Ingen sommer uden masser af is. Jeg er særlig heldig, når det kommer til is, for min storebror laver den bedste is, jeg kan forestille mig - Kastbergs er Danmarks bedste is, hvis du spørger mig. En isvaffel med en kugle af Kastbergs hindbærsorbet og pistacie og en god klat hjemmelavet guf på toppen. Jeg kan næsten ikke komme i tanke om noget, der er mere lækkert.

Guf er så nemt at lave selv. Det er hurtigt at lave, og det kræver kun tre ingredienser, som du næsten med garanti har i dit køkken altid.

Hjemmelavet guf smager så meget bedre end det, man køber, så skynd dig at lave en portion - og fortsæt hele sommeren.

6-10 personer
Det skal du bruge

Sådan gør du
Kom vand og sukker i en helt ren gryde. Kog sukkerlagen til 117 grader. Brug et digitalt termometer - jeg er rigtig glad for det her termometer.

Mens sukkerlagen koger, så kommes æggehviderne i en helt ren skål. Når sukkerlagen er ca. 111 grader, så piskes æggehviderne skummende ved lav/mellem hastighed. Tilsæt rød frugtfarve til sukkerlagen, hvis du ønsker en lyserød guf.

Når sukkerlagen er 117 grader, så tilsættes den langsomt æggehviderne i en tynd stråle under fortsat piskning ved mellem hastighed. Pisk guffen ved samme hastighed til den er ca. 38-40 grader. Vend tørre frugtpulver eller lakridspulver i nu, hvis du ønsker at give din guf smag.

Kom i en skål og nyd ovenpå din is eller koldskål hele sommeren igennem.

Tip: Guf er allerbedst, når det er helt frisklavet. Hvis du gerne vil lave det i god tid, så skal du komme det i en skål, dække den med låg/husholdningsfilm og lade den stå ved stuetemperatur. Konsistensen på din guf vil ændre sig løbende og blive lidt mere luftig, men den smager stadig vidunderligt.

Ideen til de her flødeboller har eksisteret i mit hoved i flere år. Nu fik jeg endelig muligheden for at leve tanken ud. Flødebollen er helt klassisk. Marcipanbund, luftig og sej flødebolleskum og mørk chokoladeovertræk. Det, der gør den noget helt for sig selv, er, at der i midten er gemt den lækreste saltkaramel. Og så er flødebollerne pyntet med et lille "påskeæg" på toppen, som får mig til at smile hver gang, mine øjne falder på det. Så fint og kært, synes jeg.

Påsken er her, og jeg glæder mig til at bruge tid sammen med min familie - og spise et væld af hjemmelavede flødeboller.

Lille note: du kommer til at have en smule saltkaramel i overskud. Så det kan du nyde på is, pandekager, morgengrøden eller bare helt for sig selv. En himmelsk mundfuld!

Ca. 20 stk.
Det skal du bruge

Marcipanbund

Saltkaramel

Flødebolleskum

Chokoladeovertræk

Derudover: udstikker ø 5 cm til bunde, sprøjtepose, rund tyl ø 18, fyldetyl, termometer til chokoladetemperering (reklamelinks)

Sådan gør du
Marcipanbunde: Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Drys bordet med lidt af flormelissen. Rul marcipanen ud til en tykkelse på cirka 3 mm - drys med flormelis undervejs, så marcipanen ikke hænger ved bordet eller kagerullen. Stik bunde ud med din udstikker. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag marcipanen i cirka 5 minutter til let gyldne i kanterne. Afkøl på en rist. Tip: bundene kan laves flere dage i forvejen og opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Saltkaramel: Kom fløden i en lille kasserolle og varm den op til ca. 80 grader. I en anden gryde/pande koges glukose og sukker gylden over lav/medium varme. Hæld fløden i og rør. Kog karamellen op til 110 grader. Kom den i en varmefast beholder og køl den ned til 40 grader. Kom smørret i og blend karamellen til homogen og blank. Sæt karamellen på køl. Når den er stuetemperatur eller koldere, så kommes den i en sprøjtepose med en berlinertyl.

Flødebolleskum: Kom æggehvider og 15 g sukker i en helt ren skål. Kom 250 g hvidt sukker, vand og glukosesirup i en helt ren gryde. Sæt den over høj varme. Lad sukkerlagen koge op og skru så ned til middelvarme. Sukkerlagen skal være 117 grader - brug et termometer til at tjekke den rigtige temperatur. Når sukkerlagen er ca. 111 grader, så piskes æggehvider og sukker, indtil det bliver skummende.

Når sukkerlagen er 117 grader, så hældes den forsigtigt i æggemassen, mens der samtidig piskes ved lav hastighed. Når det hele er hældt i, så skrues røremaskinen op på lav/medium hastighed, og skummet piskes i cirka 7-10 minutter til det er helt stift og fast - det skal piskes til det rammer en temperatur på 38-40 grader. Du får den mest stabile skum, hvis du pisker ved lav hastighed. Kom en tyl (reklamelink) i bunden af en sprøjtepose. Kom flødebolleskummet i, og sprøjt det oven på bundene. Kom saltkaramel i midten. Lad flødebollerne hvile og tørre ved stuetemperatur i mindst 8 timer - så er de meget nemmere at dyppe i chokolade.

Temperere den mørke chokolade - læs her hvordan du nemt tempererer chokolade.

Hæld chokoladen i et glas - jeg bruger de her glas, jeg også bruger til min surdej. Dyp flødebollerne i chokoladen. Placer dem på et stykke bagepapir og lad chokoladen sætte sig. Temperere den hvide chokolade og kom 3/4 i en sprøjtepose. Sprøjt en "æggehvide" på hver flødebolle. Farv den sidste rest hvid chokolade med det gule kakaosmør og lav en "æggeblomme" på toppen af hver flødebolle. Opbevar flødebollerne køligt i en lufttæt beholder.

Hjemmelavede påskeæg, så man helt selv kan bestemme, hvilken smagskombination, man vil have. Jeg er vild med det. Kaffe, nødder og karamel. Det er præcis, hvad jeg havde lyst til. De små påskeæg er den dejligste lille mundfuld, som jeg glæder mig til at nyde hele påskeferien igennem.

Ca. 40 stk.
Det skal du bruge

Sådan gør du
Kom kaffe og kogende vand i en skål og rør sammen. Rør marcipan og kaffe sammen. Tilsæt flormelis og rør massen homogen. Pak kaffemarcipanen i husholdsningsfilm og lad den hvile på køl i mindst 30 minutter.

Rist hasselnødderne ved 170 grader varmluft i ca. 10-12 minutter til gyldne. Fjern skallen og lad dem køle helt af.

Marcipanen deles i portioner á 14 gram. Kom en hasselnød i midten og form marcipanen til æg.

Marcipanæggene skal stå til tørre i mindst 8 timer, inden de overtrækkes med chokolade. Dæk dem til herefter, hvis de skal stå natten over. Lad stå ude i stuetemperatur.

Temperere chokoladen og dyp påskeæggene i chokoladen. Lad dem sætte sig på et stykke bagepapir. Drys flagesalt på. Nyd!

Når jeg af og til finder tid mellem surdejsnørderi og kagebagning, så øver jeg mig i at lave fyldte chokolader. Jeg elsker små petit fours - den lille søde mundfuld, der så fint afslutter et måltid eller gør sig godt til en kop kaffe.

De her chokolader er fyldt med saltkaramel og mandelpraliné. Ret klassisk, og virkelig lækkert! Jeg lavede en pokkers masse chokolader som en del af bryllupskagebordet med netop det fyld. Dem fik jeg aldrig taget et billede af. Derfor lavede jeg en ny udgave - samme fyld, anden form og farver. Men helt fine i sig selv.

Opskriften på fyldet er slet ikke min. Den fandt jeg hos Benedictes chokolader på Instagram - som jeg troligt følger med hos.

Efter flere års øvelse har jeg endelig fundet en metode, der fungerer for mig, når jeg skal temperere chokolade. Den får I her.

Til de fyldte chokolader skal du bruge:

Sådan tempererer jeg chokolade:
Når du skal tempererer chokolade, så er det vigtigt, at du temperer en god portion af gangen. Det er svært at temperere en lille portion chokolade. Den chokolade, du ikke skal bruge til opskriften, kan du gemme og bruge næse gang, du skal temperere chokolade. Eller lave til hjemmelavet pålægschokolade ved at sprede det ud i et ønsket lag på et stykke bagepapir. Knæk det i stykker og opbevar i en lufttæt beholder.

Du skal bruge:

Sådan gør du:
Vej din mørke chokolade af. Bruger du ikke callets (små chokoladeknapper), så skal chokoladen hakkes groft. Blend 20 g af chokoladen helt fint – blend så kort tid som muligt, så chokoladen ikke varmes op og smelter. Har du ingen blender, så kan du hakke det helt fint.

Kom vand i bunden af din kasserolle – kun 1-2 cm. Det er vigtigt, at vandet ikke rammer bunden af skålen, når den placeres oven på. Bring vandet nær kogepunktet og skru helt ned for varmen. Kom 200 g chokolade i din skål og placere den oven på vandbadet. Lad skålen stå i 5 sekunder og begynd herefter at røre stille rundt i chokoladen. Lad chokoladen stå over varmen i 15 sekunder ad gangen. Tag den herefter af og rør grundigt, så varmen fordeles, og chokoladen langsomt begynder at smelte. Det er meget vigtigt, at der ikke kommer damp/vand ned til chokoladen, så sluk for varmen under kasserollen om nødvendigt.

Når alt chokoladen er smeltet, så skal du holde øje med chokoladens temperatur. Den smeltede chokolade skal ramme 45 grader. Varm den i kortere og kortere intervaller, når temperaturen begynder at nærme sig. Rør grundigt undervejs.

Når den smeltede chokolade er 45 grader, fjernes den helt fra varmen ved vandbadet. Tilsæt de resterende 40 g chokolade. Rør forsigtigt chokoladen sammen med den smeltede chokolade. Chokoladens temperatur skal ned på 32 grader før, at den er perfekt tempereret*. Hvis temperaturen er højere end det, når de 40 g chokolade er smeltet, så tilsættes 1 tsk. af den blendede chokolade og røres forsigtigt sammen med resten af chokoladen. Fortsæt indtil temperaturen er 32 grader. Nu er din chokolade klar til brug.

For at tjekke, om chokoladen er tempereret korrekt, så kan du tage lidt chokolade på en ske og lade det ligge i et par minutter. Størkner chokoladen med en ensartet overflade uden striber, så er den perfekt tempereret. Er det ikke lykkedes, så kan du varme din chokolade op til 45 grader og tilsætte ny chokolade for at sænke temperaturen igen.

Der er altid plads til en chokoladekage mere i mit repertoire. For det er som oftest den kage, jeg tyer til, når jeg skal bage til gæster, familie eller en hyggelig lejlighed. De fleste sætter pris på en god chokoladekage, og det er jo det bedste udgangspunkt for bagning.

Chokoladekagen her er blevet noget helt særligt. Den er så intens og rig i sin smag, at alle smagsløg jubler, når man tager en bid. Ja - den er virkelig, virkelig god. Den chokoladerige chokoladekage er bagt på mandelmel og masser af chokolade og smør. Og æg! Æggene sikrer, at det mest af alt minder om en chokolademousse, der bages. Det er jeg vild med!

Kagen er glutenfri, så alle kan være med. Den er svampet, chokoladeintens og har en sprød top, der giver den helt perfekte bid. Den milde eftersmag af orange, synes jeg klæder den rige chokolade så godt. Er du ikke lige så vild med appelsin sammen med chokolade, som jeg - så udelader du det bare. Gør den endnu mere luksus ved at toppe med en klat fuldfed creme fraiche og et drys karamelsten.

8-10 personer
Det skal du bruge:

Sådan bager du en bitter, chokoladerig chokoladekage med en dyb smag af chokolade og orange:
Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme.
Skær smørret i mindre stykker og kom det i en skål sammen med chokoladen. Sæt skålen over vandbad og smelt smør og chokolade sammen over lav varme. Når det netop er smeltet sammen, tages skålen af varmen. Tilsæt fintrevet appelsinskal (jeg bruger det her Microplain rivejern, som er så godt! reklamelink) og rør i. Stil til side.

Kom æggeblommer og 60 g rørsukker i en skål og pisk til det er lyst, tykt og luftigt. Rør æggesnapsen sammen med det smeltede chokolade/smør til det netop begynder at samle sig. Kom mandelmel og salt i og rør en smule mere - det behøver ikke at være helt homogent.

Kom æggehviderne i en skål og pisk til de er skummende. Tilsæt de sidste 55 g rørsukker lidt ad gangen, og pisk til du har en næsten fast marengs, der er skinnende og kan lave en næsten fast marengs-top - du kan se her, hvad jeg mener med marengs-top.

Vend forsigtigt marengsen i chokoladedejen. Det gøres nemmest ved at tage en tredjedel og folde effektivt og godt ind dejen. Resten af marengsen foldes forsigtigt ind i dejen for at bevare luftigheden. Kom et stykke bagepapir i din kageform (krøl det først, så er det nemmest) og hæld dejen i. Bag kagen i ca. 20-25 minutter. Der må gerne være fugtige kagekrummer på pinden, når du stikker i midten af kagen. Lad kagen hvile og afkøle i formen. Kagen vil falde sammen og krakelere på toppen - det er meningen.

Servér kagen med en god skefuld creme fraiche eller let pisket fløde og et drys karamelsten, hvis du har sådan en - dét er lækkert!

TIP! På min Instagram kan du se, hvordan jeg bager min Gateau Marcel. Jeg viser hele bagningen med alle steps fra start til slut - du finder videoen i mine højdepunkter.

Er du vild med chokolade? Så er det den her kage, du skal bage. Gateau Marcel er en drøm af en chokoladekage. Halvdelen af chokoladedejen bages, mens den anden halvdel smørres på toppen af den afkølede kage. Dejen minder mest af alt om en rigtig, rigtig god chokolademousse, så den her kage er lige noget for kagedejs-elsker, som jeg. Gateau Marcel kagen er glutenfri, og så er den meget fryseegnet. Du kan finde en video af, hvordan du bager Gateau Marcel i mine fremhævede stories i mit Instagram-feed.

8-10 personer
Det skal du bruge:

Tip: jeg bruger den her springform, når jeg laver dobbelt portion (reklamelink)

Sådan bager du en hjemmelavet Gateau Marcel:
Smør kageformen let med smør og drys med sukker. Placer på en bageplade - evt. beklædt med bagepapir, hvis formen ingen bund har. Tænd ovnen på 175 grader over/under varme (almindelig ovn). Skær smørret i mindre stykker og hak chokoladen groft, hvis du ikke bruger chokolade callets. Smelt smør, chokolade og 75 g sukker over vandbad til netop smeltet. Det skal kun være lillefingervarmt. Del æg i hvider og blommer. Kom æggeblommerne chokoladeblandingen én ad gangen og rør til homogen med et piskeris. Pisk æggehviderne skummende. Kom de sidste 75 g sukker i hviderne og pisk dem stive. Vend forsigtigt de piskede æggehvider i chokoladeblandingen - fold dem ind, så luften bevares.

Kom 2/3 af kagedejen i formen og bag i ca. 30 minutter. Der skal sidde fugtige kagekrummer tilbage, når du stikker midt i kagen. Lad kagen køle helt af. Kom resten af kagedejen på toppen. Frys kagen, hvis du har tid - det gør det muligt at lave et pænere snit.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Jeg bliver aldrig god til at pynte kager, som ville være Den Store Bagedyst værdig. Men bage (rustikke) kager, der smager helt fantastisk - dét kan jeg finde ud af! Den her svampede mazarinkage med chokoladefrosting er netop sådan en kage. Den smager fuldstændig fantastisk! Kagen er supernem at bage, og jeg lover dig, at den vil blive nydt af alle, du serverer den for. Kagen er også glutenfri, så jeg selv har bagt den adskillige gange, når min farmor, der er glutenallergiker, har været forbi til kaffe og kage. Jeg har altid svært ved at vælge hvilken kage, der er min yndlings, men den her mazarinkage ligger altså højt på listen. Så god!

Det skal du bruge:

Chokoladefrosting

Sådan bager du den bedste mazarinkage med chokoladefrosting:
Skræl og kog kartoflerne. Lad dem køle af og mos dem. Tænd ovnen på 175 grader over/undervarme. Kom mandlerne i en minihakker og blend dem til en semi-fin mandelmel. Kom smør og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Kom én æggeblomme i ad gangen og pisk grundigt mellem hvert æg. Kom mandelmel, kartofler og revet marcipan i og pisk til dejen er homogen. Pisk æggehviderne stive. Vend 1/3 af æggehviderne i dejen og rør dem ind i dejen. Fold de sidste æggehvider forsigtigt i dejen. Kom bagepapir i en springform og hæld dejen i. Bag (verdens bedste) mazarinkage i 35-40 minutter til den er gylden og sat.

Chokoladefrosting: Kom alle ingredienserne i en skål og pisk dem homogene. Smør chokoladefrostingen på kagen, når den er helt afkølet.

Tip: Kagen kan sagtens bages dagen i forvejen. Opbevar kagen i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Vent med at lave chokoladefrostingen til dagen, hvor den skal serveres. Kagen holder sig svampet og lækker i flere dage. Når kagen har chokoladefrosting på, så skal den opbevares i køleskabet.

Vi lever lidt i en baby-boble herhjemme i øjeblikket. Det er helt fantastisk! Karl Hugo er den fineste lille fyr. For at gøre den fælles barselstid endnu mere hyggelig, så sørger jeg for, at der er friskbagt kage - så bliver eftermiddagskaffen meget bedre 🙂

Denne her kage har jeg testet af et par omgange. Jeg ville meget gerne finde frem til en kageopskrift, der kunne give mig en svampet kage, der ikke er alt for sød. Lige nu har jeg nemlig lyst til frisk mad - friske råvarer, syrlig frugt og kager, der smager skønt, men ikke er alt for søde. Og netop det kan den her mandel-yoghurt kage. Den er svampet og lækker i konsistensen, og så er den bagt uden raffineret sukker, så den ikke er alt for sød. Mandlerne giver en god sødme til kagen, og den græske yoghurt sikrer, at kagen er supersvampet.

Jeg toppede kagen med friske blåbær, da jeg bor tæt på Ømosebær, som er det skønneste pluk-selv bær-sted, hvor min lille familie og jeg kan plukke de friske bær, vi har lyst til; blåbær, hindbær, stikkelsbær og en masse andre skønne bær. Ellinor elsker det, og det gør jeg også. Derfor var det helt oplagt at gøre denne her sundere kage endnu bedre med masser af friske blåbær. Kombinationen af mandler, limeskal, yoghurt og blåbær er helt perfekt.

Det skal du bruge:

Sådan bager du en sundere mandel-yoghurt kage uden raffineret sukker:
Tænd ovnen på 180 g over/under varme. Kom mandlerne i en minihakker eller blender og blend dem til en fin mandelmel. Kom mandelmel, hvedemel, bagepulver og salt i en skål og rør det sammen. Kom det bløde smør, honning og limeskal i en anden skål og pisk det med en håndmixer i 2-3 minutter til det er lyst og luftigt. Kom æggeblommerne ved og pisk yderligere 1-2 minutter. Tilsæt de tørre ingredienser og fold dem forsigtet ind i dejen. Fold den græske yoghurt i også. Pisk nu æggehviderne i en ren skål til de er luftige og stive. Fold dem forsigtigt i dejen og fordel dejen i en springform (jeg brugte en rund springform på 16 cm i diameter).

Bag kagen i ca. 20-25 minutter til den er gylden, og der ikke hænger dej på en gaffel, når du prikker i den. Lad kagen afkøle og pynt den med friske blåbær. Server evt. kagen med en klat græsk yoghurt rørt med lidt vaniljepulver.

Jeg og min computer er rykket fra hjemmekontoret til nye, flotte lokaler. Det er så skønt at have fået et nyt kontor. Selvom jeg trives godt derhjemme, så sikrer et kontor udenfor huset, at jeg ikke bruger min arbejdstid på støvsugning og tøjvask. Og det er altså smart! Men… Nu har jeg ikke længere mit køleskab lige i nærheden, så der nemt kan skrælles en gulerod, skæres et stykke frugt eller smøres et stykke knækbrød, hvis formiddagssulten kommer snigende. Derfor er jeg i fuld gang med at udvikle mit opskriftindeks med opskrifter på nemme og sunde lækkerier, der let kan tages med på kontoret. Udover frugt og grøntsagsstave, så har jeg gerne en eller to af de her dadelkugler med. De smager så godt, stiller den søde tand og så er de nemme og hurtige at lave. Hvis du er vild med bounty, så er de her dadelkuglerne lige noget for dig.

10-12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du bløde og lækre bounty dadelkugler:
Skær dadlerne i mindre stykker. Kom dadler, peanutbutter, vand og salt i en minihakker eller blender og blend det til er homogent og samlet. Rør kokosmelet i og kom dadelmassen i fryseren i mindst 30 minutter – så er dadelkuglerne nemmere at trille. Tril dadelmassen til små, mundrette bountykugler. Smelt eller tempererer den mørke chokolade – du kan læse her, hvordan du temperer mørk chokolade, og dyp dadelkuglerne i chokoladen. Drys med kokosmel og opbevar dadelkuglerne i fryseren eller køleskabet.

Tip: Dadelkuglerne behøver ikke at blive overtrukket med mørk chokolade – de smager også godt uden.

bountydadelkugler_1

Når jeg inviterer til fødselsdag, så er jeg ovenud begejstret for, at der er god grund til at bage kage – og gerne mange og meget af det. Invitationerne til min 25 års fødselsdag har I allerede set, og hovedretten har jeg også delt med jer - små sliders, der nemt kan laves til mange, da det meste kan forberedes i god tid. Men nu til desserten!

Jeg elsker selv desserter, hvor der er mulighed for at smage på mere end bare én kage. Derfor planlagde jeg et dessertbord med fem forskellige kager, der alle blev serveret i små portioner eller stykker. Én lille chokoladecookie, én cheesecake i glas og tre skærekager. Brownie, gulerodskage og mazarinkage med chokoladefrosting. Kagebord er en dejlig dessert, da alt kan forberedes længe i forvejen, er nemt at servere til mange og passer perfekt hvad end du skal holde fødselsdag, barnedåb eller fest.

Sådan laver du et kagebord med mange forskellige kager:
Det skal du bruge:

Sådan bager du en den bedste mazarinkage med chokoladefrosting:

Chokoladefrosting:

Tænd ovnen på 175 grader over/under varme. Blend mandlerne til en grov mandelmel. Mos de kogte kartofler. Pisk smør og sukker sammen til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggeblommerne én ad gangen og pisk godt efter hver blomme. Kom mandelmel, hakkede mandler, kartofler og revet marcipan i dejen og pisk til dejen er homogen. I en anden skål piskes æggehviderne stive og vendes herefter forsigtigt i dejen. Kom bagepapir i en form på ca. 25 x 15 cm. Hæld dejen i formen og bag kagen i 25-30 minutter. Kagen er færdigbagt, når den er letgylden i kanten og der ikke hænger dej ved, hvis du stikker en gaffel ned midt i kagen.

Chokoladefrosting: Kom alle ingredienserne i en skål og pisk til sammen til det er luftigt og uden klumper.

Tip: Mazarinkagen kan sagtens fryses ned, så du kan forberede den i god tid. Jeg skar kagen ud i 3x3 cm stykker og sprøjtede chokoladefrostingen på med en tyl.

smaakagermazarin_chokolade_smaakager_4

Misforstå mig nu ikke. Der er jo (næsten) intet, der smager lige så godt som cookie dough. Jeg finder det decideret umuligt at bage cookies uden, at smage (lidt for mange gange) på dejen. Men hvis du nu, ligesom jeg, har erkendt, at man ikke kan spise cookie dough som en lille eftermiddagssnack, så er de her dadelkugler altså et rigtig godt alternativ. Dadelkuglerne har samme bløde og seje konsistens som cookie dough, og så er kombinationen af søde dadler, mandelsmør og kakaonibs altså ret så lækker. Jeg forsøger at holde mig på afstand af køleskabet, når jeg har lavet sådan en portion dadelkugler her, for ellers forsvinder de lidt for hurtigt…

15-20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du lækre og bløde dadelkugler:
Fjern stenene fra dadlerne og skær dem i mindre stykker. Kom alle ingredienserne undtaget kakaonibs i en blender eller minihakker. Blend det sammen til en homogen masse. Kom kakaonibsene i og rør dem i ind dadelkugledejen. Form dejen til små kugler på ca. 10 gram. Opbevar dadelkugler i køleskabet eller fryseren.

Tip: Hvis du vil gøre dadelkuglerne endnu mere uimodståelige og konfektagtige, så dyb dem i smeltet chokolade. Så får du endnu sværere ved at holde fingrene fra dem – jeg siger det bare.

Cookiedough_dadelkugler_7Cookiedough_dadelkugler_4

Er du også vild med gulerodskage? Det er faktisk én af mine yndlings kager. Jeg er vild med den svampede, krydrede gulerodskage og selvfølgelig den gode cheesefrosting, der altså er nødt til at være på en gulerodskage. Når jeg nu ikke kan spise gulerodskage hele tiden, så kan jeg heldigvis komme mange af de gode ingredienser fra gulerodskagen ind i de her bløde dadelkugler. Dem kan jeg til gengæld spise med god samvittighed. Smut i køkkenet og lav dadelkugler, der smager af gulerodskage – de indeholder masser af sunde fibre, vitaminer og mineraler, så send du også bare en med dit barn i madpakken.

10-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du dadelkugler, der smager af gulerodskage:
Fjern stenene fra dadlerne og kom alle ingredienserne i en minihakker eller blender. Blend det hele sammen til en homogen masse. Smag dadelkuglerne til inden at du former dem i små kugler á ca. 10 gram. Opbevar gulerodskage-dadelkuglerne i køleskabet i 1-2 uger.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Gulerods_dadelkugler_5Gulerods_dadelkugler_3

 

Morgenmad, der nemt kan tages med, når tiden er presset om morgenen – det er altså virkelig smart og praktisk. Jeg har ofte en portion chiagrødkøleskabsgrød eller en hjemmebagt grov bolle med mig, når jeg ikke lige når morgenmaden. For morgenmad skal jeg have. Jeg fungerer først rigtigt om morgenen, når jeg har fået noget at spise. Men lige nu er det ikke grød, der hitter mest om morgenen, men derimod crumble. Mine svigerforældre har netop købt et hus, hvor der i haven er det største blommetræ, så derfor har jeg køleskabet fyldt med blommer. Sammen med et sprødt lag crumble med masser af kostfibre, der kan holde mig mæt længe, så er det en perfekt og velsmagende morgenmad. Du kan selvfølgelig også lave morgenmadscrumble et i fad, hvis du ikke har brug for at kunne tage morgenmaden med dig på farten. Spis crumblen som den er, eller kom lidt yoghurt og kakaonibs på toppen.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en sund to-go morgenmad:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær blommerne i mundrette stykker og fordel dem i fem glas (mine glas er 160 ml Weck-glas, og de er perfekte, da de gerne må komme i ovnen - jeg køber mine Weck glas her) eller kom dem i et fad. Bland de resterende ingredienser sammen i en skål og mos det sammen til en homogen masse. Fordel den sunde crumbledej oven på blommerne. Bag morgenmadscrumblen i ca. 20 minutter til toppen er gylden og blommer bobler. Stil morgenmaden på køl, hvor de kan holde sig 3-4 dage.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Crumble_morgenmad_blomme_4Crumble_morgenmad_blomme_3

Stikkelsbær-sæsonen er lige ved at være ovre. Heldigvis nåede jeg lige at få købt de lækreste, røde stikkelsbær hos min lokale gårdbutik. Den fineste lille bær-plantage, der kan forsyne mig med både stikkelsbær, blåbær, hindbær, solbær og alle de andre bær, som sommeren og efteråret tilbyder os. På min Instagram kan du se, hvor fin den lille gårdbutik hos Ømosebær er.

Den friske og letsyrlige stikkelsbærkompot er perfekt til den her søde og svampede mazarinkage. Kagen er glutenfri og nem at bage. Lige nu passer det perfekt med de nye, danske kartofler. De er perfekt bløde og søde, og gør kagen super svampet. Mandlerne giver kagen konsistens og masser af smag. Kan I høre det? Jeg er ret begejstret for den her karamelliseret mazarinkage. Brudt i stykker og pyntet med stikkelsbærkompot og græsk yoghurt rørt med vanilje. Perfekt.

Det skal du bruge:

Stikkelsbærkompot:

Sådan bager du en karamelliseret mazarinkage med stikkelsbærkompot:
Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn. Rør smør og sukker blødt. Tilsæt æggeblommen. Blend mandlerne til en grov mel. Mos kartoflerne med en gaffel. Rør mandelmel, blendede mandler, kartofler og marcipan sammen med smør- og sukkerblandingen. Pisk æggehviden stiv og vend den i dejen til den er homogen. Kom dejen i en 13 cm springform. Bag kagen i ca. 25 minutter. Der skal ikke hænge kagedej ved, når du stikker en gaffel ned i midten af kagen. Lad kagen afkøle på en rist. Når kagen er afkølet brydes den i mindre stykker og pyntes med yoghurt og stikkelsbærkompot.

Sådan laver du stikkelsbærkompot:
Nip stikkelsbærrene fri for stilk. Skyl dem og kom dem i en gryde med vand, sukker og vanilje. Lad stikkelsbærrene koge op til de brister. Det tager ca. 5-10 minutter. Tag vaniljestangen op og blend kompotten en smule. Kom kompotten på et skoldet glas og opbevar den i køleskabet.

Glutenfri_mazarinkage_4Glutenfri_mazarinkage_nytGlutenfri_mazarinkage_2

Med haven fyld af fine røde rabarber og køleskabet fyldt med bløde dadler, så havde den her lækre rabarbercrumble næsten lavet sig selv. Næsten.. Ideen og lysten til kage var i hvert fald skabt. Crumble er, som jeg tidligere har fortalt, én af mine yndlings kager.  Jeg er vild med, når en kage indeholder sprødt, blødt, sødt og syrligt – og det kan en crumble. Men da jeg fik besøg af min farmor, som ikke tåler gluten, og min farfar der forsøger at holde sig fra tilsat sukker, så måtte jeg forsøge mig med noget andet, end min sædvanlige crumbledej. Det blev til den her nemme rabarbercrumble uden tilsat sukker og fri for gluten.

Heldigvis blev denne her rabarbercrumble lige så lækker, som jeg håbede. Og som en crumble skal være. Du kan bruge rabarber eller bær – eller en blanding. Den sunde rabarbercrumble smagte dejligt, da den var lun, men jeg synes faktisk, at den smagte endnu bedre, da den havde stået en dag eller to. Så bag bare kagen i god tid.

Det skal du bruge:

Sådan bager du en sundere rabarbercrumble:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Rengør raberberne. Snit dem fint og vend dem med honning og vaniljepulver i et fad. Blend dadler og smør sammen til en homogen masse. Bland det sammen med havregryn, mandelmel, grofthakkede mandler og salt. Smuldre dejen over rabarberne. Bag crumblen i ca. 20 minutter til crumbledejen er bagt og gylden. Server kagen med lidt yoghurt rørt med vaniljepulver.

Rabarbercrumble_1 Rabarbercrumble_2 Rabarbercrumble_feat

 

Jeg håber ikke, at det er blasfemi at kalde de her chokoladekugler for chokolademousse. Jeg har en stor kærlighed for rigtig chokolademousse lavet på chokolade, fløde, sukker og æg. Men derfor er jeg ikke for fin til at forsøge mig med lidt sundere varianter, der giver mig samme tilfredsstille på smag og konsistens. Og det gør de her små sunde mundfulde. Avokado, dadler og kakao giver en perfekt blød og let mousse, der smager fantastisk af chokolade. Den sprøde skal af smeltet chokolade gør dem helt perfekte. Jeg er helt vild med dem! De forsvandt på mystisk vis ret hurtigt herhjemme, og det er altid et tegn på, at opskriften har ramt plet. Nyd dem som et sundere alternativ til slik, til at stille den søde tand med eller kom en enkelt i madpakken. Jeg er sikker på, at du bliver populær hos både store og små, hvis de finder sådan en lille lækker mundfuld, når de åbner madkassen.

15-20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du sunde chokolademousse kugler:
Blend alle ingredienserne undtagen chokoladen, til du har en homogen masse. Smag til. Hvis du ønsker den sødere, kan du tilføje lidt akaciehonning. Kom massen i fryseren i minimum 1 time. Massen skal være kold for at kunne trilles til kugler. Tril chokolademassen til kugler. Smelt eller temperere (se her hvordan du temperer mørk chokolade) chokoladen og overtræk chokolademoussekuglerne. Opbevar dem i køleskabet.

Sund_chokolademousse_5 Sund_chokolademousse_7

Selvom jeg elsker, elsker, elsker søde sager, der er lavet af smør, sukker og mel, så er et lidt sundere alternativ også kærkomment engang i mellem. Min kærlighed til dadler vokser og vokser, og jeg nyder dem både i det salte og det søde køkken. De her små hapsere er blevet min nye afhængighed. Jeg forsøger at lave dem sjældent, da de forsvinder alt(!) for hurtigt, når de først er lavet. Jeg elsker den bløde og chewy konsistens. Den salte og søde smag og så det knas, som kakaonibsene tilføjer. Karamel er den bedste beskrivelse, jeg kan give for, hvordan de smager og hvilken konsistens, de har. En ret perfekt lille mundfuld, hvis du spørger mig. Du kan nyde dem som en lille snack, et sundere alternativ til fredagsslikket eller som en god energimundfuld i din egen eller børnenes madpakke. Hvor længe de kan holde sig? Det kan jeg ikke svare på. Så længe har de aldrig fået lov til at stå i mit køleskab…

Ca. 20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du lækre karamelbidder:
Blend cashewnødder og dadler til en homogen og sammenhængende masse. Tilsæt kakaonibs og rør dem sammen med daddelmassen med en ske. Form massen til små firkanter eller tril det til små kugler. Temperere* eller smelt den mørke chokolade og overtræk dine karamelbidder. Opbevar dem i køleskabet eller i fryseren, hvis du ikke får dem spist inden en uges tid.

*Tip: Sådan tempererer du mørk chokolade: varm chokoladen op til 45 grader. Køl 2/3 af chokoladen ned til 27 grader. Bland med den resterende chokolade. Chokoladen er nu tempereret.

Karamelhapsere_4 Karamelhapsere_7 Karamelhapsere_8

Sunde madpakker er ikke altid nemme at lokke med børnene. Men pandekager er altid et hit, ikk? Jeg har lavet en kombination og sender sunde pandekager med i madpakken. Det er både lækkert, sundt og nemt. Spinatpandekagerne smager skønt, er sunde og så er de gode til både nem og hurtig aftensmad og i madpakken. Herhjemme lavede jeg de lækre spinatpandekager til aftensmad, hvor jeg serverede dem med en kødsovs, guacamole og masser af grøntsager. Resterne af pandekagerne blev sendt med i madpakken, hvor jeg havde lavet en tunmousse at komme i sammen med revet gulerod. En sund og mættende madpakke med fisk og masser af grøntsager. Jeg har lavet opskriften på madpandekagerne med spinat glutenfri, så alle kan være med, men du kan sagtens skifte majsmelet ud med almindelig hvedemel eller kikærtemel. Lav gerne en stor portion af de nemme spinatpandekager og frys dem ned med et stykke madpakkepapir mellem hver – så er det nemt at tage én op om aftenen, så du kan lave en sund og lækker madpakke til dig selv eller dit barn.

Hvis du ønsker mere inspiration til madpakken, så kan du kigge her, her, her og her. Muslibaren i madpakken kan du også selv lave. Det er den perfekte eftermiddagssnack til madpakken. Se opskriften på de nemme og lækre muslibarer her.

10-12 stk.
Det skal du bruge til hjemmelavede spinatpandekager:

Tunmousse:

Sådan laver du sunde spinatpandekager:
Kom alle ingredienserne i en skål og blend det sammen til en homogen dej. Steg pandekagerne i smør på en pande.

Sådan laver du en nem tunmousse:
Hæld vandet fra tunen. Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Madpakke_spinatpandekage_13Madpakke_spinatpandekage_99

Intens og fyldig chokoladekage, der nærmest smelter på tungen. Kagen serverede jeg for mine veninder, da jeg holdte fødselsdag. Kagen skal gerne bages dagen før, du serverer den, da den kun indeholder meget lidt mel, og derfor har brug for at ”sætte sig”. Jeg hakkede hvid chokolade groft og kom det i kagedejen, og så blev kagen pyntet med smeltet hvid chokolade inden servering. Kagen er nem at bage, og kræver kun få ingredienser. Men husk at bruge råvarer af en god kvalitet – det gør kagen så meget bedre! Hvis du også er vild med en god og svampet chokoladekage, så synes jeg, at du skal prøve at bage den her.

Det skal du bruge:


Sådan bager du en svampet chokoladekage:

Tænd ovnen på 175grader. Smelt smør i en gryde ved svag varme. Når smøren er let smeltet tages gryden af varmen. Kom den mørke chokolade i og rør smør og chokolade til en homogen masse. Bland rørsukkeret i. Pisk æggene sammen med en gaffel og kom dem i dejen. Vend herefter hvedemel og hvid chokolade i. Kom bagepapir i en 28cm springform og hæld chokoladedejen i. Bag kagen i ca. 30 minutter. Den skal være meget blød i midten, da den sætter sig, når den køler. Nyd kagen dagen eller dagene efter bagningen. Smelt lidt hvid chokolade og pynt kagen med det inden servering. Velbekomme.

Chokoladekage-1

Jeg nyder at bruge min søndag morgen til at lave en god og sund morgenmad, der er lidt anderledes end det, jeg spiser i hverdagen. Som tidligere nævnt elsker jeg min morgenmad. Det er et vigtigt måltid for mig og min krop, og min dag går ikke rigtigt i gang, før jeg har nydt mit måltid. I hverdagene er min morgenmad ofte min favorit chiagrød, sunde pandekager eller den glutenfrie boghvedegrød.

I weekenden havde jeg lyst til en lidt anden morgenmad. Jeg er helt vild med crumblekager, og derfor havde jeg lyst til at prøve at lave en sund morgenmads crumble. Efteråret byder på en masse dejlige frugter, der passer perfekt til denne sunde crumble. Jeg brugte blommer, men både æbler og pærer kunne også være rigtig lækkert. Den lækre crumble indeholder kun sunde og nærende ingredienser, så der er hverken tilsat sukker eller smør. Det er en nem crumble at lave, og så passer den helt perfekt til en hyggelig brunch, eller lav en stor portion i weekenden og nyd en sund morgenmad et par dage frem. Den kan sagtens holde sig et par dage på køl. Crumblen kan også laves som en glutenfri morgenmad ved at bruge glutenfrie havregryn. Derudover kan du bruge de frø og kerner, du har.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en sund crumble:
Tænd ovnen på 180grader. Smør et ildfastfad med kokosolie. Skær blommer og 5 dadler i mindre stykker. Vend det sammen med ¼ tsk. vaniljepulver og kom det i fadet. Bland havregryn, mandelmel, grofthakket mandler, frø og kerner sammen med vaniljepulver og salt i en skål. Blend 2 dadler, banan og kokosolie sammen til en homogen masse. Bland mosen sammen med de tørre ingredienser og rør det sammen til en smuldret dej. Kom den sunde smuldredej oven på blommerne. Bag crumblen i ca. 30 minutter til den er gylden på toppen.

Sund_crumble-1

Sund_crumble-2

Sund_crumble-3

Har du nogensinde smagt boghvede? Boghvede er et frø, der har den fineste trekantet form – jeg synes, at det minder lidt om små flotte hjerter. Så fint! Boghvede har et højt indhold af protein, som kroppen har let ved at optage. Derfor egner denne grød sig også perfekt som et lille måltid efter styrketræning, hvis det er noget, man går op i. Heldigvis kan denne lækre boghvedegrød nydes af alle, da den også er glutenfri. De hele boghvedefrø skal stå i blød natten over for at sikre, at kroppen kan optage boghvedens mange mineraler ordentligt. Boghvede indeholder nemlig, ligesom næsten alle andre korn fytinsyre, der binder kornet eller frøets mineraler. Ved at udbløde boghveden i vand med citronsaft ved stuetemperatur aktiveres fytase-enzymet i frøet, og det kan nedbryde fytin. Så smart! Dette er også én af grundene til, at jeg næsten altid bruger surdej og lange hævetider, når jeg bager. Jeg vil gerne, at min krop får mest muligt ud af de skønne råvarer, jeg spiser.

Tilbage til den glutenfrie grød. Forkæl dig selv eller dine venner til morgenmaden eller weekendens brunch med en lækker boghvedegrød. Du kan bruge lige de bær, du gerne vil, hvis du ikke har hindbær. Grøden kan også sagtens laves dagen forinden, den skal spises. God fornøjelse og rigtig god appetit.

2 personer
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du boghvedegrød med hindbær:
Kom de hele boghvedefrø i en skål. Dæk dem til med vand og tilsæt 1 spsk. friskpresset citronsaft. Lad det stå på køkkenbordet i ca. 10 timer. Dagen efter komme hindbærrene og én dadel i en blender. Blend det til en glat mos. Tag halvdelen til side. Kom de resterende ingredienser i blenderen. Tilsæt eventuelt lidt flere frosne bær for at gøre grøden dejlig kold. Blend grøden til den ønskede konsistens. Pynt grøden med resten af hindbærmosen og server med friske bær og eventuelt lidt afskallede hampefrø for at booste næringsindholdet yderligere.

Boghvedegroed-1

Boghvedegroed-15

Boghvedegroed-4

Sommer er så tæt på, at man næsten kan dufte den. Og jeg er helt vild med det. Det gode vejr gør mig glad og i godt humør. Selvom jeg virkelig elsker at stå i mit køkken og lave mad, så vil jeg hellere være udenfor og nyde det gode vejr, når solen skinner. Derfor laver jeg i løbet af sommeren tit tærte til aftensmad. Det er både nemt og hurtigt, og så kan man altid bruge de grøntsager, man lige har i køleskabet. Jeg er blevet rigtig glad for at bruge chiafrø, da de indeholder mange sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Derfor har jeg eksperimenteret med en glutenfri tærtebund, der indeholder chiafrø. De binder en masse væske, og derfor er de gode til at sikre, at tærtebunden ikke smuldrer. Tærtebunden er glutenfri og er primært baseret på mandler. Den smager fantastisk og bliver dejlig sprød. Tærter er perfekte som stop madspild, da du kan bruge både de fleste grøntsager eller rester af kød fra dagen før som fyld. Hvis tærten ikke bliver spist op, så smager den også fantastisk kold på madpakken.

Det skal du bruge:
Bund:

 

Fyld:

 

Sådan laver du tærten med glutenfri bund:
Tænd ovnen på 180 grader. Blend mandler til fint mel. Rør mandelmel, chiafrø, loppefrøskaller og salt sammen. Kom æg og smør i blandingen og ælt det sammen til du har en ensartet masse. Fordel dejen i en tærteform på ca. 28cm. Kom tærtebunden i ovnen og bag den i 10 minutter.

Pisk skyr, mælk og æg sammen, så der ikke er nogle klumper. Snit grøntsagerne. Skær broccoli ud i små buketter og damp dem hurtigt i kogende vand. Fordel grøntsagerne på den forbagte tærtebund. Hæld æggemassen over grøntsagerne og drys med salt og peber. Bag tærten på 180grader i ca. 20-25 minutter.

Taerte-2

Taerte-1

Taerte-3

Jeg gør ikke specielt meget brug af principperne fra rawfood. Men det skal nu ikke hindre mig i at lave denne kage. For hold nu op, hvor smager den fantastisk! Fyldig, cremet og intens. Sørg for at bruge nogle ingredienser af høj kvalitet, da det virkelig gør en forskel for denne kage. Derudover er kagen både glutenfri og laktosefri, så de fleste har mulighed for at nyde den.

Der er kage til en del mennesker her, da den smager intens og dejligt, så stykkerne behøver ikke at være store.

Det skal du bruge:

Til fyldet:


Sådan laver du en rawcake med chokoladeganache:

Blend mandlerne i en foodprocesser. Tilsæt salt og de udstenede dadler og blend til du har en dej, der er homogen. Kom dejen i bunden af en springform beklædt med bagepapir. Dæk kagebunden med film og kom formen i fryseren indtil du er klar til at komme fyldet på.

Fyldet:
Blend alle ingredienserne sammen til du har en glat og homogen masse. Kom fyldet ovenpå den afkølet bund.

Kom rawkagen i fryseren i ca. 1 time – så er den fast nok til at skære i. Pynt kagen af med friske bær, drys af kakao eller hvad du synes klæder kagen. Nyd den med en god kop kaffe og i godt selskab!

Rawcake Ganache Cathrine Brandt

Rawcake Ganache Cathrine Brandt

Rawcake Ganache Cathrine Brandt

Disse muffins er bagt af en meget enkelt mazarindej. Jeg er vild med mazarin – det passer perfekt til en varm kop kaffe og hyggeligt selskab. De er super nemme og hurtige at lave, og du får en lækker, svampet og vaniljeprikket muffin. Derudover er de glutenfrie. Disse mazarinmuffins kan kombineres med det meste, så du har mulighed for at være kreativ med topping og fyld.

Mazarin muffins Cathrine Brandt

Ca. 15 stk.
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du mazarin muffins:
Tænd ovnen på 160⁰ varmluft. Bland alle ingredienser sammen og rør det til en homogen masse med en håndmikser. Fordel i muffinsforme og bag dem i ca. 35-40 minutter.

Nyd dem!

Mazarin muffins Cathrine Brandt

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT