstår den marmorede effekt i dejen. Dejen er godt hydreret. Oplever du, at din dej allerede føles meget våd inden tilsætning af ekstra vand, eller er du ny i surdejsbagningen, så du stadig øver dig på at arbejde og forme dejene, så undlad at komme de ekstra 20-25 g vand i dejene. Du vil stadig få et dejligt brød.

Fodr din surdej. Lad den stå med låget på klem ved stuetemperatur indtil, at den er hævet til cirka dobbelt størrelse og er bageklar.

Find samtidig to bøtter frem. Jeg arbejder med mine deje i condibøtter (reklamelink). Kom vand og mel til de to deje i hver sin bøtte. Rør vand og mel sammen - det gøres nemmest med hænderne, indtil der ikke er mere tørt mel. Læg låg på bøtterne. Lad dejene stå til autolyse, mens din surdej udvikler sig og bliver bageklar.

Kom surdej i dejene. Arbejd surdejen ind i dejene. Ælt dejene et minut eller to ved at løfte dejene op af bøttens kanterne med hånden. Lad dejene hvile i 20-30 minutter. Tilsæt salt og ekstra vand. Arbejd salt og vandet ind i dejene ved igen at ælte dejene i et par minutter. Når dejene er glatte og sammenhængende lægges lågene på, og dejene får lov til at hvile.

Herefter skal dejene foldes 3-4 gange. Fold med 20-30 minutter interval. Inden de sidste to fold lægges den mørke dej over den lyse dej. Herefter foldes dejene sammen. Når dejen er hævet med cirka 30-40 % (det tager typisk 3-4 timer, men det afhænger af din surdejs aktivitet og dejens temperatur), vendes dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Preshape dejen ved at spænde den let op til en kugle. Lad dejen slappe af i cirka 30 minutter indtil at den har en let hinde på overfladen - det gør dejen nemmere at arbejde med, når den skal vendes rundt og formes.

Mens dejen hviler, så drysses hævekurven med et let lag rismel. Drys bordet og dejen med en smule hvedemel. Vend dejen rundt og form dejen til din ønskede brødform, der passer til din hævekurv. Læg brødet i hævekurven. Kom et klæde over og lad brødet koldhæve i køleskabet til dagen efter.

Dagen efter opvarmes dit bageudstyr i ovnen til 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Ønsker du en tyk skorpe på dit brød, så kan du bage brødet ved lavere grader end 260 grader i længere tid. Afkøl på en rist og nyd.

Få fodringsskemaer her! Jeg guider dig i planlægningen og bagningen af dit surdejsbrød. Jeg har lavet et fodringsskema, der præcis fortæller dig, hvordan du kan bage et det simpelt surdejsbrød i hverdagen. Skemaerne (du får begge skemaer samlet) kan købes her for 10 kr. Du får to forskellige skemaer:

Og så kan bagningen begynde!

Et nemt surdejsbrød, du kan lave i hverdagen - selvom du passer dit arbejde og er væk hjemmefra det meste af dagen. Jo, det kan godt lade sig gøre. Jeg vil fortælle og lære dig hvordan.

Surdej har et kedeligt ry for at være besværligt og kun en mulighed i weekenden - når du ingen andre planer har. Sådan er det ikke. Du kan lave og bage surdejsbrød præcis, når du vil. Med lidt forståelse for din surdej og et par enkelte tricks, så kan du lave dejen til dine surdejsbrød eller surdejsboller, når du kommer hjem fra arbejde - uden at skulle være oppe hele natten for at vente på, at din dej enten er foldet nok gange eller hævet tilstrækkeligt.

Din surdej hæver og udvikler sig, når den bliver fodret med nyt vand og mel. Oftest laver jeg en fodring af min surdej med lige dele surdej, vand og mel. Hvis jeg gerne vil udskyde min surdejs peak, så kommer jeg mindre surdej i til mere vand og mel. Jo mere vand og mel din surdej skal nedbryde og omdanne til gærceller og mælkesyrebakterier, jo længere går der før, den er bageklar.

Derfor kan jeg godt fodre min surdej om morgenen inden, jeg tager på arbejde - med mindre surdej til mere vand og mel end jeg oftest gør (når jeg laver 1:1:1 fodring), og så er den bageklar, når jeg kommer hjem fra arbejde 7-9 timer senere.

Hvis du gerne vil trække din surdejs peak, så kan skrue på to primære variabler: mindre surdej til mere vand og mel + køligere vand. Gærceller og bakterier trives bedst i lunere temperaturer, og derfor vil lidt køligere vand sænke surdejens aktivitet og hævning.

Autolysen laver jeg også kortere - og med surdej i. Når surdejen kommes i dejen allerede ved autolyse, så starter fermenteringen allerede der. Det sparer hævetid i den anden ende af bagningen, og sikrer din sengetid ikke bliver alt for sent.

Her får du opskriften på et simpelt og nemt surdejsbrød, du kan lave i hverdagen, når du kommer hjem fra arbejde eller i weekenden fra morgenstunden af, hvis du skal ud af døren om eftermiddagen/aftenen.

Tip: Jeg har vist og fortalt, hvordan jeg bager brødet på min Instagram. Find videoen under mine højdepunkter her.

1 stk.
Det skal du bruge:

Surdej (der bør peake efter 7-9 timer, men test din surdej af)

Dej

Derudover: To condibøtter, en smule olivenolie til at smørre bøtten med, 1 hævekurv - jeg bruger rund, men du kan bruge den form, du foretrækker, rismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr din surdej om morgenen inden, at du tager på arbejde. Lad den stå med låget på klem indtil, at du kommer hjem igen. Er din surdej endnu ikke peaket helt, så stil den et lunt sted, og så bør den være bageklar inden længe. Er din surdej faldet en smule sammen, så kan du fortsat bruge den. Den skal flyde, når du kommer den i vand. Dit brød vil være lidt mere syrlig og have lidt mindre opbagning, men du vil stadig få et dejligt surdejsbrød.

Dejen her folder jeg. Foretrækker du at bruge din røremaskine til at udvikle dejens glutenstruktur, så kan du finde fremgangsmåden her i denne opskrift (bortset fra autolyse-delen).

