Sidste Påske lavede jeg en meget nem No Bake Påskekage. Den var et hit! I år havde jeg lyst til samme kage, men med et lille twist af saltkaramel og hasselnøddeknas.

Det endte som en meget Toffifee-inspireret påsketærte, der ikke skal bages, men bare samles. Kagen er virkelig nem at lave. Den er perfekt til påskefrokosten, hvor den enten kan nydes til eftermiddagskaffen eller som et sødt punktum på en god frokost.

Jeg er helt besat af kiks-karamel-chokolade kombinationen lige for tiden, og den her påsketærte er ingen undtagelse.

Har du lyst til at få mere inspiration til kager, du kan bage i Påsken, så finder du en sød mazarinkage med påskeæg, flødeboller med saltkaramel, små marengsredder med lemoncurd og hjemmelavede påskeæg

12-16 personer
Det skal du bruge

Kiksebund

Saltkaramel

Chokolade-hasselnøddeganache

Derudover: Påskeæg og Toffifee til pynt, 24 cm kagering

Sådan gør du
Kom kiks og kakao i en blender og blend det til helt fin konsistens. Smelt smør i en gryde og rør det sammen med kiks. Fordel det ud i kageringen og tryk det godt sammen. Stil kiksebunden på køl eller frys, mens karamellen koges.

Saltkaramel: Smelt sukkeret i en gryde til 182 grader - rør i det jævnligt undervejs, så du undgår, at sukkeret brænde på. Brug et termometer, så du hele tiden har tjek på temperaturen. Varm fløden op til kogepunktet i en anden gryde og stil den til side. Når sukkeret er rette temperatur, så tilsættes en smule fløde, og der røres rundt. Tilsæt igen lidt mere fløde. Rør. Tilsæt den resterende fløde og lad karamellen koge op til 114 grader. Tilsæt smør, salt og chokolade og rør til homogen. Blend saltkaramellen helt glat og hæld den herefter i kiksebunden. Fordel den ud. Lad karamellen køle ned i kagebunden.

Chokolade-hasselnøddeganache: Rist hasselnødderne i 10 minutter ved 180 grader varmluft. Fjern skallerne og hak dem fint. Gem et par stykker, som du kan pynte kagen af med. Kom chokolade i en beholder, du kan blende i. Kom fløde og glukosesirup i en gryde og varm det op til kogepunktet. Hæld det over chokoladen. Rør til homogen og blend den herefter helt glat og blank. Rør hasselnøddestykkerne i. Hæld ganachen over den afkølede kage. Lad ganachen sætte sig en halv times tid, inden du pynter påskekagen af med påskeæg.

Annonce Valsemøllen

Nogle gange er en bradepandekage præcis, hvad man har brug for. Med overflod af sommerens skønneste bær, så er en god og nem bradepandekage uundværlig. I den her lyse og luftige kage kan du bruge lige præcis det bær, du allerbedst kan lide - eller som haven byder på flest af.

Jeg har gemt sommerens solmodne ribs i den søde kagedej. Det passer perfekt sammen. Inden ribsene bliver modne, så er det rabarber, jeg kommer i. Og lidt senere på sommeren og efteråret, så lader jeg hindbær og brombær være en del af den nemme kage.

Må den her bradepandekage blive en del af hele din sommer.

12-16 personer
Det skal du bruge

Derudover: Bradepande ca. 25x35 cm - jeg bruger den her bradepande til mine kager

Sådan gør du
Tænd ovnen på 155 grader over/under varme.
Kom rørsukker i en skål og riv citronskallen fint heri. Smuldr rørsukker og citronskal sammen grundigt - så frigives aromastofferne.

Kom smør, vaniljesukker og citronsukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Det gøres nemmest på en røremaskine. Tilsæt to æg. Rør det ind i dejen. Tilsæt de sidste to æg og rør ind i dejen. Kom olien i og rør til dejen er homogen.

Rør hvedemel og bagepulver sammen og sigt det ned i dejen. Vend det ind i dejen med en dejskraber.

Vend dine bær med hvedemel. Bruger du frosne bær, så skal de IKKE tøes op inden brug. Vend bærrene i dejen.

Kom bagepapir i bradepanden og fordel dejen heri. Bag bradepandekagen i ca. 45-55 minutter. Du skal kunne stikke i midten af kagen, og kun få saftige kagekrummer med retur.

OBS: Der skal enten bruges helt friske bær eller helt frosne bær.

Bagetips: Hvis frosne bær tør op, begynder de at smide væske. Det vil farve dejen. Vend derfor bærrene med melet, når de er frosne og ikke tøet op.

Kagen får et friskt strejf af citronskal, der virkelig klæder den enkle og søde kage. For at få mest muligt smag ud af citronskallen, så skal den smuldres godt sammen med rørsukkeret. Olien i citronskallen vil sætte sig med sukkeret, og når du nyder kagen, så vil citronsmagen være tydelig fra start og mere markant.

Drys kagen med flormelis og/eller frysetørret bær for et fint udseende. Eller top den med den her cheesefrosting.

Sommerens skønne bær. Min have bugner, og jeg stornyder både at plukke, spise og tilberede de mange bær. Hvis jeg når at få plukket nogle af de hvide ribs før, at mine unger har spist dem alle, så elsker jeg at bruge dem i kager.

Hvide ribs er mine yndlings. De er knapt så syrlige, som de røde er, synes jeg - og så klæder de mit bagværk så fint.

I år har jeg kogt flere portioner curd af mine hvide ribs. De er den perfekte erstatning for citron. De giver samme syrlighed - og så elsker jeg, når jeg kan bruge danske råvarer fremfor at skulle købe sydens citroner.

En sød og chewy pavlova toppet med en fløde-creme fraiche creme, syrlig ribscurd og masser af friske ribs. Det er sommerens skønneste kage.

8-10 personer
Det skal du bruge:

Ribscurd

Pavlova

Derudover: 150 g piskefløde, 50 g creme fraiche 18 %, friske ribs, sprøjtepose, tyl (reklamelinks)

Sådan gør du

Først laves ribscurd, så den kan nå at køle af. Kom ribs og vand i en gryde og lad det simre i 5-8 minutter til ribsene brister. Sigt det igennem i finmasket si. Kom ribssaften tilbage i gryden og tilsæt sukker og æggeblommer. Varm det op til 85 grader, mens du rører i det. Kom det i en høj beholder, tilsæt smør og blend din curd helt cremet. Hæld ribscurd i et fad og læg husholdningsfilm direkte på curden og stil den på køl til helt kold.

Nu laves pavlovaen. Tænd ovnen på 95 grader varmluft. Kom æggehviderne i en røreskål og pisk dem luftige. Jeg bruger min røremaskine med piskeris. Tilsæt sukkeret lidt efter lidt under kraftig piskning. Pisk til marengsen er skinnende, blank og sej. Fold eddike og majsstivelse i med en dejskraber. Kom tyl i sprøjteposen og kom marengsen i. Sprøjt marengsen på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag den i 1 time og 20 minutter. Sluk ovnen og lad din pavlova stå i ovnen til afkølet.

Inden servering piskes fløden fast og vendes med creme fraiche. Fordel det på pavlovaen og top med ribscurd og friske ribs.

Det allerbedste ved at have udviklet, bagt og skrevet opskrifter til den her blog i mere end 12 år, er, at jeg altid har den helt rette opskrift, jeg kan finde frem og bruge. Det gælder efterhånden for de fleste kager, brød og boller. Skal jeg bage en banankage, så bruger jeg den her opskrift. Skal jeg bage en kagemand, så bruger jeg den her opskrift. Og skal jeg bage en klassisk bradepande chokoladekage, så bruger jeg den her opskrift.

Lige netop opskriften på den svampede chokoladekage er den helt samme, jeg har brugt her. En chokoladekage fåes simpelthen ikke bedre, spørger du mig - og så er der jo ingen grund til at ændre på noget, der i forvejen er noget nært perfekt. Nogle gange fortjener gamle favoritter lidt ny opmærksomhed, og lige her ruster gammel kærlighed aldrig.

Chokoladekagen er mine børns favorit. Det er den kage, jeg bager, når de skal have kage med og dele ud. Og det er kagen, jeg bager, når der er fødselsdag i familien. Oftest bare pyntet med glasur og krymmel.

Men i dag havde jeg lyst til noget andet. I dag skulle chokoladekagen pyntes med en uartig ganache lavet på god mælkechokolade. Det er ærligt talt prikken over i'et på den her chokoladekage.

Prøv bare selv!

8 stk.
Det skal du bruge:

Chokoladekage

Mælkechokolade ganache

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme. Krøl bagepapiret og kom det i springformen,

Kom smør og vand i en skål og smelt det over vandbad. Tag skålen af varmen. Kom kakao og chokolade i. Rør til det er smeltet. Tilsæt brun farin og rørsukker. Rør igen. Tilsæt æg og æggeblomme. Rør kagedejen sammen.

Kom hvedemel og bagepulver i en skål og bland det sammen. Sigt det ned i dejen og rør til den er homogen - det gøres nemmest med en lille si, der er mindre end din skål (reklamelink). Det er en meget våd dej. Hæld dejen i formen og bag kagen i ca. 25 minutter. Du skal kunne stikke i kagens midte og kun få fugtige kagekrummer med på pinden.

Lad kagen afkøle helt. Du kan lade den stå ved stuetemperatur til dagen efter - dækket med låg, husholdningsfilm eller en pose. Chokoladekagen er god i mange dage.

Mens kagen bager, så laves mælkechokolade ganache. Kom fløde og mælk i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Kom mælkechokolade i en skål og hæld det varme fløde over. Rør i midten af skålen med en dejskraber til ganachen samler sig. Hæld mælkechokoladeganachen i et fladt fad eller dyb tallerken, dæk med husholdningsfilm direkte på ganachen og stil den på køl i mindst 60 minutter eller op til to dage.

Når chokoladekagen er kold, så smøres ganachen på og der drysses med saltflager. Jeg opbevarer min kage i en condibøtte - det gøres nemmest ved at sætte kagen på låget og komme bøtten henover (reklamelink).

Tip: Bager du dobbelt portion, så passer kagen til en bradepande på ca. 25 x 35 cm - jeg bruger den her bradepande (reklamelink)

Annonce Valsemøllen

Det sure med det søde. I allerbedste forstand. Bare tanken om citronremonce kan få mine tænder til at løbe i vand. Kombiner det med en smørrig dej, hvid chokolade og blå birkes - og så er jeg tæt på lykkelig. På den der bagværksmåde, som man absolut ikke bør undervurdere.

Fletbrødet er flot! Og ret sjovt at bage. Jeg kan godt lide de små, fine teknikker, der giver mit bagværk et pænt, men stadig simpelt, udtryk. Snurrer kan lidt det samme. Her snoes dejen, så det ligner en fletning, synes jeg. Det søde brød bager jeg i en form, så alt den gode remonce holdes inde i dejen.

Nyd det gerne helt friskbagt - så smager det allerbedst.

12-14 skiver
Det skal du bruge

Dej

Remonce

Sirup

Derudover: Bageform - jeg bruger den her bageform (reklamelink)

Sådan gør du
Kom mælk, gær og rørsukker i en skål og rør til gæren er opløst. Tilsæt hvedemel, æg og salt og ælt dejen til den er samlet og homogen. Jeg ælter dejen på min røremaskine med en dejkrog. Skær smørret i mindre stykker og tilsæt det. Ælt til dejen er glat, smidig og slipper skålens kanter. Dejen bør blive let lun under æltningen - det er afgørende for hævetiden. Er dejen fortsat kold, så kan du øge hævetiden lidt. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter.

Mens laves remoncen. Kom smør, rørsukker, marcipan, citronskal og blå birkes i en skål og rør det sammen. Stil til side.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord og rul den ud til et rektangel på ca. ,5 cm tykkelse. Smør dejen med remonce over det hele undtagen 1 cm af den ene langside, der er til aflukning. Fordel den hvide chokolade. Rul dejen til en lang rulle. Kom en smule vand på den frie dej, så dejen klistrer, og luk rullen. Skær dejrullen over på den lange led. Flet/sno de to dejstrimler med den åbne del opad og klem dejen sammen i enderne, så fletningen lukkes. Kom bagepapir i en kageform og læg fletningen i. Lad den efterhæve tildækket i 30 minutter.

Tænd ovnen på 180 varmluft. Pensl citronfletningen med æg og bag den i ca. 25-30 minutter til godt gylden. Mens det bager, røres kogende vand og rørsukker sammen til rørsukkeret er opløst. Pensl det færdigbagte og helt varme fletbrød med sirup og lad det afkøle på en bagerist. Nyd!

I oktober udkom min tredje bog. "Sødt Med Surdej" er nok den bog, jeg er allermest stolt af. Det krævede virkelig tålmodighed, omhyggelighed og stædighed at bage og skrive den bog. I seks måneder testede jeg opskrifter. Igen og igen. Fordi jeg drømte om at skrive en bog med opskrifter på søde sager bagt med surdej. Jeg ville, at vi kunne begynde at bruge vores surdeje til meget mere end bagning af boller og brød. Min surdej skal være en del af alt min bagning. Blødt bagværk, sødt bagværk, sprødt bagværk. Det er den blevet med "Sødt Med Surdej". Nu kan jeg bage kardemommesnurrer med min surdej. Pain Au Chocolat. Kanelsnegle. Cookies. Brownie. Kiks. Brunsviger. Fastelavnsboller. Og meget, meget mere.

I bogen "Sødt Med Surdej" introducerer jeg dig for at bage med sød surdej og overskudssurdej. Med den søde surdej kan du bage alt det, som vi traditionelt kalder for "bløde gærdeje". Det er croissanter, tebirkes, brioche, franskbrød, kanelsnurrer, kardemommesnurrer, chokoladeboller og mange flere. Din overskudssurdej skal du ikke smide ud - men bage med. Den giver masser af smag og konsistens til dine cookies, kager, kiks og granola.

Her får I én af de 56 opskrifter, som I finder i bogen "Sødt Med Surdej", som kan købes lige her i min webbutik eller hos Bog&Ide (reklame).

Blondien er en lille, men intens kage. Sådan kan jeg bedst beskrive den her kage. Et lille stykke er lige tilpas til at stille den søde tand – og til at drømme om et stykke mere senere…  Blondien er næsten konfektagtig i sin konsistens. Smagen er karamelliseret, aromatisk og med få bitre noter fra de ristede valnødder, der giver den perfekte balance til den hvide chokolades sødme. Her får din surdej lov til at give den perfekte balance til den søde blondie med bitre valnødder.

8-12 stk.
Det skal du bruge

Derudover: Bradepande 15 x 20 cm

Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Kom valnødderne på en bageplade og rist dem i 10-12 minutter til let gyldne. Lad dem køle af.

Smelt smørret i en gryde over lav varme. Stil det til side og lad det afkøle let. Krøl et stykke bagepapir og kom det i bradepanden. Kom hvedemel, bagepulver og salt i en skål og rør det sammen. Kom rørsukker og brun farin i en anden skål. Hæld det smeltede smør over rørsukkeret og rør det sammen. Tilsæt overskudssurdej, æg og vanilje og rør igen til homogen. Kom de tørre ingredienser i og fold dem ind i dejen. Hak valnødderne groft og kom dem i dejen sammen med hvid chokolade. Hæld dejen i bradepanden og bag din blondie i 30-35 minutter. Den skal være helt karamelliseret på toppen og kun efterlade fugtige kagekrummer, når du stikker i midten af kagen. Skær kagen ud i firkanter på 4 x 5 cm eller ønsket størrelse.

Tip: Bager du dobbelt portion, så kan du bruge en bradepande, der måler ca. 20 x 25 cm.

En mere julet kage skal man lede længe efter. Egentligt har jeg ikke smagt en sirupskage i flere år. Men da jeg sidste år var forbi en bager i juletiden, så jeg kagen igen. Den krydrede kage med smørcreme og appelsinmarmelade. Og den røg på listen over "Ting jeg skal bage til jul". Fordi - alt med appelsin er jeg vild med! Kandiseret appelsinskal, orangestænger, småkager med appelsinskal og chokolade... Nu nærmer julen sig med hastige skridt, og jeg er helt klar til at nyde julede kager.

Sirupskagen er egentligt en lagkage. Måske du kender den som en sirupslagkage? En luftig formkage, der er smækfyldt med varme krydderier, delt på langs og forkælet med en god mængde bitter appelsinmarmelade og sød smørcreme. På toppen har jeg forkælet sirupskagen med en luksus chokoladeganache, der giver den perfekte balance til den rige kage.

Sirupskagen minder lidt om honningkage i konsistensen. Den er ikke svampet. Men den er saftigt, luftig og så fuld af smag. Smørcremen har jeg vendt vanilje og revet appelsinskal i. Det synes jeg virkelig klæder den.

Vi har fundet endnu en juleklassiker herhjemme, og jeg glæder mig til, at jeg skal bage sirupskage igen og igen, når julen banker på. Nu vil jeg skære et stort stykke af kagen og aflevere hos min mormor - hun er den helt rette modtager af en gammel, klassisk julekage, som hun med garanti kender endnu bedre, end jeg gør.

Psst... Når du nu har fundet siruppen frem fra skuffen, så bør du også bage en portion af de her sirupssnitter. Det er fantastiske julesmåkager!

10-12 personer
Det skal du bruge

Smørcreme

Chokoladeganache

Derudover: Appelsinmarmelade (du kan enten lave din egen appelsinmarmelade eller bruge en god, færdiglavet marmelade) + kageform ca. 1,5 liter - jeg bruger denne form (reklamelink)

Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Klip bagepapir til og læg det i kageformen.

Kom rørsukker, sirup og smør i en skål og rør det sammen til lyst. Jeg bruger min røremaskine med en K-spade, og det tager 3-5 minutter. Mens røres de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt æg og kærnemælk til det piskede smør/sukker og rør sammen. Tilsæt de tørre ingredienser og rør kort til dejen er homogen. Kom dejen i bageformen og bag den i ca. 30-40 minutter til du kan stikke i midten af dejen og kun få kagekrummer med retur. Hold øje med den til sidst i bagningen, så du ikke bager den tør.

Lad sirupskagen køle helt af på en rist. Mens laves smørcremen.

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med 1 tsk. sukker, så kornene skilles. Kom flormelis, blødt smør, vaniljesukker og fintrevet appelsinskal i en skål og pisk det helt lyst og luftigt. Jeg kommer smørcremen i en sprøjtepose med en rund tyl - så er den nemmest at fordele på kagen. Ellers kan den smøres på.

Når kagen er helt kold, så flækkes den på langs med en brødkniv. Jeg samler kagen i kageformen - så får jeg lidt hjælp til at holde fyldet helt på plads. Smør appelsinmarmelade på bunden. Sprøjt smørcreme på og smør det jævnt ud. Læg kagetoppen på.

Chokoladeganache: Kom chokoladen i en skål - bruger du ikke callets, så skal chokoladen hakkes først. Kom fløde og glukosesirup i en kasserolle og varm det op til kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Rør til chokoladeganachen er skinnende og homogen. Smør chokoladeganachen på kagen og top med fintrevet appelsinskal.

Tip: Sirupskagen er næsten endnu bedre og endnu mere saftig dagen efter, når den lige har fået tid til at samle sig. Jeg opbevarer kagen ved stuetemperatur - enten i en lufttæt beholder eller pose. Smørcremen er så rig på sukker, at den sagtens kan stå ved stuetemperatur, og så har sirupskagen bare den bedste smag og konsistens, når den ikke er kold.

De gode og nemme bradepandekager er jeg virkelig begejstret for. Det er så rart at have en sikker kageopskrift, man kan tage fat på, når der skal bages en kage til fødselsdagen, weekendhyggen eller til at dele ud.

Jeg tager oftest fat i min chokoladekage, banankage eller kanelkage. Men en luftig, svampet og nem bradepandekage med lys vaniljedej kan altså også noget særligt. Allerhelst toppet med en generøs mængde chokoladefrosting. Eller helt enkelt med glasur og krymmel, som altid er et hit hos børn og barnlige sjæle. Du kan nyde den nemme bradepande-sandkage præcis, som den er, eller toppe med din favorit topping. Glasur, ostecreme, kaffe-kakao glasur eller denne uimodståelige chokoladefrosting.

16-20 personer
Det skal du bruge

Chokoladefrosting

Derudover: 1 bradepande cirka 25x35 cm - jeg bruger denne (reklamelink)

Sådan gør du
Bradepandekage: Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Tryk dem sammen med 1 tsk. sukker. Kom smør, vaniljesukker og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Jeg bruger min røremaskine med en gummibelagt K-spade. Det tager cirka 5 minutter ved lav/medium hastighed at piske smør og sukker luftigt.

Mens røres hvedemel, bagepulver og salt sammen i en anden skål. Tilsæt æg ét af gangen til smør/sukkerblandingen. Rør det forsigtigt ind - der skal ikke piskes luft ind i æggene. Når ægget er rørt ud (det behøver ikke være homogent), så tilsættes endnu et æg. Til sidst kan de to æggeblommer røres i. Dejen kan syne lidt klumpet på dette stadie. Det er helt okay.

Nu skal tørvarer og mælk tilsættes skiftevis. Kom først 1/3 af melblandingen i. Rør kort ved lav hastighed. Kom halvdelen af mælken i under fortsat omrøring. Fortsæt til alt melet og mælken er kommet i.

Krøl et stykke bagepapir. Fold det ud igen og læg det i bradepanden. Hæld vaniljedejen i og bag kagen i cirka 20-25 minutter. Kagen bliver gylden på toppen, og du skal kunne stikke i midten af kagen og få fugtige kagekrummer med op (ikke rå dej) - så er kagen færdigbagt. Brug bagetiden som vejledende og hold øje med din kage. Lad bradepandekagen køle af inden, den pyntes med chokoladefrosting.

Chokoladefrosting: Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Stil det til side og lad det køle til stuetemperatur. Kom smør, flormelis og kakaopulver i en røreskål. Jeg bruger min røremaskine og en gummibelagt K-spade. Pisk smørcremen lys og luftig. Det tager et par minutter ved medium hastighed. Tilsæt den afkølede, smeltede chokolade og rør igen luftig og homogen. Tilsæt mælk og rør cremet. Smør på den afkølede kage. Drys med flagesalt, hvis du ønsker.

Kagen, du med garanti kender. Sådan har jeg det, når jeg hiver alle de klassiske bradepandekager frem. Chokoladekagen, kanelkagen, drømmekagen... Og så den her. "Den, du ved nok-kagen". Du ved - den der chokoladekage med kokos på toppen. Bare med kakao.

For det er lige præcis, hvad den er. En luftig, lækker og saftig chokoladekage er bunden. Vi taler ikke om den slags tørre bradepande chokoladekager. Her får du fuld valuta på en overordentligt god chokoladekage. Stol på mig! Du bliver næsten lykkelig, når du oplever, hvor god bunden i denne kage er. En chokoladekage lige efter mit (kage)hjerte. Toppet med en syndig kokos-kakao topping, der ikke mangler noget. Kaffen og kakaoen giver det perfekte modspil til den smørrige og søde kokostopping.

Bag den! Bare prøv at bage den... Jeg lover dig, at du bliver mindst lige så begejstret, som jeg er, over denne her nemme, men afsindigt gode, bradepandekage.

16 personer
Det skal du bruge

Kakao-kokos topping

Derudover: 1 stk. bradepande ca. 25 x 35 cm - jeg bruger denne bradepande (reklamelink)

Sådan gør du:
Kom smør og chokolade i en skål og smelt det over vandbad. Tag det af varmen og lad det stå til let lunt - gerne stuetempereret.

Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Krøl et stykke bagepapir, fold det ud og læg det i din bradepande. Bland alle de tørre ingredienser i en skål - hvedemel, kakao, bagepulver og natron.

Rør sukker og kaffe i smør/chokoladeblandingen. Kom kærnemælk i og rør sammen. Tilsæt æggene og rør det ud. Sigt de tørre ingredienser i og rør til dejen er homogen. Kom dejen i bradepanden og bag den i cirka 25 minutter. Hold øje med den og stik i den - du skal kunne stikke i midten af kagen og kun få fugtige kagekrumme med op. Så er kagen næsten færdigbagt og er klar til toppingen.

Mens kagen bager, så forberedes kokosglasuren. Kom smør i en gryde og lad det smelte. Tilsæt alle de resterende ingredienser og rør til glasuren er homogen og smeltet. Når kagen er meget tæt på færdigbagt, så fordeles kokos-kakao toppingen henover. Stil kagen tilbage i ovnen og bag den yderligere 5 minutter. Tag kagen ud og lad den køle af.

Når du ikke at få spist alt kagen den første dag, så skal Den Du Ved Nok kagen opbevares ved stuetemperatur i en lufftæt beholder.

Hvordan opbevares brød, boller og kage bedst? Det er et spørgsmål, I har stillet mig så tit. Her vil jeg forsøge at gennemgå, hvordan bagværk bedst opbevares - og hvordan jeg gør i praksis.

Det er dejligt med hjemmebag flere dage i træk. Når du har bagt, så kan du hjælpe dit brød til at holde sig godt i længere tid. Brød og boller bagt på gær er bare bedst friskbagt, men jeg nyder også meget gerne mit hjemmebag på 2. og 3. dagen.

Mine kager spiser jeg gerne af henover hele ugen – hvis de får lov til at holde så længe. Vær opmærksom på, at dit bagværk hurtigere fordærves, når sommeren er over os, og der er lune temperaturer i dit køkken. Som udgangspunkt kan boller og brød holde sig i 3-4 dage og kager i 5-6 dage.

Brød og boller
Opbevares bedst i en pose ved stuetemperatur, når du forventer at få det spist i løbet af et par dage. Jeg bruger enten de her fryseposer, der er lavet af bio-baseret plast eller bivoks poser. Jeg har først for nyligt fået erfaring med bivoks poser, men det fungerer altså perfekt. Det sparer vores husholdning for så mange poser, og i den her store pose kan der være enten 2 x rugbrød, en pladefuld boller eller et helt surdejsbrød (reklame, da poserne er modtaget i gave).

Skal dine brød eller boller holde sig længere tid, så skal det enten i køleskabet eller fryses. En pose sikrer, at fugtigheden i bagværket bevares. Skal brødet holde sig længere, så kan du med fordel putte brødet i en papirspose eller i et viskestykke inden, du kommer det i en plasticpose - så får dit bagværk mulighed for at ånde, samtidig med at plasticposen holder på fugtigheden i brødet. Det forlænger holdbarheden. Kommer du dit bagværk i en papirspose uden en plasticpose omkring, så vil det blive tørt.

Kom altid først dit bagværk i en pose, når det er helt kølet af. I en lukket plasticpose kan dit bagværk ikke ånde, og den mindste smule fugt kan fremme væksten af skimmelsvampe, der får dit bagværk til at mugne. Hvis du bager et brød, hvor du gerne vil bevare den sprøde skorpe, så er den bedste løsning at pakke brødet ind i et klæde. Det suger fugten til sig, og det hjælper til at bevare lidt sprødhed i skorpen. Krummen vil dog hurtigere blive tør.

Sådan gør jeg:

Kage
Kage kan opbevares i en lufttæt beholder. Jeg er glad for at bruge en condibøtte (reklamelink), hvor jeg placerer kagen på låget og sætter bøtten ovenover. Så skal kagen ikke sænkes ned i en bøtte, og den er nem at flytte og anrette på et senere tidspunkt. Din kage kan også forblive i bageformen med en plastikpose omkring. Så holder den sig saftig og lækker i flere dage. Kage opbevares bedst ved stuetemperatur. Er der topping med smør i på din kage, som fx gulerodskage, kanelkage eller kiksekage, så skal den opbevares i køleskabet.

Kiks og andre sprøde sager
Når du har bagt noget, der er sprødt og knasende, så skal det opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Det kan være en kagedåse beklædt med bagepapir eller en condibøtte. Bevar sprødheden ved at lægge et stykke bagepapir mellem dåse og låg.

Nogle vil måske mene, at opskriften på en Halloween kage kommer lige en postgang for sent. Det kunne de have ret i. Jeg tænker alligevel, at jeg vil dele årets kage, som vi har bagt, pyntet og spist i dag - til Halloween.

Egentligt dyrker vi ikke Halloween, men jeg har alligevel ikke lyst til at lade en mulighed for at bage en kage gå forbi mig.

Ideen til den her nemme kage med spøgelser var ret oplagt. Min yndlings bradepande chokoladekage efterlader 2 æggehvider i overskud. De kan bruges til at piske den bedste flødebolleskum - og sådan en skum kan forvandles til uhyggelige spøgelser på toppen af chokoladekagen. En virkelig nem kage til Halloween fejring.

Vigtigst for mig, når jeg laver pyntede kager, er, at de smager godt. Jeg er meget lidt begejstret for fondant og lignende pyntesager. Derfor er den her kage helt perfekt. For chokoladekage med flødebolleskum smager så godt!

Kagen her kan også sagtens serveres til børnefødselsdage eller andre (u)hyggelige stunder.

Det skal du bruge

Flødebolleskum

Derudover: sort kakaosmør til at lave ansigt med, rund tyl og 1 sprøjtepose (reklamelinks)

Sådan gør du
Bag chokoladekagen og lad den køle helt af. Du kan sagtens bage den dagen i forvejen, hvis det er nødvendigt.

Kom vand, sukker og glukosesirup i en gryde og lad det koge op. Sukkerlagen skal koges op til 117 grader - brug et termometer til at holde øje med temperaturen.

Mens sukkerlagen koger, så kommes æggehvider og sukker i en skål og piskes kort til let og skummende. Når sukkerlagen har nået ønsket temperatur, hældes den forsigtigt i de skummende æggehvider under fortsat piskning. Pisk flødebolleskummen helt sej til den kan lave en top.

Kom tyllen i sprøjteposen og kom herefter flødebolleskummet i. Sprøjt små dutter henover kagen. Smør dem let ud til spøgelser. Det gøres nemmest med en gammeldags smørkniv, der tørres ren med en fugtig klud efter hver spøgelse.

Lun kakaosmørret, så det er flydende. Jeg brugte enden af et termometer til at lave prikker på flødebolleskummet. Dyp i kakaosmør og lav ønskede ansigter på spøgelserne. Det overskydende flødebolleskum kan med fordel serveres til kagen som tilbehør. Server og nyd.

I august var jeg til det dejligste bryllup hos nogle endnu mere dejlige mennesker. Jeg havde fået lov til at bage deres bryllupskage. Av, for et ansvar - og kæmpe skulderklap. Det gad jeg bare rigtig gerne. Hvis jeg altså måtte bestemme, hvad der skulle serveres.

Og sådan gik det til, at jeg fik fuld ret til at bestemme, hvad de kære venner skulle have serveret af bryllupskage. En bryllupskage blev til mange bryllupskager. Faktisk fem forskellige. Og hele 350 styks. For hvem kan egentligt vælge, når man har muligheden for at bage og smage lidt af det hele? Ikke jeg. En slags bryllupskage tapas, kunne mange kalde det. Jeg bagte præcis den bryllupskage, jeg selv ville have lyst til at få serveret og nyde. Fem små hapsere - alle ret simple og enkle i sine smage, så de gode råvarer fik lov til at skinne igennem.

Aldrig har jeg fået så meget ros for noget bagværk. Jeg havde helt svært ved at rumme det. Men fantastisk, selvfølgelig. Det var alt umagen værd!

Her får I den første del af bryllupskagerne. Resten præsenterer jeg jer for løbende. I får selvfølgelig også opskrifterne. Så I kan gøre mig kunsten efter og servere kagetapas. Enten alle fem slags eller de stykker, I synes allerbedst om.

Part 1 er en sprød kiks dyppet i mælkechokolade og toppet med en fløjlsblød gold ganache og en saltet peanuts. En slags luksus Snickers. Sådan smagte den, og den var en favorit hos flere gæster.

Cirka 70 stk.
Det skal du bruge:

Kiks

Gold ganache

Derudover

Sådan gør du:
Kiks: Kom hvedemel, mandelmel, flormelis og koldt smør og salt i en foodprocessor. Blend ingredienserne sammen kort og effektivt. Slå ægget ud i en skål, pisk det sammen med en gaffel og kom 15 g af ægget i dejen. Blend kort til dejen samler sig. Er den fortsat lidt smuldret, så vend den ud på bordet og saml den med hænderne. Undgå at ælte dejen. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den køle i 30 minutter i køleskabet.

Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Den skal være cirka 3 mm høj. Lad den hvile 30-60 minutter i køleskabet.

Jeg bager mine bunde på en Air mat, der sikrer, at de bliver bagt jævnt og sprøde. Har du ikke sådan en (endnu), så bruger du en bageplade beklædt med bagepapir.

Tænd ovnen på 175 grader over/under varme. Stik kiks ud og læg dem på pladen. Det gøres nemmest med en vinklet dejspatel, og når dejen er kold. Køl/frys dejen undervejs om nødvendigt. Gentag udrulningen til du har kiks nok. Bag dine mørdejskiks i cirka 10 minutter til let gyldne. Afkøl på en rist.

