Annonce - opskrift udviklet for Mammen Mejerierne

Julen er altid god for et lækkert ostebord eller to. Der er den del, jeg nyder allermest ved en julefrokost. Det gode ostebord med sprøde, søde og syrlige elementer. Til de stærke og lidt bitre oste, der vil jeg rigtig gerne have noget sødt modspil. Det er de her syltede figner helt perfekte til. Jeg har klædt fignerne på i julenoter - masser af appelsin, kanel og anis. Nyd din figenkompot til ostebordet, en hjemmelavet pandekage eller til en isdessert.

1 stort glas:
Det skal du bruge:

Sådan laver du en nem og hurtig figenkompot:
Skær stilk og bund af fignerne. Skær dem i mundrette stykker og kom dem i en gryde. Tilsæt alle ingredienserne. Lad det hele simre i ca. 15 minutter til fignerne er møre, og det meste af væsken er fordampet. Kom din figenkompot i et skoldet glas med låg. Opbevar på køl i 2-3 uger.

Tip: En sprød kiks med danablu er det perfekte match til den søde figenkompot.

English recipe below

Jeg har fået prikker på hjernen! Jeg er i gang med at strikke en trøje til Ellinor, som jeg har planer om at brodere prikker på, når den er færdig. Jeg købte et par bukser til Karl Hugo (det lille menneske vokser med lynets hast) forleden - de havde også prikker (reklamelink). Og nu har jeg altså taget prikkerne med i mit (jule)køkken.

Endelig er jeg kommet i gang med julebagningen. Det har ellers været lidt sløvt indtil nu. En portion af de allerbedste havregrynskugler og en smagsprøve eller to på min mormors vaniljekranse og jødekager er det også blevet til. Men det er slet ikke nok! De her prikkede julehjerter, forudser jeg, kommer til at være en af vores december fremover. De er søde, sprøde og så fine. Men ligeså fine, de er, ligeså nemme er de også at lave. Det er slet ikke kompliceret.

Den lyse dej smager skønt af smør og har karameliserede noter fra brun farin. Den mørke dej har jeg smagt til med kakao og orange. Det er nemlig en anden ting, jeg ikke helt kan få nok af. Chokolade og appelsin. Jeg tror, at det kommer sig af, at jeg bagte de her småkager i weekenden. Mums!

20-25 stk.
Det skal du bruge:

Lys dej:

Mørk dej:

Derudover:

Sådan bager du sprøde, prikkede (jule)småkager:
Du skal lave to deje - én lys og én mørk. Ingredienser og fremgangsmåde er næsten de samme.
Lys dej: Skær smør i små firkanter og kom det i en skål. Tilsæt brun farin, rørsukker, hvedemel, salt og bagepulver og smuldre det sammen med smørret med fingrene. Dejen skal være en grynet masse. Kom ægget i en skål og pisk det sammen med en gaffel. Kom halvdelen af ægget i dejen (ca. 25 g) sammen med vand eller mælk. Rør dejen sammen med hænderne til den er samlet. Lad den hvile, mens du laver den mørke dej.

Mørk dej: Skær smør i små firkanter og kom det i en skål. Tilsæt brun farin, rørsukker, hvedemel, kakao, appelsinskal, salt og bagepulver og smuldre det sammen med smørret med fingrene. Dejen skal være en grynet masse. Kom den anden halvdel  af ægget i dejen (ca. 25 g) sammen med vand eller mælk. Rør dejen sammen med hænderne til den er samlet.

Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Drys lidt mel på bordet og rul hver dej ud til en tykkelse på ca. 3 mm. Sørg for, at dejen ikke klistrer sig for meget fast til bordet ved at drysse lidt mel ind under undervejs ved udrulningen. Nu skal der laves huller i dejen. Brug bunden af en tyl eller en anden udstikker og stik huller jævnt fordelt over dejen. Dejen, du stikker ud, gemmer du, så den kan blive placeret i den anden farve dej. Stik ud og fyld dejen med cirkler fra den anden dej. Rul herefter let henover hver dej, så cirklerne bliver sammenhængende med resten af dejen. Udstik hjerter i dejen.

Jeg lavede ca. 10 hjerter i hver dej. De steder, hvor der var dej i overskud, der stak jeg små cirker på ca. 20 mm ud for at udnytte dejen mest muligt. Kom hjerterne på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg bruger min lille spatel til at løfte hjerterne fra bordet - det er den genial til. Bag dine prikkede småkager i ca. 10-12 minutter til de er gyldne i kanterne. Lad dem sætte sig og afkøle i få minutter på bagepapiret inden, at du kommer dem på en rist for at køle helt af.

Den resterende dej, du har i overskud, kan du ælte forsigtigt sammen og lave små marmorerede småkager af.

Tip: Dejen er meget taknemmelig at arbejde med, så den egner sig godt til at blive udstukket i forskellige former og figurer.

Indlægget indeholder affiliatelinks

20-25 pcs.
You will need:

For the light dough:

For the dark dough:

Kitchen equipment:

This is how you make your dotted heart-shaped cookies:
You have to make 2 doughs – one light, one dark. Ingredients and course of action are almost the same.

The light dough:
Cut the butter in small pieces and put it in a bowl. Add brown sugar, cane sugar, wheat flour, salt and baking soda, and mix it well with your fingers. The dough will now be incoherent.
Put the egg in another bowl and whip it with a fork. Take half of the egg (about 25 grams), and add it to the dough together with water or milk. Mix the dough until it feels and looks coherent.

The dark dough:
Cut the butter in small pieces and put it in a bowl. Add brown sugar, cane sugar, wheat flour, orange zest, salt and baking soda, and mix it well with your fingers. The dough will now be incoherent. Add the other half of the egg (also about 25 grams) together with water or milk. Mix the dough until it feels and looks coherent.

Now you have to switch on your oven and set it to 150 degrees C (300 F). Pour a little wheat flour on your table and roll each dough out, until you reach a thickness around 3 mm. Make sure that the dough does not stick too much to the table, by adding more flour to the table while rolling the dough. Now it’s time to make small circles in the dough. Use the bottom of a nozzle to make circles with equal space in between all over the dough. Save all the small pieces of dough, so that you can place it in the other dough. Make holes and fill them with the small pieces from the other dough. Now you have to roll carefully over the dough with a rolling pin, so the circles will be coherent with the rest of the dough. Cut out cookies using a heart-shaped cookie cutter.

I made 10 hearts in each dough. In the rests of the dough, I made small circles around 20 mm to make full use of the dough. Place the cookies on a baking sheet covered with baking paper. Use a small cake spatula to move over the cookies. Bake the cookies for around 10-12 minutes, until they have a golden crust. Leave them in a couple a minutes, before you move them to a another baking sheet to cool off.
You can use the excess dough to make marbled cookies by gently knead it together.

Tip:
The dough is perfect for all types of cookies cut in different forms and figures.

Jeg siger det lige igen - min mormor er virkelig god til at bage. Én ting, som hun bager særligt godt, det er småkager. Og jeg elsker småkager! Jeg er glad for den lille kage, der er så sprød og porøs, at den nærmest smelter på tungen. Lige præcis sådan er den her småkage. Bagt med smør og generøse stykker mørk chokolade. Hvis du også er glad for småkager, eller cookies, som de vel egentligt også kunne kaldes, så må du prøve at bage dem! De er virkelig, virkelig gode. Fik jeg sagt, at de smager så godt!?

20-24 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du sprøde, smørbagte småkager med chokolade:
Del ægget i hvide og blomme. Pisk æggeblommen sammen med en gaffel, da du skal kun bruge en halv æggeblomme i dejen. Stil både æggehvide og æggeblomme til side til senere brug.

Kom smør og mel i en skål og smuldre det sammen indtil, at det ligner rasp. Rør flormelis og hakket chokolade i. Saml dejen med en ½ æggeblomme. Vend småkagedejen ud på bordet og rul det til en pølse med en diameter på 6-7 cm. Stram dejen ind i husholdningsfilm og kom den i køleskabet i minimum 1 time til dejen er gennemkold. Rør æggehviden sammen med resten af æggeblommen og kom også det på køl.

Hak mandlerne fint og vend det sammen med rørsukker. Tag dejen ud af køleskabet og tænd ovnen på 175 grader varmluft. Pensel dejen hele vejen rundt med æg og rul den i mandel-rørsukker blandingen. Skær dejen ud i småkager på ca. 0,5-1 cm tykkelse. Det gøres nemmest med en brødkniv. Kom småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag småkager i 10-12 minutter til de er gyldne i kanten. Lad dem hvile 5 minutter på bagepladen før, at du fører dem over på en rist for at køle helt af. Opbevar dine småkager i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Hvis jeg nu kun måtte vælge én julesmåkage (altså én slags, selvfølgelig...), så ville det nok blive vaniljekranse. De emmer så meget af jul og glade minder. Min mormor bager dem hvert år, og jeg har altid elsket dem. Min mormors opskrift på helt klassiske vaniljekranse er allerede her på bloggen - og de er altså gode! Men det betyder jo ikke, at der ikke er plads til flere opskrifter på vaniljekranse. Jeg kan virkelig godt lide mandelmel i kager og småkager - det giver en dejlig sødme og sprødhed. For at give vaniljekransene endnu mere smag, så forsøgte jeg at riste mandlerne inden, at jeg lavede dem til mandelmel - og det var en god ide! Det gav så meget smag til vaniljekransene. En ny julefavorit.

Det skal du bruge:

Sådan bager du sprøde vaniljekranse med ristet mandelmel:
Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Kom mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist mandlerne i ovnen i 15-20 minutter til de er godt gyldne i midten. Lad afkøle og blend dem til fin mandelmel.

Halver vaniljestangen og skrab kornene ud. Pres kornene sammen med en spsk. sukker for at dele vaniljekornen fra hinanden. Kom vaniljesukker, mandelmel, hvedemel og sukker i en skål og rør det sammen. Skær den kolde smør i små firkanter og smuldre den sammen med de tørre ingredienser. Samle dejen med det halve æg - rør endelig ikke for meget i dejen, da den kun lige skal samles.

Lad vaniljekransedejen stå på køl i en times tid. Kør dejen igennem en gammeldags kødhakker med den lille stjerne som tyl. Form dejen til kranse - så store som du ønsker dem. Bag vaniljekransene på 180 grader varmluft i 5-8 minutter til de er let gyldne. Lad dem afkøle på en rist og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Decembermåned er allerede godt i gang, og vi julehygger herhjemme. Vi har allerede smagt på oldemors klejner, vaniljekranse, brunkager og jødekager. Alle småkagerne er et must hver jul. Jeg elsker de klassiske julekager, men jeg nyder også at bage nogle lidt andre småkager hver jul. Sidste år bagte jeg sprøde småkager med chokolade og appelsinskal. De var så gode, og jeg tænker at bage endnu en portion i år. Sammen med de her lakridssmåkager med tranebær og hvid chokolade. De er strøget lige ind i toppen af listen over de bedste småkager, jeg har bagt.

Småkagerne med lakrids, tranebær og hvid chokolade er en perfekt supplement til de klassike julesmåkager - og egentligt kan lakridssmåkagerne bages hele året rundt. De smager dybt af lakrids, og har en skøn syrlighed fra de tørrede tranebær og masser af sødme fra den hvide chokolade. En ret perfekt og uimodståelig småkage, hvis du spørger mig.

Ca. 30 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du sprøde lakridssmåkager med tranebær og hvid chokolade:
Sigt hvedemel, ølandshvede, bagepulver og lakridspulver sammen i en skål (klid fra ølandshveden vendes i også). Kom de tørrede tranebær i og den kolde smør skåret i mindre tern. Smuldre smørret sammen med de tørre ingredienser, så det ligner groft rasp. Vend sukker og æg i og samle dejen let og forsigtigt - ælt ikke dejen for meget, da småkagerne så mister deres sprødhed. Vend dejen ud på bordet og rul den til en pølse. Form pølsen til en firkant på ca. 2,5 x 2,5 cm. Kom småkagedejen i husholdningsfilm og kom den i fryseren i mindst 45 minutter.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag småkagedejen ud af fryseren og skær den i skiver på ca. 3 mm tykkelse. Kom småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag lakridssmåkagerne i 7-10 minutter til de er let gyldne. Lad dem afkøle på en rist.

Temperere den hvide chokolade - jeg gør sådan her: Hak chokoladen i mindre stykker og kom den i en smal/høj skål eller glas. Kom varmt vand (ca. 40-50 grader) i en større skål og kom den lille skål med den hvide chokolade heri. Lad nu den hvide chokolade smelte, mens du rører i den med. Hvid chokolade må ikke blive varmere end 29 grader. Varm chokoladen op til 28-29 grader og dyb småkagerne i den hvide chokolade. Placer småkagerne på et stykke bagepapir. Opbevar i en lufttæt beholder.

Har du lyst til at bage endnu flere julesmåkager, så finder du mine bedste juleopskrifter her:

En sprød kålsalat er virkelig en af mine favoritter her i de kolde vintermåneder. Jeg holder af at købe de grøntsager, der er i sæson. Lige nu spiser vi masser af hvidkål, rødkål, spidskål og savoykål. Savoykål er først for nyligt blevet en fast råvare i vores køleskab. Jeg tror, at jeg havde lidt skepsis omkring netop den, da jeg mindes lidt for mange salatbuffetter med grofthakket savoykål, majs og ærter fra min barndom. Men! Savoykål smager altså virkelig godt, og det kan bruges til så mange ting. Jeg spiser det ofte råt, men jeg synes også, at det giver en dejlig smag og volumen i foreksempel wok- og risretter.

Den her kålsalat er ret så simpel, men virkelig lækker. Jeg er vild med kombinationen af den sprøde, let bitre kål sammen med en umamirig tahindressing, søde tranebær og friske, helt tyndsnittet pærer.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en sprød kålsalat med tranebær, pære og tahindressing:
Lav tahindressingen først. Den kan holde sig et par dage i køleskabet. Snit savoykål og spidskål i helt tynde strimler. Skær pæren i tynde, mundrette skiver. Vend pære, kål og tranebær sammen og afslut med at vende tahindressingen i. Server og nyd.

Julen er godt i gang, og småkagedåserne herhjemme er efterhånden ved at være fyldte. Jeg mangler stadig at bage vaniljekranse efter min mormors gamle opskrift og lave julens bedste pebernødder. Men ellers er jeg vist ved at være i mål, så der kan hygges i juledagene. De her småkager med mørk chokolade og appelsinskal er sprøde, lækre og så nemme at lave. Jeg er vild med appelsinsmagen, men hvis du foretrækker den mere rene smag af chokolade, så kan appelsinskallen sagtens udelades. Det her er én af julens nemmeste og bedste småkager, som jeg altid glæder mig til at bage i december.

40-50 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du småkager med chokolade og appelsin:
Smuldre mel og smør sammen, så det har en konsistens som fint rasp. Kom sukker, vaniljepulver, mandelmel og salt i. Hak chokoladen og kom chokolade og appelsinskal i. Slå ægget ud i en skål og pisk det sammen med en gaffel. Kom halvdelen af ægget i dejen (ca. 25 g), og ælt det godt ind i dejen, så den bliver samlet og homogen. Form dejen til en pølse med den diameter, du ønsker, at dine småkager skal have. Pak den ind i husholdningsfilm og kom den i fryseren i mindst en time.

Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn. Kom bagepapir på en bageplade. Tag småkagedejen ud af fryseren og skær den i tynde skiver. Jeg synes, at det er nemmest at skære dem med en brødkniv. Læg småkagerne på bagepladen. Bag småkagerne i ca. 5-7 minutter til de er let gyldne i kanten. Lad dem afkøle på en rist.

Indlægget indeholder affiliatelink.

smaakager_appelsin_chokolade_3

Glædelig december! Nyder I julen? December måned er for mig lig med masser af hygge, julebag og tid til hinanden. Hver december finder jeg de gamle favorit opskrifter frem og hygger mig i køkkenet. Ingen jul uden sprøde pebernødder og hjemmelavede havregrynskugler. Sidste år fik jeg lokkede en del af min mormors juleopskrifter ud af hende. Vaniljekranse, klejner og brunkager. Mmh! Mormors småkager er bare de bedste. Men én opskrift manglede jeg – opskriften på min mormors jødekager. De er sprøde, søde og smager altid af én mere. En hyggelig formiddag blev brugt på at bage jødekager efter hendes opskrift, og køkkenet duftede af jul, kanel og smørbagte småkager. Så bliver det ikke bedre! Heldigvis elsker min mormor at dele hendes hjemmebag med andre, så derfor har jeg også fået lov til at dele opskriften på mormors hjemmebagte jødekager med Jer. Rigtig god bagelyst.

Ca. 100 stk. jødekager
Det skal du bruge:

Sådan bager du klassiske jødekager:
Smuldre det bløde smør og mel sammen indtil klumperne er væk. Tilsæt sukker og hjortetaksalt. Slå æggene ud i dejen og ælt den til den er samlet. Dejen skal kunne slippe fingrene godt. Hvis dejen er for blød tilsættes lidt mere mel. Sæt dejen på køl i 2-3 timer eller til dagen efter. Slå ægget ud i en skål, tilsæt 2 spsk. vand og rør det sammen. Bland kanel, sukker og hakkede mandler i en anden skål. Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Del dejen i mindre portioner og rul den ud i ca. 2-3mm tykkelse. Stik småkagerne ud med et glas eller en udstikker. Du kan selv bestemme hvilken størrelse, du ønsker dine jødekager. Kom småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensel jødekagerne med æggemassen og drys med sukker/kanel blandingen. Bag jødekagerne i ca. 8-10 minutter til de er gyldne. Hold godt øje med dem! Afkøl dem på en rist og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Tip: Du kan sagtens fryse jødekagedejen i mindre portioner. Så kan du tage en portion op og tø den i køleskabet natten over, så du kan bage friske jødekager flere gange i løbet af december.

Joedekager_1 Joedekager_3 Joedekager_9

Små fine vaniljeprikkede småkager. Den klassiske vaniljekrans, som jeg tror, er en favorit hos rigtig mange. Jeg er også helt vild med dem. De er søde, sprøde og så lækre. De er heldigvis også nemme at lave. Hos min mormor bliver vaniljekransene lavet på min oldemors gamle hakkemaskine. Det er ret hyggeligt, at den har været brugt til at lave vaniljekranse på i små 100 år. Brug en god vaniljestang af rigtigt god kvalitet, da det er det eneste, som vaniljekransene skal smage af. Hvis du har lyst til at bage flere julesmåkager, så kan du finde opskriften på min mormors brunkager her og hendes klejner her.

Ca. 200 stk. små vaniljekranse
Det skal du bruge:

 

Sådan gør du:
Smuldre smør og hvedemel sammen. Flæk vaniljestangen. Skrab kornene ud og rør dem sammen med lidt sukker, så kornene skilles. Kom vaniljekorn, sukker og vaniljesukker i og vend det sammen. Kom æggeblommerne i og ælt det sammen. Juster med en smule mere mel, hvis dejen er for blød. Kom dejen i køleskabet og lad den hvile i ca. 30 minutter, så den lige sætter sig, men ikke bliver for hård. Kør dejen igennem maskinen – du kan se et billede af den her i indlægget. Form dejen til små runde vaniljekranse. Bag dem ved 180grader i ca. 8 minutter til de er gyldne.

Vaniljekranse-2

Vaniljekranse-1

Endnu en opskrift fra min mormors gamle opskrift bog. En klassisk julesmåkage. Jeg kan ikke mindes en jul, hvor min mormor ikke har bagt brunkager flere gange i løbet af december måned. For de forsvinder hurtigt! Jeg holder af den gode krydrede smag, som mormors brunkager har. Du kan sagtens lade noget af dejen blive i fryseren, så du kan bage friske brunkager flere gange i løbet af julen. Duften af nybagte småkager er jo helt fantastisk i hjemmet. Hvis du har lyst til at prøve flere af min mormors opskrifter af, så kan du finde mormor vaniljekranse her og mormors hjemmelavet klejner her.

Det skal du bruge:

 

Sådan bager du sprøde og smagfulde småkager:
Smelt smør, sirup og flormelis i en gryde til det simrer let i kanten – næsten til kogepunktet. Tilsæt kanel, ingefær og nelliker. Tag gryden af plusset. Rør potasken ud i 1 spsk. vand. Kom det i gryden til de resterende ingredienser og rør rundt. Giv det ro i kort tid så det bruser op til dobbelt størrelse. Hvis det ikke gør det, så skal gryden kort på blusset igen til det bruser op. Lad det hvile til det holder med at bruse. Tilsæt de hakkede mandler, sukat og kandiseret appelsinskal. Lad det afkøle til det er helt koldt og fast. Ælt melet langsomt i. Dejen skal slippe fingrene, så tilsæt måske en smule mere mel, hvis det er nødvendigt.

Rul det ud i tykke pølser med en diameter på ca. 5cm eller den størrelse, du ønsker at dine brunkager skal have. Kom dejen i fryseren og lad den blive gennemkold. Så er den nemlig meget nemmere at skære helt tyndt ud. Når dejen er frossen så skæres den ud i helt tynde skiver. Bages ved 170grader i ca. 5 minutter. Lad dem køle af og opbevar dem i en kagedåse.

Brunkager-1

Brunkager-2

Julestemningen har virkelig indfundet sig hos mig . Jeg har nemlig brugt en dag sammen med min mormor, hvor julens småkager er blevet bagt og lækre klejner er blevet kogt. Så hyggeligt. Jeg værdsætter så meget, at min mormor kan lære fra sig endnu, og hun er så hammer dygtig, at jeg lærer så meget. Opskrifterne på de her klejner er familiens gamle. Min mormor er ikke sikker på, hvor gammel opskriften er, men hun har aldrig bagt andre. Da det er en smule svært at forklare på skrift, hvordan mormors klejner skæres og formes, så har jeg optaget en video til jer, som jeg har lagt op på Facebook. Jeg håber, at den giver et fint indtryk af, hvor nemt det faktisk er at lave sine egne klejner. De her klejner er væsentligt tyndere og sprødere end dem, man kan købe. Det synes jeg er lækkert. Klejne opskriften er nem og simpel, så jeg kan kun anbefale dig, at du prøver at bage dine egne klejner.

Ca. 100 mellemstørrelse klejner
Det skal du bruge:

 

Sådan laver du hjemmelavet klejner:
Hvedemel og smør smuldres sammen. Sukker, citronskal og kardemomme røres i. Tilsæt æg og mælk og ælt dejen godt sammen. Hvis dejen er for blød tilsættes lidt mere mel. Klejnedejen er en sej dej, der er nem at arbejde med. Del dejen i fire stykker. Rul en klump ud til en tykkelse på ca. 3 mm. Skær dejen ud som vist i filmen. Form klejnerne og læg dem på et stykke bagepapir. Smelt palminen i en stor gryde. Når palminen er meget varm koges klejnerne. Prøv evt. med en klejne først. Hvis klejnen hurtigt flyder til tops og let bliver gylden, så er palminen varm nok, og alle klejnerne kan koges. Læg de sprøde klejner på et stykke fedtsugende papir. Lad dem køle helt af og opbevar dem i en lufttæt beholder.

klejner-1

klejner-2

klejner-3

klejner-6

klejner-7

Når december måned starter, og julen nærmer sig med hastige skridt, så er der for de fleste en masse traditioner, der starter. Hjemme hos os er julen også lig med hygge og traditioner. For mig er det ikke helt rigtigt jul, før jeg har bagt og smagt den første, hjemmebagte pebernød. Så længe jeg kan huske, så har vi bagt lige præcis disse pebernødder – og jeg elsker dem! De er så smagfulde og sprøde. Jeg elsker julens krydderier, og de kan smages i pebernødder. Derudover er de super nemme at bage, og så bringer de glæde hos alle dem, du byder på smagsprøver. Der bliver til en del pebernødder ud af denne opskrift. Men vi bager dem faktisk flere gange i løbet af december, fordi at vi hvert år glemmer, hvor godt de egentligt smager.

Det skal du bruge:


Sådan bager du julens dejlige pebernødder:

Bland alle de tørre ingredienser sammen. Slå ægget ud i og kom siruppen ved også. Rør det sammen. Skær smørret ud i mindre stykker og ælt det sammen med resten af ingredienserne. Ælt det til du har en ensartet dej. Stil dejen på køl i ca. ½-1 time. Når dejen er afkølet trilles den til små kugler, der sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. Kuglerne skal være forholdsvis små, da de flyder lidt ud, når de bages. Bag pebernødder i en forvarmet ovn på 180grader i ca. 10 minutter. Afkøl dem på en rist og opbevar dem i en kagedåse.

Pebernoedder-2

Pebernoedder-1

Havregrynskugler er ren jul og nostalgi for mig. De SKAL bare være der, når juleaften nærmer sig. Det er også det konfekt, der forsvinder hurtigst fra konfektfadet i vores familie. Så derfor laver vi altid en stor portion. Ofte bliver vi også nødt til at lave dem flere gange i løbet af december, hvis vi starter tidligt i december med at spise julegodter. Vi laver havregrynskugler efter den samme opskrift år efter år, for det er altså bare de bedste havregrynskugler, jeg har smagt. Det er super vigtigt, at du bruger råvarer af en god kvalitet, når du laver havregrynskuglerne. Sørg for at lave en stor portion, for der forsvinder på mærkværdigvis en masse, mens man triller dem til kugler.

Det skal du bruge:


Sådan laver du julens bedste havregrynskugler:

Bland alle de tørre ingredienser sammen. Kom appelsinsaft i. Skær smørret ud i mindre stykker og ælt det sammen med de tørre ingredienser. Jeg bruger hænderne – det synes jeg er nemmest. Stil dejen i køleskabet i ca. 30 minutter. Tril dejen til små kugler. Rul nogle af dem i kokos, frysetørret hindbær, lakridspulver, kakao eller dit yndlings krymmel. Opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet. Gem dem godt, hvis du ikke vil risikere, at de alle er spist inden jul!

Indlægget indeholder affilitatelink.

Havregrynskugler-1

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p