Når din surdej er bageklar, så kommes vand, surdej og mel i en bøtte. Rør det godt sammen med fingrene til alt melet er absorberet. Læg tætsluttende låg på og lad dejen stå til autolyse i 20-30 minutter. Smør en ren bøtte med lidt olivenolie. Kom salt ved dejen og klem det godt ind i dejen. Løft op i dejen med hånden undervejs, så den får en smule æltning. Kom dejen over i bøtten, du har smurt med olie.

Nu skal dejen foldes, så glutenstrukturen kan udvikles. Fold dejen 4-6 gange i den første time. Lad dejen hvile et lunt sted i mellemtiden. Når dejen er foldet færdig, skal den gerne være glat og sammenhængende og kunne holde sin form og højde nogenlunde efter en foldning. Lad dejen stå yderligere 2 timer med låget på klem et lunt sted. Dejen må gerne have en temperatur på cirka 26 grader.

Efter tre times hævning skal du gerne kunne se cirka 30 % øgning i dejens volumen. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og preshape den. Det gøres ved at forme dejen let til en kugle. Undlad at spænde den for meget op - bare form den. Lad den hvile utildækket i 30-40 minutter til der er dannet en let tør og tynd hinde på overfladen. Drys bordet og dejen let med fint hvedemel. Vend dejen rundt og form den til dit brød og ønsket form. Drys hævekurven med rismel og vend brødet op i kurven. Læg et klæde over brødet og stil det på køl til dagen efter. Du kan bage det 16-48 timer efter.

Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Afkøl på en rist og nyd.

Et helt klassisk surdejsbrød, vil jeg kalde det. Bagt på god, økologisk hvedemel. Det her er brødet, jeg vender tilbage til igen og igen, når jeg bager surdejsbrød til min egen lille familie. Fordi det er nemt at arbejde med, og så er det meget fleksibelt i sin koldhævning. Når jeg ikke at bage brødet den ene dag, så lader jeg det stå på køl til dagen efter.

Lad mig forklare lidt mere om, hvordan og hvorfor den her dej tillader en længere koldhævning. Grunden til at surdejsdeje med stor fordel kan koldhæves er, at surdejens bakterier har brug for tid for at kunne fermentere dejen. Bakterierne og mikroorganimserne i surdejen omdanner melets stivelse til sukkerstoffer. De sukkerstoffer karamelliseres, når surdejsbrødet bages. Det er det, der giver den skinnende skorpe, der har en karamel-lignende smag. Det er altså under koldhævningen i særdeleshed, at surdejsbrødets smag udvikles. Både i krummen og i skorpen.

Derfor: Drømmer du om et surdejsbrød, der er skinnende, sprødt og karamelliseret i skorpen, så er en lang koldhævning en god ide. Det sikrer et højt sukkerindhold i dejen grundet den lange fermentering - og de sukkerstoffer giver en skinnende skorpe. Derudover skal brødet bages primært på fint hvedemel, da stivelsesindholdet er højst heri.

Selvom det er sjovt at bage et surdejsbrød på rent valset hvede, fordi det giver en meget nem og lækker dej at arbejde med, et godt ovnspring, en luftig krumme og en skinnende skorpe, så gør jeg det sjældent. For det smager ikke af meget. Jeg spæder gerne op med fuldkornsmel eller stenkværnet sigtet hvedemel for mere smag i brødet. I denne dej bruger jeg valset og stenkværnet fint hvedemel. Det sikrer, at dejen kan koldhæve længe samt et højt indhold af stivelse, der kan omdannes til sukkerstoffer.

Dejen her er ikke højt hydreret, så den skal gerne føles rar at arbejde med. Den lidt lavere hydration hjælper også til, at dejen kan koldhæves længe uden at miste sin form. Som sagt - bag brødet, når det passer dig. Stilles det på køl om aftenen, så kan du bage det morgenen efter. Eller lade det koldhæve videre i 12-16-20-24-48 timer. Du og din hverdag bestemmer. Jo længere, du lader det koldhæve, jo mere smag, jo mere skinnende skorpe og lidt mindre opbagning (altså et knapt så højt brød), vil du få.

Dejen kan laves med eller uden en røremaskine. Jeg forklarer begge fremgangsmåder i opskriften nedenfor.

Du finder meget mere surdejsnørderi og mange flere opskrifter i min bog Surdej - køb den her

1 brød
Det skal du bruge:

Surdej

Dej

Sådan gør du
Med røremaskine: Fodr din surdej og lad den stå ved stuetemperatur/let lunt indtil at den er hævet med cirka 50 % og/eller har nået sit peak. Det tager typisk 3-4 timer.

Når der er cirka 2 timer tilbage før, at din surdej er bageklar, så røres vand og mel sammen til autolyse. Kom vand og mel i røremaskinens skål og rør det sammen til alt melet er absorberet. Lad det stå til surdejen er bageklar.

Tilsæt surdej og salt og rør sammen. Tilsæt de resterende 10 g vand og ælt til dejen er samlet, glat og slipper skålens kanter. Kom dejen i en bøtte (reklamelink) smurt med en smule olie. Lad dejen stå lunt (dejen må gerne have en temperatur på 26-28 grader - brug et termometer) til den er hævet med ca. 30% - det tager typisk 2-4 timer.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og form den til en kugle med din dejspatel. Dette kaldes preshape - du finder flere videoer af, hvordan det gøres på min Instagramprofil. Lad dejen hvile utildækket i 30-40 minutter indtil, at den slapper af og har skabt en let og tynd hinde på overfladen. Drys dejen og bordet med et let lag hvedemel. Vend dejen rundt med din dejspatel og form dejen til et brød - ovalt eller rundt afhængig af den hævekurv, du bruger. Denne proces finder du også en video af på min Instagramprofil. Drys din hævekurv med rismel og læg dejen i hævekurven med bunden opad. Drys med en smule rismel og dæk dejen med et klæde. Lad dejen efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur inden, at den stilles på køl.

16-48 timer senere bages brødet. Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Afkøl på en rist og nyd.

________________________________________________________________________________

Uden røremaskine: Fodr din surdej og lad den stå ved stuetemperatur/let lunt indtil at den er hævet med cirka 50 % og/eller har nået sit peak. Det tager typisk 3-4 timer.

Når der er cirka 2 timer tilbage før, at din surdej er bageklar, så røres vand og mel sammen til autolyse. Kom vand og mel i en bøtte (reklamelink) og rør det sammen til alt melet er absorberet. Læg tætsluttende låg på, og lad det stå til surdejen er bageklar.

Smør en ren bøtte (reklamelink) med en smule olie - stil den til side. Tilsæt surdej og salt til dejen, der har stået til autolyse, og rør og klem det hele godt sammen. Her skal du IKKE tilsætte de resterende 10 g vand, da de bliver tilsat, når du folder dejen med våde hænder. Når dejen er samlet, så kommes den over i den smurte bøtte. Lav den første foldning af dejen med fugtige hænder. Dejen skal foldes yderligere 5 gange over den næste time - du kan se her, hvordan jeg folder dejen. Herved udvikles dejens glutenstruktur. Herefter skal dejen have lov til at hvile og udvikle sig. Lad dejen stå lunt (dejen må gerne have en temperatur på 26-28 grader) til den er hævet med ca. 30% - det tager typisk yderligere 2-3 timer.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og form den til en kugle. Dette kaldes preshape - du finder flere videoer af, hvordan det gøres på min Instagramprofil. Lad dejen hvile utildækket i 30-40 minutter indtil, at den slapper af og har skabt en let og tynd hinde på overfladen. Drys dejen og bordet med et let lag hvedemel. Vend dejen rundt med din dejspatel og form dejen til et brød - ovalt eller rundt afhængig af den hævekurv, du bruger. Denne proces finder du også en video af på min Instagramprofil. Drys din hævekurv med rismel og læg dejen i hævekurven med bunden opad. Drys med en smule rismel og dæk dejen med et klæde. Lad dejen efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur inden, at den stilles på køl.

16-48 timer senere bages brødet. Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Afkøl på en rist og nyd.

Et surdejsbrød, der er velfermenteret og fyldt med fennikelfrø er fantastisk! Jeg siger det bare. Én skive er absolut ikke nok. Jeg er vild med det. Morten er endnu mere vild med det. Det er hans yndlings surdejsbrød. Derfor bager jeg det gerne. Ofte. Brødet med fennikel er lækkert med smør, en god ost, saltet pølse eller som tilbehør til tapas, ostebræt eller suppe.

Nej, rettelse. Det her surdejs fennikelbrød er lækkert til alt!

Har du godt styr på din surdej og dine deje, så slå dig endelig løs og gå i krig med det her brød. Er du endnu ikke så erfaren, så vil jeg meget gerne anbefale dig at starte med et andet brød - i min bog Surdej er der flere gode begynderbrød, der kan give dig god en god begyndelse og erfaring med surdejsbagningen.

Dejen i den her opskrift er nemlig meget levende, fordi den har en relativ høj hydration. Det betyder, at der er meget vand i forhold til mel - det giver en fugtig dej, der kan kræve lidt øvelse at arbejde med. Til gengæld så giver det også den mest fantastiske krumme - og en splintrende, sprød skorpe.

Har du ingen surdej, men vil du også gerne bage de lækreste surdejsbrød og surdejsboller? Så deler jeg alt min surdejsviden, tips, tricks og bedste opskrifter i min bog Surdej - den finder du lige her.

Vil du gerne se, hvordan jeg bager et surdejsbrød, så viser jeg hele processen i min bake along.

1 brød
Det skal du bruge:

Surdej:

Dej:

Sådan gør du:
Fodr din surdej og lad den stå med låget på klem ved stuetemperatur til den er hævet til sit peak og er bageklar. Det tager typisk 3-4 timer.

Kom vand og surdej i din røreskål og rør surdejen lidt ud i vandet. Tilsæt mel og rør kort til dejen er homogen. Lad dejen hvile tildækket til autolyse i 45 minutter. Kom saltet ved og ælt dejen ved lav/medium hastighed. Nu tilsættes det ekstra vand løbende for at øge dejens hydration. Tilsæt lidt vand af gangen - når det er absorberet, så kommes en smule mere ved. Ælt dejen ved medium/høj hastighed til den er samlet, glat og slipper skålens kanter.

Kom dejen i bøtte smurt med olivenolie. Jeg bruger altid de her condibøtter. Læg låget på og lad dejen stå lunt, så dejens temperatur er omkring 26-28 grader i et par timer indtil, at dejen er hævet med ca. 30 %.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Drys med fennikelfrø oven på dejen og preshape dejen ved at forme den til en kugle. Lad dejen hvile utildækket i 30-40 minutter til den er dannet en let hinde på overfladen af dejen.

Find din hævekurv frem - jeg bruger min hævekurv med hørklæde i - og kom evt. et klæde i og drys med rismel.

Drys med en smule hvedemel på bordet og vend dejen rundt, så den ligger med overfladen ned mod bordet. Form dejen til et brød - du kan se hvordan du former et surdejsbrød i min bake along. Drys med en smule rismel på brødet og læg et klæde over. Lad brødet stå i 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det kommes på køl til dagen efter.

Dagen efter bages brødet. Jeg foretrækker at bage mine surdejsbrød i min støbejernsform (en Bread Challenger, som du kommer til at kunne få i min lille webbutik inden længe). Du kan også bruge et bagestål som bund og lægge en støbejernsgryde henover brødet. Kom dit bageudstyr i ovnen og tænd den på højeste temperatur varmluft. Lad det hele varme op i 45 minutter.

Tag brødet direkte fra køl og vend det ud på dit bageudstyr. Snit et ønsket mønster og læg et låg over brødet. Låget gør, at der bliver skabt damp inde ved brødet. Dampen sikrer, at brødet ikke sætter skorpe for tidligt, så det kan nå at hæve og udvikle sig optimalt - det giver den bedste krumme og skorpe. Bag brødet med låg i 20 minutter ved 200 grader varmluft. Tag låget af og bag brødet yderligere 20-25 minutter ved 220 grader varmluft indtil, at skorpen er godt gylden! Afkøl på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Annonce Mammen Mejerierne

Noget af det, som jeg særligt holder af ved surdejsbrød er, at det holder sig langt bedre end brød bagt på gær. Surdejens bakterier fermenterer brødet. Rister du dit surdejsbrød, når det er et par dage gammelt, så bliver det som nyt - rister du det på panden i smør, så er det lige før, at jeg vil mene, at det smager næsten endnu bedre end friskbagt.