Gold ganache: Kom gold chokoladen i en skål. Kom fløde og glukosesirup i en gryde og bring det forsigtigt i kog under omrøring. Hæld det over chokoladen. Lad det trække i 1 minut, tilsæt salt og rør herefter i midten af ganachen med en dejspatel til den begynder at samle sig. Herefter kan du arbejde udad i skålen til ganachen er rørt homogen. Er der enkelte stykker chokolade tilbage, så kan du blende din ganache helt glat med en stavblender. Kom husholdningsfilm direkte oven på ganachen og stil den på køl til gennemkold.

Kom tyl i sprøjteposen. Kom lidt ganache i ad gangen og lad den temperere - så er den nemmest at arbejde med.

Samling af kagerne: Dyp kiksene i den tempererede mælkechokolade. Lad chokoladen sætte sig. Sprøjt ganache på - hold sprøjteposen helt lodret over kiksen, når du sprøjter ud. Så får du det fineste resultat. Kom en halv peanuts på toppen og drys med lidt guldstøv. Server.

Tip: Du kan sagtens samle kagerne dagen før servering. Både kiks og ganache kan laves op til en uges tid forinden.

Chokoladekagen, der får børn til at juble! En helt simpel, men virkelig, virkelig god chokoladekage med glasur og krymmel. Det behøver ikke at være mere kompliceret end det. Dét her er kagen, du kan bage til børnefødselsdagen, fodboldstævnet, hvor hele holdet skal have et stykke kage, eller til familieudflugten.

En god skærekage lavet med gode råvarer er min absolutte go to opskrift, når jeg gerne vil bage en kage, der kan holde sig god, svampet og lækker i flere dage. Bradepandekagen kan sagtens bages dagen før servering - så den er klar til at blive taget med i børnehaven, skolen eller skovturen.

Chokoladekagen er rig på chokolade og god kakao, men den er ikke for stærk til børn. Det er testet grundigt af Ellinors børnehavevenner.

15-20 stk.
Det skal du bruge:

Chokoladekage

Glasur

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme. Kom bagepapir i bradepanden - det gøres nemmest, hvis du krøller bagepapiret først.

Kom smør og vand i en skål og lun det over vandbad til smørret netop er smeltet. Det skal være lunt, men ikke for varmt. Tag af varmen. Kom kakao og chokolade i. Rør til det er homogent. Tilsæt brun farin og rørsukker. Rør igen. Tilsæt æg og æggeblommer. Rør sammen.

Kom hvedemel og bagepulver i en skål og bland det sammen. Sigt det ned i dejen og rør til den er homogen. Det er en meget våd dej. Hæld dejen i formen og bag kagen i ca. 25-30 minutter. Du skal kunne stikke i kagens midte og kun få fugtige kagekrummer med på pinden.

Lad kagen afkøle helt i bradepanden. Du kan lade den stå ved stuetemperatur til dagen efter - dækket med låg, husholdningsfilm eller en pose.

Rør flormelis og vand sammen - tilsæt en smule vand ad gangen, så glasuren ikke bliver for våd. Drys med krymmel og servér.

Tip: Kagen kan sagtens fryses og tøs op et par timer inden servering. Kagen opbevares ved stuetemperatur, hvis den ikke bliver spist med det samme.

Svampet skærekage, som den blev bagt, da mormor var lille. Eller det er i hvert fald dét, hun fortæller mig. Min kære mormor. At hun husker marmorkagen fra hendes unge år. Hun bager den fortsat jævnligt. På slump, selvfølgelig. For sådan bager min mormor bedst sine kager. En kop af det her, og en smule af noget andet. Hun kender sine deje. Både brød- og kagedeje. Jeg tror, at det er dejens konsistens og udseende, der fortæller hende, hvordan kagen bliver. Mere end en opskrift gør. Det bliver jeg fascineret over hver gang. For jeg har endnu ikke fået serveret en (marmor)kage hos hende, som ikke smagte virkelig, virkelig dejligt.

Men kager på slump kan jeg ikke. Endnu. Og det er også nemmere for mig at dele opskriften, når det hele er lidt mere afmålt og velovervejet. Derfor har min mormor gjort sig ekstra umage og vejet sine ingredienser af til sin marmorkage. Jeg har gjort hende kunsten efter og bagt hendes marmorkage. Mange gange, efterhånden. Min mormors marmorkage. Den fås ikke bedre. Eller mere klassisk.

Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Start med at tage dit smør ud fra køl. Lad det ligge på køkkenbordet, mens du gør de resterende ingredienser klar. Så har smørret den rette temperatur.

Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme. Skær smørret i mindre stykker og kom i en skål. Jeg bruger min røremaskine med en gummi-belagt K-spade, men du kan også bruge en håndmixer. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker, så kornene deles. Kom smør, sukker og vaniljesukker i skålen og pisk det lyst og luftigt. Det tager ca. 5 minutter ved medium hastighed. Husk at skrabe ned langs kanterne et par gange undervejs, så det hele røres godt sammen.

Kom ét æg i dejen og rør forsigtigt til den netop er samlet. Tilsæt de resterende æg ét ad gangen og gentag. Rør kun ved lav hastighed, da der ikke skal piskes luft ind i æggene. Dejen vil se grynet ud.

Rør hvedemel, salt og bagepulver sammen. Nu kommes de tørre ingredienser og mælken i dejen skiftevis. Kom først 1/3 af melet i og rør det forsigtigt ind i dejen - det behøver ikke at være helt homogent. Kom 1 spsk. mælk i. Rør lidt igen. Gentag til alt mel og mælken er i dejen.

Smør kageformen med smør og drys med sukker. Kom 500 g af dejen ned i formen. Den resterende dej tilsættes kakao og de sidste to spsk. mælk. Rør sammen. Placer kakaodejen oven på den lyse vaniljedej. Træk en kniv zig-zag ned gennem kagen - så får du et fint marmoreret mønster inde i kagen. Bag marmorkagen i ca. 30-40 minutter. Hold godt øje med den, så du ikke bager den tør! Stik i midten af kagen undervejs - der må gerne være fugtige kagekrummer, men ikke våd dej. Lad din marmorkage afkøle i 30 minutter i formen før, at den vendes ud på en rist.

Tip: Marmorkagen holder sig svampet i flere dage. Du opbevarer den bedst i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Når man stikker næsen ned i opskriften på en klassiker, så skal man være forsigtig. Men jeg tør godt! At forkæle vores allesammens drømmekage med endnu mere smag. Det synes jeg nemlig ofte, at drømmekagen mangler - smag, dybde og lidt aromatiske noter. En helt klassisk drømmekage kan være en smule flad i smagen, hvis du spørger mig - i særdeleshed, hvis den er lavet på kedelige råvarer (oh gru!).

Men ikke her! Her får du opskriften på en drømmekage, der smager af noget, og som er forkælet med de allerbedste råvarer. Fordi de løfter den simple kage til helt nye højder. En supersvampet sandkage med marcipan og vanilje. Toppet med dybt karamelliseret kokostopping med et hint af kardemommefrø. Ja! Det er så lækkert. Kardemommefrøene fremhæver den karamelliserede og aromatiske smag, som kokostoppingen har. Snyd dig ikke for den oplevelse!

Notér dig så også lige den 60/40 ratio af kage og topping. Helt perfekt!

Det skal du bruge:

Kagen

Kokostopping

Derudover

Sådan gør du:
Tag smør og æg ud fra køleskabet og lad det temperere i 15 minutter. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med 1 tsk. sukker.

Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme. Kom smør, sukker, vaniljesukker og marcipan i en skål og rør det sammen i ca. 5 minutter indtil det er lyst og luftigt. Det gøres bedst og nemmest i en røremaskine med en gummibelagt K-spade - alternativt kan du bruge en håndmixer.

Kom æggene i ét ad gangen og rør kun ved laveste hastighed - der skal ikke piskes luft ind i æggene. Dejen vil skille. Det er helt OK. Rør hvedemel, salt og bagepulver sammen. Kom nu melet i skiftevis med mælken. Først 3. spsk. mel og derefter 1 spsk. mælk. Rør forsigtigt mellem hver. Fortsæt til alt melet og mælken er i dejen. Kom bagepapir i en form og fordel dejen. Bag kagen i ca. 20 minutter til den er let gylden næsten har sat sig. Er den for flydende, så bag den lidt længere - ellers vil din topping flyde ned i kagen.

Mens kagen bager forberedes kokostoppingen. Kom smør og kardemomme i en gryde og smelt det ved lav varme. Sluk for varmen og kom de resterende ingredienser i. Når kagen er klar, så fordeles det ovenpå kagen og drømmekagen bages i yderligere 10 minutter. Afkøl drømmekagen og nyd.

Tip: Kagen opbevares bedst i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Den er god og svampet i flere dage.



Det er egentligt ikke så svært for mig at få ideer til nye opskrifter, jeg kan dele med jer. Jeg skal bare tænke tilbage på de kage-klassikere, jeg har nydt igen og igen gennem min opvækst. Den svampede skærekage med kanel og kaffeglasur (jeg har med garanti ikke vidst, at der var kaffe i, da jeg var barn - oh gru!) var en favorit i mange, mange år - og det er den egentligt stadigt. Man skal ikke undervurdere en god og svampet skærekage, der lynhurtigt kan hældes i en bradepande og bages. Kagen kan mætte mange glade børn og voksne - og så holder den sig svampet i mange dage. Hvis den altså får lov til at stå så længe...

16-20 stykker
Det skal du bruge:

Kagen

Kaffeglasur

Sådan gør du:
Tag smør og æg ud af køleskabet og lad det temperere ved stuetemperatur i 15-20 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader over/undervarme. Rør hvedemel, kanel, kardemomme og natron sammen i en skål og stil til side. Kom bagepapir i en bradepande - krøl bagepapiret godt, så er det langt nemmere at forme nede i bradepanden.

Kom smør og sukker i en skål og pisk det lyst - det tager 3-5 minutter. Jeg foretrækker at bruge min røremaskine med en K-spade, men har du ingen, så kan du bruge en håndmixer. OBS! Hvis din K-spade ikke når helt ned i bunden af skålen, så sørg for at skrabe sammen med en dejskraber en gang eller to under piskningen.

Kom æg og kærnemælk i dejen og rør sammen - dejen kan virke lidt klumpet, men det er smørret, der bliver kølet ned af den kolde mælk. Rør i 1-2 minutter, og de resterende små klumper vil forsvinde under bagningen. Tilsæt de tørre ingredienser og pisk dejen sammen til den er homogen. Hæld dejen i bradepanden og bag kanelkagen i ca. 25-30 minutter. Kagen er bagt færdig, når der kun sidder fugtige kagekrummer på pinden, når du stikker i midten af kagen. Hold øje med den! Du skal endelig ikke bage den for meget. Lad kagen afkøle helt i bradepanden inden, at der kommes glasur på. Du kan sagtens bage kagen dagen før og opbevare den i en lufttæt beholder eller med en pose omkring ved stuetemperatur til dagen efter.

Glasur: Lav en god, stærk kaffe. Lad den køle af. Kom blødt smør, flormelis, kakao og salt i en skål. Tilsæt kaffe og rør glasuren sammen med en ske eller dejskraber. Bruger du en håndmixer, så skal du være forsigtig med, at glasuren ikke skiller. Smør glasuren på kagen og nyd.

Tip: Kagen opbevares bedst i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Hvis du bager dobbelt portion, så kan du bage i en ovnbradepande - og så er der kage til mange!

Annonce Valsemøllen

Kære Citronmåne - du vækker så mange kærlige barndomsminder. Lune dage på terrassen. Min farfar, der drikker kulsort kaffe. Nu gør jeg det samme. Spiser citronmåne og drikker kulsort kaffe til. Det må betegne en kageklassiker. At den er et hit hos og gennem flere generationer.

En helt klassisk citronmåne. Så simpel en kage kræver gode råvarer, for den smager præcist af det, den er bagt af. Smør, sukker, æg og citron. Jeg er helt vild med den klassiske sandkage, der er supernem at bage. Nyd den helt friskbagt eller opbevar den i en lufttæt beholder - så er den god i flere dage.

6-8 personer
Det skal du bruge

Glasur

Sådan gør du
Start med at tage smørret ud fra køl. Lad det ligge på køkkenbordet, mens du gør citron, sukker og vanilje klar. Så har smørret den rette temperatur.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær smørret i mindre stykker og kom det i en skål. Jeg bruger min røremaskine med en gummi-belagt K-spade, men du kan også bruge en håndmixer. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker, så kornene deles. Riv skallen af citronen. Kom smør, sukker, vaniljesukker og citronskal i skålen og pisk det lyst og luftigt. Det tager ca. 5 minutter ved medium hastighed. Husk at skrabe ned langs kanterne et par gange undervejs, så det hele mixes godt.

Kom ét æg i dejen og rør forsigtigt til det netop er samlet. Tilsæt det andet æg og gentag.

Rør hvedemel, salt og bagepulver sammen. Pres 2 spsk. citronsaft. Nu kommes de tørre ingredienser og saften i skiftevis. Kom først 1/3 af melet i og rør det forsigtigt ind i dejen - det behøver ikke at være helt homogent. Kom 1 spsk. citronsaft i. Rør lidt igen. Gentag til alt mel og saft er i dejen.

Smør en springform eller kagering med smør og drys med sukker. Kom dejen ned i formen og bag din citronmåne i 15-20 minutter. Hold godt øje med den, så du ikke bager den tør! Stik i midten af kagen undervejs - der må gerne være fugtige kagekrummer, men ikke våd dej. Lad din citronmåne afkøle helt, og smør den med glasur og revet citronskal.

Citronmånen opbevares bedst i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Tip: En sandkage kan være den mest luftige og svampede kage. Hemmeligheden er, at smør og sukker skal piskes lyst og luftigt. Det kan lade sig gøre, hvis smørret ikke er for koldt eller for blødt. Tag det ud fra køl 10-15 minutter før, at du skal bruge smørret. Det skal helst være ca. 15 grader varmt. Så kan smørret piskes luftigt og holde på luften. Det kan ikke lade sig gøre, hvis smørret er for varmt og blødt. Derudover skal æggene i sandkagen ikke piskes luftige - det giver en tør citronmåne. Æggene skal være stuetempererede, så de ikke får smørblandingen til at køle ned og klumpe sammen. Har du ikke fået taget æggene ud fra køl i tide, så kan du lægge dem i lidt lunkent vand, når du også tager smørret ud.

Der er altid plads til en chokoladekage mere i mit repertoire. For det er som oftest den kage, jeg tyer til, når jeg skal bage til gæster, familie eller en hyggelig lejlighed. De fleste sætter pris på en god chokoladekage, og det er jo det bedste udgangspunkt for bagning.

Chokoladekagen her er blevet noget helt særligt. Den er så intens og rig i sin smag, at alle smagsløg jubler, når man tager en bid. Ja - den er virkelig, virkelig god. Den chokoladerige chokoladekage er bagt på mandelmel og masser af chokolade og smør. Og æg! Æggene sikrer, at det mest af alt minder om en chokolademousse, der bages. Det er jeg vild med!

Kagen er glutenfri, så alle kan være med. Den er svampet, chokoladeintens og har en sprød top, der giver den helt perfekte bid. Den milde eftersmag af orange, synes jeg klæder den rige chokolade så godt. Er du ikke lige så vild med appelsin sammen med chokolade, som jeg - så udelader du det bare. Gør den endnu mere luksus ved at toppe med en klat fuldfed creme fraiche og et drys karamelsten.

8-10 personer
Det skal du bruge:

Sådan bager du en bitter, chokoladerig chokoladekage med en dyb smag af chokolade og orange:
Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme.
Skær smørret i mindre stykker og kom det i en skål sammen med chokoladen. Sæt skålen over vandbad og smelt smør og chokolade sammen over lav varme. Når det netop er smeltet sammen, tages skålen af varmen. Tilsæt fintrevet appelsinskal (jeg bruger det her Microplain rivejern, som er så godt! reklamelink) og rør i. Stil til side.

Kom æggeblommer og 60 g rørsukker i en skål og pisk til det er lyst, tykt og luftigt. Rør æggesnapsen sammen med det smeltede chokolade/smør til det netop begynder at samle sig. Kom mandelmel og salt i og rør en smule mere - det behøver ikke at være helt homogent.

Kom æggehviderne i en skål og pisk til de er skummende. Tilsæt de sidste 55 g rørsukker lidt ad gangen, og pisk til du har en næsten fast marengs, der er skinnende og kan lave en næsten fast marengs-top - du kan se her, hvad jeg mener med marengs-top.

Vend forsigtigt marengsen i chokoladedejen. Det gøres nemmest ved at tage en tredjedel og folde effektivt og godt ind dejen. Resten af marengsen foldes forsigtigt ind i dejen for at bevare luftigheden. Kom et stykke bagepapir i din kageform (krøl det først, så er det nemmest) og hæld dejen i. Bag kagen i ca. 20-25 minutter. Der må gerne være fugtige kagekrummer på pinden, når du stikker i midten af kagen. Lad kagen hvile og afkøle i formen. Kagen vil falde sammen og krakelere på toppen - det er meningen.

Servér kagen med en god skefuld creme fraiche eller let pisket fløde og et drys karamelsten, hvis du har sådan en - dét er lækkert!

Jordskokker er undervurderede i det søde køkken. Jordskokker er egentligt søde i sig selv - når de bliver tilberedte, så bliver de endnu sødere. Og så har de gode noter af nødder og smør. Så det har jeg gjort - parret jordskokkerne med hasselnødder, smør og lune krydderier.

Kagen her er en variation over den klassiske gulerodskage. Det betyder også, at kagen med jordskokker er virkelig nem at lave. 1-2-3 og så er der næsten friskbagt kage.

Jeg har forkælet den svampede kage med et generøst lag chokoladeganache. Den milde mælkechokolade og lidt flagesalt klæder kagen så godt, og gør den endnu mere uimodståelig.

Psst... Jordskokker bliver grønne/blå, når kagen er bagt. Det er helt ok - bare så du ikke bliver overrasket.

8-10 personer
Det skal du bruge:

Kagen

Mælkechokolade ganache

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 170 grader varmluft og rist hasselnødderne i 8-10 minutter til let gyldne og skallen slipper. Lad dem køle af og gnid den løse skal af hasselnødderne. Hak dem groft og stil dem til side. Skru ovnen op til 180 grader over/undervarme.

Kom smørret i en gryde og smelt det ved lav varme. Det skal kun lige smelte og ikke blive for varmt. Lad det stå indtil, at det skal bruges.

Rør hvedemel, kardemomme, kanel, stødt ingefær, sukker og natron sammen i en skål. Kom æg, revne jordskokker og hakkede hasselnødder i og rør sammen. Tilsæt det smeltede smør lidt ad gangen under fortsat omrøring. Kom bagepapir i en bradepande, der måler ca. 18 x 25 (jeg bruger denne her bradepande) - et lille tip er at krølle bagepapiret inden, at du kommer det i formen. Så er det langt nemmere at få det til at sidde ordentligt.

Vend dejen ud i bradepanden og bag kagen i 25-30 minutter. Når du stikker i midten af kagen, skal der kun komme fugtige kagekrummer med op og ikke våd dej. Lad kagen køle af.

Chokoladeganache: Hak den lyse chokolade godt og kom det i en skål. Hæld fløden i en gryde og kog det op til lige under kogepunktet. Hæld det over chokoladen og rør i midten med en dejskraber indtil, at ganachen begynder at samle sig - herefter kan du røre udad i skålen, så ganachen bliver homogen og skinnende. Er der stadig stykker af chokolade i din ganache, så kan du bruge en stavblender og blende din mælkechokoladeganache helt blank. Kom husholdningsfilm helt tæt ovenpå ganachen og stil den på køl i en lille times tid eller natten over. Smør ganachen på jordskokkekagen, drys med flagesalt og nyd.

Sikke en rebel jeg er - sådan at dele en opskrift på kage, som det første i det nye år. Januar eller ej - jeg spiser og nyder kage året rundt. Hvede og gluten lige sådan. Heldigvis!

Men ikke desto mindre, så får I hér en opskrift på den skønneste kage, der er så nem at bage og kun kræver få ingredienser. Præcis som jeg allerbedst kan lide en kage. En svampet mandel-citronkage, der holder sig god i flere dage.

Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 grader over/undervarme. Kom hvedemel, mandelmel, bagepulver og salt i en skål. Rør det sammen og stil det til side. Del æg i hvider og blommer. Kom æggehvider og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Tilsæt æggeblommerne én ad gangen under fortsat piskning. Hæld de tørre ingredienser i æggemassen og vend det forsigtigt ind. Det behøver ikke at være helt homogent. Tilsæt citronsaft (og evt. lidt citronskal) og græsk yoghurt. Rør det godt ind i dejen. Kom et stykke bagepapir i formen. Det gøres nemmest, hvis du krøller bagepapiret helt sammen først og folder det ud igen. Så kan bagepapiret nemmere formes og hænge ved i bageformen.

Hæld dejen i formen og bag din citronkage i ca. 20-25 minutter. Stik i midten af kagen for at tjekke, om den er færdigbagt - der skal sidde fugtige kagekrummer på pinden, men ikke våd dej. Nyd gerne kagen lun og friskbagt med en klat græsk yoghurt rørt med vanilje. Jeg opbevarer kagen i bagepapiret og en pose ved stuetemperatur, hvor den stadig er god efter et par dage.

*Tip: Får du ikke brugt hele posen med mandelmel med det samme, så opbevar resten i fryseren. Mandelmel harskner nemt, når mandlerne er blendet og oxiderer. Jeg kommer hele posen i fryseren - det er porøst, så du kan sagtens hælde mindre portioner fra, selvom det er frosset.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Kære efterår, jeg er lidt splittet over din ankomst. Du er fantastisk, når du viser dig fra din gode side med milde, sommerrige dage - knap så fantastisk, når du regner dagene væk. Til gengæld så elsker jeg dig for de frugter og bær, som modner lige netop nu. Vores have bugner af friske hindbær, brombær og blommer. Og så er der æblerne... De danske efterårs æbler er noget helt for sig. Derfor fortjener de også at blive plukket og nydt i de lune stuer.

Er du så heldig at have et æbletræ i haven, så er det her kagen, som du kan bruge dem til. Den klassiske Bedstefarsskæg kage, som jeg er ret sikker på, at alle har smagt på et tidspunkt. Ellers har de noget godt i vente.

En svampet og luftig sandkagebund, frisk æblekompot og sød marengs. En helt perfekt kagemundfuld! Har du rigtig mange æbler, så kan du koge en stor portion kompot og fryse den ned i portioner - så er det nemt at bage en Bedstefars skæg kage næste gang, at der kommer gæster på besøg i de kølige og kærlige efterårs måneder.

12-16 personer
Det skal du bruge:

Sandkage:

Æblemos

Marengs

Sådan bager du en svampet og nem Bedstefarsskæg kage med æblemos:
Note: hemmeligheden bag en luftig og let sandkage er, at smør og sukker piskes lyst og luftigt! Det skal piskes mindst et par minutter. Når det er lysnet markant i farven og et luftigt og let, så kan de stuetemperede æggeblommer tilsættes ét af gangen for at undgå, at smørret skiller.

Sandkage: Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag smør og æg ud af køleskabet og lad det ligge ved stuetemperatur i cirka 30 minutter. Kom smør og sukker i en røreskål. Jeg bruger min røremaskine med den gummibelagte K-spade, da det er nemmest. Har du kun en almindelig K-spade, så skal skålens sider skrabes ned et par gange under piskning for at sikre, at alt bliver homogent. Du kan også bruge en håndmixer med piskere - husk at skrabe siderne ned ofte.

Pisk smør og sukker lyst og luftigt i et par minutter. Tilsæt æggeblommerne ét af gangen - når det er inkorporeret, så kan næste æggeblomme tilsættes. Rør bagepulver og mel sammen. Nu skal mel og mælk i skiftevis. Jeg deler det over i cirka tre. Skru ned til lav hastighed, kom en tredjedel af melet i og pisk kort, tilsæt mælk og pisk til netop samlet - fortsæt til alt mel og mælk er i dejen. Kom bagepapir i bradepanden og fordel dejen deri. Bag bunden i cirka. 8-10 minutter til den netop har sat sig og kan bære æblekompotten. Når kagen er færdig stilles den til side, mens æblekompot og marengs lige laves færdig. Obs! Bager du i en keramikform, så skal kagen bages lidt længere før, at den kan bære æblekompot og marengs, da keramikforme tager væsentligt mere varme fra kagen.

Æblekompot: Skræl æblerne og skær dem i små stykker. Skrab kornene ud af vaniljestangen og pres dem sammen med lidt af sukkeret. Kom æbler, vand, vaniljesukker, sukker og den tomme vaniljestang i en gryde og kog ved til ønsket kompot-konsistens. Du bestemmer selv, om du ønsker kompotten helt lind eller med æblestykker.

Marengs: Sørg for at du har en helt ren og tør røreskål samt pisker. Kom æggehvide, eddike og salt i skålen og pisk det til skummende. Jeg bruger min røremaskine med piskeriset i. Kom en skefuld flormelis i under fortsæt piskning. Fortsæt til alt flormelis er tilsat og pisk til marengsen er stiv. Der skal kunne laves stabile toppe på marengsen - så er den færdig.

Kom æblekompotten på sandkagen og fordel den. Læg marengsen henover og fordel den. Kom kagen tilbage i ovnen, skru temperaturen op til 200 grader og bag kagen yderligere 10 minutter til marengsen er let gylden. Lad kagen afkøle i formen og nyd.

En konfektkage, vil jeg faktisk kalde den her blondie. Den er nemlig helt fantastisk svampet og nærmest karamelagtig i sin konsistens. Er du vild med svampede mazarinkager og brownier, så er det her lige en kage for dig. Den hvide chokolade tilfører en mild og blød smag til kagen.

En blondie er skøn serveret i små stykker til kaffen eller til en dessert med friske frugter og is. Kagen er nem at bage, og kan sagtens bages to-tre dage i forvejen - den holder sig lækker og saftig, hvis du opbevarer den i en lufttæt beholder ved stuetemperatur eller fryser den ned.

12-16 personer
Det skal du bruge:

Sådan bager du en svampet blondie:
Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme. Skær smørret i mindre stykker og smelt det over lav varme i en gryde. Når smørret et smeltet, tages det af varmen, og den hvide chokolade kommes i og smeltes ved omrøring.

Kom æg, sukker og salt i en skål og pisk det lyst og luftigt med en håndmixer. Rør smør/chokolade blandingen i æggesnapsen med en dejskraber eller røreske. Sigt hvedemel i og rør det forsigtigt ind i dejen.

Kom bagepapir i en bradepande ca. 20 x 25 cm og hæld dejen i. Bag kagen i cirka 20 minutter. Stik i kagens midte - der skal sidde fugtige kagekrummer på pinden, når den tages op. Lad blondien afkøle. Den kan nydes friskbagt, men tager absolut ikke skade af at få lov til at stå og sætte sig i en dag eller to.

Jeg elsker nemme kager, der er helt simple at bage og ikke kræver hverken særlige eller mange ingredienser.

Sådan en kage får du opskriften på her. En sprød, sød og knasende nøddebund med en let og luftig creme og sæsonens bær eller frugter.

Nøddekagen er den perfekte kage, hvis du skal bage til mange mennesker. Den er let at vende sammen og passer perfekt til kagebordet eller kagebuffetten til fødselsdag, barnedåb eller havefest.

12-16 personer
Det skal du bruge:

Nøddebund

Creme

Sådan laver du en nem og luftig nøddekage med creme og bær:
Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Kom hasselnødder i en minihakker eller foodprocessor og blend dem til fint mel. Jo grovere, de er, jo grovere bliver din bund. Kom bagepapir i bradepande. Kom æg og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Vend hasselnødderne i og hæld dejen i bradepanden. Bag nøddebunden i ca. 30 minutter til godt gylden og sprød på toppen. Lad afkøle helt i bradepanden.

Note: bunden kan være lidt drilsk at få fra bagepapiret uden, at den krakelerer på toppen. Jeg brugte en lang, tynd kniv, jeg kørte ind under bunden. Men kagens overflade pyntes, så det gør ikke noget.

Når kagebunden er helt kold piskes fløden stiv i en skål. Fløden skal piskes ret fast (men ikke så meget, at den skiller), hvis du ikke vil have en for tynd creme. Kom flormelis, vanilje og creme fraiche i og rør sammen med fløden. Skyl bær og dup dem forsigtigt tørre. Kom creme på nøddebunden og top med friske bær.

Tip: Du kan godt komme cremen på i god tid inden servering - sæt kagen i køleskabet i mellemtiden så. Men vent med bærrene til lige inden servering (særligt hvis du bruger bær eller frugter, der er skæret i stykker), da de vil væde kagen for meget.


Jeg har lavet skabeloner til talkager og bogstavskager. Dem kan du bruge til at skære din kage ud efter. Du får tal fra 0-9 og bogstaver fra A-Å i to størrelse - én, der er så store som mulige og passer til enkelte bogstaver, og én, hvor alle bogstaver passer i propotioner, så du kan skrive hele navne. Du finder skabelonerne her.

Når gode og søde venner spørger, om jeg kan bage dem en kage til deres store dag. Så siger jeg ja! Det er altid belejligt med en god grund til at teste nye og gamle opskrifter af.

Præcis som talkagen, så er bogstavskager stadig meget populære. Enten skrevet som hele navne eller bare forbogstavet. Her har jeg bagt og lavet barnets forbogstav - men i tre forskellige variationer, så der var kage for enhver smag.

Fælles for de tre bogstavskager er, at de alle er bagt med nogle af mine bedste kageopskrifter. Brownie og den klassiske chokoladekage findes allerede herinde, men blondien er ny, og den får du opskriften på lidt længere nede i indlægget.

Alle tre kager er bagt i en bradepande, der måler ca. 25 x 35 cm. De er herefter skåret ud efter ønsket bogstav. Både brownie og blondie kan med fordel bages flere dage i forvejen og fryses ned - de er nemmest at skære ud, når de er semi-frosne.

Chokoladekagen bagte jeg dagen før. Den kan sagtens stå ved stuetemperatur natten over og stadig være supersvampet og lækker ved servering dagen efter.

Jeg har gjort det endnu nemmere for dig at bage en flot bogstavskage eller talkage. Nederst finder du alle bogstaver, som du kan printe og klippe ud, så du kan skære herefter.

Brownie med karamel-chokolade creme
Opskriften på brownie finder du her. Du skal bage 3 x portionen.

Pynt - jeg pyntede med:

Karamel-chokolade creme:

Sådan laver du en karamel chokoladecreme:
Kom fløden i en gryde og varm den op til lige under kogepunktet. Kom chokoladen i en skål og hæld fløden over. Lad det stå et minuts tid inden, at du rører i midten til alt chokoladen er smeltet. Kom husholdningsfilm direkte oven på cremen. Den vil være helt flydende. Stil cremen på køl i mindst 3-4 timer og gerne natten over, så den er helt kold. Pisk cremen op med en håndmixer til den er luftig og kan holde sig selv. Cremen skal piskes stiv nok til at kunne sprøjtes ud, men ikke så meget, at den stivner og bliver grynet. Kom en ønsket tyl i bunden af en sprøjtepose. Kom cremen i posen og pynt kagen.

Svampet chokoladekage med hvid chokolademousse:
Opskriften finder du her. Hvis du ikke er glad for at arbejde med husblas, så kan du lave en hvid chokolade creme efter samme fremgangsmåde som karamel-chokolade cremen. Byt Gold chokolade ud med hvid chokolade.

Blondie med mørk chokoladecreme

Det skal du bruge:

Sådan bager du en svampet blondie med mørk chokoladecreme:
Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Skær smørret i mindre stykker og smelt det over lav varme i en gryde. Når smørret et smeltet, tages det af varmen, og den hvide chokolade kommes i og smeltes ved omrøring. Kom æg, sukker og salt i en skål og pisk det lyst og luftigt med en håndmixer. Rær smør/chokolade blandingen i æggesnapsen med en dejskraber eller røreske. Sigt hvedemel i og rør det forsigtigt ind i dejen. Kom bagepapir i en 25 x 35 cm bradepande og hæld dejen i. Bag kagen i cirka 20 minutter. Stik i kagens midte - der skal sidde meget fugtige kagekrummer på pinden, når den tages op. Så er blondien færdig. Lad afkøle og kom gerne på frost, hvis du kan nå det. Skær kagen ud som ønsket, når den er halvfrossen.

Mørk chokoladecreme:
Hak chokoladen groft, hvis du ikke bruger callets. Kom fløden i en gryde og varm den op til lige under kogepunktet. Kom chokoladen i en skål og hæld fløden over. Lad det stå et minuts tid inden, at du rører i midten til alt chokoladen er smeltet. Kom husholdningsfilm direkte oven på cremen. Den vil være helt flydende. Stil cremen på køl i mindst 3-4 timer og gerne natten over, så den er helt kold. Pisk cremen op med en håndmixer til den er luftig og kan holde sig selv. Cremen skal piskes stiv nok til at kunne sprøjtes ud, men ikke så meget, at den stivner og bliver grynet. Kom en ønsket tyl i bunden af en sprøjtepose. Kom cremen i posen og pynt kagen.

Tip: Kagekanterne, du skærer fra, kan du bruge til at lave romkugler, trøfler, træstammer eller studenterbrød. Hvis du laver mini trøfler, så kan du bruge dem som pynt på kagen. Du kan også skære overskudskagen ud i små firkanter og servere dem som små hapsere med creme ved siden af bogstavet.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT