Sommerens bedste dessert! Jeg er slet ikke i tvivl - det her bliver min sommerdessert. Så let, lækker og frisk. Marengsens sødme og sprødhed passer fantastisk til de let syrlige rabarber og den lækre creme rørt på fløde og creme fraiche. Toppet med lidt frisk mynte for lidt skarphed. Mums! Jeg kan slet ikke vente med at lave den her dessert igen.

Det bedste ved marengsredderne og de bagte rabarber er, at de let kan laves til mange, og sagtens kan laves dagen i forvejen. Nu venter jeg bare på gæster, så jeg kan servere dem sommerens skønneste dessert med rabarber.

9 stk.
Det skal du bruge:

Marengs

Bagte rabarber

Fløde-creme fraiche creme

Sådan laver du marengs med bagte rabarber:
Skal du servere desserten med det samme, så laves rabarberne først, da de er længst tid om at køle af. Hvis du laver desserten i god tid, så er det ikke vigtigt, om du laver marengs eller rabarber først.

Bagte rabarber: Rengør rabarberne og skær top og bund af. Skær rabarberne i stykker på 5 cm. Kom vand og sukker i et ildfast fad og rør det sammen. Læg rabarberne i sammen med vaniljestang og anis. Bag ved 130 grader i 30 minutter til rabarberne er møre. Vend rabarberne rundt i sukkerlagen, når de tages ud af ovnen, så de dækkes. Kom rababerne på et stykke bagepapir og lad dem køle af. Siruppen kan du gemme i et glas og nyde oven på marengsen, din morgenmad eller i en gin og tonic.

Marengsredder: Har du glemt at tage din æg ud, så de er stuetemperede, så kan du lægge dem i lidt varmt vand for at speede processen op. Kom æggehvider, eddike og salt i en skål og pisk dem skummende. Kom sukker i lidt af gangen. Pisk marengsen til den er stiv. Kom flormelis i og pisk til marengsen er fast og lave toppe, der kan holde sig selv. Du kan se et billede her, hvor jeg viser, hvordan marengsen skal være. Tænd ovnen på 100 grader varmluft. Kom ni marengstoppe på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav en lille fordybning i midten af hver marengs, hvor cremen kan lægges ved servering. Bag i 1,5 time. Afkøl på en rist.

Fløde-creme fraiche creme: Pisk fløden let og vend sammen med creme fraiche. Kom en skefuld på hver marengs inden servering og top med bagte rabarber og frisk mynte.

Indlægget indeholder affiliatelink

Da jeg bagte den her lækre chokoladekage med chokoladefrosting, havde jeg en lille portion frosting tilbage. Det skulle absolut ikke få til spilde! I mit køleskab kunne jeg finde marcipan, æg, jordbær og chokolade. Og så havde de her flødeboller næsten skabt sig selv. En overdådig og ret så uimodståelig flødebolle, kan den vist godt beskrives som. Den skønneste, sommerlige flødebolle.

6 stk.
Det skal du bruge:

Skum:

Sådan laver du flødeboller med chokoladefrosting-fyldte jordbær:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Kom marcipanbundene på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen i 8-10 minutter til de er gyldne i kanten. Lad dem afkøle på en rist. Udhul jordbærrene og fyld dem med chokoladefrosting.

Nu laves skummet. Kom æggehviderne og 1 spsk. sukker i en skål og pisk det stift.

Kom sukker, glukosesirup og vand i en gryde. Bring det i kog og lad det koge til det er 117 grader varmt – hold godt øje med det. Brug et sukkertermometer.

Hæld nu den varme sukkermasse ned i æggehviderne forsigtigt og i en tynd stråle, mens du stadig pisker. Sørg for, at sukkerlagen ikke ender alt for meget på kanten af skålen. Pisk indtil skummet er fast og sejt, og du kan trække tråde med piskeren. Kom skummet i en sprøjtepose.

Læg et jordbær på midten af hver marcipanbund. Sprøjt flødebolleskummet på, så jordbærret dækkes, og flødebollen får din ønsket form. Lad flødebollerne stå og tørre i 30-60 minutter ved stuetemperatur inden, at du overtrækker dem med chokolade.

Temperere chokoladen ved at hakke alt chokoladen fint. Kom 2/3 af chokoladen i en skål og smelt den over vandbad. Når chokoladen netop er smeltet (den må ikke blive over 33 grader), så hældes den over den sidste 1/3 chokolade. Rør i midten af chokoladen til det hele er smeltet. Hæld chokoladen over hver flødebolle og drys med finthakket pistacienødder.

Sommer, grill og ristede skumfiduser. Hænger det ikke bare sammen? For mig gør det! Men. Min tålmodighed bliver alvorligt testet hver gang, at jeg skal vente på, at skumfidusen skal blive perfekt ristet. Og det er altså ikke nemt at riste en skumfidus, så den er perfekt til at blive en S’mores – klemt sammen mellem to kiks med et stykke chokolade mellem. Risikoen for katastrofer er mange:

Grillen har mistet den sidste varme, mens jeg endnu forsøgte at finde appetit til desserten.

Grillen er alt for varm, så skumfidusen forkuller.

Min tålmodigehed er for kort, så skumfidusen bliver ikke ordentligt blød, og min S’mores får ikke den konsistens, som bare er allerbedst.

Skumfidusen er perfekt ristet, men når at undslippe pinden inden, at jeg får den fanget mellem to kiks – av, mit dessert-hjerte!

Derfor gik jeg i tænkeboks! Hvordan kan jeg lave en S’mores-dessert, der ikke kræver noget ekstra arbejde, når jeg egentligt har mest lyst til at sidde og nyde den sidste aftensol og sludre? En S’mores, der nemt kan laves til mange, så alle kan servere S’mores til de glade studenter, sommerens aftensmadsgæster og alle sommerens mange fester. Den her luksus S’mores kunne også sagtens serveres som en ekstra dessert til sommerens mange bryllupper, når klokken bliver henad mange, og der måske bliver tændt et bål?

Mulighederne er mange. Heldigivis! For den her dessert er intet mindre end fantastisk. I stedet for en S’mores lavet af produkter, der (måske) ikke består af de bedste råvarer, så er der virkelig skruet op for kvaliteten i det her glas. Verdens bedste S’mores er nem at lave, og så kan den sagtens laves i god tid inden servering, så der kun skal flamberes til sidst.

6-8 stk.
Det skal du bruge:

Chokolademousse:

Skum:

Sådan laver du luksus S’mores:
Opskriften er delt op i steps, så den er nemmere at læse og overskue. S’mores glas er nemme at lave, og de kræver ikke særligt meget arbejde, selvom opskriften godt kan se sådan ud. Chokolademoussen skal have mindst et par timer på køl for at sætte sig og gerne natten over inden, at du kommer kiks og skum på toppen.

Step 1: Kom knuste kiks i bunden af dine glas.

Step 2: Sådan laver du en silkeblød chokolademousse
Hak chokoladen fint og smelt den over vandbad. Tag skålen af varmen, når chokoladen netop er smeltet.

Bring mælken til kogepuntet i en gryde. Jeg tager mælken af varmen, når den laver små bobler ude i kanten af gryden. Hæld det forsigtigt over chokoladen, mens der røres i midten med en dejskraber. Massen samler sig og bliver blank og skinnende, når du fortsætter med at røre.

Pisk fløden til en luftig og let skum. Vend en smule af det i chokoladen. Tilsæt salt og vend forsigtigt resten af fløden i. Fordel chokolademoussen ovenpå de knuste kiks i glassene. Lad gerne moussen sætte sig natten over eller mindst et par timer i køleskabet.

Step 3: Kom knuste kiks på toppen af chokolademoussen.

Step 4: Sådan laver du skum
Kom æggehviderne og 1 spsk. sukker i en skål og pisk det stift.

Kom sukker, glukosesirup og vand i en gryde. Bring det i kog og lad det koge til det er 117 grader varmt - brug et sukkertermometer til at kontrollere temperaturen. hold godt øje med det.

Hæld nu den varme sukkermasse ned i æggehviderne forsigtigt og i en tynd stråle, mens du stadig pisker. Sørg for, at sukkerlagen ikke ender alt for meget på kanten af skålen. Pisk indtil skummet er fast og sejt, og du kan trække tråde med piskeren. Kom skummet i en sprøjtepose og top chokolademoussen med det.

Step 4: Brænd skummet på toppen af dine luksus S’mores glas med en gasbrænder.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Det her er nok den kage, jeg bager oftest. Crumble er min go-to, når den hjemmebagte kage skal være nem, hurtig og simpel at lave. Og så er en rabarbercrumble faktisk min yndlingskage af dem alle. Brownie er lækkert, chokolademuffins er supergode, gulerodskage med cheesefrosting kan jeg også altid spise, men en crumble – meget gerne den slags med rabarber, er altså min absolutte favoritkage. Derfor er det mig egentligt også lidt en gåde, hvorfor opskriften på den nemmeste og bedste rabarbercrumble først kommer på bloggen nu!?

Der ligger allerede en opskrift på en sundere rabarbercrumble uden raffineret sukker, men ikke ”den ægte vare”. Den rigtige rabarbercrumble med friske og syrlige rabarber, en god håndfuld chokolade og det sprødeste og lækreste crumblelag. Men nu er den her! Den kan nydes både lun eller kold, og så gør en god klat creme fraiche, yoghurt rørt med vaniljepulver eller en kugle af den bedste vaniljeis absolut kun rabarbercrumblen endnu mere fantastisk.

6 personer
Det skal du bruge:

Crumble:


Sådan bager du den bedste rabarbercrumble:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær rabarber i små stykker på ca. 0,5-1 cm tykkelse. Kom dem i bunden af et ildfastfad, så fadet er dækket. Vend rabarberne med 1-2 spsk. sukker afhængig af, hvor syrlige du ønsker rabarberne. Kom chokoladeknapper eller hakket chokolade på.

I en skål blandes mel, finthakkede mandler, havregryn, salt og sukker. Skær den kolde smør i mindre stykker og vend den sammen med de tørre ingredienser. Smuldre dejen sammen med fingrene til den er sammenhængende, men den behøver ikke være homogen. Smuldre crumbledejen over rabarberne og bag crumblen i 25-35 minutter til crumblen er godt gylden og rabarberne bobler.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

De fineste og lækreste galetter med forårets røde rabarber. Jeg er begejstret. Galette minder meget om en tærte. En dessert-tærte i det her tilfælde. Tærtedejen er supernem at lave, og desserten kræver ikke meget arbejdstid. Jeg har bagt min galette med surdej. De giver en god dybde i smagen og en smule syrlighed. Har du ingen surdej, så kan du sagtens bage rabarber-galette alligevel.

Galetterne blev egentligt skabt ud fra ideen om, at jeg meget gerne vil finde endnu flere opskrifter, hvor jeg kan bruge det surdej, jeg har i overskud, når jeg fodrer min surdej. Jeg har bagt de her sprøde surdejs-knækbrød et utal af gange, og så bruger jeg også min overskuds-surdej til de her små, tykke pandekager og den bedste brownie, jeg kender. Nu bliver surdejs-galette også en fast del mine surdejs-opskrifter. Både som sød dessert, men bestemt også i det salte køkken.

6 små rabarber galette - portionsstørrelse
Det skal du bruge:

Sådan bager du en rabarbergalette med surdej:
OBS! Dejen skal køle i køleskabet i mindst 1 time eller natten over.

Mål surdejen af og kom den i køleskabet, så den kan køle, mens resten af ingredienserne forberedes.

Kom mel, salt og flormelis i en skål og rør det sammen. Skær smørret i mindre firkanter og kom det ned til de tørre ingredienser. Vend smørret rundt i de tørre ingredienser. Brug hænderne til at smuldre smørret sammen med de tørre ingredienser. Det er vigtigt, at dejen ikke æltes for meget. Der skal stadig være små klumper af smør tilbage – på størrelse med en lillefingernegl.

Kom surdejen og 1-2 spsk. vand ved dejen og rør det forsigtigt sammen til det er samlet let. Kom mere vand i hvis nødvendigt. Dejen skal kunne holde sammen, når den trykkes sammen i hånden.

Form dejen til en flad kugle og kom den i husholdningsfilm. Lad den hvile i køleskabet i 1 time eller natten over til den er gennemkold.

Del dejen i 6 lige store stykker. Drys bordet med en smule hvedemel og rul dejen ud til en rektangel.

Kom dejen på et stykke bagepapir og lad den køle i køleskabet, mens fyldet gøres klar.

Flæk rabarberstænglerne på langs. Skær dem i stykker, der er 4-5 cm kortere end din tærtedej. Vend dem sammen med 30 g rørsukker og lad dem trække 5 minutter. Tag tærtedejen ud af køleskabet og placer rabarberne på tærtedejen. Fold dejen ind over rabarberne på alle fire sider. Tryk dejen sammen i kanterne, hvor dejen overlapper. Kom tærterne i køleskabet i 15-30 minutter, så dejen kan blive kold inden, at den bages.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag rabarbergalette ud af køleskabet og pensel dem med et sammenpisket æg og drys let med rørsukker. Bag dem i 15-20 minutter til rabarberne bobler og dejen er gylden og sprød. Afkøl på en rist og nyd dem lune med en skefuld cremefraiche eller vaniljeis og hakkede pistacienødder.

Jeg har fået mig en ny afhængighed! Jeg garanterer, at de her små bidder er ualmindeligt svære at holde fingrene fra. Sundere chokoladebarer uden raffineret sukker - lavet på mandler og gode råvarer. Det fascinerer mig altid, at mandler kan forvandles til en blød og cremet mandelsmør. Det kræver en god foodprocessor, blender eller minihakker og lidt tålmodighed. Men så får du også den lækreste, bløde mandelsmør, der smager helt fantastisk. Jeg er vild med "basis"-opskriften, men variationerne med kokos og saltede peanuts er også virkelig, virkelig gode. Jeg opbevarer mine mandelsmør-bidder i køleskabet eller fryseren. Så er der lidt sundere-sødt til kaffen eller eftermiddagssulten, og det elsker jeg!

16-20 stk.
Det skal du bruge:

Variation: Jeg lavede en variant med saltede peanuts og en med kokos. Blend 40 g kokos eller peanuts i helt til sidst, hvis du ønsker det.

Sådan laver du chokoladebarer med mandelsmør:
Kom mandlerne i en foodprocessor eller blender og blend i ca. 5 minutter til mandlerne begynder at forvandle sig blød mandelsmør - den skal ikke være helt flydende, men blød og cremet. Tilsæt akaciehonning, salt, smeltet smør eller kokosolie og vaniljepulver. Blend til det er samlet. Kom kokosmelet eller peanuts i, hvis du ønsker det, men smag lige "basis" først - det er min favorit. Blend igen til du har en blød og cremet mandelsmør-dej.

Kom dejen på et stykke bagepapir. Form dejen til en firkant, der er 1,5-2 cm tyk. Kom den i fryseren, mens du smelter chokoladen. Hak chokoladen i små stykker og smelt 2/3 af den over vandbad. Kom den smeltet chokolade over den sidste 1/3 af chokoladen og rør sammen til alt chokoladen er smeltet. Tag mandelsmør-dejen ud af fryseren og skær den i 16-20 små bidder. Kom dem i fryseren igen, mens chokoladen får lov til at stå og køle lidt i et par minutter – så er det nemmere at få et tykt lag chokolade på barerne.

Tag barerne ud af fryseren og dyp dem i chokoladen – jeg bruger to gafler til at styre dem med. Placer dem på et stykke bagepapir og drys med flagesalt, hakkede peanuts eller kokos. Lad chokoladen størkne og opbevar dem i en lufttæt beholder på køl eller frys.

Når jeg inviterer til fødselsdag, så er jeg ovenud begejstret for, at der er god grund til at bage kage – og gerne mange og meget af det. Invitationerne til min 25 års fødselsdag har I allerede set, og hovedretten har jeg også delt med jer - små sliders, der nemt kan laves til mange, da det meste kan forberedes i god tid. Men nu til desserten!

Jeg elsker selv desserter, hvor der er mulighed for at smage på mere end bare én kage. Derfor planlagde jeg et dessertbord med fem forskellige kager, der alle blev serveret i små portioner eller stykker. Én lille chokoladecookie, én cheesecake i glas og tre skærekager. Brownie, gulerodskage og mazarinkage med chokoladefrosting. Kagebord er en dejlig dessert, da alt kan forberedes længe i forvejen, er nemt at servere til mange og passer perfekt hvad end du skal holde fødselsdag, barnedåb eller fest.

Sådan laver du et kagebord med mange forskellige kager:
Det skal du bruge:

Sådan bager du en den bedste mazarinkage med chokoladefrosting:

Chokoladefrosting:

Tænd ovnen på 175 grader over/under varme. Blend mandlerne til en grov mandelmel. Mos de kogte kartofler. Pisk smør og sukker sammen til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggeblommerne én ad gangen og pisk godt efter hver blomme. Kom mandelmel, hakkede mandler, kartofler og revet marcipan i dejen og pisk til dejen er homogen. I en anden skål piskes æggehviderne stive og vendes herefter forsigtigt i dejen. Kom bagepapir i en form på ca. 25 x 15 cm. Hæld dejen i formen og bag kagen i 25-30 minutter. Kagen er færdigbagt, når den er letgylden i kanten og der ikke hænger dej ved, hvis du stikker en gaffel ned midt i kagen.

Chokoladefrosting: Kom alle ingredienserne i en skål og pisk til sammen til det er luftigt og uden klumper.

Tip: Mazarinkagen kan sagtens fryses ned, så du kan forberede den i god tid. Jeg skar kagen ud i 3x3 cm stykker og sprøjtede chokoladefrostingen på med en tyl.

smaakagermazarin_chokolade_smaakager_4

Misforstå mig nu ikke. Der er jo (næsten) intet, der smager lige så godt som cookie dough. Jeg finder det decideret umuligt at bage cookies uden, at smage (lidt for mange gange) på dejen. Men hvis du nu, ligesom jeg, har erkendt, at man ikke kan spise cookie dough som en lille eftermiddagssnack, så er de her dadelkugler altså et rigtig godt alternativ. Dadelkuglerne har samme bløde og seje konsistens som cookie dough, og så er kombinationen af søde dadler, mandelsmør og kakaonibs altså ret så lækker. Jeg forsøger at holde mig på afstand af køleskabet, når jeg har lavet sådan en portion dadelkugler her, for ellers forsvinder de lidt for hurtigt…

15-20 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du lækre og bløde dadelkugler:
Fjern stenene fra dadlerne og skær dem i mindre stykker. Kom alle ingredienserne undtaget kakaonibs i en blender eller minihakker. Blend det sammen til en homogen masse. Kom kakaonibsene i og rør dem i ind dadelkugledejen. Form dejen til små kugler på ca. 10 gram. Opbevar dadelkugler i køleskabet eller fryseren.

Tip: Hvis du vil gøre dadelkuglerne endnu mere uimodståelige og konfektagtige, så dyb dem i smeltet chokolade. Så får du endnu sværere ved at holde fingrene fra dem – jeg siger det bare.

Cookiedough_dadelkugler_7Cookiedough_dadelkugler_4

Her får du en opskrift på en hjemmebagt kage, der (næsten) ikke kan gå galt. Kagen er supernem at bage, så her kan alle være med. Måske du kan lokke børnene i køkkenet og bage kage til dig? Det ville da være skønt. Jeg er vild med kombinationen af citron og blå birkes. En sød kage med syre og friskhed fra citron og knas og sprødhed fra birkes. Citron og birkes fungerer også perfekt i sunde pandekager, skulle jeg hilse at sige. Kagen er dejlig svampet og smager altid af et stykke mere. Pund-til-pund kage er den perfekte fredagskage, da den sagtens kan nå at blive bagt til eftermiddagskaffen, når man kommer hjem fra arbejde og gerne vil nyde lidt ekstra, at weekenden er begyndt.

Det skal du bruge:

Sådan bager du en nem citronkage med birkes:
Tænd ovnen på 180 grader over-under varme. Pisk sukker og smør sammen til det er let og lyst. Kom citronskal, citronsaft, birkes og æg i og rør sammen. Bland mel og bagepulver sammen og sigt ned i dejen. Rør dejen godt sammen til den er homogen. Hæld dejen i en lille springform på 13cm. Bag kagen i ca. 20 minutter. Tjek om dejen er færdig ved at stikke en kniv i midten af kagen – der skal ikke hænge dej ved kniven. Jeg pyntede kagen med hvid chokolade.

Pundkage_1 Pundkage_2

Jeg elsker at have fødselsdag. Det giver lyst og mulighed for at skeje lidt ekstra ud, når der skal laves mad og dessert til mine gæster. Jeg udnyttede, at jeg havde inviteret masser af gæster til min fødselsdag i september, og bagte en bombe af en chokoladelagkage. Chokoladelagkagen er en tung og svampet kage, der har en meget konfekt-agtig konsistens. Chokoladefrostingen mellem lagene er med til at give en endnu mere chokoladeintens smag. Jeg pyntede lagkagen af med blåbær, men jordbær, hindbær eller andre lækre frugter vil også klæde den. Hvis du elsker chokolade og en god svampet kage, så er den her chokoladelagkage lige noget for dig.

15-20 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du bundene til chokoladelagkage-bomben:
Opvarm ovnen til 175 grader. Smør tre 18cm springforme med lidt smør, så kagebundene nemt kan slippe formen. Smelt smørret over lav varme og stil det til afkøling, indtil det skal bruges. Pisk æg og sukker hvidt og luftigt i en skål. Bland de tørre ingredienser sammen og sigt dem i æggeblandingen. Rør forsigtigt i dejen til den er næsten homogen. Vend til sidst forsigtigt det smeltede smør i. Fordel dejen i springformene og bag chokoladekagebundene i ca. 20 minutter. Kagen skal være lidt blød i midten. Afkøl og nyd.

Tip: Lagkagebundene kan med fordel bages dagen i forvejen. De bliver kun endnu mere konfekt-agtige og svampede i konsistensen af at stå til dagen efter. Opbevar dem i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Chokoladelagkage_11 Chokoladelagkage_15

Endelig er det lykkedes mig at lave en chokoladefrosting, der lever op til alle mine krav. Tidligere har min yndlingsfrosting været denne her cheesefrosting, men jeg må indrømme, at den har fået en værdig konkurrent nu. Når mine kager skal pyntes med frosting, så er det vigtigt, at frostingen ikke dominerer og overtager kagen, men at den i stedet komplimenterer og klæder kagen. Den her fløjlsbløde frosting lavede jeg til en chokoladebombe af en lagkage, da jeg holdte fødselsdag for venner og familie. Kagen var et hit, og jeg er slet ikke i tvivl om, at denne chokoladefrosting skal leges med og pynte endnu flere kager i fremtiden. For den smager fantastisk!

Det skal du bruge:

Sådan laver du den bedste chokoladefrosting:
Pisk smørret let og luftigt i en røremaskine eller med en håndmikser. Sigt halvdelen af din flormelis og tilsæt til smørret og pisk det til en homogen masse. Smelt chokoladen – den må ikke blive for varm! Tilsæt vaniljepulver og den smeltede chokolade samt sigt kakaoen i og rør til massen er samlet og glat. Kom nu resten af flormelissen i lidt af gangen til chokoladefrostingen har en smørbar og perfekt konsistens.

Frostingen kan bruges med det samme eller dækkes til og opbevares i køleskabet i op til tre dage. Hvis du har haft din chokoladefrosting i køleskabet, så skal den tages ud og temperere inden brug. Rør den glat og blød igen med en ske, inden du bruger den. Du kan evt. tilsætte lidt fløde, hvis du har svært ved at røre den glat og blød igen.

Tip: Denne mængde chokoladefrosting passer til tre lag i en lagkage, hvor der er kage nok til 15 personer. Hvis du skal bruge frostingen til at pynte muffins, cupcakes eller en mindre kage, så kan du med fordel halvere portionen.

Chokoladefrosting_3

Cheesecake, ostekage, ostelagkage. Kært barn har mange navne, og lige netop kombinationen af en sprød kiksebund, en fløjsblød ostecreme og syrlig marmelade, sirup eller syltetøj på toppen står mit hjerte nært. Jeg er kæmpefan af cheesecake! Særligt denne opskrift, som jeg har bagt og nydt et utal af gange. Opskriften kommer nemlig fra Gammel Skovridergaard i Silkeborg, så jeg kan så absolut ikke tage æren for den, hvor meget jeg end gerne ville. For den er god! Rigtig god!

I mit sabbatår arbejdede jeg som tjener på Gammel Skovridergaard. En god og hyggelig tid, hvor jeg udover at arbejde en masse også spiste en masse ostelagkage. Den er de nemlig ret kendte for, så den er en fast del af frokostbuffeten. Jeg elsker, at den her cheesecake er så nem at lave, da den hverken skal bages eller indeholder husblas. Den nemmeste og bedste cheesecake. Jeg har lavet få justeringer i opskriften, som jeg synes, gør ostelagkagen endnu bedre, men ellers er opskriften magen til den populære Gammel Skovridergaard ostelagkage.

8-10 personer
Det skal du bruge:

Sådan laver du en cheesecake:

Knus kiksene fint og rør dem sammen med det bløde smør. Fordel kiksemassen jævnt i bunden af en springform på 18cm. Rør flødeosten med flormelis og vaniljepulver. Pisk fløden stiv og vend den i ostemassen. Fordel ostemassen oven på kiksemassen. Lad ostelagkagen hvile et par timer og gerne til dagen efter. Du kan sagtens lave cheesecaken i god tid og komme den i fryseren indtil, at den skal nydes. Pynt før servering med solbærsyltetøj og hakkede pistaciekerner.

Cheesecake_5 Cheesecake_13

Chiagrød er en sund og nærende morgenmad, der forberedes aftenen før, så morgenen kan bruges på at nyde maden. Hvis du har ekstra travlt kan chiagrøden tages med i tasken og nydes senere. Chiafrø er fyldt med protein, fibre og sunde fedtsyrer, så de giver en god mæthed og giver kroppen sundhed fra morgenstunden. Sammen med solbærrenes vitaminer og antioxidanter er det et perfekt måltid. Solbærkompotten tilføjer chiagrøden sødme og smag. Server chiagrøden til morgenmad eller som en sund dessert. Jeg elsker chiagrød om morgenen – det holder mig mæt længe, og så er det altså lidt som at spise dessert til morgenmad. Jeg har også tidligere delt en opskrift på chiagrød herinde. Den version er lidt sødere grundet dadlerne, og så er det også ret lækkert, at chiafrøene er blendet. Spis grøden som den er eller top den med nødder og frisk frugt.

Det skal du bruge:

Chiagrød

Sådan laver du chiagrød med solbærkompot:
Kom alle ingredienserne til chiagrøden i en skål og rør det sammen. Dæk grøden til og stil den på køl i et par timer eller til dagen efter.

Kom alle ingredienserne til solbærkompotten i en gryde. Varm kompotten op og lad den simre til solbærrene brister efter ca. 10-15 minutter. Smag til. Skold et glas med kogende vand. Hæld vandet fra og kom den varme solbærkompot i. Kom låg på og opbevar kompotten i køleskabet.
Om morgenen kommes der 1-2 spsk. solbærkompot på chiagrøden inden, den nydes som en god start på dagen.

Tip: Der er solbærkompot nok til flere dages chiagrød. Solbærkompotten smager også dejligt på friskbagt brød, på yoghurt eller pandekager. Solbærkompotten kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet. Tilsæt atamon hvis du laver en større portion, der skal kunne holde sig længere end en uge.

Chiagroed_9

For år tilbage snakkede jeg med én af Callebauts dygtige chokolademestre. Jeg fortalte ham, at jeg længe havde søgt hemmeligheden bag en svampet, men chewy chokoladekage. Jeg har flere yndlingsopskrifter på svampede chokoladekager med intens smag af chokolade, men de har endnu ikke opfyldt mit ønske, om den chewy og næsten klistrede konsistens, når man tager en bid. Han fortalte mig, at når man bruger rigtig chokolade, så bliver kagen svampet, intens i smagen og en rigtig brownie. Præcis som opskriften på min allerbedste brownie er. Men når man bruger kakaopulver, så opnår man den chewy konsistens og den lidt lettere chokoladesmag. Nu har jeg endelige ramt plet med opskriften. Den her chokoladekage minder mest af alt om en kladdkage, jeg fik i Stockholm, da vi besøgte byen, og som jeg har tænkt på mange gange siden. Jeg er svært begejstrede, og den her opskrift er hoppet lige ind på listen over ”favoritkager”.

Kagen er ualmindelig nem at bage, samtidig med at den er billig i ingredienser. Chokoladeknapperne har jeg kun tilføjet for hyggens skyld – de er ikke nødvendige, men de gør kagen endnu mere chokoladelækker! Kagen er perfekt til is, til at medbringe i skolen til fødselsdagen eller til hurtigt lige at vende sammen inden, at der kommer gæster.

Lige nu kalder jeg chokoladekagen den bedste og mest chewy chokoladekage, jeg længe har smagt.

Det skal du bruge:

Sådan laver du en chewy chokolade kladdkage:
Opvarm ovnen til 175 grader over/under varme. Beklæd en kageform (jeg bagte dobbeltportion i den her kageform - der er kage til mange, men kagen er også perfekt at fryse ned) med bagepapir. Smelt smørret over lav varme og stil det til afkøling, indtil det skal bruges. Pisk æg og sukker hvidt og luftigt i en skål - det tager 3-5 minutter. Bland de tørre ingredienser sammen og sigt dem i æggeblandingen. Rør forsigtigt i dejen til den er næsten homogen. Vend forsigtigt det afkølede smeltede smør i. Det gøres nemmest, hvis du først vender halvdelen af smørret i og banker det let ind i dejen - den sidste halvdel kan du folde forsigtigt ind i dejen. Du kan røre chokoladen i dejen eller bare drysse den på toppen. Hæld dejen i springformen eller bradepande og bag kagen i ca. 20-25 minutter. Kagen skal være lidt blød i midten. Afkøl og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Jordbærsæsonen er stadig i fuld gang. Der er heldigvis endnu tid til at få spist en masse, plukket endnu flere og få fyldt fryseren godt op med de søde og sunde jordbær. Inden at jeg fyldte alle mine jordbær i fryseren, lavede jeg en lækker jordbærmarmelade. Nemt, hurtigt og så indeholder den væsentligt mindre sukker end den købte version. Lysten til hjemmebagte jordbærsnitter kom, da marmeladen begyndte at dufte i køkkenet. Hvis du gerne vil lave jordbærsnitter, men ikke har lyst eller tid til at lave en jordbærmarmelade, så kan en købt marmelade sagtens bruges! Jeg har tidligere delt opskrifter på hjemmebagte hindbærsnitter herinde – og jeg har selv bagt dem flere gange siden, for de er virkeligt gode. Men jordbærsnitter er altså også uimodståelige og helt perfekte til at hygge med i sommerferien.

12 store hindbærsnitter
Det skal du bruge:

Sådan bager du de bedste jordbærsnitter:
Jordbærmarmelade:
Kom alle ingredienserne (pånær melanin) i en gryde og lad det simre til jordbærrene er kogt ud og saften er reduceret. Det tager ca. 15 minutter. Blend marmeladen med en stavblender, hvis du ønsker den uden jordbærklumper. Tilsæt melanin hvis marmeladen er for tynd. Skold et glas, kom marmeladen heri og opbevar i køleskabet.

Jordbærsnitter:
Ingredienserne til dejen blandes og æltes godt sammen. Lad dejen hvile ca. 30 minutter i køleskabet. Del dejen i to lige store portioner og rul hver portion ud til en firkantet plade på ca. 3 mm i tykkelsen. Sørg for at pladerne er nogenlunde lige store og samme form, da de skal ligges ovenpå hinanden efter bagningen. Bag pladerne på 200c i 10-15 minutter til de er gyldne. Når pladerne er helt afkølet smøres den ene med jordbærmarmelade. Den anden plade kommes ovenpå. Rør flormelis og vand sammen til glasur. Drys med hakkede pistacienødder og kakaonibs oven på den våde glasur. Lad glasuren tørre og skær efterfølgende jordbærsnitterne ud i ca. 6 cm brede stykker.

Tip: Dejen og jordbærmarmeladen kan sagtens laves dagen i forvejen. Lad den køle i køleskabet natten over. Dagen efter rulles dejen ud og bages. Så kan du have friskbagte jordbærsnitter efter ca. en times tid.

Jordbaersnitte_2

Jordbaersnitte_5

Intens og fyldig chokoladekage, der nærmest smelter på tungen. Kagen serverede jeg for mine veninder, da jeg holdte fødselsdag. Kagen skal gerne bages dagen før, du serverer den, da den kun indeholder meget lidt mel, og derfor har brug for at ”sætte sig”. Jeg hakkede hvid chokolade groft og kom det i kagedejen, og så blev kagen pyntet med smeltet hvid chokolade inden servering. Kagen er nem at bage, og kræver kun få ingredienser. Men husk at bruge råvarer af en god kvalitet – det gør kagen så meget bedre! Hvis du også er vild med en god og svampet chokoladekage, så synes jeg, at du skal prøve at bage den her.

Det skal du bruge:


Sådan bager du en svampet chokoladekage:

Tænd ovnen på 175grader. Smelt smør i en gryde ved svag varme. Når smøren er let smeltet tages gryden af varmen. Kom den mørke chokolade i og rør smør og chokolade til en homogen masse. Bland rørsukkeret i. Pisk æggene sammen med en gaffel og kom dem i dejen. Vend herefter hvedemel og hvid chokolade i. Kom bagepapir i en 28cm springform og hæld chokoladedejen i. Bag kagen i ca. 30 minutter. Den skal være meget blød i midten, da den sætter sig, når den køler. Nyd kagen dagen eller dagene efter bagningen. Smelt lidt hvid chokolade og pynt kagen med det inden servering. Velbekomme.

Chokoladekage-1

Jeg nyder at bruge min søndag morgen til at lave en god og sund morgenmad, der er lidt anderledes end det, jeg spiser i hverdagen. Som tidligere nævnt elsker jeg min morgenmad. Det er et vigtigt måltid for mig og min krop, og min dag går ikke rigtigt i gang, før jeg har nydt mit måltid. I hverdagene er min morgenmad ofte min favorit chiagrød, sunde pandekager eller den glutenfrie boghvedegrød.

I weekenden havde jeg lyst til en lidt anden morgenmad. Jeg er helt vild med crumblekager, og derfor havde jeg lyst til at prøve at lave en sund morgenmads crumble. Efteråret byder på en masse dejlige frugter, der passer perfekt til denne sunde crumble. Jeg brugte blommer, men både æbler og pærer kunne også være rigtig lækkert. Den lækre crumble indeholder kun sunde og nærende ingredienser, så der er hverken tilsat sukker eller smør. Det er en nem crumble at lave, og så passer den helt perfekt til en hyggelig brunch, eller lav en stor portion i weekenden og nyd en sund morgenmad et par dage frem. Den kan sagtens holde sig et par dage på køl. Crumblen kan også laves som en glutenfri morgenmad ved at bruge glutenfrie havregryn. Derudover kan du bruge de frø og kerner, du har.

Det skal du bruge:

 

Sådan laver du en sund crumble:
Tænd ovnen på 180grader. Smør et ildfastfad med kokosolie. Skær blommer og 5 dadler i mindre stykker. Vend det sammen med ¼ tsk. vaniljepulver og kom det i fadet. Bland havregryn, mandelmel, grofthakket mandler, frø og kerner sammen med vaniljepulver og salt i en skål. Blend 2 dadler, banan og kokosolie sammen til en homogen masse. Bland mosen sammen med de tørre ingredienser og rør det sammen til en smuldret dej. Kom den sunde smuldredej oven på blommerne. Bag crumblen i ca. 30 minutter til den er gylden på toppen.

Sund_crumble-1

Sund_crumble-2

Sund_crumble-3

Cookies.. Hvem kan ikke lide cookies? Sprøde i kanten og seje i midten. Cookies er taknemmelige og kan tilsættes alle mulige smagskombinationer. Disse gode cookies er fyldt med chokolade, saltede peanuts og karamel. De smager så godt! Karamellen kan du enten selv lave fx ved at koge en dåse kondenseret mælk eller springer over, hvor gærdet er lavest, og købe en. Jeg havde et glas luksus karamel stående, som passede perfekt til formålet. Brug gode råvarer – det kan smages i det endelige resultat.

25 store cookies
Det skal du bruge:

 

Sådan bager du dejlige cookies:
Smelt smørret, og rør det sammen med brun farin i en skål. Pisk æggene i ét af gangen med en håndmikser eller røremaskine. Kom kakao, mel og bagepulver i, og rør det hele sammen. Hak chokolade groft og vend det i dejen sammen med peanuts. Lav 9 skefulde dej på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav en lille fordybning i hver cookies og kom en tsk. karamel i. Kom en tsk. dej ovenpå karamellen, så det lukkes inde. Bag de lækre cookies i ca. 12-15 min ved 180 grader. Lad dem køle af på en bagerist, og nyd dem afkølet med et koldt glas mælk.

Chokolade_cookies-1

Chokolade_cookies-2

Jeg er så heldig, at jeg er en del af den bedste madklub i hele Århus. Så ofte som det passer med vores kalendere, mødes jeg med tre af mine gymnasieveninder - ren kvalitets tid, som jeg virkelig nyder. Sidst var det min tur til at lave mad. Desserten var jeg ikke længe om at beslutte, hvad skulle være. Jeg elsker nemlig gulerodskage! Kagen er nem at bage, og så kræver den ikke nogen særlige ingredienser. Hver gang jeg har bagt og serveret den, har den været et hit. Og min madklub var heldigvis enig. Hele kagen blev i hvert fald spist.

Det skal du bruge:
Kagen

 

Cheesefrosting


Sådan bager du en svampet gulerodskage med cheesefrosting:

Kagen: Tænd ovnen på 200grader. De tørre ingredienser kommes i en skål og røres sammen. Æg, olie og gulerødder blandes i. Rør det hele sammen til en homogen dej. Dejen hældes i en 28cm springform, der er beklædt med bagepapir. Kagen bages i ca. 20-25 minutter.

Cheesefrosting: Kom smør, flødeost og vaniliepulver i en skål. Sigt flormelis i og rør det hele grundigt sammen med en håndmikser. Rist hasselnødderne på panden. Køl dem af i et klæde. Når kagen er helt kold kommes cheesefrostingen på. Hasselnødderne hakkes groft og drysses over kagen.

Gulerodskage-1

Gulerodskage-2

 

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p