Hjemmelave croque monsieur er den perfekte måde at bruge daggammelt brød på. En luksus toast, om man vil.

2 personer
Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rør creme fraiche, revet Tange Sø ost, dijonsennep, salt og peber sammen. Smør to skiver brød med halvdelen af osteblandingen. Kom skinke på. Placer de sidste to skiver brød på toppen. Kom smørret på en panden og lad det smelte. Steg brødene i smørret (kun på bunden) i et par minutter til let gyldne. Kom brødene i et ildfastfad og fordel det sidste af osteblandingen på toppen af brødene. Drys til sidst med de sidste 25 gram ost. Bag dine croque monsieur'er i ca. 10 minutter til gyldne og osten er smeltet. Server og nyd med det samme.

Annonce for Valsemøllen

Et smagsrigt surdejsbrød med frø og kerner. Jeg kan virkelig godt lide den fylde, som frø og kerner bidrager med i bagværk. Det giver konsistens, en anden krumme og noget at tygge på. I har efterhånden fået et væld af opskrifter på brød og boller, der er bagt med forskellige meltyper, så nu trængte jeg til at dele et af de brød, som jeg faktisk bager ofte selv.

Ellinor elsker boller og bagværk med kerner. Lidt atypisk for en fire-årig, måske. Men hun efterspørger det, og jeg bager så gerne det, som min lille familie ønsker. Det gør kun bagningen endnu mere hyggelig. Det her brød er et af hendes favoritter. Krummer bliver svampet, og hørfrø og solsikkekerner er med til at holde på brødets fugtighed i flere dage.

Et lækkert, svampet og fyldigt surdejsbrød med frø og kerner.

1 brød
Det skal du bruge:

Sådan bager du et fuldkornsbrød med surdej, frø og kerner:
Dag 1: Kom hørfrø og solsikkekerner i en skål og overhæld med kogende vand. Lad dem stå og udbløde til de skal bruges - mindst en halv time eller helt op til 24 timer.

Kom vand og surdej i en skål og rør lidt, så surdejen røres ud i vandet. Kom fuldkorns og fin hvedemel i og rør sammen til der ikke er mere tørt mel. Lad dejen stå tildækket til autolyse i ca. 45-60 minutter. Kom saltet og de udblødte kerner i dejen og ælt til dejen er samlet og slipper skålens kanter helt. Kom dejen i en bøtte smurt med lidt olie. Kom låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur/lunt i et par timer til dejen viser god aktivitet og er hævet med cirka 30-40 %.

Vend dejen ud på bordet og form den forsigtigt med din dejspatel- det spænder dejen op og gør den nemmere at forme. Lad dejen ligge utildækket i 20-30 minutter. Vend dejen rundt og form brødet som vist i videoen nedenfor. Kom et klæde i hævekurven og drys med rismel. Jeg bruger hævekurvene fra min egen lille butik, som har et integreret klæde - det er virkelig nemt og praktisk. Læg brødet i kurven med samlingen opad. Lad dejen stå 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det stilles til koldhævning i køleskabet natten over.

Dagen efter kommes en gryde eller dutch oven i ovnen (jeg bager i min Challenger Bread Pan ), og ovnen tændes på højeste temperatur varmluft. Lad ovnen med indhold varme op i 45-60 minutter. Vend brødet ud på en bagespade med bagepapir eller direkte på din dutch oven som vist i videoen, og snit et ønsket mønster med en dejsnitter. Kom brødet i den varme støbejernsgryde. Læg låget over og kom brødet i ovnen. Bag brødet ved 220 grader varmluft i 30 minutter. Tag låget af, skru ovnen op på 260 grader og bag brødet i yderligere 8-10 minutter til godt gyldent. Afkøl på en rist og nyd.

Tip - bag med fuldkornsmel
Fuldkornsmel giver en mere aromatisk smag, en mere saftig krumme og et mere næringsrigt brød, fordi fuldkornsmel indeholder alle kornets vitaminer, mineraler og skaldele. Du får altså et brød med mere smag, saft og kraft, når du bruger fuldkornsmel. Det er vigtigt, når du gerne vil bage et stort og luftigt brød, at du også bruger et fint formalet hvedemel sammen med fuldkornsmelet.

Fuldkornsmel tynger dejen mere, og hvis du udelukkende bager med fuldkornsmel, så vil du få et kompakt og tungt brød. Når du bruger en kombination af fint formalet hvede og fuldkornsmel, så får brødet alle de egenskaber, som vi gerne vil opnå; et stort, luftigt, smagfuldt og næringsrigt brød med en saftig krumme.

For omkring to år siden var vi i Berlin. Ellinor, Morten og jeg. Dagene gik med at gå byen tynd, drikke kaffe, lege på legepladser og spise god mad. Som dagene altid bruges på, når vi besøger Berlin. På en hyggelig café fik vi serveret et brød. Brødet smagte så godt! Vi brugte dog ret lang tid på at gennemskue, hvad det egentligt var, at brødet smagte af. Indtil at det slog mig; løg. Ristede løg. Siden da har det brød siddet fast i mit hoved.

Nu fik jeg endelig taget mig tid til at teste og smage det. Og mums, siger jeg bare! De ristede løg giver surdejsbrødet en skøn, dyb smag, der er så rig på umami, sødme, salt og syre. En ret så uimodståelig skive! Brødet med ristede løg gør sig helt fantastisk som et "velkomst-brød" eller til en sandwich med en god italiensk pølse. De fleste skiver spiste jeg dog bare med smør. Fordi - friskbagt brød og smør altid passer godt sammen.

1 brød
Det skal du bruge

Surdej

Brøddej

Derudover: hævekurv, rismel til at drysse hævekurv med, dejspatel, dejsnitter og bageudsyr - jeg bager i min Challenger Bread Pan

Sådan bager du et vildt velsmagende brød med ristede løg:
Om morgenen røres din surdej sammen. Og vand og mel fra brøddejen røres også sammen, så det kan stå til autolyse. Det styrker din dej og glutennettet.

Rør surdejen sammen og lad den stå ved stuetemperatur med låget let på klem. Her skal den stå i 3-5 timer indtil, at den er hævet med ca. 40 %, bobler lystigt og har en mild duft. I en bøtte (jeg bruger de her condibøtter) røres vand og mel til brøddejen sammen. Brug dine fingre til at røre det sammen indtil, at der ikke er mere vådt mel. Kom et tætsluttet låg på og lad dejen stå til autolyse indtil, at din surdej er klar.

Når din surdej er klar, så skal dejen røres sammen. Kom surdej (pånær 10 gram, som du gemmer til næste gang, at du skal bage) i din dej og klem det sammen med fingrene. Tilsæt salt og arbejd både salt og surdej godt ind i dejen med hænderne. Vend dejen ud på bordet og giv den en kort æltning - jeg foretrækker at bruge slap and fold metoden. Det kan du se en video af lige hver, hvordan du gør. Til sidst i æltningen kommes de ristede løg i.

Smør en ren bøtte med lidt olivenolie og kom din dej heri. Nu skal din dej hæve i 4-5 timer indtil, at den er hævet med cirka 30 % og viser tydelig tegn på aktivitet. Mens dejen hæver, så skal den foldes fire gange for at styrke glutenstrukturen. Se her hvordan du folder dejen. Fold den hver halve time den første time. Herefter med en times interval. Når dejen er hævet vendes den ud på et IKKE meldrysset bord. Spænd dejen op. Det kan du se video af, hvordan du spænder en dej op, lige her. Lad dejen hvile på bordet i 20-30 minutter utildækket til at den igen slapper af. Gør i mens din hævekurv klar med et klæde og drys let med rismel. Jeg bruger denne hævekurv fra min egen lille butik, hvor klædet i forvejen er integreret i kurven. Vend dejen om og form dejen til et brød, der passer til formen på din hævekurv. Jeg har delt en video af hele processen på min Instagram - du kan finde den under højdepunktet "brød". Lad dejen hvile helt utildækket i køleskabet natten over.

Dag 2: 1-1,5 time før, at du gerne vil bage dit surdejsbrød, så tændes ovnen med et bagestål eller bageplade i ved højeste temperatur over/under varme. 10 minutter før, at brødet kommes ind, så sættes en bageplade fyldt med vand ind under bagestålet. På den måde skabes der damp i ovnen, der hjælper brødet til at kunne udvikle sig og hæve op. Vend brødet ud på en bagespade, snit det som du ønsker og kom det hurtigt i ovnen. Skru ovnen ned på 250 grader og bag det i 20 minutter. Skru ned på 230 grader og bag det yderligere 10 minutter til det er godt gyldent. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Du kan finde links til alt det bageudstyr, jeg bruger, når jeg bager, i det her indlæg.

Opskrift udviklet i samarbejde med Valsemøllen 

Surdejsbrød er min lille hobby. At bage et brød får mig helt ned i gear, giver mig ro og glæde. Der er altså fantastisk hver gang, man tager et hjemmebagt brød ud af ovnen. Særligt processen synes jeg er spændende. Hæver dejen ordentligt? Er min surdej aktiv nok? Udvikler brødet sig under bagningen, som jeg ønsker det? Der er mange ting, der påvirker bagningen af et brød. Råvarer, tiden, temperaturen... Hjemmebagt surdejsbrød kræver lidt tid og kærlighed. Men så bliver du til gengæld også belønnet med velsmag og en tilfredsstillelse over, at du kan bage et brød, der er mindst ligeså lækkert som det, der kan købes hos de bedste bagere. Når man først lige fanger teknikken og fremgangsmåden bag et surdejsbrød, så er det slet ikke så svært, som det lige kan lyde. Faktisk er arbejdstiden lille, mens det primært er ventetiden mellem de forskellige steps, der er tidkrævende.

Kast dig ud i det - du kan også bage et helt fantastisk surdejsbrød.

1 brød
Det skal du bruge:

Sådan bager du et koldhævet surdejsbrød med sesamfrø:
Fodre din surdej og lad den stå lunt i 2-4 timer til den er klar til bagning. Kom 350 g vand og surdej i en skål og rør det sammen. Kom mel i og rør det sammen - gerne med hånden, til alt melet er absorberet. Lad vand/surdej/melblandingen stå tildækket ved stuetemperatur i 45 minutter. Jeg arbejder altid med min dej i en condibøtte. Den er rummelig, nem at arbejde i, lukker tæt og så er den gennemsigtig, så jeg kan se dejens udvikling. Kom salt og 25 g vand ved dejen og kram det ind i dejen med hånden. Dejen kan dele sig i mindre stykker, men den samler sig igen, når vandet og saltet er inkorporeret.

Kom dejen over i en ny, ren skål og fold den som vist i denne video. Kom et låg på skålen og stil dejen lunt - gerne 24-28 grader i 30 minutter. Nu foldes dejen igen som tidligere. Foldningen gentages hver halve time - 4 foldninger i alt. Ved tredje foldning kommes sesamfrøene i dejen. Drys sesamfrø på dejen, fold og drys igen sesamfrø på det dej, der ikke er dækket. Gentag til dejen er foldet på alle kanter og alle sesamfrøene er tilsat dejen. Efter fjerde foldingen hviler dejen yderligere 1 time tildækket et lunt sted.

Nu vendes dejen ud på bordet, der IKKE er drysset med mel. Spænd dejen op som vist i videoen nederst i dette indlæg. Lad dejen hvile i 20-30 minutter ved på køkkenbordet - den skal bare lægge frit og ikke dækkes til. Sørg for at dejen ikke står ved et åbent vindue eller træk, da det kan tørre dejen ud. Mens dejen hviler gøres hævekurven klar - jeg bruger denne her hævekurv fra min lille webbutik. Hvis der ikke i forvejen er et klæde i din hævekurv, så kom et hørklæde i og drys den med et meget tyndt lag halvt hvedemel/halvt rismel. Vend dejen om og fold dejen ind mod midten hele vejen rundt. Vend dejen, så samlingen er ned ad og spænd dejen op igen som tidligere. Drys med sesamfrø på brødets overside, og kom brødet i hævekurven. Brødets bund skal vende op ad. Drys med lidt halvt hvedemel/halvt rismel på brødet bund og fold hørklædet ind over dejen, så det dækker. Stil brødet i køleskabet natten over.

Dagen efter sættes en støbejernsgryde med låg i ovnen - jeg bruger min Le Creuset støbejernsgryde, der er helt perfekt til formålet. Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme. Lad ovnen og gryden varme op i 1-2 timer til den er gennemvarm. Vend brødet ud på en bagespade, der er beklædt med bagepapir. Lav fire snit i brødet, der danner en firkant, som vist i videoen nederst i dette indlæg. Tag gryden ud af ovnen. Tag låget af og sænk brødet ned i gryden (med bagepapir på stadig). Kom låget på hurtigt igen og stil gryden med brødet i ovnen. Sænk ovnens temperatur til 260 grader og bag brødet med låg på i 20 minutter. Tag låget af og sænk ovnens temperatur til 240 grader. Bag brødet videre i 15-20 minutter til det er godt gyldent.

Tip: Dejen kan også laves til boller. Skip formningen af dejen og lad dejen blive i skålen, når den er foldet og har hævet. Stil dejen i køleskabet natten over. Dagen efter tændes ovnen med et bagestål eller bagesten i på højeste temperatur over/under varme. Lad ovnen varme op i minimum 1 time. Vend dejen ud på bordet og del den i 10-12 boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Før bollerne ind i ovnen med en bagespade. Sænk temperaturen til 240 grader og bag bollerne i 8-12 minutter til de er godt gyldne.

Hele familien har en favorit. Min egen yndlings er æltefrie boller - de er nemme at lave og bliver altid sprøde og luftige. Ellinor elsker gulerodsbrud - både de grove gulerodsbrud og de lyse og luftige gulerodsbrud. Min kæreste elsker grydebrød. Jeg ved med garanti, hvad han svarer, hvis jeg spørger ham, hvad han gerne vil have af brød. Hjemmebagt grydebrød. Jeg forstår ham godt! Grydebrød er fantastisk. Supersprød skorpe og luftig, blød krumme.

Mit grydebrød bliver bagt i en støbejernsgryde, men alle gryder, der kan gå i ovnen med låg, kan bruges. Det her er min opskrift på det bedste grydebrød, som med garanti vil glæde alle, du serverer det for.

1 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du et grydebrød med surdej:
Dag 1: Fodre din surdej, så den er klar til bagning. Du kan læse her, hvordan du fodrer din surdej og gør den klar til bagning. En times tid før, at din surdej er klar til at bage med, så røres vand og mel sammen til der ikke er mere tørt mel - det skal ikke æltes, men bare røres sammen. Lad det stå tildækket ved stuetemperatur i en time. Når din surdej er klar, kommes der surdej og salt i dejen, og den æltes til den er glat, smidig og nemt slipper skålens kanter eller bordet. Kom dejen i en skål og fold den - her kan du se en video af, hvordan du folder dejen. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur i fire timer, hvor du gerne folder dejen hver time (hvis du ikke er hjemme, så kan foldningerne udelades, men det er med til at styrke dejens glutennet).

Når dejen har hævet i fire timer vendes den ud på et let meldrysset bord. Dejen skal nu for-formes. Det kan du se i denne her video, hvordan du former dit brødLad dejen hvile i 30 minutter hvorefter du former dejen igen og kommer den i en hævekurv. Hvis din hævekurv ikke har et hørklæde i, så læg et hørlæde i og drys med en smule halvt hvedemel/halvt rismel - så hænger dejen ikke fast. Lad dejen koldhæve i køleskabet natten over.

Dag 2: Kom en gryde med låg i ovnen. Jeg bager i min støbejernsgryde fra Le Creuset. Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Lad gryden varme op i ca. 45 minutter. Vend dejen ud på en bagespade. Fjern kurv og hørklæde og snit brødet, hvis du ønsker det - det kan udelades. Tag gryden ud af ovnen, og sænk brødet i gryden. Kom låget på med det samme og bag brødet i 30 minutter. Tag låget af og skru ovnen ned på 230 grader og bag brødet yderligere 5-10 minutter til det er godt gyldent. Lad dit grydebrød køle af på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

En helt sprød skorpe, der nærmest splinter, når jeg skærer gennem den. Duften af nybagt lunt brød, der dufter helt forskelligt afhængigt af hvilke melsorter, jeg bruger. En luftig krumme, der er en smule sej, når jeg bidder i den. Glæderne ved hjemmebagt og helt lunt brød er mange! Jeg bager alt vores brød selv, og ligegyldigt om det er luftige surdejsboller, bløde gærboller eller søde chokoladeboller, så er glæden altid den samme. Hjemmebagt brød kan bare noget helt særligt, og vi værdsætter det virkelig hjemme hos os.

Derfor elsker jeg også at eksperimentere med brødbagning. Lige i øjeblikket bruger jeg ret lang tid på at øve mig i at forme og snitte brødene, så de bliver fine og hæver flot op, når de lander på mit bagestål i ovnen. Jeg har forsøgt at dele opskriften op i steps, så den bliver nemmere at læse og overskue. Men lad dig ikke skræmme - selvom der er en del steps, så har arbejdstiden ikke så stor, og glæden når du står med dit eget, friskbagte surdejsbrød gør det så meget værd!

2 brød
Det skal du bruge:

Fordej:

Dej:

Sådan bager du surdejs ølandshvedebrød:
Jeg har delt opskriften op i steps, så den bliver nemmere at læse og overskue. Lad dig ikke skræmme af de mange punkter - brødet kræver ikke så meget arbejdstid. Jeg har angivet klokkeslet, som du kan bruge som en vejledning, så du ikke ender med at stå og forme brød midt om natten.

Step 1:
5 en halv time før, du laver dejen, røres fordejen sammen. Jeg gjorde det kl. 9 om morgenen. Rør de tre ingredienser sammen, dæk fordejen til med et låg eller husholdningsfilm og lad den stå ved stuetemperatur.

Step 2:
5 1/2 time efter (kl 14.30 hos mig) røres 730 g vand (hold 50 g vand tilbage til senere) og mel godt sammen til autolyse. Alt melet skal være rørt ud. Dæk den til og stil den sammen med fordejen. Jeg bruger de her bøtter til at have min dej i - de er nemme at arbejde i, og jeg kan se, om dejen hæver og bliver luftig.

Step 3:
Kl. 16. Tag 30 g af det overskydende vand og brug det til at røre fordejen og dejen, der har stået til autolyse, sammen. Ælt dejen sammen i 5 minutter - jeg viser i denne her video, hvordan jeg ælter dejen. Kom den tilbage i en skål og lad den hvile i 5 minutter. Brug den sidste mængde vand – hvis dejen ikke er for våd, til at komme saltet i dejen. Dejen vil dele sig, men hurtigt samle sig igen, når du begynder at ælte den. Ælt dejen yderligere 3-4 minutter indtil dejen bliver luftig og skaber et stærkt glutennet, så dejen nogenlunde kan holde formen på køkkenbordet.

Kom dejen i en skål smurt med en lille smule olie. Her skal dejen hæve.

Step 4:
Lad dejen hæve i 4 timer ved stuetemperatur på omkring 24-26 grader. Lav 5 foldninger på dejen. Fold efter ½, 1½, 2, 2½ og 3 timer.

Step 5:
Del dejen i to lige store dele på 900 g. Form dejen let til en kugle – dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad den hvile i 30 minutter.

Step 6:
Form dejen til en rund eller rektangulært brød – eller den form, som din hævekurv er i. Jeg bruger en rund hævekurv og en oval hævekurv. Kom et hørklæde i din hævekurv og drys med halv rismel/halv hvedemel. Kom brødene i hævekurven og kom en pose omkring hver hævekurv. Kom brødene i køleskabet til dagen efter.

Step 7:
Kom et bagestål i din ovn og tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme. Lad bagestålet varme op i en lille time. Vend brødene ud og snit dem - du kan se en video af, hvordan jeg snitter et brød lige her. Bag brødene ved 250 grader i ca. 20 minutter. Skru ovnen ned til 230 grader og bag brødene yderligere 25-30 minutter.

Indlægget indeholder affiliatelinks

En godt hjemmebagt brød. Sprød og knasende skorpe, blød krumme med masser af lufthuller og en god og let syrlig smag. Det er alt, hvad jeg drømmer om i mine hjemmebagte brød. Jeg øver mig stadig. Og der skal meget mere øvelse til før, at jeg bliver rigtig god til at bage brød. Men som oftest lykkes det - jeg får et helt fantastisk brød, der smager så godt. Jo bedre jeg lærer min surdej at kende, jo bedre jeg bliver til at "læse" dejen, og jo flere gange jeg øver mig i at forme og spænde brødet op, jo bedre bliver resultatet.

Den her opskrift på et rundt surdejsbrød med rug, hvede og speltmel er testet. Mange gange! Og jeg får et flot, smagfuldt og lækkert brød hver gang. Brødet er bagt med surdej og koldhævet natten over. Dagen efter bager jeg det på mit bagestål. Den intense varme fra bagestålet hjælper brødet til at hæve flot op og få flotte lufthuller. Hvis du gerne vil bage luftige brød og boller med en sprød skorpe, så vil jeg virkelig anbefale dig at købe et bagestål eller en bagesten - dét gør altså en kæmpe forskel. Jeg har begge dele, men jeg foretrækker bagestålet, da det tager kortere tid at varme op, giver en højere og mere jævn varme, og så holder det langt bedre på varmen, så den sidste plade boller eller den sidste pizza også bliver bagt ved høj varme.

Tilbage til brødet. Det kræver lidt øvelse og en lille smule udstyr. Men når du først lige fanger teknikken, så er det så sjovt at øve, forbedre og lege med. Jeg har filmet nogle små film, der viser, hvordan du former og spænder brødet op, og hvordan du snitter brødet lige inden bagning, så du selv styrer, hvor brødet skal "sprække", når det hæver op - og så giver det brødet sådant et fint mønster.

Det skal du bruge:

Sådan bager du et surdejsbrød:
Sørg for at have en frisk og sund surdej først og fremmest. Du kan læse her, hvordan du gør din surdej klar til at bage med. Kom vand og mel i skålen til røremaskinen. Rør det sammen så der ikke er noget tørt mel, og lad det stå i 1 time. Herved sker der en autolyse, så dejen ikke skal æltes så længe, og dermed undgås det, at dejen bliver for varm under æltning. Kom surdej og salt i dejen og ælt den til den er glat og smidig og ikke hænger ved skålens kanter. Lav en glutenprøve på dejen for at sikre, at den er æltet godt.

Smør en skål med en smule olie. Jeg bruger de her bøtter - de er nemme at arbejde med, og så kan jeg nemt se, om dejen hæver som ønsket. Fold dejen som vist i den her video. Lad dejen hæve 30 minutter ved stuetemperatur. Fold dejen igen og lad den hæve yderligere 30 minutter, hvorefter dejen foldes igen. Lad dejen hæve 1 time og fold den. Hold nu øje med dejen - er den aktiv? Kan du se, at den hæver lidt og laver luftbobler på toppen? Hvis den endnu ikke er stærk nok eller aktiv med luftbobler, så lad dejen hæve ydereligere 1 time.

Når dejen er aktiv og hævet en smule, så kommes der en smule mel af hvede/rismel-blandingen på bordet. Første foldningen af brødet skal sikrer et stærkere brød, der bedre holder formen. Form dejen som vist i videoen. Lad dejen hæve på bordet i 30 minutter til dejen slapper af igen. Gør hævekurven med hørklæde klar i mens. Drys hørklædet med hvede/rismel-blandingen. Vend dejen om og fold den endnu engang som vist i videoen. Kom det formede brød i hævekurven med samlingen op ad. Fold hørklædet ind over brødet og lad brødet stå 3o minutter ved stuetemperatur før, at det kommes i køleskabet. Lad brødet hæve 12-18 timer på køl.

Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur over/under varme med et bagestål i. Lad ovnen og bagestålet varme op i 30-60 minutter. Vend brødet ud på et stykke bagepapir. Drys med tyndt lag hvede/rismel blandingen. Snit dejen og kom brødet i ovnen. Bag brødet på 250 grader i 20 minutter. Herefter skrues ovnen ned på 230 grader og brødet bages færdig i 10-15 minutter til det er godt gyldent.

Surdejsboller. Det bagværk, jeg allerbedst kan lide. Generelt er jeg begejstret for alt bagt med surdej - brød, boller og søde sager. Hvis I endnu ikke har prøvet at bage pandekager med surdej, så skal I absolut prøve det - det er de bedste pandekager! Surdejen giver så meget mere smag til mit bagværk. Ud fra bloggens statistikker og det antal mails, jeg får angående surdej, så virker det også til, at der er flere og flere af jer, der har en surdej boende hjemme hos jer? Hvis du endnu ikke har din egen surdej, så kan du læse her, hvordan du laver din egen surdej, og her kan du læse om, hvordan du fodrer din surdej og holder den i live. En surdej er så taknemmelig og langt nemmere at bruge, end man lige regner med.

Har du ingen surdej, så kan de her speltboller også bages med gær. Dejen skal ikke æltes, men bare foldes. Så her kan alle være med. Jeg bliver fascineret gang på gang, hvordan dejen bliver mere og mere sammenhængende og fleksibel, når den står selv og arbejder. Med få foldninger så kan du gå fra en usammenhængende og klistret dej til en blød og elastisk dej - det er da ret sejt! Speltbollerne er luftige og har en sprød skorpe. Spelt- og ølandshvedemelet giver bollerne masser af smag og de mætter godt. Og så elsker jeg smagen af solsikkerner - både i bollerne, men i særdeleshed de sprøde solsikkekerner på bunden af bollen.

16-18 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige surdejs-speltboller med solsikkekerner:
Kom 100 g vand og solsikkekerner i en skål og rør rundt. Solsikkekernerne skal stå og trække vand til sig, så de ikke suger væske fra dejen. Kom mel og vand i en anden skål og rør det sammen til der ikke er mere tørt mel. Lad både solsikkekernerne og melblandingen stå tildækket i mindst 1 time. Kom de udblødte solsikkekerner, surdej og salt i melblandingen og rør det sammen til dejen er blandet godt. Hvis du bruger gær fremfor surdej, så skal gæren opløses i 1-2 tsk. vand inden, at den kommes i dejen. Kom dejen i en nu skål smurt med lidt olivenolie. Jeg bruger de her gennemsigtige plastbøtter  - de er perfekte til formålet, da låget slutter tæt, de kan stables i køleskabet, og så er det nemt at se, om dejen hæver undervejs. Fold dejen som vist i videoen nedenfor. Som I kan høre i videoen, så har jeg gerne en lille hjælper med i køkkenet 🙂 Kom låg på. Fold dejen igen efter 30 minutter. Herefter skal dejen foldes yderligere 2 gange med 1 times mellemrum. Dejen bliver foldet i alt 4 gange. Kom dejen i køleskabet natten over.

Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur over/under varme med et bagestål* i. Lad ovnen og bagestålet varme op i en lille times tid. Drys solsikkekerner på bordet og vend dejen ud ovenpå. Skær dejen i 16-18 stykker, der kommes på et stykke bagepapir. Drys med lidt mel på toppen. Bag surdejsbollerne ved 250 grader over/undervarme i 8-10 minutter og skru herefter ned til 230 grader og bag bollerne til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

*Har du endnu ikke købt et bagestål, så kan jeg virkelig anbefale dig det. Det gør en verden til forskel for dit bagværk. Jeg bruger mit bagestål hver gang, at jeg bager boller, brød og pizza. Hvad end det er surdejsboller eller brød bagt med gær, så hjælper bagestålet og dets høje temperatur til at gøre mit brød mere luftigt og give det en mere sprød og smagfuld skorpe. Jeg har købt mit bagestål, kombispader og dejskærer lige herog det er faktisk sat ned med 35 % lige nu.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Bagels er det perfekte bagværk til store, mættende sandwich. Bagels kan også sagtens bages med surdej og groft mel. Det giver dem bare endnu mere smag, og så mætter de meget mere. Hjemmebagte surdejsbagels er faktisk et af de brød, som jeg synes der er nemmeste at bage. Dejen er ikke særlig våd, og derfor kan den nemt arbejdes med og formes. Har du en udflugt i kalenderen, så kan jeg virkelig anbefale dig at bage dine egne bagels. De laver den bedste sandwich!

10 store bagels
Det skal du bruge:

Fordej:

Bageldej:

Sådan bager du grove og sprøde surdejs bagels:

Dag 1: Rør alle ingredienserne til fordejen sammen 12-16 timer før, at du vil lave bageldejen. Lad fordejen stå i en tætlukket beholder ved stuetemperatur.

Dag 2: Kom alle ingredienserne i en skål og ælt dejen. Jeg brugte min røremaskine. Først æltes dejen ved helt lav hastighed indtil, at dejen har samlet sig til en tør klump. Skru op på medium-høj hastighed og ælt dejen i ca. 8 minutter til den er samlet, glat og smidig. Lad dejen hæve i skålen i 1,5 time.

Del dejen i 10 stykker á 175 gram. Form det til små kugler. Lad dejkuglerne hvile tildækket i 30-40 minutter. Nu prikkes der et hul i midten af dejkuglerne hele vejen igennem med en finger. Udvid hullet til dejen er formet som en bagel. Kom dine bagels på en plade beklædt med bagepapir. Dæk dine bagels med husholdningsfilm og stil dem til i hævning i køleskabet i 10-18 timer.

Dag 3: Find en stor gryde frem og fyld den med 100 % vand og 1 % bagepulver. Fx 2 liter vand og 2 gram bagepulver. Lad vandet komme i kog og skru ned så vandet simrer. Kog dine bagels direkte fra køleskabet i 30-60 sekunder. Rør rundt så dine bagels er dækket af vand. Kom de kogte bagels på et stykke bagepapir og drys dem med ønsket topping, mens de stadig er fugtige. Dine bagels skal bages lige efter kogning, da de ellers når at tørre op og sprækker under bagning. Bag dine bagels i en forvarmet ovn (gerne på en bagesten) på 220 grader varmluft i ca. 20-30 minutter til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: De her bagels er store! Hvis du ønsker dem mindre, så de passer til et barns madpakke, så kan du justere dem til 100 g pr. stk. Husk at bage dem i kortere tid.

bagel_5 bagel_1

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT